@kano da ne bidam samo na haha smajli kako kolegata svabo
na sred skara i sofra bev koga postirav vikendot,
a i temata so jadenje e edna od pocistite, da ne ja sljakame so ovie hhh
kaj mene, od prvite kontakti so gi imam tuka, eden bosanec (izrasnat vo svedska), izgleda ima "lesna noga",
uste od prvo doagjanje, sam si otvara frizider i si zema pivo, posle mu tekna i prasuva, mu vikam vekje zema
sekoe balkansko sobiranje so go pravam kaj mene, "vo minus sum", lugjeto generalno nosat po nesto, ama skoro sekogas
ne stiga, a i jas za alkohol i apetisani so nego, sum opremen invazija da isteram
jas odam po logikata - mene mnogu mi fali, od x pivo, votka, kafe, burger, nema da se osiromasam plus.
daleku od toa deka opravduvam, ama gi gledam svedite, bas ovoj vikend, bev so ekipa vo geteborg od volvo fabrika,
kaj makedonec koj 40 godini zivee tuka, i dobar del od navikite gi prifakjame, zivees vo takva sredina, ne mozes se kontra da teras.
ova se bazira na istoriski nedostatok na hrana, mada generalno toa e od pred nekolku vekovi. kako so kaj nas ima eden ton primitivni tradicii i gluposti, ima i kaj niv, vo mnogu pomal broj. ova so hranata e edno od niv.
tie planiraat se (kolku so moze da se planira) i koga ne e nesto spored plan, tesko improvizacii.
ocigledno gostoprimlivost ne im e jaka strana.
primer familija od 4 lugje, planira skara, i se znae za sekoj po edna pleskavica i kolbas.
nema visok i rezerva
pokraj site gluposti (sto svesni sto ne), ne se tolku krs kako za vo evropa. generalno, gi postuvam povekje od svabi, francuzi i spanci
(ne okolu delot so gostoprimlivost, tuku se na se).
ako imaat nekoja "superiornost" toa e vo toa so sami si odlucuvaat za najgolem del od rabotite i ne se zamaraat mnogu mnogu sto drugite mislat ili zboruvaat za niv. najskoro primer so covid-ot. ne bese idealen pristapot, ama bese megju najdobrite.
generalnata populacija najmalku stradase od lokdauni, zatvaranje lokali i gubenje rabotni mesta.