Щипянецъ
македонски Бугарин
- Член од
- 21 декември 2011
- Мислења
- 1.616
- Поени од реакции
- 711
Се работи за процес. Бугари не сум спомнал.И сега кај Македонците имаш презимиња кој завршуваат на „ов„ или „ев„ па не значи дека се работи за Бугари...
Се работи за процес. Бугари не сум спомнал.И сега кај Македонците имаш презимиња кој завршуваат на „ов„ или „ев„ па не значи дека се работи за Бугари...
Просветлиме татарите на кое ниво беа пред да влезат во еу?Ако мислиш дека на ЕУ и е гајле дали ќе има или нема „македонски“ народ, држава итн. многу го преценуваш поимот „македонски“. ЕУ е првенствено економска унија.
Барањата се да се приближите до нивото на другите земји-членки или да ги решите вашите проблеми со земјите-членки. Мислам дека не сте ги решили проблемите со Грција и Бугарија пред условот за Бугарите во уставот. Напротив, со тоа што не сакате да ги решите, сте ги продлабочили. Ова води до повеќе барања за давање повеќе гаранции.
Од 30 години не ме нарекуваат младиќу - благодарам.Младиќу,
верглаш едни и исти муабети, кои ги слушаме и гледаме веќе со децении, а „лепо„ ти објаснив кој е македонскиот проблем, кој нема „благе везе„ со никакви Бугари во Македонија.
Не ни мораш да споменеш „Бугари„ доволно е да асоцираш на нечија бугарска припадност само заради презимето па испаѓа како да си споменал „Бугари„.Се работи за процес. Бугари не сум спомнал.
...а ја‘ па цело време ти објаснувам дека проблемот не е билатерален и не почнува со „Договорот за добрососедство„ и неговоте (не)спроведивање, а ти пак и пак едни и исти приказни.....аман...Од 30 години не ме нарекуваат младиќу - благодарам.
Она што го објаснувам со години е токму она што се случува. Објаснувате дека Бугарија не била важна за ЕУ, дека билатералните проблеми не можат да ве спречат, дека попрво ќе ве одвојат од Албанија за да влезете пред неа, но се случува токму спротивното.
Албанија тргна сама напред, а Мицкоски и ДПМНЕ ве држат во заложништво со гол национализам.
Bulgaria 2005 GDP per capita: $1621.3Просветлиме татарите на кое ниво беа пред да влезат во еу?
ок, супер за вас, ај сега бриши од тукаBulgaria 2005 GDP per capita: $1621.26
Macedonia 2005 GDP per capita: $1861.90
Bulgaria 2022 GDP per capita: $13974.45
Macedonia 2022 GDP per capita: $6591.47
Наведуваш само готов статистички податок, кој само по себе не значи ништо корисно.Bulgaria 2005 GDP per capita: $1621.26
Bulgaria 2023 GDP per capita: $15797.60
Macedonia 2023 GDP per capita: $8146.5
И малку е што дупло сте зголемиле БДП во однос на тоа колку ви ги сотреа пичките по ЕвропаBulgaria 2005 GDP per capita: $1621.3
Macedonia 2005 GDP per capita: $1861.9
Bulgaria 2023 GDP per capita: $15797.6
North Macedonia 2023 GDP per capita: $8146.5
Не ми ја мешај Македонија и БДП туку те прашав вие на кое ниво бевте ко држава спремни? Мито и корупција во соте сектори бетер од Мк сега што има, криминал на секој чекор ете и економски послаби од Мк и сте влегле а знаеш зашто? Само што подалеку да ве одвлечкаат од руско влијание ете таа среќа ја имавте иначе уште ке бевте дноBulgaria 2005 GDP per capita: $1621.26
Bulgaria 2022 GDP per capita: $13974.45
Macedonia 2022 GDP per capita: $6591.47
Факторите поради кои Бугарија има значителен пораст во БДПсе многу:Наведуваш само готов статистички податок, кој само по себе не значи ништо корисно.
Ајде просветли ме и посочи ми/ни дали овој скок на ГДП е последица од бугарската зголемена продуктивност, својствена (?) за Бугарите или од „нешто друго„...
Влеговме затоа што ги исполнивме критериумите и барањата на ЕУ. Се друго е теорија на заговор.Не ми ја мешај Македонија и БДП туку те прашав вие на кое ниво бевте ко држава спремни? Мито и корупција во соте сектори бетер од Мк сега што има, криминал на секој чекор ете и економски послаби од Мк и сте влегле а знаеш зашто? Само што подалеку да ве одвлечкаат од руско влијание ете таа среќа ја имавте иначе уште ке бевте дно
А најтрагично е кога некој ке ти соли памет што е производ на две црвениСо години, кога немаш ништо објективно да кажеш, кога немаш вистински аргументи и докази, единствено што ја спасува македонската национална чест се двете црвени и курвите.
Како па во сите овие години не си ја научивте лекцијата и не си смисливте нешто друго .
Досада.
Треба да си тотално луд да мислиш дека ќе влезеш во ЕУ пред Црна Гора, а Црна Гора нема абер од приклучување кон ЕУ. Единствен начин да се влезе во 2024 во ЕУ е ако има политичка одлука, исто како што Молдавија и Украина одлучија да започнат преговори преку вечер.
Факторите поради кои Бугарија има значителен пораст во БДПсе многу:
- Членство во ЕУ и пристап до пазарите на ЕУ
- Директни странскиинвестиции
- Економски реформи и стабилни макроекономски политики
- Раст на клучните сектори
- Зголемени приходи и подобрен стандард на живеење
- Зголемена продуктивност и технолошки напредок
- Пристап до глобалните пазари и трговија
- Развој на туризмот
- Политичка и институционална стабилност (без последните 2 години кога политичката стабилност не е висока)