Lidl маркети и во Македонија

Дали сте за отварање на Lidl маркети во Македонија?

• Вкупно гласачи
    257
Член од
22 ноември 2009
Мислења
1.794
Поени од реакции
2.549
Македонскиот текст е направен за кликање. Нормално е дека во Хрватска имаат поголеми плати од нашиот Лидл. Нормално е и дека во германскиот Лидл имаат повисоки плати од Хрватскиот Лидл. Нашите плати ќе бидат како во германскиот Лидл? Не. Во секоја држава е различно.
А зошто (последниот линк) во хрватскиот Лидл платите се дупло поголеми од другите маркети во Хрватска? Е тоа е интересно. Веројатно балканците се палат на Лидл и Кауфланд. Па таму пазарат. Во Германија Лидл не е број 1. Во текстот се прави паралела со Лидл и Конзум, нешто слично е кај нас да речеме Веро и Кам. Веро има многу малку маркети, големи приходи, голема добивка, но нажалост вработените имаат ниски плати.
Кога веќе го спомна Конзум, годинава бев во Хрватска и влегов и во Конзум и во Лидл и Плодине. Плодине каков беше маркетот глава боли, огромен, избор исто, растојание меѓу рафтови исто, пазариш ко човек а реално разлика во цена нема многу со Лидил, речиси идентично. Лидл кога бев, гунгула внатре а ќе речеш сите муштерии беа странци (германци, австријци, чеси итн...)

Член од
29 септември 2013
Мислења
719
Поени од реакции
605
Неточно!
Во ред, ете од лани Лидл е број еден. Инаку Едека беше. Но таму пишува дека ако се спојат двата Алди маркети тогаш, Алди е на прво место. Индиректно Алди е прв.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Во ред, ете од лани Лидл е број еден. Инаку Едека беше. Но таму пишува дека ако се спојат двата Алди маркети тогаш, Алди е на прво место. Индиректно Алди е прв.

Лидл и Кауфланд се во сопственост на газда Шварц кој има вредност повеќе од 150 милијарди.

Додека двата алди север и југ заедно едвај 100 милијарди прават.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.966
Поени од реакции
5.825
Македонскиот текст е направен за кликање. Нормално е дека во Хрватска имаат поголеми плати од нашиот Лидл. Нормално е и дека во германскиот Лидл имаат повисоки плати од Хрватскиот Лидл. Нашите плати ќе бидат како во германскиот Лидл? Не. Во секоја држава е различно.
А зошто (последниот линк) во хрватскиот Лидл платите се дупло поголеми од другите маркети во Хрватска? Е тоа е интересно. Веројатно балканците се палат на Лидл и Кауфланд. Па таму пазарат. Во Германија Лидл не е број 1. Во текстот се прави паралела со Лидл и Конзум, нешто слично е кај нас да речеме Веро и Кам. Веро има многу малку маркети, големи приходи, голема добивка, но нажалост вработените имаат ниски плати.

Еве податок за Србија. Тој што е на прво место има 534 маркети, а тој што е на второ место само 72

Прегледај го приврзокот 430074
Кај нас Лидл сигурно ќе понуди плати на продавачките минимум 35000 нето за да привлече експресно нови вработени.Гарант огласите ќе ги пуштат уште пред да се отворат маркетите за да видат дали со почетните суми ќе ги пополнат местата за продавачи за во случај ако им фалат да пуштат уште некоја илјадарка погоре.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.952
Поени од реакции
12.366
Кај нас Лидл сигурно ќе понуди плати на продавачките минимум 35000 нето за да привлече експресно нови вработени.Гарант огласите ќе ги пуштат уште пред да се отворат маркетите за да видат дали со почетните суми ќе ги пополнат местата за продавачи за во случај ако им фалат да пуштат уште некоја илјадарка погоре.
Веќе со месеци врие од огласи за вработување на Лидл во Македонија, од пролетта 2024 па наваму.

https://www.vrabotuvanje.com.mk/Profil-na-Rabotodavatel/593283/

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.532
Поени од реакции
3.688
По плативе што ги даваат во администрација не ми изгледаат многу издавливи овие Лидл со плати, иако не знам веројатно кога ќе бидат официјално почнати со работа ќе извршат корекции. Сега додека спремаат терен веројатно се екипираат и затоа помали

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Samo da dopolnam: Lidl, Aldi, Netto, Penny se diskaunteri, Edeka, Kaufland, Marktkauf itn. se Hypermarketi ili "Vollsortimenter" sto znaci deka imaat daleku povekje proizvodi sto gi prodavaat, povekje marki pa i obleka, tehnika itn. Ne znam kolku moze da se sporedi.

Lidl ima dobri akcii so aplikacijata ama ne se najeftini. Edno vreme koga mu pariraa na Aldi to go pravea preku cena ama i so toa sto imaa brendovi vo prodazba. Za razlika Aldi nemase. Ama Aldi toa go smeni sepak se drzat i dvete laneci dobro.

Sum videl Lidl vo Slovenija i Avstrija mi deluvaa nekako nesredeni a i cenite povisoki od Germanija. No koga gi vidov cenite tamo vo drugite marketi pak ispadna deka Lidl i Aldi/Hofer bea poeftini. I vo Makedonija cenite vo marketite se dosta visoki, ako vleze Lidl preku cenata, ima dobri sansi da konkurira.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Види ја не знам тоа што го пијам у Германија, каде е мејд. Пишува само Nestle.de

Оноа од стокомак е Nestle.pl

Ама тоа од стокомак, врска нема со овоа другото. Значи не се работи за разреден вкус туку сосема друг вкус и многу слично ко "фиеста" на КАМ.

Мене ова ми личи или на фалсификат или на играње мајтап со луѓето.
Користат различен бленд, овде во Австралија ги наведуваат и каков е, во Македонија е башибозук и битно е само да е Нескафе.

Еве примери:

Blend 43 - тапа е, баш како Фиеста, го има и како Smooth, и како Espresso верзија.
1727075514836.png
1727075650367.png

1727075621162.png

Во Costco и Aldi пак го шиткаат како Nescafe Original
1727075752558.png

Сите до едно изгледаат многу слично, dark roast, а на вкус се тотално различни, а и на цена.

Nescafe Gold Blend е пак тотално друг вкус, ова сепак е прифатлива опција за инстант.

Имав забележано дека Грција е пак тотално различен вкус и од тоа во Македонија, а и од Нескафе кое сум го пиел на други места.

Член од
29 септември 2013
Мислења
719
Поени од реакции
605
Јас мислам дека за продавачките платата ќе биде поголема од онаа во КАМ, значи ќе биде 40.000.
Автоматски споено мислење:

Користат различен бленд, овде во Австралија ги наведуваат и каков е, во Македонија е башибозук и битно е само да е Нескафе.

Еве примери:

Blend 43 - тапа е, баш како Фиеста, го има и како Smooth, и како Espresso верзија.
Прегледај го приврзокот 430174
Прегледај го приврзокот 430176

Прегледај го приврзокот 430175

Прегледај го приврзокот 430177

Сите до едно изгледаат многу слично, dark roast, а на вкус се тотално различни, а и на цена.

Nescafe Gold Blend е пак тотално друг вкус, ова сепак е прифатлива опција за инстант.

Имав забележано дека Грција е пак тотално различен вкус и од тоа во Македонија, а и од Нескафе кое сум го пиел на други места.
Никаде во светот Нескафе не пишува каков бленд користи освен во Австралија и Нов Зеланд. Бленд 43 е Австралиски бренд на кафе. Нешто како кај нас “7 грама“
Screenshot_5.jpg

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349

Еве примери:

Прегледај го приврзокот 430174
Прегледај го приврзокот 430176

Прегледај го приврзокот 430175

Прегледај го приврзокот 430177

Ако добро се сеќавам кај нас лименката од 200гр на акција неше 300ден некаде а во Грција во Лидл исто на акција 9,5евра :icon_lol:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Јас мислам дека за продавачките платата ќе биде поголема од онаа во КАМ, значи ќе биде 40.000.
Автоматски споено мислење:

Никаде во светот Нескафе не пишува каков бленд користи освен во Австралија и Нов Зеланд. Бленд 43 е Австралиски бренд на кафе. Нешто како кај нас “7 грама“
Прегледај го приврзокот 430254
Поентата на муабетот ми е дека разликатата е во самиот бленд, затоа и се разликува вкусот.

Ако добро се сеќавам кај нас лименката од 200гр на акција неше 300ден некаде а во Грција во Лидл исто на акција 9,5евра :icon_lol:
Не за џабе викаат колку пари, толку музика :)
Да, имаат поскапа работна рака, ама реално мора да се штеди и на состојки за да се донесе ниска цена, овде кај мене тоа погрдото е околу 650мкд за 250гр, а голдот околу 450мкд за 100 грама :)

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.661
Поени од реакции
8.092
Два пати кога отидов до Веро во Тетово оној кај пазар и немаат Nescafe Gold Espresso. До пред некој месец го носеа и во Веро.

Во Тинекс имаат кога и да отидам.

Туку кај нас само го менуваат тоа Nescafe Espresso.

Кога почна да го пие татко ми беше мислам вакво

1727159855364.png

Па потоа донесоа вакво
1727159958643.png

И по oва го сменија со Gold Espresso
1727160075558.png

Мислам дека лименка за инстант кафе треба да се исфрли затоа што кога ќе се потроши целото кафе лименката се фрла во канта а тегла пакување верувам многу кој купуваат ја чуваат за нешто друго. Од Nescafe Gold Espresso Имам собрано куп тегли во кој чувам нешто во нив.

Се надевам ќе носат и Nescafe повеќе врсти во Lidl.

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.661
Поени од реакции
8.092
Скроз си у право. Ја на пример ајварот што ќе го праем неделава планирам да го складирам у теглите со пластични капачиња од Нескафе.
За ајвар не ама теглите се користат за шеќер, за вегета, за било кој зачини, за чување какао, за ориз, за оревчиња, дури некогаш се наоѓаат за штрафови, клинци.. Овие од Nescafe Gold се убава формата на теглата помалку фаќа простор едно до друго на рафт. Тоа што е капачето пластично за вакви работи воопшто не е битно.

Kajgana Shop

На врв Bottom