Ние нема никаква логика со Брикс да се врзуваме. Цела трговија ни е со европа. Ние како и Србија сме географски отсечени од тој свет, башка и опколени со нато. Така да тоа е моментално научна фантастика.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не сметаш дека сме вон насловот на пдф-от?
...еве само еден од многуте излезни решенија кој може да го сработиме без да бараме дозвола...
За почеток би ги релаксирал односите со единствениот сосед кој има коректни односи кон постоење на македонски народ и македонска држава Македонија! Значи не би ги расипувал односите туку би ги градел на повисоко ниво... ваквите потези потоа сами од себе ќе ги покажат другите чекори..
..и овде би завршил бидејќи не е тема.
Ова е точно и е многу лошо за нас ако останеме инертни. Македонија треба на време да се откачи (официјално зборам, кај народот воглавно одамна е надмината лагата со која не лажат 30 години)Големото мешање на карти е во тек, започна пред скоро 1 деценија, многу важно е колку од Македонците го гледаат тоа.
Ние нема никаква логика со Брикс да се врзуваме. Цела трговија ни е со европа. Ние како и Србија сме географски отсечени од тој свет, башка и опколени со нато. Така да тоа е моментално научна фантастика.
Држава која нема излез на море не може да биде независна.
Пааааа глеј сеа...
„Нашата земјата„ е увозно зависна, така да тука си во право-имаме трговија сведена само на увоз и не само од Европа.
Дали членувањето на територијата Македонија во ОТАН е пречка за да си имаме муабет со БРИКС, не сум нешто запознат со таа можност.
Што вели @Таксист?...
Има еден тон фирми што извезуваат во европа. И замисли тој пазар да го немаш, кому ќе му продаваш, на Сиера Леоне?
Како у времето на неврзаните, со Нехру, Ганди рамо до рамо ќе бидеме.
Турција е членка на ОТАН и ако не се лажам токму Турција и Грција се првите членки...Пааааа глеј сеа...
„Нашата земјата„ е увозно зависна, така да тука си во право-имаме трговија сведена само на увоз и не само од Европа.
Дали членувањето на територијата Македонија во ОТАН е пречка за да си имаме муабет со БРИКС, не сум нешто запознат со таа можност.
Што вели @Таксист?...
Автоматски споено мислење:
Како нема(ме) излез на море?...
Ене каде се летните одмори па Маќедоне несебично го отвора кесето за да се прошљака на плажите на Белото Море. И ете ја Македонија ка‘ окупатор на јужниот ни сосед (што би рекол Антоњо...).
Ама ти изгледа сериозно си правиш муабет со РончеЗависи на кои фирми мислиш.
Од она кое ми е познато, „нашата земјата„ извезува по 2 основи:
- нарачани производи („лон„ производство или така некако...) и,
- производи од фирми кои не се македонски, односно фирми кои се дел од ТИРЗ-овите.
Увозот е ненормално појак од извозот па не случајно станавме увозник и на храна.
Турција е членка на ОТАН и ако не се лажам токму Турција и Грција се првите членки...
Турција и официелно побара членство во БРИКС+++, така што членството во БРИКС+ не е условено да не си членка на други организации.
(се разбира членството на Турција ако биде одобрено ќе биде од геополитички причини и нејзината географска позиција)
Автоматски споено мислење:
Ама ти изгледа сериозно си правиш муабет со Ронче
Мене понекогаш многу често неговите коментари ми се несериозни, дали сака да се мајтапи а го прави на ... начин не знам ама тезите кои ги нафрлува како “Цела трговија ни е со европа.“ ми се на ниво мали Џокица и неговиот поглед на светот.
Шо го тропаш бе Ронче?The most common destination for the exports of North Macedonia are Germany ($3.96B), Serbia ($800M), Greece ($683M), Bulgaria ($443M), and Italy ($307M).
Али ќе ја замениме Германија со Сиера Леоне и Сенегал
Одлично.
Thailand Makes a Start to Join BRICSАзербејџан поднесе апликација за членство во БРИКС
BRICS portal
BRICS is an informal group of states comprising the Federative Republic of Brazil, the Russian Federation, the Republic of India, the People's Republic of China and the Republic of South Africa. The growing economic might of BRICS countries, their significance as one of the main driving forces...infobrics.org
Што се случува со Светот?
Се повеќе држави кои имаат трошка сувереност во носењето одлуки отворено говорат и бараат да се приклучат кон БРИКС+++..
Може ли мислење од атлантскиве демократи за причините, некој насилно ги тера или бегаат/сакаат да се засолнат од некого?