Здраво. Ме интересира дали некој знае некој посредник што би можел да убрза процедура за пасош. За жена ми и син ми. Јас и керка ми имаме бг документи. Интдрвјуто беше лани во април. Фала.
Јас сум на 14 месеци дополнителна проверка со запирка. Дали некој друг чека подолго? Оригинален извод од матична книга на родените и извод од венчаница од Југославија.
Здраво на сите и со среќа на патот до бугарски пасош.
Јас веќе имам бугарски пасош, но склучив брак и сменив презиме (Во МК)
Дали некој менувал презиме во Бугарија поради истото да сподели искуство? Не можам никаде да најдам информација, прашував во конзулат ми викаат оди во општина во Бугарија, ќе ти кажат што треба.
Кои документи се потребни, каде треба да се оди, колку време трае.
Било каква информација би била од многу голема помош. Не знам дали смеам да патувам со стариот пасош.
Ви благодарам.
Автоматски споено мислење:
Здраво, дали променивте презиме во Бугарија? Во истата ситуација сум и јас.
Jas pred 2 nedeli ja pravev cela procedura. Nemoj da davas pari po posrednici!!!
Prvo treba da si naprais prevod i legalizacija izvod tvoj i na vencanicata, prati gi po mail na nekoja agencija i koa ke odis zemi si gi.
So tie odis vo opstinata jas sum na taa lege 6 sho e sluzbenata i se kacuvas na vtor sprat, gi davas dokumentite na sluzbenickata i tolku e. NE SE PLAKA tuka.
Posle 24 casa(dodeka se naprai promenata vo sistem) odis vo toa na lavov most br.94 bul marija luiza i se slikas. Tolku! Si odbiras za 30
dena i licna karta i pasos ti izlaga 2000 den zaedno.
Ne gi polnete posrednicite nisto
posebno ne pravat!
I za prijava na dete isto e vo opstinata, za nego nosevme izvod na rodeni preveden legalizitan i za 24 casa mu izleze maticniot broj i se slikase zaedno so mene na lavov most.
Bitno prevodite da ti se od Sofija nezz zs toa go gledaat po instituciite.
2021 sega preminva vo finalna. Pogore imas tocen broj do kade se. Otprlika bi pocnale so 2022 za mesec dva da preminvat na finalna. Ti najrano bi bil za edna godina moze i podocna. Na ovoj status momentalno najdolgo se ceka vo prosek 2 i pol godini. Ova ako promenata na zakonot ne donesi poznacajni promeni za nie sto vekje imame aplicirano.
2021 sega preminva vo finalna. Pogore imas tocen broj do kade se. Otprlika bi pocnale so 2022 za mesec dva da preminvat na finalna. Ti najrano bi bil za edna godina moze i podocna. Na ovoj status momentalno najdolgo se ceka vo prosek 2 i pol godini. Ova ako promenata na zakonot ne donesi poznacajni promeni za nie sto vekje imame aplicirano.
Едино што можат да видам како измена од поново време е рокот за траење на процедурата, цитирам член 35:
Минист'р'т на правос'дието прави предложение за издаване на указа по чл. 34 в срок до:
2. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2021 г.) девет месеца - по молбите на лица от б'лгарски произход за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација;
Како што можам да разберам е дека од Задолжителна до Положително според нив не треба да трае повеќе од 9 месеци. Тоа е мое тумачење на членот од законот, не тврдам со сигурност дека е така.
Link nemam pominato e na prvo citanje kolku so znam ama ne e donesen, ne e pominatovl 2 citanje taka da zasega e isto. Mislam deka na stranata na nivniot parlament imase draft ama pred meseci bese.
Едино што можат да видам како измена од поново време е рокот за траење на процедурата, цитирам член 35:
Минист'р'т на правос'дието прави предложение за издаване на указа по чл. 34 в срок до:
2. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2021 г.) девет месеца - по молбите на лица от б'лгарски произход за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација;
Како што можам да разберам е дека од Задолжителна до Положително според нив не треба да трае повеќе од 9 месеци. Тоа е мое тумачење на членот од законот, не тврдам со сигурност дека е така.
Mislam na predlozeni izmeni na zakon, seuste neimplementirani. Veruvam na google ili na strana na parlament mozis nesto da najdis ako sakas detali ama ne se doneseni i se verojatno podlozni na promeni. Se dodeka ne se donesat oficijalno jas ne se sekiram, moze i da ne bide nisto znacajno promeneto za nas sto sme aplicirale
Jas pred 2 nedeli ja pravev cela procedura. Nemoj da davas pari po posrednici!!!
Prvo treba da si naprais prevod i legalizacija izvod tvoj i na vencanicata, prati gi po mail na nekoja agencija i koa ke odis zemi si gi.
So tie odis vo opstinata jas sum na taa lege 6 sho e sluzbenata i se kacuvas na vtor sprat, gi davas dokumentite na sluzbenickata i tolku e. NE SE PLAKA tuka.
Posle 24 casa(dodeka se naprai promenata vo sistem) odis vo toa na lavov most br.94 bul marija luiza i se slikas. Tolku! Si odbiras za 30
dena i licna karta i pasos ti izlaga 2000 den zaedno.
Ne gi polnete posrednicite nisto
posebno ne pravat!
I za prijava na dete isto e vo opstinata, za nego nosevme izvod na rodeni preveden legalizitan i za 24 casa mu izleze maticniot broj i se slikase zaedno so mene na lavov most.
Bitno prevodite da ti se od Sofija nezz zs toa go gledaat po instituciite.
Чекаш да ти го потпише указот вицепретседателката на Бугарија.
После тоа ќе треба да одбереш термин за да однесеш извод од книга на матични и интернационална венчаница ако си во брак.
Повеќе информации има тука: https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html и на другите страни на форумов
Не знам колку време се чека за потпис на указ, околу 3 месеци можев да најдам на форумов, а некои и подолго. Ако некој знае колку се чека ве молам нека пише.
Поради скандалот во Битола сум одбиен демек немам одговорено точно на интервјуто на прашањата. Дали некој мозе да ми каже што да правам понатака?
Еве што пишува:
С'вет'т по гражданство не е уважил молбата. Молителјат не е отговорил подробно и изчерпателно на всички в'проси от в'просника при провеждане на интервјуто, поради което не е покрил изискванијата на чл. 29, ал. 3 от Закона за б'лгарското гражданство.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.