Каде се иселивте и како?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.113
Поени од реакции
30.180
Различна држава различна култура. Незнам што се чуди Србинкава.

Обично кажуваат, бујрум на ручек, вечера, забава, beer pong, ама ти кажува однапред BYOB, донеси месо/кубасици за скара и слично. Швеѓаниве се чудни, така да ништо не ме чуди.
Па тоа де, требало да и кажат од напред. Инаку вака само незгодно и направиле.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Случајно налетав на следниов пост, навистина интересно, барем кога се работи за наши разбирања.
Млада тиктокерка од Србија неодамна сподели свое необично искуство за престојот во Шведска. Како што вели била поканета на ручек со пријатели Швеѓани. Милица уживала во оваа дружба, но дефинитивно не го очекувала она што следувало на крајот на вечерта - нејзините пријатели побарале половина од парите за ручекот! Видеото на оваа млада девојка, односно нејзината приказна за необичниот потег на шведската брачна двојка каде што била на гости стана вирална, а досега е прегледана практично половина милион пати. „Луѓето те канат да дојдеш кај нив на ручек, а на крајот ти даваат сметка... Но ручек кај нив дома“, ја започна својата приказна Милица. „Тие да спремаат ручек, ќе дојдеме и готово. Одиме јас и мојот тогашен дечко, носиме вино, грицки, стандард, што е нормално кај нас, кога одиш кај некого. Седнавме таму, разговаравме, се шегувавме, но кога завршивме со вечерата и се облековме, мажот на другарка ми дојде кај мене и ми рече: „Знаеш, ова беше 80 евра, па ако може да платиме половина“, продолжува таа.
Ne veruvam deka ova stvarno vaka se desilo.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Лол, муабетов се сведува дека уствари за ништо не ти треба пари и се можеш без пари, ама не бива. Реално не ти треба пари да идеш на работа, можеш пешки да тераш. Не ти требаат нови патики, терај од тие пред 10 години, не ти треба нова облека шо иди у таа што ја имаш и ред други работи.

Да, многу е јасно дека социјализацијата не е во парите туку со кој си, АМА си бара пари како и се во животот. Како бе да одам на утакмица без пари, или во кино, на свирка, на некој концерт, како да направам една дружба да викнам уште 2-3 парови кај мене дома и да си праиме муабет, а да не извадам ништо на маса?
По твојава логика цело време ќе пиеме вода кај другарот од чешма. Да напоменам уште еднаш дека, социјализацијата е можна без пари, меѓутоа не функционира баш така во секојдневниот живот. Колку пати си правел дружба без пари последнава година? Значи без пиво да купиш, без кафе, без да извадиш на маса, туку ете седиш без пари и социјализираш, 2-3 пати, 5?

Не знам зошто имаш некаква замисла дека некој лечи комплекси на форумов, еве темава конкретно е започната од член што бараше начин како да се отсели. Кога се сподели како, кои се маните и придобивките, наваливте со негативни коментари од истиов тип како сме си лечеле комплекси. Не знам како да ти објаснам дека ниту те познавам ниту ме знаеш, и апсолутно немам никакво гајле дали ти мислиш ја сум најдобар на свет или се курчам или нешто трето. Интернет е да му ебам мајката, да ти дојдам во личен живот па да ти се курчам со пари и слично да ја разберам фрустрацијата. Ако моето искуство ти се чини како курч тогаш проблемот е друг.

Мене апсолутно не ми менува од кај си, што си направил, колку пари имаш и дали си успешен или не. Некој си брка кариера, некој фамилија, некој сака да се курчи со пари (како сите татини синчиња во Македонија), живеј си го животот у пичку матер ко сунѓерот боб звучам.
Сакам да кажам проблемот кај нас Македонците е што често го береме туѓото гајле, а не своето, затоа и на секоја тема настанува клинч.

Нејсе, на кој како му е убаво нека се социјализира, на крај краева никој не ве тера со сила ништо да правите, ама не наметнувајте дека социјализирање на дневна база е можно без пари. И на форумов социјализирањето троши струја у пм.
Ne svativ izglea deka zborite za socijalni slucai.

Bar ednas nedelno se sobiram so drustvo i igrame karti, i toa ne me kosta poise od 50 denari vajda za kafeto, ako se kaj mene. E sea ako zemes da racnas, kredit za stan, smetki za struja, obleka za da ne sedime po gakji, da, treba pari za toa.

No, pomini do kaj ciganite na kej i kje svatis deka ni toa ne gi sprecuva da se socijaliziraat. Ednostavno kje se druzis so druga klasa na lugje, kje sedite po gakji i vo kolibi mesto kino ili balet.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Ne veruvam deka ova stvarno vaka se desilo.
Celiot tekst e tochen 100%.

E sega, ne znachi deka 100% od Svegjanite se taka.
Ima nekoi koi patuvale, se socijalizirale malku povekje, i se po ok za tie raboti.
Ima drugi sho se po "rigidni" / i rachunaat na se.

Site troshoci se rachunaat i zatoa im rekle da ja delat smetkata.
Tochno e i za delot so soblekuvanje na chevlite, i za delot na kraj,
deka ne te kanat na jadenje ako se pogodish vo toj termin kaj niv.

Nitu opravduvam, niti kritikuvam, niven nachin na zhivot e toa,
ama taka e.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Celiot tekst e tochen 100%.

E sega, ne znachi deka 100% od Svegjanite se taka.
Ima nekoi koi patuvale, se socijalizirale malku povekje, i se po ok za tie raboti.
Ima drugi sho se po "rigidni" / i rachunaat na se.

Site troshoci se rachunaat i zatoa im rekle da ja delat smetkata.
Tochno e i za delot so soblekuvanje na chevlite, i za delot na kraj,
deka ne te kanat na jadenje ako se pogodish vo toj termin kaj niv.

Nitu opravduvam, niti kritikuvam, niven nachin na zhivot e toa,
ama taka e.
Fala za iskustvoto od prva raka. Ne znam kakvi se drugite Skandinavci ama izgleda Svegjanite se posebni. Su imal kontakt so Norvezani zatoa mi padna cudno. A i bi rekol site drugi nacii vo toj odnos se poinakvi. Ok, ako izlagas deka ne cestat vo red, ama ako si gostin da platis za troskojte e apla asocijalen pristap. Mozebi i struja i parno delumno neka platat.

Член од
3 октомври 2024
Мислења
4
Поени од реакции
6
Подобро да не ти кажувам тогаш дека тука кога ќе те викнат на роденденска вечера дека ти си ја плаќаш порцијата, не е гага ко во МК :D
Како бе гага во МК? Па секој што оди на било какво славје тука купува поклон(и), не се оди со празни раце. Па после ти ги собираш кај тебе на некое славје и ти плаќаш се, плус минус некој денар разлика од другар ти зависи како се погодила вечерта. Се рамнат трошоците, не е гага.:D Да ти ебам дружбата ако некој ме вика на славје и треба да платам, или пак ако Ханс ме вика дома да се дружиме ама ја да си понесам мое кафе или пиво. :toe:

Од дискусијата за парите за социјализација со сончоглед и пиво во парк или бифтек во ресторан се изземам.:D

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Fala za iskustvoto od prva raka. Ne znam kakvi se drugite Skandinavci ama izgleda Svegjanite se posebni. Su imal kontakt so Norvezani zatoa mi padna cudno. A i bi rekol site drugi nacii vo toj odnos se poinakvi. Ok, ako izlagas deka ne cestat vo red, ama ako si gostin da platis za troskojte e apla asocijalen pristap. Mozebi i struja i parno delumno neka platat.
pa parnoto generalno e pokrieno od opshtinite vo ogromna mera, i minimalno plakjaat, inaku moze i toa da go vkluchat :D
"logikata" im e kao, ako domashniot par si jade (samo oni), gostite se "neplaniran / nepotreben" troshok, pa im baraat
da go platat delot.

ima osnova istoriska i vo nachinot na odgleduvanje / vospituvanje.
skandinavcite chesto se soochuvale so nedostatoci na hrana, pa se rachuna na se.

primer dogovaraat skara, rachunaat za sekoj ima primer 1 pleskavica i 1-2 kolbasi / virshli i toa e.

nie go gledame kako stisnatost i antisocijalnost, za niv si e nachin na planiranje / menadziranje na troshoci.

inaku, ne sum gledal brojki, ama shvedska, so svoite ambasadi, e edna od zemjite shto donira najgolemi sumi globalno,
i ima eden ton volonteri od shvedska niz cel svet, taka da ne drzhi voda bash muabetot deka se neshto premnogu stisnati.
preteruvaat so zamaranje za sitni raboti da.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Niedno socijaliziranje ne bara pari. Ne e poentata da praite bezvezni paraleli od tipot, epa za u park treba da imas patiki, da jades, da platis smetki i tn. Bogdacuva, tie raboti ti trebaat za da prezivees a ne za da se druzis.

Socijaliziranje ide sledno, i tuka ne ti menja dali kje imas pari za balet ili kje piete voda od cesma kaj drugar.
Еве замисли сте друштво од 5 луѓе, горе доле сите со просечни примања, нема некој што се истакнува плус финансиски ама ти си така малце да речеме посиромашен и некој што не сака да троши пари на све и свашта.
Те викаат другарите, еј брат идеме на кафе ние ќе дојдеш? Ти им викаш не бе какво кафе дај ќе прошетаме низ парк глеј што убаво време е надвор. Они ти викаат океј ајде, и искачате се шетате, они си купуваат водички кафенца ти одбиваш све тоа, викаш не ти се пие кафе си пиел прееска, вода си пиеш од фонтана и така поминува денот, све фино убаво сте се дружеле, сте се смееле, сте се заебавале, они потрошиле по 150 денари, ти 0, си викаш не потрошив денар, можело и вака да се дружи.
После тоа те викаат, еј брату вечер кафанче да седнеме на некое пиво нешто да каснеме? Ти им викаш не бе каква кафана доете кај мене у дворче ќе седиме, ќе играме карти нешто ќе се заебаваме. Пак ти викаат добро бабуш чим така ајде ќе дојдеме кај тебе. Они пак ќе донесат пивца, чипс и слично, ти ќе речеш не ти се пие пиво и не ти се грицка те јебел стомакот нешто а и прееска само што си јадел. Ги нудиш со по едно кафе и чешмовача, дружба до касно пар екселанс, све океј, они потрошиле по 200 денари да речеме, ти 0, си викаш не потрошив денар, можело и вака да се дружи.
Иде после утакмица брат да глеаме у кафич да не галамиме по дома? Немаш веќе избор си викаш ај ќе идам што кур, доаѓаш, нарачале нешто похованици пилешки прсти ти викаш еј не сум гладен прееска се убив од јадење дома нешто се праиш дека си јадел бафало и све, пиво не пиеш јер антибиотици ќе измислиш, ете на некој начин пак успеваш да одолееш да потрошиш кеш, утакмицата топ дружба врв, ти 0 денари си потрошил, све ти е океј.
Те викаат за кино, кој филм бе? Тој и тој, па не бе што ќе праам вака така. Ама брат иам гратиси дои само да не ни пропадне. Аааааа епа ајде бе може, кое време? Епа у 9 е филмот ние у 7 доле ќе седнеме на по едно кафенце и 2 реда муабет колку да се видиме и да не галамиме у сала после. Ајде добро. Лажеш. Доаѓаш у 10 до 9 ајде влагате директ на гледање на филм. Секако не си купил и пуцки ни вода ни ништо од тоа глупостите за у кино. Си идете после, пак успеваш да ги одвратиш од намерата да седнете на по едно пивце, пак шетате низ паркот навечер, праите муабет за филмот, све топ си поминувате значи нема збор за вашата дружба.

Уште милион примери имам вакви, веќе може и сте се откажале од читање повеќето.

Кажи ми колку време ќе функционираш вака пред да бидеш дистанциран од друштвото?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Еве замисли сте друштво од 5 луѓе, горе доле сите со просечни примања, нема некој што се истакнува плус финансиски ама ти си така малце да речеме посиромашен и некој што не сака да троши пари на све и свашта.
Те викаат другарите, еј брат идеме на кафе ние ќе дојдеш? Ти им викаш не бе какво кафе дај ќе прошетаме низ парк глеј што убаво време е надвор. Они ти викаат океј ајде, и искачате се шетате, они си купуваат водички кафенца ти одбиваш све тоа, викаш не ти се пие кафе си пиел прееска, вода си пиеш од фонтана и така поминува денот, све фино убаво сте се дружеле, сте се смееле, сте се заебавале, они потрошиле по 150 денари, ти 0, си викаш не потрошив денар, можело и вака да се дружи.
После тоа те викаат, еј брату вечер кафанче да седнеме на некое пиво нешто да каснеме? Ти им викаш не бе каква кафана доете кај мене у дворче ќе седиме, ќе играме карти нешто ќе се заебаваме. Пак ти викаат добро бабуш чим така ајде ќе дојдеме кај тебе. Они пак ќе донесат пивца, чипс и слично, ти ќе речеш не ти се пие пиво и не ти се грицка те јебел стомакот нешто а и прееска само што си јадел. Ги нудиш со по едно кафе и чешмовача, дружба до касно пар екселанс, све океј, они потрошиле по 200 денари да речеме, ти 0, си викаш не потрошив денар, можело и вака да се дружи.
Иде после утакмица брат да глеаме у кафич да не галамиме по дома? Немаш веќе избор си викаш ај ќе идам што кур, доаѓаш, нарачале нешто похованици пилешки прсти ти викаш еј не сум гладен прееска се убив од јадење дома нешто се праиш дека си јадел бафало и све, пиво не пиеш јер антибиотици ќе измислиш, ете на некој начин пак успеваш да одолееш да потрошиш кеш, утакмицата топ дружба врв, ти 0 денари си потрошил, све ти е океј.
Те викаат за кино, кој филм бе? Тој и тој, па не бе што ќе праам вака така. Ама брат иам гратиси дои само да не ни пропадне. Аааааа епа ајде бе може, кое време? Епа у 9 е филмот ние у 7 доле ќе седнеме на по едно кафенце и 2 реда муабет колку да се видиме и да не галамиме у сала после. Ајде добро. Лажеш. Доаѓаш у 10 до 9 ајде влагате директ на гледање на филм. Секако не си купил и пуцки ни вода ни ништо од тоа глупостите за у кино. Си идете после, пак успеваш да ги одвратиш од намерата да седнете на по едно пивце, пак шетате низ паркот навечер, праите муабет за филмот, све топ си поминувате значи нема збор за вашата дружба.

Кажи ми колку време ќе функционираш вака пред да бидеш дистанциран од друштвото?
Ne deka ne si vo pravo malce i fakja oci sto pod socijalizacija cesto se misli na zaedno izlaganje po kafic / bar / restoran. Toa e sosema ok ama posle nekoe vreme ili poinaku kazano, koga vo zivotot ke imas drug status i ne si povekje ergen, si familijaren covek ete i so deca, se menuva fokusot.

Kako prvo: Rabotis 5 dena po 8 saati vo nedelata. Tuka trosis tretina od vremeto sto go imas. Socijalizacija na rabotnoto mesto, imas kontakt so kolegi itn. Ne treba mnogu pari za toa.

Posle toa ako imas familija i deca normalno del od slobodnoto vreme go trosis so niv. Moze da se povrzat raboti primer i so deca i so prijateli sto imaat deca da imas aktivnosti kako odenje na gosti za decata da igraat zaedno, izlaganje vo park kade decata mozat da igraat, na zapad na sekoj cekor ima javni igralista. Ke zemes nesto za po pat ili potoa ke sednes nekade na kafe i ete so malku pari imas socijalen zivot.

Potoa ako imas uste slobodno vreme, go trosis za licni interesi. Primer imas hobi ili odis vo nekoj sportski klub. So toa avtomatski imas kontakt so drugi lugje, posebno ako si vo fudbalski klub ete i edno pivo posle trening. Clenarinite ne se kiznajt kolku skapi isto i pivoto i ete socijalen zivot bez mnogu pari.

Ako uste po toa imas vreme ke ispadne i izlaganje na kafe, pivo. Treba pari ama vo gore opisana zivotna situacija nemas vreme za sekoj den da go pravis toa.

Ima i poskapi aktivnosti ne vikam ne, i ako ne si finansiski dobar ne mozes site da gi koristis. Ama ima red drugi moznosti za koi ne treba mnogu pari. Ama tie se poinakvi od izlaganje vo restorant ili kafic.

E sega ako zivees na rab na egzistencija socijalniot zivot ti e pomal problem ama sekoj sto zivee od plata i ne od socijalna pomos ima da odvojt za kafe, pivo ili cat pat vo restoran da pojt.

Mi teknuvaat uste red drugi aktivnosti za koi ne treba pari. Ama da ne ja tupam.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201

Ne moras tolkav post za neso mn prosto, se druzis so krug na lugje kaj so ne ti e mestoto.
Ili kje si najdes soodvetno drustvo ili nacin da zarabotuvas i imas ko niv. Nema vrska ova so pari i socijalizacija. Primer me vikale lugje za na ibica, ama neam pari za tamu i se druzam so lugje so imaat za u Grcija, nekoj ima za Dojran i tn. Nema sogurno da kazam ne moze da se druzis ako nemas pari za ibica. Svakjas kolku ti e glup muabetov?

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Ne deka ne si vo pravo malce i fakja oci sto pod socijalizacija cesto se misli na zaedno izlaganje po kafic / bar / restoran. Toa e sosema ok ama posle nekoe vreme ili poinaku kazano, koga vo zivotot ke imas drug status i ne si povekje ergen, si familijaren covek ete i so deca, se menuva fokusot.

Kako prvo: Rabotis 5 dena po 8 saati vo nedelata. Tuka trosis tretina od vremeto sto go imas. Socijalizacija na rabotnoto mesto, imas kontakt so kolegi itn. Ne treba mnogu pari za toa.

Posle toa ako imas familija i deca normalno del od slobodnoto vreme go trosis so niv. Moze da se povrzat raboti primer i so deca i so prijateli sto imaat deca da imas aktivnosti kako odenje na gosti za decata da igraat zaedno, izlaganje vo park kade decata mozat da igraat, na zapad na sekoj cekor ima javni igralista. Ke zemes nesto za po pat ili potoa ke sednes nekade na kafe i ete so malku pari imas socijalen zivot.

Potoa ako imas uste slobodno vreme, go trosis za licni interesi. Primer imas hobi ili odis vo nekoj sportski klub. So toa avtomatski imas kontakt so drugi lugje, posebno ako si vo fudbalski klub ete i edno pivo posle trening. Clenarinite ne se kiznajt kolku skapi isto i pivoto i ete socijalen zivot bez mnogu pari.

Ako uste po toa imas vreme ke ispadne i izlaganje na kafe, pivo. Treba pari ama vo gore opisana zivotna situacija nemas vreme za sekoj den da go pravis toa.

Ima i poskapi aktivnosti ne vikam ne, i ako ne si finansiski dobar ne mozes site da gi koristis. Ama ima red drugi moznosti za koi ne treba mnogu pari. Ama tie se poinakvi od izlaganje vo restorant ili kafic.

E sega ako zivees na rab na egzistencija socijalniot zivot ti e pomal problem ama sekoj sto zivee od plata i ne od socijalna pomos ima da odvojt za kafe, pivo ili cat pat vo restoran da pojt.

Mi teknuvaat uste red drugi aktivnosti za koi ne treba pari. Ama da ne ja tupam.
Па се ова што го наброја ти троши пари.
Како и да ја вртиш, ако не извадиш денар од џеб ќе бидеш оттргнат од било каква социјализација.
Не реков јас дека нон стоп треба да си по кафичи и кафани ама секое искачање од дома троши пари, дали 50 денари дали 500 битно пари ти требаат. Никој нема да ти го толерира твоето немање или нетрошење на пари. Едноставно е, ете у примерите погоре што ги набројав, прашање на време е кога мнозинството нема да ти го толерира тоа избегавање трошоци.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.212
Случајно налетав на следниов пост, навистина интересно, барем кога се работи за наши разбирања.
Млада тиктокерка од Србија неодамна сподели свое необично искуство за престојот во Шведска. Како што вели била поканета на ручек со пријатели Швеѓани. Милица уживала во оваа дружба, но дефинитивно не го очекувала она што следувало на крајот на вечерта - нејзините пријатели побарале половина од парите за ручекот! Видеото на оваа млада девојка, односно нејзината приказна за необичниот потег на шведската брачна двојка каде што била на гости стана вирална, а досега е прегледана практично половина милион пати. „Луѓето те канат да дојдеш кај нив на ручек, а на крајот ти даваат сметка... Но ручек кај нив дома“, ја започна својата приказна Милица. „Тие да спремаат ручек, ќе дојдеме и готово. Одиме јас и мојот тогашен дечко, носиме вино, грицки, стандард, што е нормално кај нас, кога одиш кај некого. Седнавме таму, разговаравме, се шегувавме, но кога завршивме со вечерата и се облековме, мажот на другарка ми дојде кај мене и ми рече: „Знаеш, ова беше 80 евра, па ако може да платиме половина“, продолжува таа.
Швеѓаните се екстремно шкрти луѓе, си ја вреднуваат секоја заработена круна. :)

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Ne moras tolkav post za neso mn prosto, se druzis so krug na lugje kaj so ne ti e mestoto.
Ili kje si najdes soodvetno drustvo ili nacin da zarabotuvas i imas ko niv. Nema vrska ova so pari i socijalizacija. Primer me vikale lugje za na ibica, ama neam pari za tamu i se druzam so lugje so imaat za u Grcija, nekoj ima za Dojran i tn. Nema sogurno da kazam ne moze da se druzis ako nemas pari za ibica. Svakjas kolku ti e glup muabetov?
Епа добро сеа, глуп ми е муабетов ако си бездомник со точно 0 денари приход па се дружиш со други такви бездомници и ви е убаво под мост.

Ти му даваш обични примери за трошок од 300 денари тој ти вика Ибица.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Па се ова што го наброја ти троши пари.
Како и да ја вртиш, ако не извадиш денар од џеб ќе бидеш оттргнат од било каква социјализација.
Не реков јас дека нон стоп треба да си по кафичи и кафани ама секое искачање од дома троши пари, дали 50 денари дали 500 битно пари ти требаат. Никој нема да ти го толерира твоето немање или нетрошење на пари. Едноставно е, ете у примерите погоре што ги набројав, прашање на време е кога мнозинството нема да ти го толерира тоа избегавање трошоци.
Vo pravo si ne sakav da kontriram samo da dopolnam. Treba pari za sve opsto za zivot. Ako si na rab na egzistencija si ogranicen i mozebi od licen sram covek se povlekuva. A za sekoj drug sto ima redovni primanja ne gledam deka ne moze da si dozvoli socijalen zivot posto ima mnogu nacini i bez mnogu pari da se aktivira covek. Psebno vo posredeni drzavi so socijalen sistem kade ima mnogu ponudi za koi ne treba mnogu pari.

Kajgana Shop

На врв Bottom