Како прво мешаш егзотерија и езотерија. Едното е за тебе, другото за мене...
Езотеријата користи симболи бидејќи ништо не смее да излезе надвор од светилиштето. Се што излегува, се профанизира и станува глупост заради луѓето. Неупотребливо бидејќи пробуваат необучени да ги користат алатките, и луѓе како луѓе: не се тие виновни, не чинат алатките.
Не е дека не чинат алатките и системите, луѓето сакаат без работа само да им се даде и тие да можат да сработата и успеат во се и сешто...
Ти ја разбирам фрустрацијата но езотеријата реков, нејзините тајни, од најразлични системи - остануваат тајни. Не може да бидат дадени... затоа „мумламе“ и ништо не ти кажуваме конкретно, ти се нервираш и така...
А реално, јавно се дадени сите тајни со симболи, Кроули тоа го направи одамна, но не може без знаење на хиероглифите и системите на Мајсторот да се постигне било што... само ќе се уморат стапалата на аџијата, каде и да тргнал... тоа е тоа.
Сите автори, барем авторитети во овие ствари, имаат дадено заклетва, и никогаш никој не објавил ништо суштинско надвор за да се профанизира.
Ти изгледа не знаеш што значи тоа... или не знаеш да си стоиш на зборот!
Ако треба да се докажувам јас сега со тебе и да ти објаснувам,
а постои шанса да кажам нешта кои не треба да бидат кажани, јас
ќе оставам ти да бидеш во право и да ти се задоволи егото дека ете,
така е како што мислиш за езотеријата...
Ќе те оставам
да заборавиш што значи езотерија.... и мирна Босна.
Ме разбираш?
Плус, си го скокнал целиот овој пост
тука.
„For each term must be defined by means of at least two other terms, of which the same thing is true; so that
the process of definition
is always “obscurum per obscurius.” For there are no truly simple terms.“