Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.629
Поени од реакции
42.166
Многу сакам ден два да бидам во животот на Ронче, сигурно му е многу забавно во главата. Во се бара црнила.
пукај 5-15 цели јајца на ден у период од година дена и тестирај LDL, ензимски статус AST, ALT и сподели резултати.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
пукај 5-15 цели јајца на ден у период од година дена и тестирај LDL, ензимски статус AST, ALT и сподели резултати.
Алт и аст нема врска со јадење јајца...освен ако не ги јадеш со 1л масло,кокакола и торта како десерт.
И холестеролот нема големо влијание на LDL колку заситените масти...дај разберете

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.321
Поени од реакции
5.350
Па ги пукам секој ден 5. Правев резултати пред месец дена, до 101 и назад ќе терам.

Во секоја храна ќе најдеш негативност ако се замараш толку.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Сиров зеленчук како и секоја храна од растително потекло е полна со phytic acid и antinutrients + неактивни фирми на витамини ...тоа што пишува на храната од растително потекло 30-60% дали се користи...што е многу малку.

Затоа веганите што не земаат 20+ суплементи изгледаат така лошо....

Па ако одиме во екстрем и да јадеш само месо со малку јх со земање 20 суплементи ке неутрализираш несакани ефекти од месото.

Инаку да поздраво е да си на растителна храна но воопшто не држи....ево јас сум повеќе на растителна храна...

Но 300г стек малку пире и малу златна мешавина ево ...ке пишам 500 калории ме држи цел ден сит ...а со 500 калории од растителна храна пак за 2-3 стати се осеќа глад....не ги задоволува хормоните за глад кој сака нека пише исто дека било....

Е сега ако јадиш повеќе месо сигурно си во calorie restriction што е исто многу корисно за longevity така да вистината е некаде измеѓу.

Секако и од животински продукти подобро е да се јаде : јајца, јогурт,риба,чист стек без кожа...и да се избегнува црвено и преработено месо.
Како и да е најлош избор е процесирана храна (Чипс,пица,колбаси,крофни,пецива, бел леб, газирани,сокови, корнфлекс,масло,грицки, енергетски пијалоци) не заситуваат немаат хранливи материи а имат многу калории.
Не сакам да навлегувам во филозофијата за што е здраво, а што не е затоа што мислам дека е залудно трошење на време.
Интересниот момент е што дури и навистина да живееш подолго со зобање на треви, тие се години во кои не може ни да си водиш своја лична хигиена. Упм нека се носи такво живеење, порадо би живеел и 10 години пократко и да уживам во тој живот, отколку цел живот да се туфкам што и како требало, за на крај да бидам закован за некоја количка со слични рептили околу мене и да чекам друг да ми го брише газот.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.025
Поени од реакции
1.519
Zolckata sodrzi los holesterol ali belkata sodrzi lecitin koj go neutralizira losiot holesterol. Kaj zdrava licnost nema da igraat uloga po 3 zolcki sekoj den no kaj lujge so naruseno DDR i AST i edna zolcka e losa. Lica koj imaat vospalenie na zolckata ili im e otstraneta,nesmeat da jadat zolcki voopsto a isto taka site otrovi so gi zodrzi zolckata se talozat direkno na zigerot. Istoto vazi i za jadenje na golemi kolicini masno meso.
Bas pred 4 meseci so tatkomi se brkavme po doktori radi to ne znaevme od so mu e visok DDR i AST ko na kraj ispadna deka si delka skrisno meso svinsko a zolckata mu e izvadena pred 20 godini i site masnotii se talozat na zigerot.
Posledno ko pravev ispituvanje na krvta LDL mi bese 9 a granicata e 6 a HDL mi bese skoro do granica. A zolcki nejadam voopsto ali meso sekoj den taka da mesoto mozi da e postetno od zolckite od jajca.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
nuts and seeds, чоколада, процесирана храна, пржено, млечни продукти со висока масленост па дури и грав и лечќа се полоши него жолчка....како и многy други работи...
A јадење жолчки да креваат AST нема шанса...од нешто друго е 100%
A лошиов холестерол најверојатно ти е од процесирана храна,пржено,благо,масло,сало,путер,маргарин па од месо.
Ако си наумил да јадеш нешто од процесирана храна во секој случај подобро јади месо дома приготвено варено,без масло или со една капка масло...многу заситува има доста витамини и минерали и е мнгоу поздраво од било која "Healty food" процесирана храна.
ПС. Ако имаш 9.0 mmol/L (LDL cholesterol) и лош HDL под итно да ти препише докторот статин (росвера) или статин (росвера,аторис) + езетимбе !!!!!

Дај не зафркавајте за олку висок LDL треба секој ден да јадиш све најлошо, можеби од стероидите е ова :).

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Тоа е тоа, јадат секакви срања, ама жочката е крива за покачен холестерол :ROFLMAO:
Да баш тоа сакам да го кажам цело време.
Или месо пржено во 1л масло + мајонез +
кока-кола зеро + десет.

И заклучок..од месото е или од жолчката од јајцето....

Не дека тие се супер здрави но за да ти е баш од нив треба секој ден по 2кг да јадеш што се вика.

Член од
19 март 2014
Мислења
610
Поени од реакции
923
Бато да не те цитирам на 10 поста, еве ја јадам секој ден минимум 5 или у милилитри околу 200мл и крвта ми е топ, сила и издржливост топ. Единствено што губам е сало.
Ако сакаш донеси некој веган и ќе тестираме тестостерон и крвна слика општо да видиме кој изгледа и има поздрави параметри.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.025
Поени од реакции
1.519
nuts and seeds, чоколада, процесирана храна, пржено, млечни продукти со висока масленост па дури и грав и лечќа се полоши него жолчка....како и многy други работи...
A јадење жолчки да креваат AST нема шанса...од нешто друго е 100%
A лошиов холестерол најверојатно ти е од процесирана храна,пржено,благо,масло,сало,путер,маргарин па од месо.
Ако си наумил да јадеш нешто од процесирана храна во секој случај подобро јади месо дома приготвено варено,без масло или со една капка масло...многу заситува има доста витамини и минерали и е мнгоу поздраво од било која "Healty food" процесирана храна.
ПС. Ако имаш 9.0 mmol/L (LDL cholesterol) и лош HDL под итно да ти препише докторот статин (росвера) или статин (росвера,аторис) + езетимбе !!!!!

Дај не зафркавајте за олку висок LDL треба секој ден да јадиш све најлошо, можеби од стероидите е ова :).
Поќе од една година јадам само купена храна уштипци,пица,телешко месо. За Кока-Кола да не ни спомнувам,дома и на работа 2кг се берат сигурно. Љубител сум на благо и еве сеуште јадам многу благо.
Почнаа болки да ме фаќаат десно од стомакот и само замор осеќав. Матичната мислеше е од железото ама испадна многу маснотии кренати. Ми дадоа терапија на база на природен лук таблети па се среди али треба пак да напрам контрола. Поради повреда на десно лакто (латерален епикондилитис) залежав 7-8 месеци и само брза храна и си се бери холестеролот. Башка кога тренирав цели 4 години само месо делкав и си покажа еден ден. Имав пишано и предходно,за ручек време јадам 600гр пржен компир и 200гр свинско или телешко месо тоа месеци уназад.
Стално се фалев со муабетот "спортувам и никогаш нема да имам покачени масти ниту да се повредам". На крај и двете во едно.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Поќе од една година јадам само купена храна уштипци,пица,телешко месо. За Кока-Кола да не ни спомнувам,дома и на работа 2кг се берат сигурно. Љубител сум на благо и еве сеуште јадам многу благо.
Почнаа болки да ме фаќаат десно од стомакот и само замор осеќав. Матичната мислеше е од железото ама испадна многу маснотии кренати. Ми дадоа терапија на база на природен лук таблети па се среди али треба пак да напрам контрола. Поради повреда на десно лакто (латерален епикондилитис) залежав 7-8 месеци и само брза храна и си се бери холестеролот. Башка кога тренирав цели 4 години само месо делкав и си покажа еден ден. Имав пишано и предходно,за ручек време јадам 600гр пржен компир и 200гр свинско или телешко месо тоа месеци уназад.
Стално се фалев со муабетот "спортувам и никогаш нема да имам покачени масти ниту да се повредам". На крај и двете во едно.
Замастен црн дроб?

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Ево сега @Psyside ке ви каже дека од месото,јајцата и јогуртот е све и дека инстантно од тоа се добива масти, шеќер, инфламација и срцев удар.

И дека за жолчка, џигерот и AST е штетно само храна од животинско потекло и све се крева само од тоа.

И најверојатно нема потреба од медикаменти тоа ке се среди со лук,куркума,зачини и веган диета.
Не дека ова не помога но додека не дојде LDL барем до 4 пожелно е.

Автоматски споено мислење:

Ако си толку љубител на храна за почеток јади барем whole unprocessed foods без разлика дали растителна или животинска... вкусна и може да се балансира некако.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.025
Поени од реакции
1.519
Замастен црн дроб?
За жал да. Имаше и муабет помеѓу докториве демек имало влијание и ковидот,вакцините,лекарствата шо немие верно то нешто. Знам дека маснотиите ми се од јадење брза храна долги години и суплементација.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
За жал да. Имаше и муабет помеѓу докториве демек имало влијание и ковидот,вакцините,лекарствата шо немие верно то нешто. Знам дека маснотиите ми се од јадење брза храна долги години и суплементација.
Шеќер...ти имав пишано и во минатото кога ги маваше тие гејнерите, а ете си лупал и кока кола и што стигнеш, плус прженици со растителни масла. Не ти е од месото. Скрати ги јаглехидратите на неколку месеци и врати се да те проверат, ќе видиш дали ќе биде замастен ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom