Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.527
Поени од реакции
2.817
Ти најмалку од се треба да се замараш дали се оптеретувала или што правела климата! Ич не ни помислувај на тоа!
(таа си е проектирана да го прави тоа што го прави!)
Исто и заштеда ако бркаш, не вреди..
Глеј си комфорот и заборавија дека постои!
Ti pa sto komentiras koga veke kumbe si nalozil, smeska ziva.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.810
Поени од реакции
10.676
Ti pa sto komentiras koga veke kumbe si nalozil, smeska ziva.
Јас барем ќумбе ложам...
За тебе уште не се знае дали соларни панели те греат, или два мултисплита, или топлинска пумпа, или ЛЏ клима...
Уште на нуклеарен реактор се немаш греено..

Секој ден различно според потребите што треба да продадеш.

Член од
20 февруари 2021
Мислења
98
Поени од реакции
272
Ajd` dobro vece svima. :)
Koliko vidim bitka jos uvek traje. Svi protiv jednog, to nije fer :).
Nisu bas toliko losi ti uredjaji, pre bih rekao nedoradjeni. Predlazu se i neki testovi, sto nije losa ideja.

Imam utisak da vecina tih uredjaja ima bukvalno isti softver, ili sa nekim minimalnim izmenama koje se na vrat-na nos vrv skarabudze na brzinu, te umetnu u malo drugaciji ili malo vise drugaciji hardver. Zato mnogi modeli i imaju u realnom radu raznorazne bubice. Neki model vise, neki manje. To je najblaze receno, vrlo povrsan pristup kada se radi neki elektromehanicki sklop, pa pusta napolje u promet.

Sve ovo pisem na osnovu mog iskustva.

Kod onih nesrecnih 2 kom Muse je upravo tako bilo nesrecno uradjeno. Kolega iz Madjarske, koji stvarno mnogo zna o klimama i koji je radio dugo i u razvoju kod jednog velikog proizvodjaca je predlozio malu izmenu u hardveru, sa pretpostavkom gde su u proizvodnji softverasi omanuli, ili im nije dostavljen tacan spisak hardvera. On je u stvari bio mozak operacije a ja segrt: :)
Promenjeni su svi jaki niskofrekfentni prekidacki tranzistori, da bi se kompresor potpuno oslobodio da radi na nizim rezimima i klime propevase.

Rade Muse kao sat vec nekoliko sezona, ali ih vise nikada ne bih preporucio nikome.

Pozdrav svima

Член од
6 април 2014
Мислења
5.089
Поени од реакции
6.456
Klima majstorite koi dojdoa da mi gi cistat klimite, muabet po muabet rekoa deka mana na Vivaks klimite e sto mnogu pravat DF i bez potreba dodeka Gree klimite posle 2 godini pocnuvale mnogu da bucat i tresat. Za gree neznam dali e tocno ama za vivaks koj gi imam 2 i rabotat na razlicen rezim mozam da kazam deka klimata koja mi raboti non stop na fan3 ne pravi defrosti dodeka drugata koja mi e na auto fan pravi 3, 4 pati DF preku den bez razlika nadvor dali e soncevo ili dozd vrnit, dali e +5 ili -5.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.527
Поени од реакции
2.817
Ajd` dobro vece svima. :)
Koliko vidim bitka jos uvek traje. Svi protiv jednog, to nije fer :).
Nisu bas toliko losi ti uredjaji, pre bih rekao nedoradjeni. Predlazu se i neki testovi, sto nije losa ideja.

Imam utisak da vecina tih uredjaja ima bukvalno isti softver, ili sa nekim minimalnim izmenama koje se na vrat-na nos vrv skarabudze na brzinu, te umetnu u malo drugaciji ili malo vise drugaciji hardver. Zato mnogi modeli i imaju u realnom radu raznorazne bubice. Neki model vise, neki manje. To je najblaze receno, vrlo povrsan pristup kada se radi neki elektromehanicki sklop, pa pusta napolje u promet.

Sve ovo pisem na osnovu mog iskustva.

Kod onih nesrecnih 2 kom Muse je upravo tako bilo nesrecno uradjeno. Kolega iz Madjarske, koji stvarno mnogo zna o klimama i koji je radio dugo i u razvoju kod jednog velikog proizvodjaca je predlozio malu izmenu u hardveru, sa pretpostavkom gde su u proizvodnji softverasi omanuli, ili im nije dostavljen tacan spisak hardvera. On je u stvari bio mozak operacije a ja segrt: :)
Promenjeni su svi jaki niskofrekfentni prekidacki tranzistori, da bi se kompresor potpuno oslobodio da radi na nizim rezimima i klime propevase.

Rade Muse kao sat vec nekoliko sezona, ali ih vise nikada ne bih preporucio nikome.

Pozdrav svima
Uste si ziv…..hahaaa

Член од
2 август 2014
Мислења
1.775
Поени од реакции
4.127
Klima majstorite koi dojdoa da mi gi cistat klimite, muabet po muabet rekoa deka mana na Vivaks klimite e sto mnogu pravat DF i bez potreba dodeka Gree klimite posle 2 godini pocnuvale mnogu da bucat i tresat. Za gree neznam dali e tocno ama za vivaks koj gi imam 2 i rabotat na razlicen rezim mozam da kazam deka klimata koja mi raboti non stop na fan3 ne pravi defrosti dodeka drugata koja mi e na auto fan pravi 3, 4 pati DF preku den bez razlika nadvor dali e soncevo ili dozd vrnit, dali e +5 ili -5.
Ako vtorava so auto fanov ja gasiš često pati ili ja vadiš od šteker, možebi e baš toa pričina za defrosti koga e nadvor toplo, ona si pravi tkn preventiven defrost koj ne trae poveće od 2-3 min.
Imeno ako e izbrano mod greenje i ja vadiš od šteker ili ja gasiš samo na daljinsko ona sirota ne znae za vremeto dodeka ne rabotelo dali nadvor bilo +15 ili -15C i zatoa si pravi preventivno odmrznuvanje i koga e izmenuvačot potpolno suv, a nadvor e +15C da kažeme.
Inače site inverteri sega imaat nadvorešen senzor za merenje T i voobičaeno e da pravat defrosti koga nadvorešnata T pađa pod +2C.

Член од
11 мај 2013
Мислења
55
Поени од реакции
152
Charmo Arctic 12 e mnogu pokvaliteten(10g Garancija) i pomokjen model(2.9kw na -15C), najprodavan model na GREE (koj razbira zema GREE Charmo Arctic ... BEST BUY)
Прегледај го приврзокот 436113
Морам да те корегирам, цената на Vivax е 25 990 додека на твојот предлог 29 990. Исто многу важно, вашата ја немате на залиха иако ја очекувате наскоро.
Поздрав

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.527
Поени од реакции
2.817
Морам да те корегирам, цената на Vivax е 25 990 додека на твојот предлог 29 990. Исто многу важно, вашата ја немате на залиха иако ја очекувате наскоро.
Поздрав
Ima na zaliha, zamisli ima i wifi

Член од
6 април 2014
Мислења
5.089
Поени од реакции
6.456
Ako vtorava so auto fanov ja gasiš često pati ili ja vadiš od šteker, možebi e baš toa pričina za defrosti koga e nadvor toplo, ona si pravi tkn preventiven defrost koj ne trae poveće od 2-3 min.
Imeno ako e izbrano mod greenje i ja vadiš od šteker ili ja gasiš samo na daljinsko ona sirota ne znae za vremeto dodeka ne rabotelo dali nadvor bilo +15 ili -15C i zatoa si pravi preventivno odmrznuvanje i koga e izmenuvačot potpolno suv, a nadvor e +15C da kažeme.
Inače site inverteri sega imaat nadvorešen senzor za merenje T i voobičaeno e da pravat defrosti koga nadvorešnata T pađa pod +2C.
Klimata ne e izvadena od steker 2 meseci. Na Auto e pustena i sto saka neka pravi, sama si odlucuva

Член од
14 август 2018
Мислења
4.810
Поени од реакции
10.676
Klimata ne e izvadena od steker 2 meseci. Na Auto e pustena i sto saka neka pravi, sama si odlucuva
Под претпоставка дека двете клими ти се исти..
Има само едно логично објаснување!
1.Климата што не дефростира, и покрај тоа што е на појак фан цело време, веројатно има помали побарувања за греење според термостатот/просторот.
2.Климата што дефростира почесто, и што работи на аутофан, има поголеми побарувања за греење, ако не многу, тогаш бар доволно за да премине одреден трешхолд според кој има потреба од дефрост!
Да не заборавиме дека поефтиниве модели малце каскаат во електроника, и освен пад на притисокот како ултимативно "механичко" свртување кон дефрост, можно е да има и ефтин програмиран дефрост ако цело време работи над 500w пример.
(погорната клима можеби за малку не го активира тоа)

Ако имаш ват метар, лесно би утврдил дали мојава теорија држи вода.
Фанот посекако сам по себе не влијае никако!
Автоматски споено мислење:

едит: заборавив да допишам.. во однос на "ефтина електроника", да не испадне дека е тоа не знам колку лошо.. нема везе!
Сосем коректен начин на работа си е тоа, освен ако некој не е фрик па да брка апликации, ват-метри, перформанси и не знам што.
Мојата митсу од ист ценовен ранг, кога ќе ја запнам, работи како саат! Т.е. секој саат си прави дефрост, со тоа што релативно кратко и трае околу 3мин.
Сега малце ми е недостапна надворешната да ја надгледувам редовно, ама од тоа што можев да видам, ни еднаш не беше побелена, замрзната па ич! И при ниеден дефрост не креваше маглишта и пареи затоа што и немало богзнае што да топи.
Тоа ме наведува на заклучок дека си прави "суви" дефрости по часовник.
Ете, ако некој го интересира ефтино митсу како работи..

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom