Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
5 септември 2024
Мислења
198
Поени од реакции
346
Не одам, правиме хипотетички муабет што го начна членот дека за мои пари ќе се возам кај сакам и кога сакам и дека не треба да се има страв. Ја се слагам до негде со тоа, ама..., што да праиш еве ај, да се тепаш и колеш со нив? Кога требаше да го средиме проблемот 2001 не го средивме, сега касно е, затоа ќе бираш во кој автобус ќе одиш и кога ќе се качуваш.
Како почнаа да се палат автобусиве на јсп, проблемот сам од себе би се решил :icon_lol:

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
Ако збориме само за централното тогаш да, иако и тука не можам скроз да се сложам али ајде. Оди ајде вози точак во Капиштец или позади Рамстор на Јордан Мијалков или ју нејм ит каде. Скопје не е само Партизанска и Јане Сандански и Скопје не е само Карпош, Центар и Аеродром.

У секој случај си стои тоа дека луѓето не се качуваат на точак ни за жива глава зашо се навикнати само во кола да бидат. Јас откако се преселив во Карпош кола палам само кај моите кога одам, останато стрикно пешадија зашо не сакам да се умарам со паркинзи, гужви и слично.
Партизанска, Јане и како и да се вика булеварот у Автокоманда се повеќе од доволни за да пишам централното градско подрачје

прост пример и метро/трамвај у рандом нормален град низ светов не поминува на секоја улица и некогаш треба да поминеш 2-3 па и 5 мин додека стигнеш кај што има станица па тоа не е причина луѓето да не ги користат.

Али факт е дека просечен балканец побрзо ќе си фрли јаже околу врат него од дневна до вц да иде пешки.

Член од
28 мај 2022
Мислења
84
Поени од реакции
163
Fakt e deka vo 2014 godina Skopje imas potceneti nedviznosti. Eden kup luge kupija stanovi za eftini pari. Sega se balansirase pazarot.

Ok ti ja vidov poentata ama najdi I za sk valva tabela so 2014 I 2023 podatoci.
Купија ефтини станови или парите беа ефтини? :)
Оти двете се како Бог и шеширџија, да се разбереме.
Што поефтини пари, толку поголем должнички роб на долг рок.
Иначе пазарот не се балансирше, туку со пандемијата се истурија пари на светско ниво колку за три галаксии, мачно ми е во моментов да објаснувам, имам пишувано на други места. Само не мешајте заробен монетарен систем (бај дизајн) со ефикасен и слободен пазар.

Иначе, да има ваква студија за нас радо би ја споделил. Маката е што ако некогаш се прави ваква анализа регионално, попрво ќе влезе Приштина отколку Скопје на листата, за жал.

Убав пример, баш доказ дека Скопје е далеку од bubble со овие цени и е во некој просек.
Ова е пресметано со колку целосни годишни БРУТО плати му требаат на некој skilled service работник. Пример за Минхен годишна бруто плата 70к евра, 60 квадрати стан во центар 500к евра -> 500/70 -> 7 години.

За Скопје математика -> да ставиме 1000 евра нето плата, тоа е 15600 евра бруто годишна плата, цена на 60 квадрати стан во центар пример 110000 евра - 7 години.

Горе доле пак некој просек во однос на локални примања. Bubble цени во регионот може да е Белград со квадрат од 4000 евра и плати не многу поголеми у однос на Скопје.
Бива, само ај со ред...

Прво, и најважно прашање, што е за тебе skilled service worker? -- Не, тоа не е лекар, адвокат, судија, тоа се high end professionals. Не изумувај, ова е најважно прашање.

Второ, од каде ти е податокот дека нето плата е 1к? -- ДЗС вели дека бруто месечна плата е 1к, а нето е околу 40 банки.

Трето, кој реон е near the city center? Not at the center, but around it. За мене тоа е потегот од Влада, па надолж градски ѕид, односно Влада, ЈБТ, Рамстор/Дајмонд, Зелен пазар, Работнички и ...... толку. Капиштец не, Буњаковец не, Дебар маало не, Маџир маало не, Зоил не, и секако ниту во сон, никако, јок, цк, Веро Џамбо едно големо не.

Четврто, колку кошта квадрат за 60м2 стан на овој потег? Да земеме некој просек од нови и стари станови, може? Еве нека се изјаснат ценетите инвеститори што повеќе го познаваат пазарот и се расфрлаат со бројки од 2.500 до 3.000 од м2. Но, ќе се согласам со тебе дека е 1800 евра, што ќе рече вкупно 110к за стан. Ама многу ме интересира ако се јави некој да потврди дека може да се купи 60м2 пристоен стан за 110к во овој реон.

Ова не`носи до бројка од 9-10 години, за да се исплати станот. Еве и со оваа бројка, може да се вратиме на табелата па да се преброиме. Историски и социоекономски оптимално е таа бројка да биде 5г, со 7г веќе влегуваш во црвена зона, 10г нагоре веќе си во анафордабл, а над 15г си веќе на Марс :)
А тоа што ни ја сјебале перцепцијата на нештата е друго двајанс.

Последно уредено:
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.434
Поени од реакции
5.468

Отприлика така некако изгледа македонскиот мајндсет, веќе добро познат насекаде на овие простори на Балканот.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
Прво, и најважно прашање, што е за тебе skilled service worker? -- Не, тоа не е лекар, адвокат, судија, тоа се high end professionals. Не изумувај, ова е најважно прашање.

Второ, од каде ти е податокот дека нето плата е 1к? -- ДЗС вели дека бруто месечна плата е 1к, а нето е околу 40 банки.

Трето, кој реон е near the city center? Not at the center, but around it. За мене тоа е потегот од Влада, па надолж градски ѕид, односно Влада, ЈБТ, Рамстор/Дајмонд, Зелен пазар, Работнички и ...... толку. Капиштец не, Буњаковец не, Дебар маало не, Маџир маало не, Зоил не, и секако ниту во сон, никако, јок, цк, Веро Џамбо едно големо не.

Четврто, колку кошта квадрат за 60м2 стан на овој потег? Да земеме некој просек од нови и стари станови, може? Еве нека се изјаснат ценетите инвеститори што повеќе го познаваат пазарот и се расфрлаат со бројки од 2.500 до 3.000 од м2. Но, ќе се согласам со тебе дека е 1800 евра, што ќе рече вкупно 110к за стан. Ама многу ме интересира ако се јави некој да потврди дека може да се купи 60м2 пристоен стан за 110к во овој реон.

Ова не`носи до бројка од 9-10 години, за да се исплати станот. Еве и со оваа бројка, може да се вратиме на табелата па да се преброиме. Историски и социоекономски оптимално е таа бројка да биде 5г, со 7г веќе влегуваш во црвена зона, 10г нагоре веќе си во анафордабл, а над 15г си веќе на Марс :)
Сите пресметки во странство се на основа на бруто плата, немам сретнато држава каде се договараш за нето износ.

е сега ако за останатите места збориме во бруто плата што е наше Скопјенце толку посебно за него пресметката да биде во нето?

Член од
28 мај 2022
Мислења
84
Поени од реакции
163
Сите пресметки во странство се на основа на бруто плата, немам сретнато држава каде се договараш за нето износ.

е сега ако за останатите места збориме во бруто плата што е наше Скопјенце толку посебно за него пресметката да биде во нето?
Прочитај уште еднаш, да не преџвакувам, нели.
Не земам нето плата, напротив, земам бруто плата 1к месечно, годишно тоа се 12к.
Стан од 110к се исплаќа за 9,17г.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
630
Поени од реакции
911
Zemate prosecna Plata na Nivo na RSM, platata vo skopjenceto e povisoka.
Автоматски споено мислење:

Manje.vise toa se pazarnite cenite, pa kako sakajte filozofirajte pazarot ke go kaze posledniot zbor

Uste se sekjavam na vremeto koga stanovite vo aerodrom Bea 800DM(400 eur segasni), I togas site se zalea deka bile preskapi I nerealni...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Купија ефтини станови или парите беа ефтини? :)
Оти двете се како Бог и шеширџија, да се разбереме.
Што поефтини пари, толку поголем должнички роб на долг рок.
Иначе пазарот не се балансирше, туку со пандемијата се истурија пари на светско ниво колку за три галаксии, мачно ми е во моментов да објаснувам, имам пишувано на други места. Само не мешајте заробен монетарен систем (бај дизајн) со ефикасен и слободен пазар.

Иначе, да има ваква студија за нас радо би ја споделил. Маката е што ако некогаш се прави ваква анализа регионално, попрво ќе влезе Приштина отколку Скопје на листата, за жал.

Бива, само ај со ред...

Bre ama go lokalizirase regionot, kapistec ne, vero jambo ne.Sigurno i za vo minhen vo strog centar bea toa cenite, odma do katedralata.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511

Отприлика така некако изгледа македонскиот мајндсет, веќе добро познат насекаде на овие простори на Балканот.
Е ова е трагедијата на нашиот народ, го зборувам со години, џабе им се парите кога ниту имаат креативност, ниту имаат интерес, страшно мрзелив и туп народ, затоа и ќе биде задна дупка на свирало.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
630
Поени од реакции
911
Е ова е трагедијата на нашиот народ, го зборувам со години, џабе им се парите кога ниту имаат креативност, ниту имаат интерес, страшно мрзелив и туп народ, затоа и ќе биде задна дупка на свирало.
A sto moze drugo vo RSM da se investira? Conti? TAT? Dukjançe pa lokalnite partiski reketari da te derat?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
A sto moze drugo vo RSM da se investira? Conti? TAT? Dukjançe pa lokalnite partiski reketari da te derat?
Како бе што можеш, цела држава е на партиска копанка, што и да произведеш за извоз ќе е поефтино од било која западна земја.

Наместо да работиш за плата и да имаш станче за издавање, отвори бизнис и давај плата на други. Ако имаш 100-200к за станови, со левериџ ќе ти дадат уште барем толку, што е повеќе од доволно за мал погон во разни индустрии.

Секаде постои рекет, не е само таму.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
630
Поени од реакции
911
Ne mozes ama bas nisto od industrija da proizvedes vo RSM a da bide konkurentno na zapad. Za da imas niska cena ti trebaat golemi kolicini proizvodstvo I logistika I infrastruktura koja vo RSM e nepostoecka. Ni sudski sistem ne funkcionira, ni zeleznici ni posta ni nisto, pa ni rabotna sila kvalifikuvana. Eftina rabotna sila e samo mal faktor vo krajnata cena, I zgora na toa e nesposobna I nekvalifikuvana. Djabe diplomite od ukim, fon I ostali. I na kraj I da prknes malku odma ke ti pratat inspektorcinja od vmro-sds I plus da I'm finansiras nivnite kampanji. I posle sakal nejkes ke kupis Stan, bar nema nekoj partiski majmun da ti gi zeme parite

Eve bas vo dopolnenie na ova ne znam Dali primetivte od koga ja ogranicija cenata na lebot kolku pekarnici riknaa. Kaj mene vo maalo imav 3 burekdzilnici/pekari. Sega site tri se zatvoreni.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.529
Поени од реакции
66.062

Одамна немам слушнато поголема глупост, па уште овој и на подкаст дошол памет да дели. Цените на становите раснат и во Врање, Марибор, Утрехт, Београд. И они да не имаат Авганистанци?

Кумановци го качиле квадратот во Охрид, каде што 70% од Македонија сака да има стан за викенд. :pos:

Проблемот со парите од Авганистан е што ги сјебаа на коли и казина, не во станови.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.247
Одамна немам слушнато поголема глупост, па уште овој и на подкаст дошол памет да дели. Цените на становите раснат и во Врање, Марибор, Утрехт, Београд. И они да не имаат Авганистанци?

Кумановци го качиле квадратот во Охрид, каде што 70% од Македонија сака да има стан за викенд. :pos:

Проблемот со парите од Авганистан е што ги сјебаа на коли и казина, не во станови.
Мислам дека поентата му е друга и на место, за разлика од соседствово каде шо доста голем дел инвестирет во биз и се стварат поголем обрт на пари кај нас имаш стагнација и затварајне на кеш во недвижнини без разлика дали биле Авганистан или шо ти знам јас, чоекот ги зеде за пример да преставит малце посликовито

Kajgana Shop

На врв Bottom