Каде се иселивте и како?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
pa parnoto generalno e pokrieno od opshtinite vo ogromna mera, i minimalno plakjaat, inaku moze i toa da go vkluchat :D
"logikata" im e kao, ako domashniot par si jade (samo oni), gostite se "neplaniran / nepotreben" troshok, pa im baraat
da go platat delot.

ima osnova istoriska i vo nachinot na odgleduvanje / vospituvanje.
skandinavcite chesto se soochuvale so nedostatoci na hrana, pa se rachuna na se.

primer dogovaraat skara, rachunaat za sekoj ima primer 1 pleskavica i 1-2 kolbasi / virshli i toa e.

nie go gledame kako stisnatost i antisocijalnost, za niv si e nachin na planiranje / menadziranje na troshoci.

inaku, ne sum gledal brojki, ama shvedska, so svoite ambasadi, e edna od zemjite shto donira najgolemi sumi globalno,
i ima eden ton volonteri od shvedska niz cel svet, taka da ne drzhi voda bash muabetot deka se neshto premnogu stisnati.
preteruvaat so zamaranje za sitni raboti da.
imam pisuvano za "svedskite" volenteri... tie ne pomagaat najcesto odmagaat. imaat nekoj kompleks na superiornost i obicno sekade drzat lekcii mesto da pomognat i srabotat nesto... definitvno ne e namerno ama se cudni, retko da ne kazam nikogas ne prifakaat nesto tugo/lokalno...

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
imam pisuvano za "svedskite" volenteri... tie ne pomagaat najcesto odmagaat. imaat nekoj kompleks na superiornost i obicno sekade drzat lekcii mesto da pomognat i srabotat nesto... definitvno ne e namerno ama se cudni, retko da ne kazam nikogas ne prifakaat nesto tugo/lokalno...
imaat nekoj "kompleks" deka nivniot pristap e najracionalen, i mnogu se rigidni / tvrdi,
socijalniot del im e apla krsh.

zatoa koga rabotish so shvedi za najmala promena treba celi sostanoci rabotilnici gluposti,
toa se povekje mashini odkolku lugje.
pravilata gi zemaat postrogo od najgolemite vernici, a kritichko razmisluvanje mnogu retko.
ednostavno kako programirani i na auto-pilot, pa do kade odi odi.

za lugjeto ne znam, ama sredstvata shto gi doniraat, posebno za nekoi aziski i africhki zemji
se ogromni (pari direktno, oprema, tehnologija know how etc.)

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.212
Кога беа поплавите низ Балканот и луѓе остануваа работи за основни потреби, ги молев да донираат барем по едно евро, си ја вртеа главата и ме игнорираа. Не се согласувам со @Harald затоа што знам што имам видено во моите десет години во Шведска. Не може бе другарче на твоето дете да не му дадеш да јаде оти ти е непланиран трошок! Што е тоа ако не скржавост? Секоја ебена круна се брои и се штеди до степен на нечовечност.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Кога беа поплавите низ Балканот и луѓе остануваа работи за основни потреби, ги молев да донираат барем по едно евро, си ја вртеа главата и ме игнорираа. Не се согласувам со @Harald затоа што знам што имам видено во моите десет години во Шведска. Не може бе другарче на твоето дете да не му дадеш да јаде оти ти е непланиран трошок! Што е тоа ако не скржавост? Секоја ебена круна се брои и се штеди до степен на нечовечност.
pishav prethodno, nitu opravduvam niti kritikuvam, toa e niven nachin na zhivot,
nie otidovme skandinavija da zhiveeme, ne tie na balkanot (osven koga idat na kurcanje letoto)

da nechovechno shtedat na se, zatoa imaat budzet i stabilnost. nie od sho sme tolku shirokogradi,
ne se znae ni koj jade ni koj pie, a ushte pomalku dali voopshto nekoj plakja neshto.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.212
pishav prethodno, nitu opravduvam niti kritikuvam, toa e niven nachin na zhivot,
nie otidovme skandinavija da zhiveeme, ne tie na balkanot (osven koga idat na kurcanje letoto)

da nechovechno shtedat na se, zatoa imaat budzet i stabilnost. nie od sho sme tolku shirokogradi,
ne se znae ni koj jade ni koj pie, a ushte pomalku dali voopshto nekoj plakja neshto.
Види, убавината е во тоа што можеш да земеш примери од различни култури и да го прифатиш само тоа што највеќе ти одговара, или е најубаво(ова е дискутабилно). Јас си го научив моето шведско друштво да не ми м'кнат храна кога доаѓаат, што имам-тоа ќе им дадам. Другарка моја ми кажуваше колку ѝ било неубаво кога била дете и чекала во соба кај другарка ѝ додека јаделе и она сама си ветила дека никогаш нема да го практикува ова. Сме си доаѓале и на ручеци и на вечери со неа, доаѓала после работа гладна, знаела дека може слободно да си го отвори фрижидерот и да земе што сака. Значи и дел од самите Швеѓани не го практикуваат ова.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.840
Поени од реакции
23.198
Далеку од тоа дека не се дружам со луѓе во домашна атмосфера, ама ми се свиѓа концептот за роденден некаде во ресторан, секој си плаќа за себе, а славиме сите заедно и дома немаш хаос од чаши и чинии.
Jas te sfativ opsto, ne samo za rodendeni.
Автоматски споено мислење:

dobro vlade konecno te sfativme, vie vo mkd posto ste bezdelnicari i goltari mozete da se druzite bez pari da potrosite a vreme posto imate na pretek nebitno e.

jebi ga, jas ne sakam taka da ziveam.
Raka na srce kano, tuka site sme goltari vo soodnos so tebe. Znaes firmi na tri kontinenti, abe plakjas ne prasvas, parite ne si gi znajs.
Ali od druga strana pak nikogas ne sum se dovel do situacija da platam prostitutka za seks, kamenjarka ili elitna.
Naravoucenie.
Ne e se do parite ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.840
Поени од реакции
23.198
vlade pari treba za toa... ti zboris za druzba bez pari i bez vreme... ne postoi toa
Jas konkretno vo slucajot zboram za klecanje za pari, prostitutki. Znam deka ne mozes da klecas prostitutka bez pari, zatoa i se prostitutki.
Od druga strana pak mozis da klecas i za mufte ali prvo treba da se socijaliziras, da se smesas so ljuge, edno vodi kon drugo i taka. Ali ako tuka ne treba kojznae kolku pari sepak treba da odvois malce i vreme, a site znaeme deka vas vremeto vi e pari pa izgleda ste presmetale deka poeftino vi e da si platite otkolku da gubite vreme i pari vo socijalizacija, mesanje so ljuge. Cista zaguba vi e toa.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
Jas konkretno vo slucajot zboram za klecanje za pari, prostitutki. Znam deka ne mozes da klecas prostitutka bez pari, zatoa i se prostitutki.
Od druga strana pak mozis da klecas i za mufte ali prvo treba da se socijaliziras, da se smesas so ljuge, edno vodi kon drugo i taka. Ali ako tuka ne treba kojznae kolku pari sepak treba da odvois malce i vreme, a site znaeme deka vas vremeto vi e pari pa izgleda ste presmetale deka poeftino vi e da si platite otkolku da gubite vreme i pari vo socijalizacija, mesanje so ljuge. Cista zaguba vi e toa.
se vrtis u krug. ti treba vreme za da se socijaliziras. se pobivas so ona sto ne se slozi prvicno deka ne trebalo PARI i VREME.

ne postoi socijalizacija pogotovo dolgorocna bez toa da kosta bar minimalno. taka da i za toa ne bese vo pravo.

Член од
5 септември 2024
Мислења
198
Поени од реакции
346
И добро ќе каже некој кое е тоа социјализирање што не бара пари?
Единствено шетање во парк што пак не сум убеден дека нема да ти одземе пари, освен нели ако со комшиите не го буткате детето у количка пред маалското игралиште.
Се повеќе сум убеден дека на ваквите теми најгласни се оние што останале во Македонија и имаат нешто против тие што заминале од државата. Секоја тема се завршува на тоа, вие западњаците вака така, и "знаеш ли како е во Македонија". Интересно е што и повеќето теми ако не и сите, се баш отворени од луѓе кои останале во Македонија.
Абе пиле, вчера си го видел светот и ти се дигна курето. Абе да не е форумов ќе нема кај да се пофалите ебаве тазе пржени аусландери.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Види, убавината е во тоа што можеш да земеш примери од различни култури и да го прифатиш само тоа што највеќе ти одговара, или е најубаво(ова е дискутабилно). Јас си го научив моето шведско друштво да не ми м'кнат храна кога доаѓаат, што имам-тоа ќе им дадам. Другарка моја ми кажуваше колку ѝ било неубаво кога била дете и чекала во соба кај другарка ѝ додека јаделе и она сама си ветила дека никогаш нема да го практикува ова. Сме си доаѓале и на ручеци и на вечери со неа, доаѓала после работа гладна, знаела дека може слободно да си го отвори фрижидерот и да земе што сака. Значи и дел од самите Швеѓани не го практикуваат ова.
Дали сериозно дете го оставиле без јадење???
Срамота.
Какви сака нека си се они со економичност, ама има граница и за тоа, ова ја преминува секоја човечност, не е ни скржавост, туку се вика мизерија.
Ние ко народ да не сме имале повеќе од нив некогаш, па моите дома никогаш не оставиле деца гладни кога иделе кај нас, а реално не ни знам пример и за други фамилии да кажам поинаку.

Каде каде сме понормални за многу работи од странциве, од мое искуство се многу посебични од нас.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Другарка моја ми кажуваше колку ѝ било неубаво кога била дете и чекала во соба кај другарка ѝ додека јаделе и она сама си ветила дека никогаш нема да го практикува ова.
Аууу, врвот на мизеријата е ова. Па не швеѓанец, марсовец нека биде ако сака ова е дно.
Па кај нас у вакви случаеви те викаат на маса и треба ти самиот 10 пати да одбиеш со сигурност со гаранции со гледање у очи со колнење, дека не ти се јаде па да те остаат да го почекаш другар ти доека се најаде. Кај некои непопустливи родители, ќе те седнат на маса па макар и едно залче каснеш ама никад нема да те остаат да дремеш доека они ручаат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.840
Поени од реакции
23.198
se vrtis u krug. ti treba vreme za da se socijaliziras. se pobivas so ona sto ne se slozi prvicno deka ne trebalo PARI i VREME.

ne postoi socijalizacija pogotovo dolgorocna bez toa da kosta bar minimalno. taka da i za toa ne bese vo pravo.
Ne se vrtam vo krug tuku se vrtime vo krug a jas momentalno se kuropecam iskreno da ti kazam posto poentata e pokazana i dokazana uste pred ne znam kolku postovi nanazad. Zaklucokot bese deka ako ne si socijalen slucaj ili beter i voopsto ne ti e dojdeno do socijalizacija, ne ti trebaat kojznae kakvi sredstva, skoro ic. Vreme se podrazbira deka treba posto zakonot na fizikata vazi za site, ne mozes da bides na dve mesta istovremeno. Toa deka vie ste od golemoto dobro utro i deka ti trebaat milioni posto pazi molim te ne vi bilo komotno ili ne znam sto e drug muabet.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Еве замисли сте друштво од 5 луѓе, горе доле сите со просечни примања, нема некој што се истакнува плус финансиски ама ти си така малце да речеме посиромашен и некој што не сака да троши пари на све и свашта.
Те викаат другарите, еј брат идеме на кафе ние ќе дојдеш? Ти им викаш не бе какво кафе дај ќе прошетаме низ парк глеј што убаво време е надвор. Они ти викаат океј ајде, и искачате се шетате, они си купуваат водички кафенца ти одбиваш све тоа, викаш не ти се пие кафе си пиел прееска, вода си пиеш од фонтана и така поминува денот, све фино убаво сте се дружеле, сте се смееле, сте се заебавале, они потрошиле по 150 денари, ти 0, си викаш не потрошив денар, можело и вака да се дружи.
После тоа те викаат, еј брату вечер кафанче да седнеме на некое пиво нешто да каснеме? Ти им викаш не бе каква кафана доете кај мене у дворче ќе седиме, ќе играме карти нешто ќе се заебаваме. Пак ти викаат добро бабуш чим така ајде ќе дојдеме кај тебе. Они пак ќе донесат пивца, чипс и слично, ти ќе речеш не ти се пие пиво и не ти се грицка те јебел стомакот нешто а и прееска само што си јадел. Ги нудиш со по едно кафе и чешмовача, дружба до касно пар екселанс, све океј, они потрошиле по 200 денари да речеме, ти 0, си викаш не потрошив денар, можело и вака да се дружи.
Иде после утакмица брат да глеаме у кафич да не галамиме по дома? Немаш веќе избор си викаш ај ќе идам што кур, доаѓаш, нарачале нешто похованици пилешки прсти ти викаш еј не сум гладен прееска се убив од јадење дома нешто се праиш дека си јадел бафало и све, пиво не пиеш јер антибиотици ќе измислиш, ете на некој начин пак успеваш да одолееш да потрошиш кеш, утакмицата топ дружба врв, ти 0 денари си потрошил, све ти е океј.
Те викаат за кино, кој филм бе? Тој и тој, па не бе што ќе праам вака така. Ама брат иам гратиси дои само да не ни пропадне. Аааааа епа ајде бе може, кое време? Епа у 9 е филмот ние у 7 доле ќе седнеме на по едно кафенце и 2 реда муабет колку да се видиме и да не галамиме у сала после. Ајде добро. Лажеш. Доаѓаш у 10 до 9 ајде влагате директ на гледање на филм. Секако не си купил и пуцки ни вода ни ништо од тоа глупостите за у кино. Си идете после, пак успеваш да ги одвратиш од намерата да седнете на по едно пивце, пак шетате низ паркот навечер, праите муабет за филмот, све топ си поминувате значи нема збор за вашата дружба.

Уште милион примери имам вакви, веќе може и сте се откажале од читање повеќето.

Кажи ми колку време ќе функционираш вака пред да бидеш дистанциран од друштвото?
Имам другар што беше порано ваков, кога работеше на минималец или кога студираше. Ама никогаш не признаваше дека е за парите, туку дека само што јадел, само што пиел, а и не јадел тоа и тоа, туку јадел ова и ова. Демек не јадам пилешки прсти, ама како би спукал сеа една пица, а пицерија немаме у радиус од километар.

После почна да работи, и да зима солиден бакшиш, па кога гледавме утакмица беше гладен како куче и купуваше секогаш, дури и частеше.

Што поради работа, што поради хоби, често седнувам некаде со Германци, и кога ќе дојдат тука, па дури и некогаш на нивен терен, гледам да ги почастам согласно мојот буџет. На прва им е чудно, но не одбиваат. Следниот пат знаат и они да почастат, или не гледаат до евро точно колку била сметката, едноставно делат на еднакви делови. Само жално е Балканци со 3-4 пати помали плати од нив, да ги учат на солидарност, давање и несебичност. Ама ќе им го дотераме паметот :D

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom