- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.733
- Поени од реакции
- 8.742
Па затоа што не е праведно ни мажот, ни жената да ги дели парите од претходно, законот ти вика дека од претходно секој си го има своето. Ако тебе ти се на црно парите заработени, не ти е жената крива, ни државата, како да ти кажам?Ne, ne e taka ednostavno.
Inaku, akcentot ne e na "firma" , tuku na doverba ili sigurnost.
Toa sto postoi pravna nedorecenost ili dupka vo zakonot sto se kosi so osnovni moralni normi ne e pricina da se opravduvame so "sodaprajme, takov e zakonot" i da ne barame pravedno resenie.
Poveketo od nas znaat slucaj koga se odelo na doverba (ljubov, neli...), pa posle x godini, bile osteteni. Posto lugeto, za zal, mozat i da se smenat...
Zasto tebe, primer, bi ti smetalo da potpises dogovor koj bi bil praveden?
Автоматски споено мислење:
Pisav hipoteticki primer pred nekoj post. Zasto mazot da gi deli parite koi gi imal od prethodno? Dali e pravedno?
Drug, realen primer od prijatel. Se zeni pred 15 god so zena cij tatko ima mala firma. Toj se vklucuva vo rabotata. Poslednite 10 god raboti isklucivo toj, i isklucivo so negov angazman ja razviva solidno. Znaci, veke se kupuvaat dukani, kamion, vozila,se gradi magacin...
Lani se razveduva. Da imalo potpisano bilo kakov dogovor bi imal nekakva finansiska satisfakcija, sto e moralno ispravno, ama vaka, posto se e na ime na tatkoto, toj ostanuva so prst vo usta...
Pravedno?
Ако ги имаш пред брак, и имаш потекло на истите (збориме за сума од барем 50 000 евра) не може никој да ти ги земе.
Ништо претходно заработено не е предмет на делба. Во брак сè е заедничко (што се стекнува) - значи не се жени ако не ти чини.
За реалниот пример праведно е, можеш 20 години да работиш кај било кој газда, немаш право на неговата фирма. Можеш да си 30 години извршен директор во една фирма, и понатаму не е твоја, работиш за некој. Ако сакаш да не е така - отвори своја, кој по ѓаволите те тера за друг да работиш ако си веќе способен за сам да можеш?
И да, познавам куп жени кои биле и се оштетени, затоа секоја ја советувам да не инвестира во ништо што не гласи (и) на нејзино име. Знам од личен живот многу жени што се заебале, во куќа на свекор имало втор кат карабина, таа се задолжува, нејзините и' даваат пари за да се оправи тој кат, на крај цврц Милојко, иди па докажи.
Прво е важно ПОТЕКЛОТО на парите. После, ако се заработени, може да плаче со документот или да ја уценува. Да се надеваме дека нема да и' погреши, да не плаче после по судови како е неправеден животот.I so najdobriot drugar od detstvo da napravis zaednicka firma, pak e normalno (i preporaclivo) da napravis pismen dogovor kade ke gi definiras site prava i obvrski
Ne sum siguren deka e taka.
Inaku, znam slucaj vo familija kade na mazot mu dojdoa pogolemi pari, gi investira vo nekolku stana a so zenata (15 god vo brak) potpisa nekoj dogovor ( se preku advokat) deka vo slucaj na razvod, taa nema da bara nisto (ili se otkazuva) od tie stanovi.
Алиментација во Македонија ретко е над 5 000 денари. Дури е срамота да плачете колку давате за детето што сте го направиле. Ако мислите дека со тие пари може да се чува дете, плус за сама себе да ги користи, сменете си го дилерот.Imav i jas bivsa koleska sto ova otvoreno go kazuvase. Se omazi, zakaci dobra prilika, dete i posle 1 godina se razvede... Edino sto nejze ne ja interesirase nisto imot da zeme, samo dete i alimentacija...
Затоа постои опција за сама со себе да имаш дете (постои и за мажи, со сурогат, ама поскапо ви доаѓа), што мене ми е зацртано да го терам здравје ако не бидне другото, што го преферирам.
Тоа што вас не ви е јасно е дека брак се склучува и се разведува, родител си засекогаш. Независно дали си во брак или не, на детето си му должен. Ако не сакаш, не го прави побогу.
Последно уредено: