Торбеши (Македонци-Муслимани)

Член од
23 април 2024
Мислења
232
Поени од реакции
559
Па тоа е добро ако е така, не сум знаел дека има такво нешто :) макар да тоа останати сигурно вклучува и срби, босанци, црногорци, власи...
Не се вклучени босанци,срби,власи,роми и турци под останати.Секако има(би проценил 10-15%) и некои други етнички групи вклучено под останати освен торбеши ама најголемиот број е од нив

Член од
5 септември 2024
Мислења
198
Поени од реакции
346
Да постоеа само Македонци ќе се пареа едни со други а ваму штурци. Интересно, на форумов барем 10-15 пати имало обиди за навреда на етничка основа.
Јас ете не сум Македонец но тоа не значи дека не ги делам проблемите и дилемите на земјата во која живеам. Исто важи и за Срби и Босанци и остали помали заедници. Можеби МПЦ во овие 70 години од автокефалност можеше да направи нешто за да тие луѓе се вратат кон Христа?
Вака како за возрасен човек (претпоставувам) многу глупости тресиш со малку пишани зборови. Со „мал етнос“ можеш да ја ословуваш твојата влашка заедница во Македонија, а не Македонците кои се мнозинство во државава.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.370
Нема бракови меѓу торбеши и македонци тоа е поентата, причина е религијата.
Знам неколку случаи, луѓе со кои се дружам од детството. Исто и со Турците кои ги знам, не се многу но има. Имам познаници со жени Турчинки и Торбешки. Јас одев со Турчинка како млад и заедно одевме на одмор. Со мајкаи и денес си правиме муабет кога ќе се видиме.

Мислам дека нашите власти од самостојноста ги испуштија па и отуѓиа Торбешите.

Една од работите кои ги ценам кај Албанците е дека сите се Шкип, без разлика на вератѕа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.615
Поени од реакции
42.139
Торбешите се Дуи, они не се осеќаат ко македонци, затоа и се пишат се како албанци. Што е штета пошто го губат својот идентитет на тој начин.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.370
Торбешите се Дуи, они не се осеќаат ко македонци, затоа и се пишат се како албанци. Што е штета пошто го губат својот идентитет на тој начин.
Добар дел од вината сносат Македонските власти од самостојноста до денес.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.972
Поени од реакции
6.445
Романешти или подобро познато како Влав и по мајка и по татко (додуша стариот беше пола-пола така да 75% сум цинцар)
Автоматски споено мислење:

Наркоман по верска а и нациолна припадност е он.
Каде бе со вакви муабети, човек ќе напише нешто позитивно за наркотици и сите како папагали наркоман, џанак, зависник, доста више со тие предрасуди и навреди. Ето и да сум наркоман што со тоа?

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Романешти или подобро познато како Влав и по мајка и по татко (додуша стариот беше пола-пола така да 75% сум цинцар)
Што е тоа романешти? Романец? Ако е така зошто на српски го кажуваш, а ги мразиш србите?
Романец од Романија или влав од Македонија односно македонец?

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.972
Поени од реакции
6.445
Што е тоа романешти? Романец? Ако е така зошто на српски го кажуваш, а ги мразиш србите?
Романец од Романија или влав од Македонија односно македонец?
Не ги мразам србите само четниците, има разлика. Романешти е влав по романски, не е српски. Влав од Македонија и тоа е тоа, никој не бира етнос него се раѓа во таа заедница по игра на случајноста. Е сега власите се мање више асимилирани ама тоа е друг муабет.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Не ги мразам србите само четниците, има разлика. Романешти е влав по романски, не е српски. Влав од Македонија и тоа е тоа, никој не бира етнос него се раѓа во таа заедница по игра на случајноста. Е сега власите се мање више асимилирани ама тоа е друг муабет.
Значи македонец си, фала.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.268
Поени од реакции
2.016
Има Македонци христијани во брак со торбеши.
Торбешите се со сила одродени и малку од тие фамилии се вратени во христијанството.
Генерално, не се проблематични.
Повеќе ме загрижуваат Македонците кои се пишуваат како Албанци и Бугари. Тие нанесуваат штета на државава и на нас патриотите.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
Тоа беше стратегијата на македонците, да ги одродат торбешите а да ги присвојат другите православни како што се албанските православни.
Е сега не можеш и двете да ги имаш.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.615
Поени од реакции
42.139
Тоа беше стратегијата на македонците, да ги одродат торбешите а да ги присвојат другите православни како што се албанските православни.
Е сега не можеш и двете да ги имаш.
Кои се тие албански православни?

Kajgana Shop

На врв Bottom