- Член од
- 23 август 2010
- Мислења
- 39.354
- Поени од реакции
- 113.656
Абе ја да те предупредам, за натака ти си знаеш голем си. Не треба ништо да црташ уживај.Mi crtav na clenot dosega, da ne se povtorvam sega i so tebe za istoto.
Абе ја да те предупредам, за натака ти си знаеш голем си. Не треба ништо да црташ уживај.Mi crtav na clenot dosega, da ne se povtorvam sega i so tebe za istoto.
Hartijata trpi se, realnosta bila sosem poinakva. Vojvodite, komitite i toa kako napagjale nedolzno tursko naselenie, i ne samo toa, cesta meta bile i domicilnoto makedonsko naselenie, posebno ako ne sorabotuvalo kako sto ocekuvale deka treba da sorabotuva samo toa nema nikade da go procitas posto nikoj ne saka sam da si puka vo koleno, posebno za negovata istorija, no ne cini tolku romanticno i crno belo da gledas na rabotite. Se desavale takvi sranja od sekogas i sekade vo svetot, ne sme nisto posebni okolu toa.Имаш ли некаков податок да го поткрепиш ова тврдење? Јас никаде немам прочитано дека комитите напаѓале цивилно турско население. Крушевскиот манифест го имаме сите прочитано.
I da sakam poslikovito ne mozam da vi objasnam i tebe i nego.Абе ја да те предупредам, за натака ти си знаеш голем си. Не треба ништо да црташ уживај.
Владе @Io Sono Interista е по холивудските филмови и по фудбалот. Историја не чита, и никогаш не слушнал за солунските гемиџии. Малку знае ама многу љуби да зборува.no ne cini tolku romanticno i crno belo da gledas na rabotit
Не си во право за ова. Ако ние не сме читале, турците ќе имале записи од такви злодела.Hartijata trpi se, realnosta bila sosem poinakva. Vojvodite, komitite i toa kako napagjale nedolzno tursko naselenie, i ne samo toa, cesta meta bile i domicilnoto makedonsko naselenie, posebno ako ne sorabotuvalo kako sto ocekuvale deka treba da sorabotuva samo toa nema nikade da go procitas posto nikoj ne saka sam da si puka vo koleno, posebno za negovata istorija, no ne cini tolku romanticno i crno belo da gledas na rabotite. Se desavale takvi sranja od sekogas i sekade vo svetot, ne sme nisto posebni okolu toa.
Sigurno gledal i filmovi so partizani i germanci kade nasite ne ni pomisluvale na domasnoto naselenie da mu nanesat nikakvo zlo, strogo samo germanci tepaa i toa onaka herojski. Realnosta za zal bila mnogu poinkva.Владе @Io Sono Interista е по холивудските филмови и по фудбалот. Историја не чита, и никогаш не слушнал за солунските гемиџии. Малку знае ама многу љуби да зборува.
Не лупетај.Владе @Io Sono Interista е по холивудските филмови и по фудбалот. Историја не чита, и никогаш не слушнал за солунските гемиџии. Малку знае ама многу љуби да зборува.
Не му го прави ќефот, начисто има пролупано, види му ги постовите поназад. Сите тој не знае, и што сме читале и гледале, и што не знаеме... може сите да се одјавиме колективно и да го оставиме сам да си пишува. Осетлив е на туѓи мислења.Sigurno gledal i filmovi so partizani i germanci kade nasite ne ni pomisluvale na domasnoto naselenie da mu nanesat nikakvo zlo, strogo samo germanci tepaa i toa onaka herojski. Realnosta za zal bila mnogu poinkva.
Sega ne te sfativ bas, vojvodite i komitite tepale i maltretirale makedonsko naselenie, kodosi, orospi ali tursko nedolzno naselenie so prst ne cepnale?Не си во право за ова. Ако ние не сме читале, турците ќе имале записи од такви злодела.
Македонското население да, кодошите и жените што оделе со турци, тоа го имаш на пример во мемоарите (или дневникот) на Чакаларов, не се сеќавам на насловот но имам читано за ова на повеќе места. Но ова важи секаде во услови на окупација.
Го разбирам јас тоа гледиште, за некој херој, за други терорист. Хрватите и Србите имаа такви „херои“, и ден денес ги слават и им пеат песни. Ние како Македонци никогаш не сме глорифицирале злочини од таков тип.
Херои, од прв до последен... Не биле од мочка правени, како некои овде,Јас никаде немам прочитано дека комитите напаѓале цивилно турско население.
Јас ти побарав било каков податок ако имаш, од домашни или од турски извори, дека комитите напаѓале арнаутски села да речеме.Sega ne te sfativ bas, vojvodite i komitite tepale i maltretirale makedonsko naselenie, kodosi, orospi ali tursko nedolzno naselenie so prst ne cepnale?
Dobro te sfativ ?
И, колку цивили убиле овде?Херои, од прв до последен... Не биле од мочка правени, како некои овде,
Солунски атентати
Гвадалкивир во пламен
Нападите започнале на 28 април 1903 година (нов стил) со експлозијата на паробродот Гвадалкивир, експлозивот бил поставен од Павел Шатев. Истата вечер Арсов, Мечев и Трчков поставиле експлозив на возот кој се обраќал Цариград-Солун, оштетувањата биле мали.
Константин Кирков на 29 април поставил мелинит под мостот каде минувале цевки од гасовод кој бил за осветлување и градот се нашол во темнина. Потоа Јордан Поп Јорданов го запалил фитилот со што ја разнесол Отоманската банка.
Трчков и Мечев се обиделе да го кренат во воздух главниот резервоар во фабриката за осветлување но биле спречени од чуварот. По неуспехот тие се разделиле, при што Трчков активирал една бомба во поштата, а Мечев фрлил две бомби во кафеаната Египет. По нападите тие двајца се забарикадирале во своето живеалиште и речиси цела ноќ се бореле со жандармеријата и војската, пред да се самоубијат тие фрлиле околу 60 бомби.
Меѓутоа нападите продолжиле: Милан Арсов фрлил бомба во кафеаната Алхамбра, Кирков фрлил бомба кај Гранд Хотел, Пингов се обидел да го потпали Бошњак ан по што бил убиен, а Богданов фрлил една бомба пред кафаната Ноњо.
Ne mu go pravam kefot, si se imame jadeno nie dvata uste mnoogu od porano, za zakonot za pusenje mislam bese ili taka nesto. Nebitno toa, ne se ni zamaram okolu toa koj e povekje ili pomalce vo pravo i zosto tuku komentirav samo okolu gledisteto negovo za smrta na tamu nekoj, dali bila herojska ili ne, i tuka toj e vo pravo. I Hitler da zaginel vo odbrana na rajhstagot zaedno so poslednite soborci, i toj mozevme da recime deka herojski se borel do posledniot kursum, ali posto pederski se otrul vo bunkerot, ne velimeНе лупетај.
Автоматски споено мислење:
Не му го прави ќефот, начисто има пролупано, види му ги постовите поназад. Сите тој не знае, и што сме читале и гледале, и што не знаеме... може сите да се одјавиме колективно и да го оставиме сам да си пишува. Осетлив е на туѓи мислења.
Dobro komitite napagjale strogo nasi sela, turskite imale specijalen tretman i niv ne gi cepkale. Zadovolen.Јас ти побарав било каков податок ако имаш, од домашни или од турски извори, дека комитите напаѓале арнаутски села да речеме.
Точно така Владе, неговите другари и соборци од Диво Насеље, во Косово беа прогласени на национални херои.. Тоа зависи каде си свртен претежно.Ti davam samo moznost da probas i od drug agol da gledas na rabotite, ako sakas. Za nas e heroj, za nekoj drug bil najobicen terorist i toa e fakt, ti se dopagjalo toa ili ne. I ti rekov ako si premnogu osetliv na Goce, imas uste eden kup primeri za sporedba, duri i ti navediv nekolku.
За неговите тој ќе е херој без разлика каде и како бил убиен, дали во бункерот или надвор. Од неутрална гледна точка, човек што наредил убивање и мачење цивили не може да биде херој.Ne mu go pravam kefot, si se imame jadeno nie dvata uste mnoogu od porano, za zakonot za pusenje mislam bese ili taka nesto. Nebitno toa, ne se ni zamaram okolu toa koj e povekje ili pomalce vo pravo i zosto tuku komentirav samo okolu gledisteto negovo za smrta na tamu nekoj, dali bila herojska ili ne, i tuka toj e vo pravo. I Hitler da zaginel vo odbrana na rajhstagot zaedno so poslednite soborci, i toj mozevme da recime deka herojski se borel do posledniot kursum, ali posto pederski se otrul vo bunkerot, ne velime
Zatoa i Hitler vi go vmetnav vo ravenkata, za da ne vi bidi se taka crno i belo posto neli Hitler e skolski primer za zol covek.Точно така Владе, неговите другари и соборци од Диво Насеље, во Косово беа прогласени на национални херои.. Тоа зависи каде си свртен претежно.
Епа автоматски, за Хитлер овој би бил херој, пошто духовен татко му е Амин Ал Хусеин на типов. А тоа по автоматизам за нас го прави злосторник. Тоа мислам ако размислуваме во историски контекст на нашите непријатели. Па дури и ако направиме поинаква аналогија, на пример нашите сограѓани кои одеа да се борат во Сирија, за свои соборци го имаа Хамас и овој тип. Значи за нашите сограѓани овој е херој.Zatoa i Hitler vi go vmetnav vo ravenkata, za da ne vi bidi se taka crno i belo posto neli Hitler e skolski primer za zol covek.
Глуп си, или се правиш?И, колку цивили убиле овде?