Пан-турцизмот на Ердоган во замав

Член од
12 август 2024
Мислења
231
Поени од реакции
593
Секако дека народот во Македонија во одредена мера има турска крв и потекло. Земи 100 Македонци и измешај ги меѓу 100 Турци. Нема да најдеш никаква разлика.
На факс буквално беа различна физиономија тие 3-4ца турци и од километар ќе ги приметиш. Турските народи види слика како изгледаат, овие селџуците денес ја имаат физиономијата благодарение на јаничарите и што грабнале од балканот и носеле во анатолија и турците што фатија пат од овде после прва балканска и размена на население со грците, а и мешањето со арапите.
Не секој што има брада и црна коса незначи дека личи на турчин. 100 души околу мене неможам да ти најдам, 80% фамилијарно сме со плави коси и плави очи.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
288
Поени од реакции
473
I nisto, zemi knigata uci pred da se pravis pameten. Bugarija da prva ja prizna republikata no ne i narodot koj zivee vo nea, niti pak negoviot jazik, pismo ili istorija. Bukvalno samo teritorijata ja prizna ako ti znaci toa nesto vo zivotot.
Тогаш брзаа бугарите за да се зачува Македонија од поделба помеѓу Грција и Србија. И мора да им се признае дека одиграа важна улога во нашето осамостојување.

Олабај со турците, грчки и италијански авиони летаат кај нас.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Човекот од премногу омраза, овој и другиот не знаат воопште што пишуваат.
Тоа што ти кажувам дека трескаш глупости не значи дека те мразам. Зошто би те мразел. Смешни ми се твоите тврдења без аргументи. Сеуште не ми кажа за борбениот авион што чат ГПТ ти го напиша а ти без размислување го копираше. Каде е, лета на небо или само во твоите соништа, немој сега пак да ми кажеш дека те мразам, :D :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.116
Поени од реакции
23.594
Тогаш брзаа бугарите за да се зачува Македонија од поделба помеѓу Грција и Србија. И мора да им се признае дека одиграа важна улога во нашето осамостојување.

Олабај со турците, грчки и италијански авиони летаат кај нас.
Me prasa, ti kazav. Ete nesto i ti nauci.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
221
Поени од реакции
377
На факс буквално беа различна физиономија тие 3-4ца турци и од километар ќе ги приметиш. Турските народи види слика како изгледаат, овие селџуците денес ја имаат физиономијата благодарение на јаничарите и што грабнале од балканот и носеле во анатолија и турците што фатија пат од овде после прва балканска и размена на население со грците, а и мешањето со арапите.
Не секој што има брада и црна коса незначи дека личи на турчин. 100 души околу мене неможам да ти најдам, 80% фамилијарно сме со плави коси и плави очи.
Не би рекол дека Турци Селџуци не оплодувале жени по Македонија.

Screenshot_11.png

d378b3b627fc8a5c94fb.jpeg

hqdefault.jpg

bv.jpg

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.052
Поени од реакции
6.530
Сепак не треба да се преценуваат османлиите. И покрај соништата на нивниот гнасен режим на чело со Едроган, далеку се тие од бидување на регионална сила. Немаат ресурси (Турција пропер) немаат човечки капитал, освен некакво кокетирање на исламизмот немаат ниту идеологија, а нивната војна сила иако бројна, се работи за регрутна војска која пати од ограничувањата кои тој пристап го носи самиот по себе во реалноста на 21.век. Економијата пак им е сеуште смешна, имаат тоалет папир валута.
А тоа што ја заменија С.Арабиа на Балкан како финансиери на џихадисти тоа е проблем кој лесно можат да го решат земјите кои имаат таков проблем, зошто тоа не го прават е прашањето.
Но ок, на овдешен народ во регионов не им чинеше Југославија како заедничко општество кое имаше реална сила да се спротистави на разно-разни обиди за продор и влијание како овој османлискиот. Сега се седум државичиња секоја од нив шака јада со никакво можност да има било каква тежина барем на регионален план.
Друго, Едроган сигурно знае дека со тотален крах на секуларноста во органисте на власта и топ даун исламизам ќе предизвика граѓанска војна во Турција.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Тоа што ти кажувам дека трескаш глупости не значи дека те мразам. Зошто би те мразел. Смешни ми се твоите тврдења без аргументи. Сеуште не ми кажа за борбениот авион што чат ГПТ ти го напиша а ти без размислување го копираше. Каде е, лета на небо или само во твоите соништа, немој сега пак да ми кажеш дека те мразам, :D :D
Лета таму кај што твоите факти никогаш не слетуваат. И знаеш што, воопшто не те мразам, не можам да мразам некој што ми пружа толку добра забава со своите небулози. Следниот пат, кога ќе бараш аргументи, пробај да ги најдеш во реалноста, а не во твоите фантазии или во некоја твоја паралелна вселена. Немој да се налутиш сега реалноста е тежок терен за некои, знам.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Сепак не треба да се преценуваат османлиите. И покрај соништата на нивниот гнасен режим на чело со Едроган, далеку се тие од бидување на регионална сила. Немаат ресурси (Турција пропер) немаат човечки капитал, освен некакво кокетирање на исламизмот немаат ниту идеологија, а нивната војна сила иако бројна, се работи за регрутна војска која пати од ограничувањата кои тој пристап го носи самиот по себе во реалноста на 21.век. Економијата пак им е сеуште смешна, имаат тоалет папир валута.
А тоа што ја заменија С.Арабиа на Балкан како финансиери на џихадисти тоа е проблем кој лесно можат да го решат земјите кои имаат таков проблем, зошто тоа не го прават е прашањето.
Но ок, на овдешен народ во регионов не им чинеше Југославија како заедничко општество кое имаше реална сила да се спротистави на разно-разни обиди за продор и влијание како овој османлискиот. Сега се седум државичиња секоја од нив шака јада со никакво можност да има било каква тежина барем на регионален план.
Друго, Едроган сигурно знае дека со тотален крах на секуларноста во органисте на власта и топ даун исламизам ќе предизвика граѓанска војна во Турција.
Гледам дека со задоволство ја играш улогата на 'експерт за геополитика,' ама твојата анализа изгледа како да е извадена од некоја заборавена брошура од минатиот век. Османлиите и Ердоган ??? Гнасен режим ??? Ајде прво да видиме од каде ти ја црпиш инспирацијата од реални извори или од твоите предрасуди ?

Прво, за 'тоалетната валута' чудно е како економија која успева да биде дел од Г-20 и да произведе сопствени борбени дронови (што светот ги купува) сè уште ја гледаш како смешна. Можеби треба да провериш што значи 'валута' пред да се фрлиш на коментари.

Второ, ако Турција нема идеологија, како тогаш успева да одржува влијание низ Балканот, Блискиот Исток и Африка? Или можеби идеологијата ти е проблем кога не ти одговара во твојата приказна ?

И конечно, за 'регрутната војска' дали мислиш на истата војска што ги развива сопствените напредни системи за вооружување ? Можеби е време да ја ажурираш својата дефиниција за современа војска.

Што се однесува до Балканот и твоето носталгично мечтаење за Југославија секој пат кога ќе ја спомнеш, личи на тоа како да сакаш да префрлиш вина за сегашната состојба на нешто одамна исчезнато. Можеби треба да се запрашаш што точно придонесе за распадот , слабоста на самата идеја или неспособноста на тие што ја водеа.

Граѓанска војна во Турција? Би те советувал да престанеш да предвидуваш катастрофи изгледа како спорт што не ти оди. Турција е далеку од совршена, но твоето претерано карикирање повеќе говори за тебе отколку за нив.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.116
Поени од реакции
23.594
Абе ако користам џат џипити може и ќе ми извади некои аргументи против Ердоган. Уствари, не можеби, сигурно ќе ми извади. Али и да користам, не ми е јасно какви аргументи бараш? За што ти требаат аргументи? И впрочем што лошо кажав јас за Ердоган? Го кажав тоа што тој јавно го прави, кажува и најавува, ширење на неговото влијание во регионот на којшто има Туркофонско и Туркофилско население. Претпоставувам тоа е добро за Турците или не мислиш ти така ?
Dali e dobro ili loso za republikata, toa e ona sto bi trebalo da te zagrizuva, ako vekje si zagrizen za nesto okolu panturcizmot na Turcija i Erdogan. Se nesto zagrizen si za Ermenci, Evrei, tamu hristijani udjum nekade. Vidi sranje u Ruandi rabotata :(

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Лета таму кај што твоите факти никогаш не слетуваат. И знаеш што, воопшто не те мразам, не можам да мразам некој што ми пружа толку добра забава со своите небулози. Следниот пат, кога ќе бараш аргументи, пробај да ги најдеш во реалноста, а не во твоите фантазии или во некоја твоја паралелна вселена. Немој да се налутиш сега реалноста е тежок терен за некои, знам.
Извини ама ти спомна дека Турција произведува борбени авиони, не јас затоа повторно ќе те прашам каде се авионите што Турција ги произведува? И те молам без срцедрапачки текстови во стилот на турските сапуници, важи бате? А сега со помин нека е :D :D :D

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.995
Поени од реакции
1.218
Извини ама ти спомна дека Турција произведува борбени авиони, не јас затоа повторно ќе те прашам каде се авионите што Турција ги произведува? И те молам без срцедрапачки текстови во стилот на турските сапуници, важи бате? А сега со помин нека е :D :D :D

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.499
Поени од реакции
11.460
„Изгледа твојата перцепција за Турција се базира на стереотипи и лични предрасуди, а не на факти. Турција, како и секоја земја, има свои предизвици, но да се каже дека не е секуларна држава е премногу еднострано. Секуларизмот не значи отсуство на религија, туку одвоеност на државата од религиозните институции, а тоа во Турција постои.

Што се однесува до животот на христијаните, секоја држава има свои проблеми во однос на малцинствата, но Турција денес има функционални цркви, верски објекти и институции кои се почитувани. Ако зборуваме за историјата, тогаш можеме да критикуваме и многу други држави за нивниот однос кон малцинствата.

Што се однесува до 'извозот' на луѓе, тоа е премногу поедноставен начин да се гледа на глобалната миграција. Луѓето кои заминуваат, без разлика дали се мажи или жени, одат заради можности, образование или работа. Да се тврди дека тоа е стратегија на исламизација е непоткрепено со факти.

Ако имаш проблем со Турција, тоа е твоја лична работа, но обвинувањата што ги изнесуваш повеќе изгледаат како емоционален излив отколку рационална анализа.
Зашто е одвоена религијата од институциите затоа султанот Аја Софија ја направи џамија?

Kajgana Shop

На врв Bottom