Па лека, полека за се.
Може не ти буквално ама мнозинството.
И не само тука туку надвор од форумов слушам мислења.
Ако сакаш конкретно прочитај на темава мислења пред 5-10 години.
Ti so cel um mislis me zabole mene za Ohrid kako turisticko mesto pa ke zemam ke go opravam. Ne mi cini, ne odam, za moj pari jas odlucuvam sto i kako a ne nekoj tamu ohrigjanec da mi kaze sto mene mi e ubavo ili ne.
Drugo mene tuka mi e interesno a ne turizmot vo Ohrid koj e ziva patetika ali aj, na koj mu e ubo neka se zamara. Ohrigjani ti se copor, Mariovci so ezero. Trgni go ezeroto od ravenkata i ke dobies mariovec original. Mariovcite ti se makedonski ekvivalent na shiptаr. Koj imal kontakt so niv znae. Copor. Eden da se doseli, za 5 godini cela ulica ili naselba ke bidi mariovska, batal, seljacana i prostotiluk. Se drzat kako pleme, isto kako ohrigjani samo so nemaat ezero.
Abe vidi eden kup ima temi za gradovi i sela vo republikava. Sigurno ima i za Pehcevo mada mislam deka toa e urban mit, Pehcevo ne postoi ili barem jas ne sum sretnal niti eden pehcevec ili sum slusnal za nekoj deka e od tamu. Ali samo na ovaa tema ohrigjani se zamaraat koj so rekol za Ohrid. Se raspravaat, se karat, te ubedvat deka toa dupkata e neznam sto, a ne se sekjavat deka gi dupcis. Ne za Ohrid, toj e stvarno dupka kako turisticka destinacija, ali vo osnova ti e gajle tebe za Ohrid deka e dupka, onaka interesno ti e kako burno reagirat, isto ko na mariovec da mu go kudis Caniste. Oci ke ti izvaj, a vsusnost od tamu gospod korner sutka, ali pojako e toa od niv.
Vi rekov ohrigjanec ti e original mariovec so ezero, a ovie pak se najbliska varijanta do shiptаr