Љубовни проблеми? Потребен ти е совет? Обрати се тука!

Член од
18 август 2024
Мислења
29
Поени од реакции
62
Инвестирај си ги парите во паметни работи, и така ќе имаш изговор да не трошиш на глупости. Купи си земјиште, гради/инсталирај нешто таму, и свиркај си прај се на Тошо, ќе ми требаат пари за ова за она... Башка во иднина може плус приход да ти донесе тоа. Биди си паметен, секое добро.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Инвестирај си ги парите во паметни работи, и така ќе имаш изговор да не трошиш на глупости. Купи си земјиште, гради/инсталирај нешто таму, и свиркај си прај се на Тошо, ќе ми требаат пари за ова за она... Башка во иднина може плус приход да ти донесе тоа. Биди си паметен, секое добро.
Слично нешто ќе му велев...

Да си најди некој брат, кум, роднина на кој постојано „му требаат“ пари и секој месец да му позајмува.
Во меѓувреме картицата на банка забрана да влегува во минус и цела плата нека оди во аут на „позајмици“.
Коа ќе дојди жената да те праша кај се парите, па како зарем така да го оставам кумот, да не му дадам да оди на контрола за плуќата, кашла човекот ИЛИ да не му дадам на братот за музиката - роденден му слави детето и сето тоа во круг неколку месеци.

Ако е паметна жена му, ќе си чукни во главата дека на тој начин детето страда, ако не е паметна... тогаш човекот ќе има уште поголеми главоболки од оние што ги има денес.

Очигледно на почеток не го пресекол ова во корен ама што е тука е, џабе ќе се плачи на истурено млеко сега, ова ако не се реши со муабет следен чекор е да се решава вака со драстични мерки. Крај краева никој не е муле за при здрав памет да те користат и цедат максимално, ти да оскудаваш додека друг живее.

@Sikimco заебана ти е ситуацијата брате, обиди се да ја решаваш со ладна глава додека жената не увиди дека е грешка што ги поддржува цело време во нивната лудост.

Член од
18 август 2024
Мислења
29
Поени од реакции
62
Нема логика со дете дома намерно да губи пари за да ѝ текне на сопругата... (или не те разбрав потполно со картиците што мислиш) Тие се паметни, сигурен сум дека ѝ е јасно и на неа, само не може да ги конфронтира од Х причини, но имаат пари па не е проблем да дадат, од нејзина гледна точка. Затоа мислам братот треба да си отвори паметни трошоци што може да ги трансферира во приходи подоцна, во меѓувреме со тоа ќе ги намали трошоците за поклони и други глупости.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.833
Поени од реакции
23.195
Има сибирски самоjед поклон од татко им за 30-тиот роденден, тоа куче верувал или не живее подобро од мене и тебе заедно :ROFLMAO: ама благодет уште не сум почуствувал, валда незнаео како да го користи :pos:
Kako pogodivte be bas na 30tiot rodenden, ne si svesen kakvi debati padnaja tuka okolu toa, kakvi kopja se krseja :pos:

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Затоа мислам братот треба да си отвори паметни трошоци што може да ги трансферира во приходи подоцна, во меѓувреме со тоа ќе ги намали трошоците за поклони и други глупости.
Паметни трошоци или „непромислени“ позајмувања на пари ќе го дадат истиот ефект - сопругата ќе се побуни прва прилика.
Ја би да се побуни за истата работа за која таа *(со своето согласување/преќутување/однесување) придонесува кон намалување на семејниот буџет. Малку да увиди како е да си од другата страна на причата.

Тој во меѓувреме нема да ги губи парите, ќе ги даде на чување кај некој во кој верува дека нема да ги потроши. Давам на „заем“ на кумот. Кога ќе ми притребаат следен месец ќе си ги земам од кумот ќе ги дадам на деверот и слично (а уствари ќе треба само секој месец да има некои „позајмици“ и трошоци додека оваа не се сети дека тоа не е во ред).

Како и да свртиш, братот е во небрано.
Ова е ко со албанците, еднаш дадено право тешко да го вратиш назад. Сите имаме поголеми или помали грешки во врски / бракови правено од истиот вид, ќе попуштиш за нешто што мислиш дека е еднаш или дека не е толку битно па на крај ќе ти се качат на глава.
Тука, не е сечена работата во корен и тоа е тоа.

Само нема фајде сега да му викаме и паметуваме за таа грешка, сите грешиме вака или онака, темава е да му помогнеме и искрено не гледам некое паметно решение кое нема да го конфронтира со сопругата - која очигледно (според ова тој што ни кажува) во цела оваа ситуација не гледа никаков проблем.

Така да, ова на лесен начин нема да се реши, само се надевам ќе се реши без поголеми расправии на кои детето ќе биди сведок и се надевам сопругата ќе се вразуми откако ќе увиди дека ако и сопругот троши на начин на која таа одобрува трошење од семејните пари за практично глупости т.е. оти на некој друг му прднало така (за туѓо оле ле, макар и на некој близок) тогаш ќе ми трпи детето дома за јадење, ќе ми трпат сметките неплатени, ќе ми трпи мојот живот и мојата лагодност.

Ситуацијата е заебана, се надевам некој ќе даде и други примери како да се извлечи од истото без да го кошта брак, нерви, дете кое е трауматизирано и слично. Пошто не верувам дека било кој од нејзина страна ќе прекини да ги цица финансиски и емоционално - едноставно ги користат.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.037
Поени од реакции
2.468
Nema podobro reshenie od sestrata da ja zeme Vlade. Ili nekoj slicen na Vlade. Da sum ja na tvoe mesto prijatele odma i baram nekoj podaleku od vas... i na soprugata poleka da i ja raskinesh papocnata vrvca so mama i tate.. i dade.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Немам девојка.Дебел сум.Како да фатам?
Нека не ти бидат килограмите пречка во наоѓањето на девојка. Дебели луѓе имаат девојки, слаби имаат девојки, вакви, онакви... Се е до самодовербата.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.363
Поени од реакции
13.280
Да можеби не поjаснив некоj работи во целост во постот.

2.Проблемите за кои бараат решение се непотребни посети по приватни болници, во стилот малку ме боли главата одма на магнетна во Жан Митрев и тука одма се прават драми и непотребни стресови зошто ние сме тие што треба да ги управуваме за да не ja растресуваат "дотката" зошто она имала доволно стресови во животот. Е сега они прегледот ќе си го платат прегледот од 10.000, ама се друго подмируваме ние и еден таков преглен на нас не чини околу 3000 ден. и кога се тука тоа може 2-3 пати во месецот да се случи ( еднаш главата, после градите ме стегат, па половините ме болат). Па ќе почнат со жалопоjки ете сестра и ќе останала стара мома, зет дали ќе виделе, внуче од неа дали ќе дочекале, а jaс седам во истата просториjа и нешето дете живо и здраво, али како да не постоиме. Па нонстоп притисок аjде мора да одиме на ваму и таму на викенди за да може сестра и да придвижи во цивилизациjа, нормално на наш трошок и без прашање дали во моментот ни дозволува буџетот, еее добро де една сестра имала моjта сопруга како на неа ако не сме можеле да и излеземе во сусрет, као она е наша обврска за да ja "пасиме", па дома се реновира мора да одиме и ние таму да помагаме, зошто една фамилиjа сме во тие моменти исл. Смешно изгледа од страна тоа е повеќе од jaсно, но кантарот математички пресметано мора секогаш да е виснат на нашата страна.

3.Имотот уште не им е разделен во целост, но пример кога продавале деловен простор и стари ниви (до сега 5 ако не се лажам) пред нас се фалат земавме 10-20 илjади евра од таму, на сопругата денар и немат дадено зошто ги чекале трошоци за поголемата ќерка. Во ред е тоа на кого сакаш на тоj ќе дадеш, но од поголемата ќерка немаат никакви очекувања кога ќе треба да се оди на болница или дома да се реновира/работи, тогаш обврската е секогаш на сопругата т.е. на наш грб, а во медот кога ги бркаме рачињата за сопругата нема место и нajмногу што ме иритира во сето тоа е што сопругата не гледа проблем во сето тоа.

4.Точно и за поклоните, веруj не ми е ни до пари ни до поклони но неjкам никоj да ме прави будала. Ако jaс се прашувам ниту сакам да им одам на родендени ниту сакам да ми идат. Ме нервира што балансот е изгубен ние им купуваме поклони 2-3 пати поскапи него ли тие што они ни ги купуваат со изговор зошто баш сега божем немале (башка ниjзините родители заработуваат повеќе од нас), а роденденот на сестра и е 3 недели после роденденот на нашето детето. Секоjа година се прават фешти за роденден/именден со 40-50 души со жива музика се купуваат екстремно скапи поклони, да види некоj од страна ќе помисли свадба или веридба е, па немоj да ме je**ш на здрав мозок бе и пак ќе кажам сопругата и во тоа не гледа проблем.

5.Немаме секоjдневни расправии далеку од тоа, но ако не им направиш кеиф со нивните каприци е тогаш jас сум виновниот не сум воспитан, идиот сум, кретен, како они ни го гледале детето по потреба, како они за нас работеле во Хрватска. Коментар на сопругата е не се расправаj нервозни се оти сестра и била немажена.

Искрено пробувам со избегнување ама незнам дали успева тоа. Да сум слушнал да имаат по 3-4 деца и да ги делат машки/женски и помал/поголем ама две се 8ипол години разлика, очигледно сопругата светлосни години понапред од сестра и, ама сестра и да слушнеш мajка им и бабите како ja фали, какви ручеци правила, па колку била она способна, па какво кафе варела, а таа седи како паразит се гордее со муабетите и гледа ТВ као неа не jа додирнува тоа, просто неможеш да слушаш и сериозен да останеш во ситуациjата. И наjбитно од се да споменам, делумно ние сме биле криви што сестра и била немажена зошто ние сме биле во можност да jа запознаеме со некоj наш другар/колега , ама еве не сме се труделе доволно.

Има сибирски самоjед поклон од татко им за 30-тиот роденден, тоа куче верувал или не живее подобро од мене и тебе заедно :ROFLMAO: ама благодет уште не сум почуствувал, валда незнаео како да го користи :pos:
Едино решење е да ја омажиш сестраи, само пази да не се погоди и баџанакот како неа, па после по 2ца да трчате.

Член од
22 декември 2018
Мислења
489
Поени од реакции
686

2.Проблемите за кои бараат решение се непотребни посети по приватни болници, во стилот малку ме боли главата одма на магнетна во Жан Митрев и тука одма се прават драми и непотребни стресови зошто ние сме тие што треба да ги управуваме за да не ja растресуваат "дотката" зошто она имала доволно стресови во животот. Е сега они прегледот ќе си го платат прегледот од 10.000, ама се друго подмируваме ние и еден таков преглен на нас не чини околу 3000 ден. и кога се тука тоа може 2-3 пати во месецот да се случи ( еднаш главата, после градите ме стегат, па половините ме болат). Па ќе почнат со жалопоjки ете сестра и ќе останала стара мома, зет дали ќе виделе, внуче од неа дали ќе дочекале, а jaс седам во истата просториjа и нешето дете живо и здраво, али како да не постоиме. Па нонстоп притисок аjде мора да одиме на ваму и таму на викенди за да може сестра и да придвижи во цивилизациjа, нормално на наш трошок и без прашање дали во моментот ни дозволува буџетот, еее добро де една сестра имала моjта сопруга како на неа ако не сме можеле да и излеземе во сусрет, као она е наша обврска за да ja "пасиме", па дома се реновира мора да одиме и ние таму да помагаме, зошто една фамилиjа сме во тие моменти исл. Смешно изгледа од страна тоа е повеќе од jaсно, но кантарот математички пресметано мора секогаш да е виснат на нашата страна.

3.Имотот уште не им е разделен во целост, но пример кога продавале деловен простор и стари ниви (до сега 5 ако не се лажам) пред нас се фалат земавме 10-20 илjади евра од таму, на сопругата денар и немат дадено зошто ги чекале трошоци за поголемата ќерка. Во ред е тоа на кого сакаш на тоj ќе дадеш, но од поголемата ќерка немаат никакви очекувања кога ќе треба да се оди на болница или дома да се реновира/работи, тогаш обврската е секогаш на сопругата т.е. на наш грб, а во медот кога ги бркаме рачињата за сопругата нема место и нajмногу што ме иритира во сето тоа е што сопругата не гледа проблем во сето тоа.

4.Точно и за поклоните, веруj не ми е ни до пари ни до поклони но неjкам никоj да ме прави будала. Ако jaс се прашувам ниту сакам да им одам на родендени ниту сакам да ми идат. Ме нервира што балансот е изгубен ние им купуваме поклони 2-3 пати поскапи него ли тие што они ни ги купуваат со изговор зошто баш сега божем немале (башка ниjзините родители заработуваат повеќе од нас), а роденденот на сестра и е 3 недели после роденденот на нашето детето. Секоjа година се прават фешти за роденден/именден со 40-50 души со жива музика се купуваат екстремно скапи поклони, да види некоj од страна ќе помисли свадба или веридба е, па немоj да ме je**ш на здрав мозок бе и пак ќе кажам сопругата и во тоа не гледа проблем.

5.Немаме секоjдневни расправии далеку од тоа, но ако не им направиш кеиф со нивните каприци е тогаш jас сум виновниот не сум воспитан, идиот сум, кретен, како они ни го гледале детето по потреба, како они за нас работеле во Хрватска. Коментар на сопругата е не се расправаj нервозни се оти сестра и била немажена.

Искрено пробувам со избегнување ама незнам дали успева тоа. Да сум слушнал да имаат по 3-4 деца и да ги делат машки/женски и помал/поголем ама две се 8ипол години разлика, очигледно сопругата светлосни години понапред од сестра и, ама сестра и да слушнеш мajка им и бабите како ja фали, какви ручеци правила, па колку била она способна, па какво кафе варела, а таа седи како паразит се гордее со муабетите и гледа ТВ као неа не jа додирнува тоа, просто неможеш да слушаш и сериозен да останеш во ситуациjата. И наjбитно од се да споменам, делумно ние сме биле криви што сестра и била немажена зошто ние сме биле во можност да jа запознаеме со некоj наш другар/колега , ама еве не сме се труделе доволно.

Не знам што би ти посочил освен Господ да ти помогнит со какви луѓе си фатил работа, да изиграваш Банкомат за туѓи интереси и да исполнуваш нечии желби што патем никогаш нема да ти ги вратат.. Добро ти посочија тука купи некое земјиште и зафати се куќа прави нешто вложи ги или акции купувај..

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.402
Поени од реакции
9.703

Boldot vo 5ka, toa mene mi e crvena linija drugar. Toa go kazuvash ednash vo zivotot, i posle toa Putuj Igumane, srekjen pat.
Neprijatnosti i zamaranje e edno, a navredi od toj tip sosem drugo.

Za 2,3 i 4, toa ti se tipichni neprijatnosti, pretezno na Balkanot.
Moe viduvanje e deka si zemaat premnogu sloboda, ova e nekade od preteruvanje i zamaranje do izzhivuvanje so vas.

Koga ochigledno nemaat pochit kon vas, zamaraat i koristat, pochni si kontra na toa, poleka, sistematski :cool:
Izletaj gi za dogovoren vikend, ignoriraj gi maksimalno, koga i da ti se najavat bidi dogovoren itn,
ti i da im zavrshish rabota i ne, sekako si kriv i idiot (ova po nivno, ne od mene) i se po red, pa barem sedi si raat,
pak mal milion nachini da se reshat shtetochini.

Jas za arno ili za losho do sega eden ton problemi so rodnini, pa specijalizirav na temava :ROFLMAO:
Ednostavno osven soprugata i deteto, nikoj drug ne si dolzhen da go trpish, nitu tvoite roditeli nitu nejzinite.
Tie se tvojata familija, se drugo e vo rodnini i prijateli kategorii.

Plus, postovite od Kataklyzma i General ti se odlichni, "pochni neshto" side hustle a u,
kao imam vreme samo za zhenata, deteto i "biznisot", se drugo na ignore.

Bonus combo - pobaraj im pozajmica na nejzinite roditeli :pos:
Mnogu chesto posle samo baranje za pozajmica, prestanuva sekakva komunikacija,
imash 100 temi na forumov sho kje ti go potvrdat toa :D

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511

1. Ќе им кажеш да фатат такси, твоето време сигурно чини повеќе од таксито.
  2. Најважно е да ја убедиш сопругата дека треба да ги притиснат за да се направи договор додека се живи и при свест. Инаку, зависи колку имот е во прашање, но ако е под 200к евра, јас не би се ни замарал да барам пола-пола. Верувај ми, не сакаш да имаш товар на глава за догледување. Во денешно време ќе извадиш повеќе со работа што сакаш да ја работиш, отколку да се расправаш со старци, ако не сакаш да се расправаш лично ти ќе треба да платиш човек, а тоа и во моментов е преку 1000 евра месечно, да не правиме муабет за лекари и други заебанции, плус што ќе имаш врзана котва околу врат и нема да смееш да мрднеш. Остави ја сестрата нека си ги догледува, гарантирам дека ќе загризе ако е лакома и мрзелива, можеби ќе и биде убаво додека се на нога, но ако паднат во кревет ќе си го мрази животот.
  3. Тоа е твој проблем, никој не те тера да купуваш поскапо. На пример, јас лично не гледам колку чини подарокот што сум го добил, ниту оној што го давам. Давам од срце, она што сметам дека ќе и значи на таа личност, без очекување дека ќе ми врати материјално. Ако имаш очекување дека треба да ти биде возвратено на иста мера, почни да даваш поевтини подароци.
  4. Пробуваш да бидеш фин дечко, и затоа ти се качуваат на глава. Има разлика помеѓу фин и добар. Првиот пробува да им угоди на сите, но го јаде од кој стигне, а вториот не прави непотребно зло, но не дозволува ни да му се качуваат на глава. Биди вториот, ќе видиш како ќе се промени почитта од луѓето околу тебе. Ако веќе те сметаат за будала, залади го односот и терај си го својот сон. Ако сопругата смета дека треба да минува ден со нив, научи ја да вози/префрли ја до кај нив и нека си седи таму, а ти фати некое хоби и шибај по тоа што ти прави кеиф.
За жал, односите со луѓето се најтешки, и запомни дека никогаш не можеш сите да ги направиш задоволни и среќни. Ако пробаш да ги направиш сите околу тебе среќни, ќе имаш главоболки како во моментов.

Член од
26 јули 2024
Мислења
7
Поени од реакции
10
Со сопругата сме заедно 10 години, во брак 5ипол имаме детенце живееме сами во сопствена куќа и си го тераме нормално животот(јас сум 30 сопругата е 28). Имам проблем со родителите на сопругата и нејзината постара сестра, незнам дали е проблемот до мене, да имам некоја омраза према нив или се стварно токсични према нас. Сестра и која е 37 години, немажена, нема дечко, слаб социјален живот, живее со родителите, во главно е ОК, на моменти добива нервни сломови но не се чести. Проблемите ги имаме кога се родителите на сопругата овде, во текот на летната сезона работат во Хрватска од Март/Април до Октомври, во МК не работат. Добро се ситуирани, добро заработуваат (околу 20 илјади на сезона), сестра и работи во МК незнам колку заработува, но постојано се захтевни од нас, а се нонстоп благонаклонети кон сестрата на сопругата. Ако има проблем обавезно ние сме тие кои треба да го решаваме, по можност да подмириме некој трошок, да почастиме некој ручек, тогаш сме сите ние една фамилија, а кога заработуваат, делат имот, тогаш ние сме две различни фамилии и секој треба да со гледаме за себе. Постојано се мешат, ни даваат идеи како и што да сме правиле, а помош минимална до никаква од нив. Дете им е проблем да го гледат, обврски во главно за нас несакаат да имат. Кога ќе дојдат родендени и годишнини, нашите поклони кои им ги купуваме се секогаш поскапи зошто поклоните од нив се минималени и симболичени (до 50€), а роденден на сестра и поклонот од родителите е автомобил, телефон, лаптоп, ваучер за патување од 1500€ и сл. Третманот на нас т.е. на сопругата и сестра и е небо/земја, но во целата ситуација тие се незадоволни од нас и сопругата сака уште повеќе да им угоди. Разговарав со сопругата, но според неа нејзините родители не прават ништо лошо, во брак сме повеќе од 5 години во текот ма летото имаме мир и спокој, зимата кога се тука подтојано имаме кавги со сопругата. Барам мислење дали според ситуацијата гледам проблем некаде кај што го нема, односно имам омраза према нејзините родители или тие се токсични према нас и треба да барам начин како сопругата да ги гледа работите од објективна страна.

Благодарам однапред.
Од женска гледна точка проблемот е многу подлабок. Веројатно жена ти е “слепа” или несебично воспитана па не ги гледа разликите меѓу неа и сестра и. Дека разговор ќе реши нешто не верувам само може повеќе да разгори. Најубаво е да пресечеш и да немаш контакт со нив или некоја дистанца, само формално.

Можеби таа со текот на времето ќе сфати, но знам дека највеќе ќе ја заболи кога се ќе и дадат на сестра и,а нејзе ништо. Прц.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Од женска гледна точка проблемот е многу подлабок. Веројатно жена ти е “слепа” или несебично воспитана па не ги гледа разликите меѓу неа и сестра и. Дека разговор ќе реши нешто не верувам само може повеќе да разгори. Најубаво е да пресечеш и да немаш контакт со нив или некоја дистанца, само формално.

Можеби таа со текот на времето ќе сфати, но знам дека највеќе ќе ја заболи кога се ќе и дадат на сестра и,а нејзе ништо. Прц.
Очигледно жена му е попаметна од него, па знае колку е саатот, и затоа глуми на "Тошо". За среќа нејзина и негова......

Kajgana Shop

На врв Bottom