ПРЕДБРАЧЕН ДОГОВОР !

Член од
4 октомври 2019
Мислења
558
Поени од реакции
1.092
Kaj mene vo familija... pri razvod zenata nemozese da zwmi nisto bidejki kukata e na ime na mazot i nemase nikakvi sansi za podelba na imotot samo za nesta sto se stvorile za vreme na brakot.... a i za toa zenata treba da dokazi deka zaedno se kupeni.... mazot dava alimentacija 3-5 k denari za deteto koj e 5 so 2 dena kaj mazot... mazot raboti vo stranstvo i kupuva sesto e potrebno za bolno dete sekoj mesec 300 evra minimum.... posle 8 godini prestanuva i zenata go tuzi da zima 500 evra alimentacija bidejko mazot raboti vo Eu...

SOVET.... pred da ze zenite podolgo vreme zivejte zaedno za da vidis so kako, i od koga ke imate dete da bidete svesni deka hormonite vi se poremeteni po malku ako ne ste ke bidete vo teski gomna..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
Kaj mene vo familija... pri razvod zenata nemozese da zwmi nisto bidejki kukata e na ime na mazot i nemase nikakvi sansi za podelba na imotot samo za nesta sto se stvorile za vreme na brakot.... a i za toa zenata treba da dokazi deka zaedno se kupeni.... mazot dava alimentacija 3-5 k denari za deteto koj e 5 so 2 dena kaj mazot... mazot raboti vo stranstvo i kupuva sesto e potrebno za bolno dete sekoj mesec 300 evra minimum.... posle 8 godini prestanuva i zenata go tuzi da zima 500 evra alimentacija bidejko mazot raboti vo Eu...

SOVET.... pred da ze zenite podolgo vreme zivejte zaedno za da vidis so kako, i od koga ke imate dete da bidete svesni deka hormonite vi se poremeteni po malku ako ne ste ke bidete vo teski gomna..
Алиментацијата е за детето, не за мајка му.
Знам дека е тежок концепт за сфаќање, ама не и' плаќал ништо на неа, на сопственото дете му плаќал и престанал да му плаќа.

А јас знам за случај (исто во странство) наш, по наш памет на дојчландерка и' напрајл дете и мислел така ќе си пројде, со днк со сВе го тужеше, па ај што плаќа алиментација, требаше и по дома на жена му да објасни што направил.

Член од
4 октомври 2019
Мислења
558
Поени од реакции
1.092
Алиментацијата е за детето, не за мајка му.
Знам дека е тежок концепт за сфаќање, ама не и' плаќал ништо на неа, на сопственото дете му плаќал и престанал да му плаќа.

А јас знам за случај (исто во странство) наш, по наш памет на дојчландерка и' напрајл дете и мислел така ќе си пројде, со днк со сВе го тужеше, па ај што плаќа алиментација, требаше и по дома на жена му да објасни што направил.
Da a taa zima pogolema plata odkolku sto toj od stranstvo i plus toa se roka so koj ke najde i plus taa bese pricina za razvodot ja fatija so drug...neka plaka i ona koga moze.... mazot ke raboti za deteto da plaka 8 godini a taa zima poveke i od Evropa pa ona da ne kupi lekovi... malo morgen... se si ima nekoja granica iako se raboti za dete...mora da ima barem malo sorabotka a ne totalen kolaps...

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.257
Нема потреба од склопување на брак во институција ако не им верувате на идните сопружници.. зошто тогаш ги жените, чим пред да склопите брак сомневате дека ќе ве заебе?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.733
Поени од реакции
8.742
Da a taa zima pogolema plata odkolku sto toj od stranstvo i plus toa se roka so koj ke najde i plus taa bese pricina za razvodot ja fatija so drug...neka plaka i ona koga moze.... mazot ke raboti za deteto da plaka 8 godini a taa zima poveke i od Evropa pa ona da ne kupi lekovi... malo morgen... se si ima nekoja granica iako se raboti za dete...mora da ima barem malo sorabotka a ne totalen kolaps...
Алиментација се определува според процент од колку заработува тој што ја плаќа, а не колку заработува другиот. И не е важно со кого се ебе било кој од двајцата, каква врска има со тоа детето?
И да, секако дека и таа плаќа за детето, пошто живее со неа нели ;)

Не ти е Дојчланд Македонија, па наеднаш да се пријавиш на минималец или да работиш на црно. Ебате родителот, кенка за свое дете колку давал.
Автоматски споено мислење:

Нема потреба од склопување на брак во институција ако не им верувате на идните сопружници.. зошто тогаш ги жените, чим пред да склопите брак сомневате дека ќе ве заебе?
За конкретно алиментација, може и да не го познава детето, само да го направил. За останатото, маживе богаташи ептен загрижени за куќарката од дедо им што уште ни на нив не им е препишана.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.691
Поени од реакции
6.019
I so najdobriot drugar od detstvo da napravis zaednicka firma, pak e normalno (i preporaclivo) da napravis pismen dogovor kade ke gi definiras site prava i obvrski

Не. Не можеш да склучиш договор кој ќе се крши со закон. А закон ти вика дека имот стекнат во брак е заеднички.
Во наведенава ситуација е најпаметно да се направи преддоговор со продавачот на станот, писмен, а и логично да постои доказ за потекло на парите кога ќе се исплатат (дека не се заработени во брак).
Ne sum siguren deka e taka.
Inaku, znam slucaj vo familija kade na mazot mu dojdoa pogolemi pari, gi investira vo nekolku stana a so zenata (15 god vo brak) potpisa nekoj dogovor ( se preku advokat) deka vo slucaj na razvod, taa nema da bara nisto (ili se otkazuva) od tie stanovi.

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2019
Мислења
558
Поени од реакции
1.092
Алиментација се определува според процент од колку заработува тој што ја плаќа, а не колку заработува другиот. И не е важно со кого се ебе било кој од двајцата, каква врска има со тоа детето?
И да, секако дека и таа плаќа за детето, пошто живее со неа нели ;)

Не ти е Дојчланд Македонија, па наеднаш да се пријавиш на минималец или да работиш на црно. Ебате родителот, кенка за свое дете колку давал.

За конкретно алиментација, може и да не го познава детето, само да го направил. За останатото, маживе богаташи ептен загрижени за куќарката од дедо им што уште ни на нив не им е препишана.
Brat ne mi finrata da repliciram ili da pisuvam detalni raboti,,, cel muabet e da ne dobies zena drolja toa mi e muabetot... deteto vo praksa kaj nea e 2 dena kaj moite stari po 5 dena.... ona ne gleda ni dete ni nisto kajj nas ima nekoj napredok ona go vraka 3 cekori nazad...vo drufi familii mazot e za stap...
Jas imam iskustvo so drolja koja rasipala familija inaku ne go opravduvam i mazot... site si imaat svoi mani... na kraj i ne edo parite koga nema gram komunikacija i razbiranje nakraj deteto strada

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.257
I so najdobriot drugar od detstvo da napravis zaednicka firma, pak e normalno (i preporaclivo) da napravis pismen dogovor kade ke gi definiras site prava i obvrski

Ne sum siguren deka e taka.
Inaku, znam slucaj vo familija kade na mazot mu dojdoa pogolemi pari, gi investira vo nekolku stana a so zenata (15 god vo brak) potpisa nekoj dogovor ( se preku advokat) deka vo slucaj na razvod, taa nema da bara nisto (ili se otkazuva) od tie stanovi.
Фирма и брак е две различни работи, не ја жени многу едностсвно.
IMG_5592.jpeg

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.691
Поени од реакции
6.019
Фирма и брак е две различни работи, не ја жени многу едностсвно.
Прегледај го приврзокот 433762
Ne, ne e taka ednostavno.
Inaku, akcentot ne e na "firma" , tuku na doverba ili sigurnost.

Toa sto postoi pravna nedorecenost ili dupka vo zakonot sto se kosi so osnovni moralni normi ne e pricina da se opravduvame so "sodaprajme, takov e zakonot" i da ne barame pravedno resenie.
Poveketo od nas znaat slucaj koga se odelo na doverba (ljubov, neli...), pa posle x godini, bile osteteni. Posto lugeto, za zal, mozat i da se smenat...

Zasto tebe, primer, bi ti smetalo da potpises dogovor koj bi bil praveden?

Pisav hipoteticki primer pred nekoj post. Zasto mazot da gi deli parite koi gi imal od prethodno? Dali e pravedno?

Drug, realen primer od prijatel. Se zeni pred 15 god so zena cij tatko ima mala firma. Toj se vklucuva vo rabotata. Poslednite 10 god raboti isklucivo toj, i isklucivo so negov angazman ja razviva solidno. Znaci, veke se kupuvaat dukani, kamion, vozila,se gradi magacin...
Lani se razveduva. Da imalo potpisano bilo kakov dogovor bi imal nekakva finansiska satisfakcija, sto e moralno ispravno, ama vaka, posto se e na ime na tatkoto, toj ostanuva so prst vo usta...
Pravedno?

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.075
Буквално имам колешка што цел и е едно дете и сама да си живее со песот и со детето. Демне мажи по дејтинг сајтови за да ги смота да и направат дете и да влези во брак. Ко ќе дојди детето 4-5 години ќе му опни развод, ќе му земи пола или се што има и ќе си кулирка.

Затоа многу прават предбрачни договори. Затоа што луѓето лажат.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.691
Поени од реакции
6.019
Буквално имам колешка што цел и е едно дете и сама да си живее со песот и со детето. Демне мажи по дејтинг сајтови за да ги смота да и направат дете и да влези во брак. Ко ќе дојди детето 4-5 години ќе му опни развод, ќе му земи пола или се што има и ќе си кулирка.

Затоа многу прават предбрачни договори. Затоа што луѓето лажат.
Imav i jas bivsa koleska sto ova otvoreno go kazuvase. Se omazi, zakaci dobra prilika, dete i posle 1 godina se razvede... Edino sto nejze ne ja interesirase nisto imot da zeme, samo dete i alimentacija...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.620
Sluchka od denes,
Gazda na Hotel, 50 Kujchi, 10 dujkani i neznam ushte kolku Gradezhno zemjishte, 3 firmi i milioni na Banka 71 godina i zhena
od Ex YU so sega 38 godini. I zamislete "Kolku" si go saka. Pred mene dvajca ebachi i se javija.
I i vikam kako so Gazdava. Se smee i vika barem Ljubov imame.

A drugarka isto EX YU i e shto vrabotena kaj nejze vika, aj si odam kaj mojot Schatzi!
I vikam kaj raboti schatziot, mi vika Penzija e ima 76 godini a taa 40
E toa se vika iskren Brak :D

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.044
Поени од реакции
9.383
Sluchka od denes,
Gazda na Hotel, 50 Kujchi, 10 dujkani i neznam ushte kolku Gradezhno zemjishte, 3 firmi i milioni na Banka 71 godina i zhena
od Ex YU so sega 38 godini. I zamislete "Kolku" si go saka. Pred mene dvajca ebachi i se javija.
I i vikam kako so Gazdava. Se smee i vika barem Ljubov imame.

A drugarka isto EX YU i e shto vrabotena kaj nejze vika, aj si odam kaj mojot Schatzi!
I vikam kaj raboti schatziot, mi vika Penzija e ima 76 godini a taa 40
E toa se vika iskren Brak :D
Tuka nema za zalenje nikoj...sve si e kako treba.

Kajgana Shop

На врв Bottom