Најекономично греење и ладење

Член од
6 април 2014
Мислења
5.086
Поени од реакции
6.455
D

Deleted member 157923

Гостин
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Се запна ти за 2.5ка парапетна?
Еве оваа е најдобра, нема подобра

За 116.000ден со монтажа треба да е многу подобра од другиве ама дали е толку подобра за дупла повисока цена?.....што вика Еуровент можеш да ни направиш споредба?
nema lager.jpg
А и гледам немаат на лагер од овој модел, колку време се чека за монтажа на скоро 2000евра модел од Даикин ?

Последно уредено:
Член од
20 јануари 2023
Мислења
379
Поени од реакции
509
Се запна ти за 2.5ка парапетна?
Еве оваа е најдобра, нема подобра

E ubava klima e sigurno, ama AMA ... !08.000 sprema Vivaks za 40-tina iljadi (so koja TZlatko e zadovolen barem dosega vo leto) sepak e pregolema razlika. Japonec da vo sekoj slucaj, ama razlikata da e 10-20% pa i do 30% vo cenata so edna Gree na pr., i ima takvi primeri dosta (pa bil toa i poceten model na japonecot) ama razlika od 170% + ??

D

Deleted member 157923

Гостин
За 116.000ден со монтажа треба да е многу подобра од другиве ама дали е толку подобра за дупла повисока цена?.....што вика Еуровент можеш да ни направиш споредба?
Не не не.
Немој со тие финти.
Најде шанса и одма да отвориш нова тема да го свртиш муабетот на друга страна.
Спинер еден :)
Автоматски споено мислење:

E ubava klima e sigurno, ama AMA ... !08.000 sprema Vivaks za 40-tina iljadi (so koja TZlatko e zadovolen barem dosega vo leto) sepak e pregolema razlika. Japonec da vo sekoj slucaj, ama razlikata da e 10-20% pa i do 30% vo cenata so edna Gree na pr., i ima takvi primeri dosta (pa bil toa i poceten model na japonecot) ama razlika od 170% + ??
Па тој дечкото што бара 2.5 парапетна вели немало друга освен Вивах и Грее.
Само сакав да му кажам дека има :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Gree konzolnata 2.5kw ima Eurovent a ima i 3.5kw Gree Konzolnata pa i 5kw Konzolna, zasto togas nekoj bi zemal Vivax konzolna koja nema Eurovent?

Последно уредено:
Член од
6 април 2014
Мислења
5.086
Поени од реакции
6.455
Јас сум заинтересиран за парапетна до 40К. Сигурно имам пишано поназад, сакам да ја монтирам во спална од 16 м2 и да биде тивка.

@Strelec ako go propusti postot od pogore da mi kazas zosto 3.5kata e poeftina od 2.5kata.

D

Deleted member 157923

Гостин
Gree konzolnata 2.5kw ima Eurovent a ima i 3.5kw Gree Konzolnata pa i 5kw Konzolna, zasto togas nekoj bi zemal Vivax konzolna koja nema Eurovent?
За ова да, мора да му се признае на Стрелец. Каков comeback хаха

За овој модел на @tzlatko има некои информации на Vivax официјална страна. Колку се тие веродостојни незнам.
Имаат енергетска. Најверојатно имаат лабораторија каде што направиле тестирање за да дојдат до информациите кои ги има на енергетската. Можеби да можеби не.

Па дури и ставиле vanjska unutarnja jedinica :)
20240910_134032.jpg

Има дури и Product Fiche
Каде што Хрватите пак направиле грешка. Место Heating тие напишале Hating. Нема врска една буква згрешиле :)
Heating - греење
Hating - мразење
20240910_134648.jpg

И од тука може да се види деклариран капацитет.
-10° 2.396 kW
И потребно бекап греење од 0.204 kW
Прецизно до трета децимала хехе

Е оваа Златко ја има ставено во 15м2 во стан ако не се лажам.
Горе комшија долу комшија.
Лево комшија десно комшија.
Од една страна скалите од зградата и само од една страна зид изложен на надворешни влијанија.
И претпоставувам тој надворешен зид не е на југ да го пече сонце цел ден и затоа Златко добро поминал летово.

А и зимата ќе биде добар кога комшиите околу него ќе почнат да греат. Па нормално Златко ќе биде задоволен од Кинез.

п.с. малку мајтап не се лути ;)

Јас сум заинтересиран за парапетна до 40К. Сигурно имам пишано поназад, сакам да ја монтирам во спална од 16 м2 и да биде тивка.

@Strelec ako go propusti postot od pogore da mi kazas zosto 3.5kata e poeftina od 2.5kata.
Епа ете таа клима за која што зборуваме.
Точно е 40000 денари.
И многу модерен дизајн има.

Е сега треба и за монтажа.
Човекот ја има ставено исто во 15м2 како ти што планираш и задоволен е.
За повеќе информации барај го него

Последно уредено од модератор:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.247
Поени од реакции
2.971
@Strelec колку саати годишно во МК темпeратурата паѓа до -15С?
Да не те прашувам конкретно за изминативе 2 зими :)
Пак да те прашам....
Дај да не те молиме веќе... кажи ни колку часа годишно во Македонија имаме температура испод -15С.
Бар на луѓево на кој им продаваш НОРДИК климички објасни им да знаат колку саати ќе бидат згреани со Амберката до -30С.

A ti gledas li deka za Colder ne e preporacana LN35VG? Bivalentna vika -10...na poniski T pali grejacot?...za Colder kolku i e Bivaletna? pisuva X
Preporacana e za Sredna zona, a taa Klimatska zona e do -10 me razbiras, sto ke ja merat na -15 so maloto kompresorce e znaaat kolku moze ?....i ti od ova modelce ke pravis Nordik ili ima drug model za taa diskusija koj kaj nas ne se prodava a go reklamirate kao isto e?
Heating Colder PdesignH =X....nema ni cifra ni test ni butur
Od pocetok citaj si dokumentacija ;)
Истото мало компресорче од мојата LN35VG е вградено во помалата LN25VGHZ нордик моделот за кој одамна убаво сум те наредил чаши при споредба со Амберката направена од VTT тестовите на Финците :D

Споредени тет-а-тет.... 100% подобри перформанси.... од -30С па до +12С....
Па очекувано е да е и 100% поскапа.... Mitsubishi е тоа бре, не е канта кинеска!

А еве ти и графикони со споредба на топлотен коефициент за Амбер 9ка и Митсу 25ка
Црвената линија е измерен топлотен коефициент
Плавата е заокружена вредност

VTT GWH09YD.png
VTT LN25VGHZ.png

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Пак да те прашам....
Дај да не те молиме веќе... кажи ни колку часа годишно во Македонија имаме температура испод -15С.
Бар на луѓево на кој им продаваш НОРДИК климички објасни им да знаат колку саати ќе бидат згреани со Амберката до -30С.

Истото мало компресорче од мојата LN35VG е вградено во помалата LN25VGHZ нордик моделот за кој одамна убаво сум те наредил чаши при споредба со Амберката направена од VTT тестовите на Финците :D

Споредени тет-а-тет.... 100% подобри перформанси.... од -30С па до +12С....
Па очекувано е да е и 100% поскапа.... Mitsubishi е тоа бре, не е канта кинеска!
Dali go cuvas grafikonot za COP izmeren na +12 pomegu amberot i LN mislam bese 8 za mitsu i Cop 4 za amber,aj prikazi go ako go imas

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Predimenzionirana ke bide ovaa 12ka, si pisuva do 40m2 a mene mi treba za 20 zatoa baram 9ka(2.5kw)
E ako e predimenzionirana de,ako dobro modulira so deka e predimenzionirana.
Mozis da zemis i poslaba pa da ne moze da modulira dobro kako pojakata.
I jas imam 24BTU klima vo 40m2 pa dobro se ponasa i od 90% drugi 12btu klimatizeri vo 40m2.
Povazna e modulacijata a ne goleminata.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.086
Поени од реакции
6.455
Imam 3.5ka vivax aeri vo druga soba koja e von funkcija zosto ne mi treba. Dali moze na nadvoresniot motor vo drugata soba da se vkluci vnatresna parapetna?

Kajgana Shop

На врв Bottom