Македонци во Германија

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.544
znaci samo taa godina sum postoela spored tebe.
znaci nevozmozno e nekoj da ti odgovori na prasanjeto bez mnogu detali i dokumenti. cela nauka e toa, luge idat na fakultet za toa, ziva materija e se menuvaat zakoni, tvojte uslovi (dete) i red drugi raboti. treba da si gi zemes dokumentite od MKD pred da ti lupnat nekoja kazna zasto voopsto ne si prilozila otcet pa se drugo.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
:pos:
znaci nevozmozno e nekoj da ti odgovori na prasanjeto bez mnogu detali i dokumenti. cela nauka e toa, luge idat na fakultet za toa, ziva materija e se menuvaat zakoni, tvojte uslovi (dete) i red drugi raboti. treba da si gi zemes dokumentite od MKD pred da ti lupnat nekoja kazna zasto voopsto ne si prilozila otcet pa se drugo.
Казна зашто сум и опростила на државата 2 -3 илјади евра, ова е најфасцинантното нелогично нешто што сум го прочитала у последно време:pos:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.544
:pos:
Казна зашто сум и опростила на државата 2 -3 илјади евра, ова е најфасцинантното нелогично нешто што сум го прочитала у последно време:pos:
kazna zatoa sto ne si gi podnela dokumentite vo dadeniot rok. toa ti dali si oprostila ili ne ne niven problem, tvoj e. ne e ova mkd ocajna, si ima procedura i taa treba i se pocituva.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.398
Има ли некој поднесено документи за германски пасош и колку се чека од прилика?

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Норд фрисланд колегата мој го зеде за шест месеци. Јас им пишав меил пред месец дена имам положено и јазик и тестот за натурализација. Ми вратија

Sehr geehrter Herr ,

nach der neuen Gesetzeslage können Sie nach fünf Jahren rechtmäßigem Aufenthalt einen Antrag auf Einbürgerung stellen. Sie sind am 24.02.2020 in Deutschland ersteingereist. Das bedeutet, dass Sie frühestens im Februar 2025 einen Antrag auf Einbürgerung stellen können.

Mit freundlichen Grüßen
Einbuergerung

Kreis Nordfriesland
FD Recht, Ordnung und Ausländerangelegenheiten
Einbürgerung

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.400
Поени од реакции
16.631
Норд фрисланд колегата мој го зеде за шест месеци. Јас им пишав меил пред месец дена имам положено и јазик и тестот за натурализација. Ми вратија

Sehr geehrter Herr ,

nach der neuen Gesetzeslage können Sie nach fünf Jahren rechtmäßigem Aufenthalt einen Antrag auf Einbürgerung stellen. Sie sind am 24.02.2020 in Deutschland ersteingereist. Das bedeutet, dass Sie frühestens im Februar 2025 einen Antrag auf Einbürgerung stellen können.

Mit freundlichen Grüßen
Einbuergerung

Kreis Nordfriesland
FD Recht, Ordnung und Ausländerangelegenheiten
Einbürgerung
Со задржување на сегашното државјанство?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Mislam deka toa e nadleznost na Landkreis-ovite i so toa odgovorot znaci: zavisit od Landkreisot kade sto zivees. Nisto cudno so meseci da cekas a mozebi i godina i povekje.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Со задржување на сегашното државјанство?
Е тоа ќе те излажам. Знам само со новиот закон се квалификуваа. А во овој меил пишан до мене е со задржување на моето :)

Ми рекоа 6-8 месеци од прилика процесот. Ама Nord Friesland е мала покраина :)

Последно уредено:
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.817
Поени од реакции
10.163
Зависи до градот/регионот. Јас земав пред новиот закон со откажување од старото, се на се 1 ипол година. Пола година е само процесот во МК, така да теоретски сега со новиот закон би требало барем 6 месеци се скрати процедурата. Сепак, теоретски е ова - во пракса има навалица ненормална сега со новиот закон и во поголеми и понеорганизирани градови/региони може и повеќе да чекаш отколку со стариот закон.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Зависи до градот/регионот. Јас земав пред новиот закон со откажување од старото, се на се 1 ипол година. Пола година е само процесот во МК, така да теоретски сега со новиот закон би требало барем 6 месеци се скрати процедурата. Сепак, теоретски е ова - во пракса има навалица ненормална сега со новиот закон и во поголеми и понеорганизирани градови/региони може и повеќе да чекаш отколку со стариот закон.
Те прашуваа и тебе за војната во Палестина? Копии од сметката прилив/излив на пари?

На еден од Нигерија сега зеде му бараа сето тоа и го прашаа веќе пак истите прашања од Einbürgerung тестот.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.817
Поени од реакции
10.163
Те прашуваа и тебе за војната во Палестина? Копии од сметката прилив/излив на пари?

На еден од Нигерија сега зеде му бараа сето тоа и го прашаа веќе пак истите прашања од Einbürgerung тестот.
Не...јас бев веќе 10 години со постојан престој со исто толку стаж во ИТ, течен германски, тестовите ги положив уште првите месеци кога дојдов овде. Не ми побараа ништо, 10 години цицаат од мене даноци, не се до толку глупи :icon_lol: Планирав да го земам германскиот за да се селам во друга ЕУ држава па затоа откажав МК пасош, на крај ми пропаднаа тие планови ама јбг. Наредната ќе го земам нашиот пак, тоа ќе ми е ќарот од новиот закон, ќе може второ државјанство и за оние што се само со германско како мене.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Не...јас бев веќе 10 години со постојан престој со исто толку стаж во ИТ, течен германски, тестовите ги положив уште првите месеци кога дојдов овде. Не ми побараа ништо, 10 години цицаат од мене даноци, не се до толку глупи :icon_lol: Планирав да го земам германскиот за да се селам во друга ЕУ држава па затоа откажав МК пасош, на крај ми пропаднаа тие планови ама јбг. Наредната ќе го земам нашиот пак, тоа ќе ми е ќарот од новиот закон, ќе може второ државјанство и за оние што се само со германско како мене.
И јас имам се положено ама ете овај го гњавеле ама од друга страна друго е Нигерија. Иначе тој е веќе 20 год Германија и редовни вработен.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.817
Поени од реакции
10.163
И јас имам се положено ама ете овај го гњавеле ама од друга страна друго е Нигерија. Иначе тој е веќе 20 год Германија и редовни вработен.
Тоа за Палестина е ново, не смееш да бидеш антисемит ако сакаш германско државјанство, као демек нема да излажат браќата :icon_lol: Тоа со сметки кај мене беше последни 3 плати или нешто слично, нормална процедура за било што овде. Прашањата од тестовите се лесни ама првпат слушам некого да испрашуваат после положен тест. Има бизнис, секаде се испреплетени како црева браќата па неписмени со 3 збора германски научени добија дипломи за пари демек положиле тестови, па сега ваљда проверуваат.

Се е отидено у пм со новиот закон, се шуто, неписмено има право да земе државјанство сега. Кај и да е ќе дојде нова влада ќе го вратат стариот закон (ако има останато барем еден со грам мозок овде), ама касно ќе биде до тогаш. Најголема грешка ми беше што дојдов овде, која боранија и лакрдија од држава стана ова за нецели 10 години, језиво. Јбг, малер.

Kajgana Shop

На врв Bottom