Македонска берза

Член од
24 октомври 2024
Мислења
9
Поени од реакции
3
Добро раздвижување на берза оваа недела, рано е уште ама за дивиндендата од REPL и таа ќе биди во однос 1/10?

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
Добро раздвижување на берза оваа недела, рано е уште ама за дивиндендата од REPL и таа ќе биди во однос 1/10?
Да, мислам дека конечно мрдна работата, и според извештаите ќе тера позитивно во догледно време. Дивидендата ќе биде десеткувана

Член од
25 декември 2010
Мислења
40
Поени од реакции
3
Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
186
MPT ....prva scena ,prv cin.....10 pat .....sekogas prvata godina po izbori mpt pokazuva polurealna (realnata e uste pogolema) dobivka...ako ne go zaigraat "mito" dogodina onda otide ova nad 130.000

Член од
11 март 2011
Мислења
6
Поени од реакции
2
Здраво на сите, комплетен новајлија сум, имам нешто вишок кеш што сакам да го ставам на МК берза. Моментално имам ситно нешто од ТНБ земено и исто од Алкалоид - 50/50 ми се поделени парите. Прашање што ме мачи, што да појачам? според мене ТНБ е уште потценета, до кај 50к мислам треба да оди, алкалоид очекувам за 4-5 години до 30к да стигне.
ТНБ ако зимам дивиденда ~5.5% тогаш би земал дури во 2026та (годинава ми се купени акциите во септември)?
Алкалоид гледам си расте постепено, нешто како growth stock ќе му дојде, значи у година дена може да добијам на вредност поприлично ако продолжи вака, за разлика од ТНБ што не би требало премногу да порасне...
не знам шо да праам, дајте совети ве молам :unsure:

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
Здраво на сите, комплетен новајлија сум, имам нешто вишок кеш што сакам да го ставам на МК берза. Моментално имам ситно нешто од ТНБ земено и исто од Алкалоид - 50/50 ми се поделени парите. Прашање што ме мачи, што да појачам? според мене ТНБ е уште потценета, до кај 50к мислам треба да оди, алкалоид очекувам за 4-5 години до 30к да стигне.
ТНБ ако зимам дивиденда ~5.5% тогаш би земал дури во 2026та (годинава ми се купени акциите во септември)?
Алкалоид гледам си расте постепено, нешто како growth stock ќе му дојде, значи у година дена може да добијам на вредност поприлично ако продолжи вака, за разлика од ТНБ што не би требало премногу да порасне...
За колку кеш се работи, и дали имаш рок до кога сакаш средствата да ги држиш на берза?

Член од
11 март 2011
Мислења
6
Поени од реакции
2
За колку кеш се работи, и дали имаш рок до кога сакаш средствата да ги држиш на берза?
За 10к евра, сакам 6 сега и уште 4-5 следниот период да ги ставам.
За рок, не планирам да продавам во блиска иднина, освен ако не дојде нож до коска нормално. 10-15 години би држел мислам

Член од
1 февруари 2016
Мислења
287
Поени од реакции
231
За 10к евра, сакам 6 сега и уште 4-5 следниот период да ги ставам.
За рок, не планирам да продавам во блиска иднина, освен ако не дојде нож до коска нормално. 10-15 години би држел мислам
За нлб мислам дека добро си упатен, 50к е во наредниве месец, два, а со 5к (10к) мислам дека ти се исплати само на краток рок, влез и излез на ~50. Додека за подолгорочната варијанта, јас би препорачал сите во Алк, со моја пресметка дека 30к е мн поблиску од 4,5 години, туку за 2, 2 и пол години.

Член од
11 март 2011
Мислења
6
Поени од реакции
2
За нлб мислам дека добро си упатен, 50к е во наредниве месец, два, а со 5к (10к) мислам дека ти се исплати само на краток рок, влез и излез на ~50. Додека за подолгорочната варијанта, јас би препорачал сите во Алк, со моја пресметка дека 30к е мн поблиску од 4,5 години, туку за 2, 2 и пол години.
Фала за советот, натака и ме влечеше али сепак сакав да консултирам некој со подолго искуство на берза

Член од
14 јуни 2024
Мислења
3
Поени од реакции
2
Можеш да ги размислиш MPT и STB. Од аспект на капитална добивка во период од неколку години мислам дека се поповолни моментално.

Член од
1 февруари 2022
Мислења
29
Поени од реакции
10
sakam da kupam REPLEK vase mislene pred nekoj den prodadov STB posle 3 godini mala dobivka

Kajgana Shop

На врв Bottom