Купија ефтини станови или парите беа ефтини?
Оти двете се како Бог и шеширџија, да се разбереме.
Што поефтини пари, толку поголем должнички роб на долг рок.
Иначе пазарот не се балансирше, туку со пандемијата се истурија пари на светско ниво колку за три галаксии, мачно ми е во моментов да објаснувам, имам пишувано на други места. Само не мешајте заробен монетарен систем (бај дизајн) со ефикасен и слободен пазар.
Иначе, да има ваква студија за нас радо би ја споделил. Маката е што ако некогаш се прави ваква анализа регионално, попрво ќе влезе Приштина отколку Скопје на листата, за жал.
Бива, само ај со ред...
Прво, и најважно прашање, што е за тебе skilled service worker? -- Не, тоа не е лекар, адвокат, судија, тоа се high end professionals. Не изумувај, ова е најважно прашање.
Второ, од каде ти е податокот дека нето плата е 1к? -- ДЗС вели дека бруто месечна плата е 1к, а нето е околу 40 банки.
Трето, кој реон е near the city center? Not at the center, but around it. За мене тоа е потегот од Влада, па надолж градски ѕид, односно Влада, ЈБТ, Рамстор/Дајмонд, Зелен пазар, Работнички и ...... толку. Капиштец не, Буњаковец не, Дебар маало не, Маџир маало не, Зоил не, и секако ниту во сон, никако, јок, цк, Веро Џамбо едно големо не.
Четврто, колку кошта квадрат за 60м2 стан на овој потег? Да земеме некој просек од нови и стари станови, може? Еве нека се изјаснат ценетите инвеститори што повеќе го познаваат пазарот и се расфрлаат со бројки од 2.500 до 3.000 од м2. Но, ќе се согласам со тебе дека е 1800 евра, што ќе рече вкупно 110к за стан. Ама многу ме интересира ако се јави некој да потврди дека може да се купи 60м2 пристоен стан за 110к во овој реон.
Ова не`носи до бројка од 9-10 години, за да се исплати станот. Еве и со оваа бројка, може да се вратиме на табелата па да се преброиме. Историски и социоекономски оптимално е таа бројка да биде 5г, со 7г веќе влегуваш во црвена зона, 10г нагоре веќе си во анафордабл, а над 15г си веќе на Марс
А тоа што ни ја сјебале перцепцијата на нештата е друго двајанс.