Sekako deka Vivaks 12AEYIs e dobar klimatizer no vo konkretniov slucaj mislam deka e totalen promasaj sem ako ne se raboti za mesta,kako Krusevo,Berovo,Mavrovo,selo Slepce ili Capari,Trnovo,Maloiste Bitolsko i slicni na nim lokacii.
Zosto?
Greenjeto ne e problem ,i da fali toplinnska energija vo poekstremni ladni denovi ke se nadoknadi so nekoj ured.
No i ako temava e naekonomicno greenje,sepak treba da razmislime i kako da go razladime prostorot.
Gledame deka se raboti za posleden sprat kaj doticnata osoba(mozebi e i potkrovje) sto dokolku se naoga vo Skopje pa do Gevgelija,kade imame toplotni branovi,portokaleva zona koj bi traele vo seriija kako ovaa godina,a mozi i pozeski bi imale problem so razladuvanjeto.
1.Imame juzna strana na prostorot za klimatiziranje od okolu 130-150m3 otvoren prostor
2.Posleden sprat potkrovje (racunaj furna za pecenje) ma i kolku saka neka ima izolacija.
3.Pretpostavuvam i ekspozicijata na nadvoresnata edinica ke bide na juzna strana.
4.Edinstvena klima vo stanot.
Klimatizer od 12btu ili taka narecena 3,5kw nema sto da bara.
Najmalce na korisnikot mu treba klimatzer od 22 pa i 24 btu.Duri i klimatizer od 18 btu na laddenje tesko bi se spravil.
Zamisli portokalova zona klimaa ja pece sonceto ,klimatizerot ladi na maksimum ladi a ispusta nadvoresnata edinica toplina i uste e potoplo okolu neize.Veruvam deka ne e ispod 55c.
E toj od Vivaks ke izgubi najmalce 60% od razladnat mok energija i od 3,5 ke stane 1,5kw na ladenje sto za gorenavedenite uslovi za kaj osobata ke bide voopsto nezadovolitelno.
Toa e obraten proces od greenjeto na minusni temperaturi.
Zatoa ke ja pobaras osobava i ke ja prasas na koja lokacija e prostorot za klimatiziranje i dali itreba klimatizerov samo za greenje ili saka i da se ladi.Pa izvrsi korekcija na predlogot sto i si go dal.
Slobodno predlozi i nekoja 22 ili 24btu dokolku saka i da se ladi.Nikako nemoj ni 18btu,slaba ke bide.
Luge sme i mozeme da napravime greska.
Javi i se pobrzo da ne pojdi da go kupi klimatizerot od 12btu pa da ja nosis na dusa..