Пан-турцизмот на Ердоган во замав

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
Политичките одлуки понекогаш носат предизвици, но развојот на Altay и неговите компоненти е долгосрочна стратегија за самостојност. Да се има сопствен мотор и трансмисија, иако на почетокот можеби не се совршени, е огромен чекор напред за секоја земја.

Да, можеби ќе имаше 200 тенкови со увезени компоненти, но тоа ќе ја направеше Турција зависна од туѓа технологија и политички притисоци. Наместо тоа, сега се гради целосно независен модел кој со тек на време ќе се усовршува.

Ако погледнеш историски, сите големи производители на тенкови – САД, Русија, Германија – на почетокот имале проблеми, но успеале преку проби и грешки. Истото важи и за Турција. Altay можеби нема да биде совршен од старт, но со секој следен модел ќе биде сè подобар.
Арно рано му текна тенкови да произведуваат. Една Југославија со 4 пати помалку народ успеа пред 40 години да произведе тенк. Денеска тенковите веќе не се ни битни во современите војни. Дрон од 3000 евра може да уништи тенк од неколку милиони евра. Така што тешко дека ќе има нови модели и развој.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.568
Поени од реакции
24.420
Владе без навреда, еднаш го правевме муабетот. Бос си за оваа тема. И тоа не е навреда, јас на пример сум бос за многу работи на пример на тема свирење тромбон. Едноставно прифати дека многу ама ептен многу ја имаш промашено темата Ердоган и повлечи се на страна. Знам дека нема да го направиш тоа ама обиди се да сфатиш дека за ова конкретно не си во право.
Daj prosvetli me, ete mozi ke smenam mislenje. Se dodeka muabetite vi se zasnovaat na verski gluposti i od tamu vlecite paraleli , za zal se dottogas vie ste bosite tuka.
A i ne mora da mi veruvas na zbor. Eden kup raboti se slucija i se slucuvaat vo ovie 20 30 godini i sekade onamu kade pretpostavkite vi se baziraa na religija, hristijanski brakja i ostanati gluposti, sekade bez isklucok debelo promasivte.
Автоматски споено мислење:

Арно рано му текна тенкови да произведуваат. Една Југославија со 4 пати помалку народ успеа пред 40 години да произведе тенк. Денеска тенковите веќе не се ни битни во современите војни. Дрон од 3000 евра може да уништи тенк од неколку милиони евра. Така што тешко дека ќе има нови модели и развој.
Koj tenk e toa sto Jugoslavija sama go proizvede ?

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.359
Поени од реакции
14.041
Mozi ke imaa no ke bea zavisni od stranski drzavi za nivno odrzuvanje i dostava.Vaka ne se. I ti toa go tumacis kako slabost.
Bajraktarite im ebaa mater na Ermencite, vo kameno vreme gi vratija.
Како може да не бидат зависни кога Северна Корејска технологија е.Моторите Корејска компанија ги произведува. Не се произведуваат во Турција јбт.
Hyundai Doosan said on Thursday it signed a contract to supply 1,500 horsepower tank engines to BMC, Turkey's major commercial and military vehicle manufacturer. This is the first deal for the unit of the world's top shipbuilder Hyundai Heavy Industries Group to export tank engines alone.
Појасно од ова, амин.

Бајрактарите се добри се додека се појави ПВО. После тоа кур.

И најбитно знаеш зошто дебатираме? Дека типот напиша дека е целосно произведен од домашно производство тенкот.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
Daj prosvetli me, ete mozi ke smenam mislenje. Se dodeka muabetite vi se zasnovaat na verski gluposti i od tamu vlecite paraleli , za zal se dottogas vie ste bosite tuka
Џабе ќе губиме време затоа што од старт тргаш со ставот дека ти не си религиозен и тебе не те занима тоа. Како да тоа ќе те спаси. Како да на шиптарот да му е битно дали ќе кажеш дека си каур, атеист, будист или се друго освен шиптaр. Приметуваш дека ти си единствениот немуслиман кој е про Ердоган? Исто како и на Ванчо шо му кажав на друга тема за друг муабет не ти е малце тоа чудно, само ти да си прав, а сите други да грешат и покрај тоа што тука има и нормални луѓе со 3 чисти во главата кои сепак се интересираат за политика?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.568
Поени од реакции
24.420
Како може да не бидат зависни кога Северна Корејска технологија е.Моторите Корејска компанија ги произведува. Не се произведуваат во Турција јбт.

Појасно од ова, амин.

Бајрактарите се добри се додека се појави ПВО. После тоа кур.

И најбитно знаеш зошто дебатираме? Дека типот напиша дека е целосно произведен од домашно производство тенкот.
Ne, debatirate deka ne se sposobni da napravat eden tenk posto se glupi, a vsusnost na prsti se brojat drzavite koi imaat kompletno soopstveno proizvodstvo na voena oprema. Ili kupuvaat ili se pravat po licenca, vo zavisnost od potrebite.
Rusite ako pamtis kupuvaa dva voeni broda koi trebase Francija da im gi napravi i isporaca. Kako toa vi se vklopva vo prikaznata.
Ili pak tenkot na Jugoslavija za koj se istrca Darko, koj vsusnost e po licenca na sovetski tenk.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.359
Поени од реакции
14.041
Ne, debatirate deka ne se sposobni da napravat eden tenk posto se glupi, a vsusnost na prsti se brojat drzavite koi imaat kompletno soopstveno proizvodstvo na voena oprema. Ili kupuvaat ili se pravat po licenca, vo zavisnost od potrebite.
Rusite ako pamtis kupuvaa dva voeni broda koi trebase Francija da im gi napravi i isporaca. Kako toa vi se vklopva vo prikaznata.
Ili pak tenkot na Jugoslavija za koj se istrca Darko, koj vsusnost e po licenca na sovetski tenk.
Најди кај сум рекол дека се глупи.
Само укажавме дека моделот се базира на Корејски тенк. Сега испадна дека и моторот е странски. Нели ти викаше дека им бил домашно производство и дека ќе немале трошкови за достава и сервис. Земи малце по информирано во случајов.
Е сега ова ако ви звучи дека биле глупи дека неможеле тенк да склопат, ондак ваш проблем.

И не ми спинувај сега за Русите или Југославија кога тие не се ни тема на разговоров.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.568
Поени од реакции
24.420
Џабе ќе губиме време затоа што од старт тргаш со ставот дека ти не си религиозен и тебе не те занима тоа. Како да тоа ќе те спаси. Како да на шиптарот да му е битно дали ќе кажеш дека си каур, атеист, будист или се друго освен шиптaр. Приметуваш дека ти си единствениот немуслиман кој е про Ердоган? Исто како и на Ванчо шо му кажав на друга тема за друг муабет не ти е малце тоа чудно, само ти да си прав, а сите други да грешат и покрај тоа што тука има и нормални луѓе со 3 чисти во главата кои сепак се интересираат за политика?
Pa forumot e i za tepanje vreme ako ne pak.
Toa deka ne sum religiozen mi dava prednost vrz sogleduvanjeto na nekoi raboti za razlika od ajde religioznite koi rabotite gi posmatraat isklucivo preku religiozna prizma i zatoa ne cesto tuku bez isklucok nosat pogresni zaklucoci. Nikako da im izlezi matematikata nikade.
Argumentot deka sum edinstveniot nemusliman koj e pro Erdogan i zatoa gresam ti drzi voda isto kako i da sum edinstveniot normalen vo nekoj kafic poln so pederi koi mi objasnuvaat kolku e normalno da si peder :toe: .
Автоматски споено мислење:

Најди кај сум рекол дека се глупи.
Само укажавме дека моделот се базира на Корејски тенк. Сега испадна дека и моторот е странски. Нели ти викаше дека им бил домашно производство и дека ќе немале трошкови за достава и сервис. Земи малце по информирано во случајов.
Е сега ова ако ви звучи дека биле глупи дека неможеле тенк да склопат, ондак ваш проблем.

И не ми спинувај сега за Русите или Југославија кога тие не се ни тема на разговоров.
Realno ne ni znam deka voopsto pravat tenkovi, niti sum se zamaral posebno okolu toa. Na tamu se svrti muabetot kako da e toa bitno nesto
Inaku temata e panturcizam a ne samostojnoto ili po licenca proizvodstvo na bilo sto.

Последно уредено:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
Pa forumot e i za tepanje vreme ako ne pak.
Toa deka ne sum religiozen mi dava prednost vrz sogleduvanjeto na nekoi raboti za razlika od ajde religioznite koi rabotite gi posmatraat isklucivo preku religiozna prizma i zatoa ne cesto tuku bez isklucok nosat pogresni zaklucoci. Nikako da im izlezi matematikata nikade.
Argumentot deka sum edinstveniot nemusliman koj e pro Erdogan i zatoa gresam ti drzi voda isto kako i da sum edinstveniot normalen vo nekoj kafic poln so pederi koi mi objasnuvaat kolku e normalno da si peder :toe: .
Затоа потенцирав Владе дека има тука нормални луѓе, за да не го вадиш примеров со педериве што е грешен. Гледаш дека станува збор за различни луѓе кои имаат различни ставови на различни теми освен на оние каде што стварно треба да си утепан и нетачен па да ја држиш другата страна а тоа се темата за воукерите, соживотот во Македонија и секако Ердоган. За Ердоган се шиптaрите на форумов, оон што е некој вид на торбеш или друг вид на педомухамедо во негирање дека не е и ти. Не ти е малце невообичаено тоа дека таква структура на хетерогени луѓе кои се расправаат на многу теми не се расправаат на оваа? Ако го земеме твојот пример излегува дека ти си педерот во кафичот полн со стрејт луѓе. Ете пробав и покрај тоа што предвидов како ќе биде исходот. Нема да прифатиш дека не си во право.

Последно уредено:
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.188
Поени од реакции
5.919
Твојата опсесија со 'исламизацијата' очигледно го засенува реалниот поглед на работите. Турција е секуларна држава според нејзиниот устав и тоа не се променило. Ако зборуваме за религија, секоја држава има право да ја практикува својата културна и религиозна традиција.

Исламизацијата што ја спомнуваш е повеќе твоја перцепција отколку факт. Да потсетам, во Турција се организираат еден од најголемите филмски фестивали во Европа, има светски реномирани универзитети, а градови како Истанбул се центри на современа уметност, култура и технологија.

Наместо да се фокусираш само на религијата, би било корисно да ја согледаш пошироката слика: напредокот во економијата, одбраната, инфраструктурата и образованието. Турција не е само пример за регионот, туку и значаен играч на светската сцена.
ne mi replicirase na mene no sepak toa ne sakam da go ostavam nekomentirano. kakva sekularna drzava, toa e samo na hartija. prasaj gi hristijanite vo turcija koi tamu se so generacii kakov im e zivotot (ne nekoi shvabi ili anglicani penzioneri ili digitalni nomadi koi ziveat tamu). glumat turcite sekularna drzava od koga istrebija se nemuslimansko kaj niv. lesno e togas da si sekularen i kulturen koga zivees i od turisti. turcite pred se se dobri vo glumenje, znaat nekoj nemusliman sto saka da slusne i toa mu go zboruvaat. da bea tolku sekularni i moderni turcite zosto ne prakaat na primer 20.000 single turcinki da studiraat i rabotat vo makedonija? mislis slucajnost e sto 99% od tie koi odat nadvor da ziveat se maski ili ako se zenski nekoi koi veke se vo vrska so nivni covek? da im bese do napredok i dobar sozivot ne bi furale bas strategija na islamizacija preku "izvoz" na nivni mazi ili parovi.

Пола живот и повеќе го поминав на запад и никогаш немам слушнато ниеден Турчин добро да збори за Еки.

Напротив сите беа против него и неговата уништувачка политика.

И бидејќи не следам што и како се случува навистина во Турција, се прашував како може толку да го хејтат кога бајаги им ја изгради државата.

Ама пак кој сум јас да знам повеќе одколку тие кои го трпат на грб во Турција, или барем го трпеле пред да се иселат.

Многу Турци има надвор од Турција бидејќи режимот ги трчка за да ги стави во затвор. И ова не го знаев додека онака не се замуабетивме со познаници или клиенти.
preku 50% od turcite na zapad so godini glasaat za erdogan, toa e statisticki dokazano bidejki brojkite se objavuvaat. a i mnogu od tie koi glasaat za drugi ne se poarni bidejki mnogu od niv se ljuge koi go podrzuvaat dvizenjeto na gülen (slicen bese na erdogan odnosno so ista zelba za islamizacija). toa sto retko toa go slusas e od prosta pricina sto ne si musliman i koga nemuslimani se okolu niv racunaj deka 90% od niv glumat moderen vid na turcin. vo germanija duri i poveketo hardcore turci koi se na strana na erdo pijat alkohol, nekoi se tetovirani itn. taka sto na prv pogled ke pomislis deka se "germanizirani", sepak cesto ne se tolku liberalni kako sto izgledaat na prv pogled.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924
М84 го спомнав затоа што и турски тенк е всушност лиценца на корејски тенк со одредени измени како што беше и со М84. Само што сега е веќе доцна за развој на тенкови.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.568
Поени од реакции
24.420
Затоа потенцирав Владе дека има тука нормални луѓе, за да не го вадиш примеров со педериве што е грешен. Гледаш дека станува збор за различни луѓе кои имаат различни ставови на различни теми освен на оние каде што стварно треба да си утепан и нетачен па да ја држиш другата страна а тоа се темата за вукерите, соживотот во Македонија и секако Ердоган. За Ердоган се шиптaрите на форумов, оон што е некој вид на торбеш или друг вид на педомухамедо во негирање дека не е и ти. Не ти е малце невообичаено тоа дека таква структура на хетерогени луѓе кои се расправаат на многу теми не се расправаат на оваа? Ако го земеме твојот пример излегува дека ти си педерот во кафичот полн со стрејт луѓе. Ете пробав и покрај тоа што предвидов како ќе биде исходот. Нема да прифатиш дека не си во право.
Ne, voopsto ne mi e cudno Sussaro i ti objasniv i zisto. Ne sum religiozen, go nemam toj hendikept kako i site ostanati normalni ( religiozni ) tuka kako sto velis.
Za zal analogijata mi drzi voda okolu kaficot so pederite. Nema nisto normalno vo 21 vek zaklucoci da nosis na baza na nesto apstraktno kako religija isto kako sto nema nisto normalno vo pederlukot.
Da ja zamenese religijata so nacionalnost, nacionalizam drug ke bese muabetot, ali vaka za zal jas sum tuka normalniot, vie ste pederanata :toe:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
ne mi replicirase na mene no sepak toa ne sakam da go ostavam nekomentirano. kakva sekularna drzava, toa e samo na hartija. prasaj gi hristijanite vo turcija koi tamu se so generacii kakov im e zivotot (ne nekoi shvabi ili anglicani penzioneri ili digitalni nomadi koi ziveat tamu). glumat turcite sekularna drzava od koga istrebija se nemuslimansko kaj niv. lesno e togas da si sekularen i kulturen koga zivees i od turisti. turcite pred se se dobri vo glumenje, znaat nekoj nemusliman sto saka da slusne i toa mu go zboruvaat. da bea tolku sekularni i moderni turcite zosto ne prakaat na primer 20.000 single turcinki da studiraat i rabotat vo makedonija? mislis slucajnost e sto 99% od tie koi odat nadvor da ziveat se maski ili ako se zenski nekoi koi veke se vo vrska so nivni covek? da im bese do napredok i dobar sozivot ne bi furale bas strategija na islamizacija preku "izvoz" na nivni mazi ili parovi.
„Изгледа твојата перцепција за Турција се базира на стереотипи и лични предрасуди, а не на факти. Турција, како и секоја земја, има свои предизвици, но да се каже дека не е секуларна држава е премногу еднострано. Секуларизмот не значи отсуство на религија, туку одвоеност на државата од религиозните институции, а тоа во Турција постои.

Што се однесува до животот на христијаните, секоја држава има свои проблеми во однос на малцинствата, но Турција денес има функционални цркви, верски објекти и институции кои се почитувани. Ако зборуваме за историјата, тогаш можеме да критикуваме и многу други држави за нивниот однос кон малцинствата.

Што се однесува до 'извозот' на луѓе, тоа е премногу поедноставен начин да се гледа на глобалната миграција. Луѓето кои заминуваат, без разлика дали се мажи или жени, одат заради можности, образование или работа. Да се тврди дека тоа е стратегија на исламизација е непоткрепено со факти.

Ако имаш проблем со Турција, тоа е твоја лична работа, но обвинувањата што ги изнесуваш повеќе изгледаат како емоционален излив отколку рационална анализа.

Kajgana Shop

На врв Bottom