Торбеши (Македонци-Муслимани)

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.961
Поени од реакции
6.441
Што мислите за торбешите како ентитет? Дали тоа се одродени Македонци кои поради трансферот во клуб Ислам поради лични бенефиции извршиле велепредавство врз Македонскиот народ или жртви на околностите кои владееле во регионов во тие времиња?
ИРЛ имам слушнато опречни мислења, од оние дека торбешите се наши и треба да ги третираме со почит се до онакви дека тоа се змии спремни да укасаат ако се укаже прилика.
До некој степен торбешите се изолирани од страна на мнозинството Македонци, бракови меѓу православни христијани од Македонска етничка припадност и суни-муслимани од Македонска етничка припадност воопшто не се случуваат.
Освен рандом економска соработка, торбешите се оставени сами на себе и се почесто стануваат цел на великоалбанските агенди и се повеќе од нив започнуваат да се деларираат како арнаути. Дали Македонскиот народ треба да им подаде рака или да бидат оставени во евентуална асимилација од страна на шипtарската кауза?

П.С. Треба да се знае дека Македонците не биле изворно христијани туку дека ја предале дедовината од пагански верувања, се преориентирале кон Христијанство откако ја отфрлиле својата изворна вера. Многу имиња денес потекнуваат од пагански божества а имаме и топоними како Велес кои укажуваат на тоа минато. Поради тоа не сум сигурен дека кабаетот е само кај торбешите иако сум среќен што барем обичајно ако веќе не суштински овој народ се свртува кон Исуса Христа, нашиот спасител и нашата светлост во темнината на матерјалниот свет!

Ако има Македонци-Муслимани на форумов би ги замолил да споделат свое мислење.
@PROROKOT каков е твојот став за оваа категорија на граѓани?

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.833
Поени од реакции
23.195
Ne gledam pricina zosto mora da se naglasva verska pripadnost za odredeni pripadnici na ist narod. Nikoj ne veli Makedonci protestanti, Makedonci jehovini svedoci ili Makedonci katolici. Zosto za ovaa kategorija se pravi isklucok?
Sega normalno ke skoknat pravoslavnite kao tie se pravite, ovie ja smenale verata, se prodale za edna torba ,bla bla bla, a kako prvo site nie nekogas sme ja smenale verata, a kako drugo i pobitno muva ne gi lazi deka radi isti pricini radi koi ovie promenile vera, tie denes menuvaat nacionalnost, i toa ne bilo koja tuku bas tie sto ne negiraat deka postoime. Ali ovie bile losite, a ovie drugite bile dobrite oti od maka menuvale nacionalnost. Tie za torba, vie za sto? Vo sto ste tolku posebni pa da ne vi zamerva coek?
Da se cudat budalite rabotata.
P.S od moja gledna tocka mnogukratno poloso e da smenis nacionalnost otkolku vera, posebno sega vo 21 vek koga nikoj osven nekoj zatucani vernici ne ja sfakjaat seriozno, niti pak posebno se zamaraat okolu toa.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.833
Поени од реакции
23.195
Торбеш и Македонец-Муслиман(втф???) не постојат. Постојат Македонци. Ај гитла сеа у влашкото дувло.
Nema potreba da mu zamervas na vlaseto, toj termin e nasiroko rasprostranet megju narodot, ne deka toj go izmisli. Pocekaj malce da ja otkrijat temata poboznite i ke se iznacitas gluposti. Ti garantiram porano ili pokasno i Lidija ke bidi spomnata kako prvata Makedonka koja si ja smenila verata i kako toa so gordost go kazuvaat. Samo eden gospod znae ovie drugite Makedonci togas kako ja gledale. Najverojatno isto kako ovie sto gi gledaat denes Makedoncite od islamska veroispovest.

Член од
23 април 2024
Мислења
232
Поени од реакции
559
Имаме и ние дел од вината што се вака односите со нив ама тие со исламот ја претеруваат.Голем дел ја ставаат религијата пред нацијата и гласаат за учкарски шовинисти.Знам еден пар Македонка муслиманка и Македонец православец и ја отсече цела фамилија само поради тоа што не е со муслиман.Ако ништо не се смени како што оди за две-три децении максимум ќе престанат и Македонски да зборат и целосно ќе се претопат во Албанците

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.427
Поени од реакции
17.752
Pred 15 godini vo drustvo imavme i Torbesi, carsiski deca, sinovi na gazdi na edna mnogu poznata slatkara vo Carsija, nema da ja imenuvam, ama poznavata po padobranci i orasnici i lokum. Duri Turci turisti kupuvaa stotici kila lokum i gi nosea za Istanbul, tolku se dobri. So eden od niv odreden del od zivotot bevme najdobri drugari, zaedno iskacanja, devojki, alkohol, ponekogas nekoj djoint, i site raboti sto odat so detstvoto. Mozam da kazam, barem prema mene, bile sekogas fer, drugari, na maka nikogas ne me ostavile, finansiski mi pomognale koga i da sum bil vo zort, koga i da pomines so nekoj od semejstvo, devojka, drustvo, nema sansi da te pustat bez da ti gi napolnat kesite so slatki. E sega, toj eden, sto mi bese najdobar drugar, vo del od zivotot zabega nakaj religija, i druzbite pocnaa da ni se sveduvaat na negovi propovedi kako nie sme gresni, treba da se obratime vo Islam, i na eden drugar duri mu kaza deka kerka mu novorodena ke gori vo pekolot ako ne se preobrati vo Islam. I tuka nekako prekina druzbata, stana naporen i navredliv. Ne mozam da kazam deka gi krasi nekoj intelekt, ma da imase edno drugo drugarce Torbesce koe zivotot ke go dadese za drugar, bese mnogu trudoljubiv, studirase naporedno stomatologija i popladne rabotese vo Ramstor vo edna sendvicara, dete za koe mozam da kazam samo superlativi, decko za primer. Ne se snajde vo strukata, i si otvori sendvicara vo Kisela Voda. Den denes si imame super muabet, ama druzbata ja nema, jer obvrski, semejstva i sl. Imam vpecatok deka se prilicno marginalizirani od nas, i toa oni dobro go osekaat, pa druzenjata si gi pravat isklucivo megu niv. Cesto pati lazea za iminja, za da mozat da se spletkaat so devojki. Generalno, ne site, no poveketo, imaat edna maana, a toa e deka lazat, i znaat da bidat malku i skrzavi. Ovie barem sto sum se druzel, se deklarirale za Makedonci, ma da imase i takvi sto gravitiraa kon tursko samoopredeluvanje. Albancite ne gi sakaa ic, imaat naziv za niv "gatikari", sto e nesto kako navredliv naziv nalik nasiot "siptаri", nas Makedoncite hristijani ne vikaat "pipirkari", ne sum prasal zosto ama valda deka sme bile zemjodelci pretezno, a ciganite gi vikaat "golubari". Imaat pari, glavno so slatki, burek i kebapi se bavat, akumuliraat bogatstvo, retko zenite im rabotat, ziveat vo golemi zaednici, od baba do pravnuk. Megu sebe se vikaat nasinci. Ne sum sretnal da se mesaat so drugi, osven so Turci. E sea tie vo Oktisi se razlicni, barem od ovie za koi sto zboram jas.

Za kogo kako, religijata za mene e dosta bitna rabota, za razlika od nacionalnosta. Splet na okolnosti sto oni ja smenile verata pred stotici godini, ma da i nasiot pristap kon niv trebase da bide mnogu popragmaticen, sepak sme ista krv. Vaka gi turkame kon Albancite, koi sigurno ne gi sakaat nitu gi gledaat kako svoi, tuku samo preku niv gi zadovoluvaat svoite interesi.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
833
Поени од реакции
1.216
Ne sum zapoznal a i ne ni sakam.

Toa se nisto poveke osven imanje na pickarski geni vo krvta. Koga ovde bile Osmanliite i sme bile pod ropstvo, Hristijani i drugite nemuslimani plakale "jizyah", toa e danok koj go plakale site ne-muslimani bideki ne sakale da se pomuslimanat.

Za da go odbegnes toj danok, mozes da go primis Islamot ti i tvoeto semejstvo, epa ete vo takva religija tie veruvaat, znaci na eden nachin, tie si ja izdale verata, verojatno Hristijanskata, za da veruvaat vo pedofil i lik koj go sprovel Islamot so vojni i so sabjata. Nema nikogas da imam respekt za takvi lugje, pa toa posledno ke da e bidam prijatel so takvi, osven ako ne se religiski nastroeni kon Islam i se open-minded.

Islamot e kancer na sekoe opsestvo, treba da se prouci, da se razberi i ako imas 10% aktivnost vo delot na mozokot kade ti raboti logikata i moralot, treba da se odreces od toa satanisticki sranje.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.961
Поени од реакции
6.441
Торбеш и Македонец-Муслиман(втф???) не постојат. Постојат Македонци. Ај гитла сеа у влашкото дувло.
Да постоеа само Македонци ќе се пареа едни со други а ваму штурци. Интересно, на форумов барем 10-15 пати имало обиди за навреда на етничка основа.
Јас ете не сум Македонец но тоа не значи дека не ги делам проблемите и дилемите на земјата во која живеам. Исто важи и за Срби и Босанци и остали помали заедници. Можеби МПЦ во овие 70 години од автокефалност можеше да направи нешто за да тие луѓе се вратат кон Христа?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.833
Поени од реакции
23.195
Да постоеа само Македонци ќе се пареа едни со други а ваму штурци. Интересно, на форумов барем 10-15 пати имало обиди за навреда на етничка основа.
Јас ете не сум Македонец но тоа не значи дека не ги делам проблемите и дилемите на земјата во која живеам. Исто важи и за Срби и Босанци и остали помали заедници. Можеби МПЦ во овие 70 години од автокефалност можеше да направи нешто за да тие луѓе се вратат кон Христа?
Zosto bi se vratile vo hristijanstvo? Oti site da ne se vratime vo nasata originalna predhristijanska religija ?
I koja ti e poentata deka ne se parat edni so drugi ? Kao Makedoncite strogo so Makedonci se parat ? Vlasite samo so Vlasi, ili aludiras na toa deka posto se druga religija ne se Makedonci kako drugite ?

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.961
Поени од реакции
6.441
Zosto bi se vratile vo hristijanstvo? Oti site da ne se vratime vo nasata originalna predhristijanska religija ?
I koja ti e poentata deka ne se parat edni so drugi ? Kao Makedoncite strogo so Makedonci se parat ? Vlasite samo so Vlasi, ili aludiras na toa deka posto se druga religija ne se Makedonci kako drugite ?
Нема бракови меѓу торбеши и македонци тоа е поентата, причина е религијата. Сите се парат 99% со припадници на своето племе освен етносите кои се премали за такво нешто. Ете јас направив исклучок па зедов Македонка пошто влаинки нешто и нема многу, нема избор, уште малку па ќе бидат како Јети и Сасквач.
А зошто да не се вратат кон Христа? Не знам дали си запознат но трендот на апостасија од муслимани кон христијанство доживува бум на светската сцена.
Е сеа таа паганската религија е скроз заборавена, којзнае кои биле нејзини основи, верувања, адети сето тоа исчезнало под забот на времето, муабетот е дека можеби не треба да се бара кабает поради менување на религија, треба да се види она што е заедничко, зошто мора секоаш да се потенцираат минорните разлики? Религијата не значи дека се различен етнос, па ете шипtари имаме муслимани, католици, православни, атеисти но кога станува збор за етнички прашања сите се обединети. Зошто и Македонците да не бидат обединети?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.833
Поени од реакции
23.195
Нема бракови меѓу торбеши и македонци тоа е поентата, причина е религијата. Сите се парат 99% со припадници на своето племе освен етносите кои се премали за такво нешто. Ете јас направив исклучок па зедов Македонка пошто влаинки нешто и нема многу, нема избор, уште малку па ќе бидат како Јети и Сасквач.
А зошто да не се вратат кон Христа? Не знам дали си запознат но трендот на апостасија од муслимани кон христијанство доживува бум на светската сцена.
Е сеа таа паганската религија е скроз заборавена, којзнае кои биле нејзини основи, верувања, адети сето тоа исчезнало под забот на времето, муабетот е дека можеби не треба да се бара кабает поради менување на религија, треба да се види она што е заедничко, зошто мора секоаш да се потенцираат минорните разлики? Религијата не значи дека се различен етнос, па ете шипtари имаме муслимани, католици, православни, атеисти но кога станува збор за етнички прашања сите се обединети. Зошто и Македонците да не бидат обединети?
Muabetot bese ako treba tie da se vratat kon hrista, zosto nie da ne se vratime kon prvobitnata religija i bozestva. Toa deka e zaboraveno, ke se prisetime, ne e problem.
A zosto ne sme obedineti, ete prasaj gi pravoslavnite. Ne znam zosto ocekuvate lojalnost koga celo vreme gi degradirate kako pomalce Makedonci od ostanatite oti bile druga religija. Kaj Siptаrite toa go nema valjda. Prvo site se Siptаri, posle se drugo. Ne vikaat tamu Siptаri katolici, muslimani ili Siptаri pravoslavni. Tuka duri i se naglasuva toa i toa specificno samo za niv i za nikoj drug.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.961
Поени од реакции
6.441
Muabetot bese ako treba tie da se vratat kon hrista, zosto nie da ne se vratime kon prvobitnata religija i bozestva. Toa deka e zaboraveno, ke se prisetime, ne e problem.
A zosto ne sme obedineti, ete prasaj gi pravoslavnite. Ne znam zosto ocekuvate lojalnost koga celo vreme gi degradirate kako pomalce Makedonci od ostanatite oti bile druga religija. Kaj Siptаrite toa go nema valjda. Prvo site se Siptаri, posle se drugo. Ne vikaat tamu Siptаri katolici, muslimani ili Siptаri pravoslavni. Tuka duri i se naglasuva toa i toa specificno samo za niv i za nikoj drug.
Е па затоа треба Македонците да се угледаат на шипtарите и да ја стават етничката ситуација на прво место бидејќи торбешите пред се треба да бидат Македонци а тек потоа муслимани. Зошто да нема бракови помеѓу православни македонци и македонци од други конфесии? И онака наталитетот е катастрофален, природниот прираст опипава дно а иселувањето е последна шајка во сандакот на еден мал етнос.
Ми текнуе на Енвер Хоџа кој бил закоравен атеист и ги претварал цркви и џамии во магацини и домови на култура но истовремено бил фанатичен шипtарски националист.

Член од
23 април 2024
Мислења
232
Поени од реакции
559
Нема бракови меѓу торбеши и македонци тоа е поентата, причина е религијата.
Не е точно ова и има податоци.Доста се чести ама браковите помеѓу Торбеши и Албанци се близу до 3 пати почести од пред 13 години.Торбеши се најчесто во податоци пишувани под “останати”:
2010:
30% од склучени бракови се помеѓу Македонци и “Останати”(Торбеши)
13% со Албанци

2015:29% Македонци и Торбеши
27% Торбеши и Албанци

2023:29% Торбеши и Македонци
34% Албанци и Торбеши

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.833
Поени од реакции
23.195
Е па затоа треба Македонците да се угледаат на шипtарите и да ја стават етничката ситуација на прво место бидејќи торбешите пред се треба да бидат Македонци а тек потоа муслимани. Зошто да нема бракови помеѓу православни македонци и македонци од други конфесии? И онака наталитетот е катастрофален, природниот прираст опипава дно а иселувањето е последна шајка во сандакот на еден мал етнос.
Ми текнуе на Енвер Хоџа кој бил закоравен атеист и ги претварал цркви и џамии во магацини и домови на култура но истовремено бил фанатичен шипtарски националист.
Ne mora da ima brakovi pomegju edni i drugi. Kakva vrska ima toa so bilo sto koga rezultatot na bilo koj brak bi odel na kontoto na Makedoncite.
Nema brakovi ni pomegju razlicni ekonomski klasi na Makedonci, pa ne gledam deka se buni nekoj okolu toa.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.961
Поени од реакции
6.441
Не е точно ова и има податоци.Доста се чести ама браковите помеѓу Торбеши и Албанци се близу до 3 пати почести од пред 13 години.Торбеши се најчесто во податоци пишувани под “останати”:
2010:
30% од склучени бракови се помеѓу Македонци и “Останати”(Торбеши)
13% со Албанци

2015:29% Македонци и Торбеши
27% Торбеши и Албанци

2023:29% Торбеши и Македонци
34% Албанци и Торбеши
Па тоа е добро ако е така, не сум знаел дека има такво нешто :) макар да тоа останати сигурно вклучува и срби, босанци, црногорци, власи...
Автоматски споено мислење:

Ne mora da ima brakovi pomegju edni i drugi. Kakva vrska ima toa so bilo sto koga rezultatot na bilo koj brak bi odel na kontoto na Makedoncite.
Nema brakovi ni pomegju razlicni ekonomski klasi na Makedonci, pa ne gledam deka se buni nekoj okolu toa.
Тоа со економски класи е глобална ситуација низ цел свет, исклучок се голд дигери т.е. жени од скромно социјално потекло кои поради лепота успеваат да уловат некој тајкун.

Kajgana Shop

На врв Bottom