Abre ubav.
Klimatizerite koga se krsteni po golemina po nivnata nazivna mok na ladenje kade na temperatura 35celzi se prestavuva nivnata nominalna 3,5 i maksimalna moknost 4,8na ladenje.Znaci toa sto Vivaksot AEYIs ke ladi i na 50 selzi ne znaci deka na taa temperatura ke ja ima istata razladna mok.Proizvoditelite go kriiat toj podatok i steta sto nema nezavisna organizacija sto i razladnata mok da ja ispituva kako sto ja ispituva eurovent i toplinskata mok koja e dadena na nominalni i maksimalni za toplene ama na 7 stepeni.
Ke vidis deka i tie 4,8kw razladna mok kako ke padnat za 60% pa i poveke na tie ekstremni 55c i ke stanat 2kw.
Pobaraj vo tabelite na Toshiba Engineering Data book ,ama gi ima daveno do 46c. da vidis kako paga mokta.
Duri i preku odredena temperatura na primer 45 naglo pravi namaluvanje na imput na pola za da ja zastiti elekronikata od pregrevanje,oti ke odata jabana IGBT tranzistorite,i na seto toa koga ke mu ja dodas i poslabiot EER ke vidis kako se namaluva razladnata mok duri i za 2/3,bilo od nominalna ili makcimalnata.
Znaci treba i ovie raboti da gi imas vo predvid.Znaci Vivaks napisal deka ladi i do 50cezi ama ne kazal so kolkava razladna mok a pak ti si misis deka i na 50celzi gi ima onie 4,8kw maksimum razladna mok.Toa se trikovi so koj igraat proizvoditelite.Zatoa pri juzna ekspozicija na nadvoresnata a direkno ako ja peci sonce treba da se ima i predvid i ovaaa rabota,ama pak e bombona za greenje.Istrocnata i zpadna se neurtalni a severna e obratna od juzna