Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.457
Поени од реакции
7.762
Апсолутно. Се изнерворав дека не можам да го разберам Кроули, и сега си го вадам гневот. :pos:

За да звучи поубедливо ова што го напиша, нафрли едно двеасетина имиња на демони и богови од сите можни религиски традиции.
Па да инаку кој К би брал во темава, можам да ти објаснам и за тоа како боговите со мало б или демоните се ствараат и како се поврзани со дрвото на животот но зашто би се мачел на некој што нема капацитет да му објаснувам?

Има време ќе научиш, долга е вечноста.

Мислам ти сигурно веруваш во поголема магија, односно дека универзумот настанал од ништо...

Член од
23 август 2024
Мислења
499
Поени од реакции
1.121
Па да инаку кој К би брал во темава, можам да ти објаснам и за тоа како боговите со мало б или демоните се ствараат и како се поврзани со дрвото на животот но зашто би се мачел на некој што нема капацитет да му објаснувам?

Има време ќе научиш, долга е вечноста.

Мислам ти сигурно веруваш во поголема магија, односно дека универзумот настанал од ништо...
Демоните и Боговите се поврзани со дрвото на животот, сега е појасно. А тоа дрвото на животот е јасика или орев?

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.457
Поени од реакции
7.762
Демоните и Боговите се поврзани со дрвото на животот, сега е појасно. А тоа дрвото на животот е јасика или орев?
Дрвото на животот е Сефирот, Чакрите, Седумте Цркви итн. Ама ти не можеш да разбереш симболизам, впрочем затоа и така пишуваат за глупи луѓе да не можат да разберат и да се фрустрираат.

• Ми се допаѓа
Reactions: 831
Член од
23 август 2024
Мислења
499
Поени од реакции
1.121
Дрвото на животот е Сефирот, Чакрите, Седумте Цркви итн. Ама ти не можеш да разбереш симболизам, впрочем затоа и така пишуваат за глупи луѓе да не можат да разберат и да се фрустрираат.
Можно е. Иако е поверојатно дека пишуваат глупости па звучат како глупости.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.333
Во една од официјалните инструкции на A.'.A.'., Liber O vel Manus et Sagittae sub figurâ VI (која содржи основни пракси за секој човек со просечна интелегенција преку кои може да ги процени своите ограничувања), се вели ова:

In this book it is spoken of the Sephiroth and the Paths; of Spirits and Conjurations; of Gods, Spheres, Planes, and many other things which may or may not exist. It is immaterial whether these exist or not.
By doing certain things certain results will follow
;
students are most earnestly warned against attributing objective reality or philosophic validity to any of them.”
- Магика, Книга 4, А. Кроули (достапна на македонски јазик)

Затоа, барањето на нешто дали постои или не да ви го докаже некој друг (како вие да сте центарот кој одредува кои нешта постојат надвор од вашиот универзум, а кои се измислица), а вие не правите ништо во однос на тоа што прашувате и вашиот универзум е толку мал што воопшто не мрднувате ниту навнатре, ниту нанадвор за да видите од што сте создадени - е глупост.

Од друга страна пак, ако вашиот универзум нема никакви допирни точки со другиот, апсолутно нема да може да се разберете едни со други. Ниту со симболи, ниту пак со мисла... залудни муабети. Тоа важи за сите нивоа на човековото постоење тука, на Земјата.

П.С. Ритуалите кои се дадени во овој текст ги има кај мене на блогот и тоа самите текстови преведени, но има и неколку есеи со објаснувања поврзани со кабала и други системи за да се долови длабочината на истите. Можете да пребарате... можеби ќе најдете нешто полезно.

Член од
23 август 2024
Мислења
499
Поени од реакции
1.121
со објаснувања поврзани со кабала и други системи за да се долови длабочината на истите.
:pos: :pos:

Блазе си ти, си најде начин бесплатно да си го рекламираш блогот. Овци од сите страни, навалете на овие космички мудрости.

О мудрости!!!!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.333
:pos: :pos:

Блазе си ти, си најде начин бесплатно да си го рекламираш блогот. Овци од сите страни, навалете на овие космички мудрости.

О мудрости!!!!
Мислиш Телема. Затоа сум тука на форумов, заради Телема - другото ми е небитно. Си стојам цврсто на тој став. Со години...

Блогот е само бесплатен простор, корисен е за лесно да најде човек патокази и за Телема и за ритуали, и Кроули, езотерија... секој си наоѓа што бара... Некои не се навраќаат два пати, и тоа е во ред... :)
Бесплатно ми дале, бесплатно давам - што можам нормално...
Тоа ти е данокот, што да правиме :)

Член од
23 август 2024
Мислења
499
Поени од реакции
1.121
Мислиш Телема.
Блогот е само бесплатен простор, небитен е. Бесплатно ми дале, бесплатно давам - што можам нормално...
Тоа ти е данокот, што да правиме :)
Ќути, сфатив дека многу брчам, сега ми е страв да не направиш кукла која потсеќа на мене и да ја бодеш со игли. :unsure:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.333
  • Ми се допаѓа
Reactions: 831
Член од
23 август 2024
Мислења
499
Поени од реакции
1.121

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.333
Е ова веќе ми се допаѓа. Прво нема О на почетокот, и второ звучи смислено и разумно.
Премалку знаеш за Кроули и овие теми, затоа... во старт имаш одбивност, умот не прифаќа и ете те тебе тука... пишуваш :)
Се трудам да ја разберам твојата мисла тука, на оваа тема.... кога нешто не ти оди, го тргаш и бараш друго. Што се мачеш себе си?

За тоа зборувавме... не сакаш спасители, а ете рече ќе спасуваш луѓе... кој те бара тебе да си спасител? :) Спаси се себе си, најдобро е тоа... другото само по себе доаѓа... на толку ритуали и пракси од најразлични школи, ти најде да се заморуваш со Кроули и колку се е магла...
Ок, ако за тебе е магла - многу внимание даваш на оваа магла, како да ти го крие патот и не знаеш кај тераш... ти треба помош?
Некој симбол да оправиме, да кажеш што мака имаш, да решеме... може и ПП - не дека сум спасител, ама ме иритира кога некој се мачи...

Инаку, моето омилено „О“ :)

„О ти Кружницо на Ѕвезди од кој нашиот Татко е само помлад брат,
незамисливо чудо, душо на бескрајната вселена, пред која времето е засрамено...“
- Гностичка Миса, Liber XV

Член од
23 август 2024
Мислења
499
Поени од реакции
1.121
Премалку знаеш за Кроули, затоа... се трудам да ја разберам твојата мисла тука, на оваа тема.... кога нешто не ти оди, го тргаш и бараш друго.
За тоа зборувавме... не сакаш спасители, а ете рече ќе спасуваш луѓе... кој те бара тебе да си спасител? :) Спаси се себе си, најдобро е тоа... другото само по себе доаѓа...

Инаку, моето омилено „О“ :)

„О ти Кружницо на Ѕвезди од кој нашиот Татко е само помлад брат,
незамисливо чудо, душо на бескрајната вселена, пред која времето е засрамено...“
- Гностичка Миса, Liber XV
Од што јас би се спасувал? Не се чувствувам како да сум во опасност.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.073
Поени од реакции
2.574

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.989
Поени од реакции
12.632
Од што јас би се спасувал? Не се чувствувам како да сум во опасност.
Од сајд ефектите на претераното ,,силување" на рецепторите одговорни за произвотство и дистрибуција на хормонот за радост? Мислам, море бит ал не мора да значи. Онака, си нагајџаме. Пробуваме да ја лоцираме бубата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.333
Ala ti vera kako znaesh shto kade si napishal... duri pred 8 godini..... i citatite kako gi prakjash odma..... ja vcera ne znam sho sum zborel
Не ме читате вие мене... :)
Вие судите за другите според вашето искуство и вашиот универзум... и ако нешто не се поклопува од туѓиот универзум што само малку го допирате или еве вака виртуелно имаме интеракција, веднаш ножеви, сарказам, негодувања и ете како овој новиов, пробување да се расипе една тема... бидејќи се повторува и оди офтопик .... реков и претходно јас сум тука за Телема (и се што опфаќа тоа, а опфаќа многу).

Морам да знам што кај сум зборувал, бидејќи мразам повторувања, посебно кога некој намерно се обидува да ме заморува со муабети кое веќе се зборувани, други луѓе пред него им сметало езотерија, Кроули, се е сатанизам и глупости...

Ако ви е нешто непотребно, не го правете во животот и наоѓате што да правите што ќе ве исполнува и што ќе ви даде смисла!
Толку е... сакаат луѓе езотеријата да биде егзотерија.

НЕ МОЖЕ! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom