MaxTV IPTV телевизија (Македонски Телеком) генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.677
Поени од реакции
8.106
Јас 90 посто гледам само спорт на тв, искрено не приметив некоја голема разлика,има подобрување али не нешто спектакуларно. Викендов ќе истестирам убаво :)
Автоматски споено мислење:

Да така може ама треба на секое палење да одиш прво да избереш листа со омилени канали. Не е некој проблем али на макс беше подобро решено,не го сакам тој канал го сокривам од менито еднаш и готово :)
Провери во опции сигурно има да наместиш да останат само омилените канали.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Нема некоја разлика со вклучени или исклучени ресивери
Интересно, вака излегува дека нетот е делен од бендвитот за тв...

На што мислите поточно дека кога ресиверот MagentaTV ќе е приклучен на рутерот со Lan кабел не функционира Wi Fi на рутерот?
Не мислев на квалитетот на сликата :))) Незнам што да кажам зашо до сега не сум користел тв од телеком. Сега користам тв од А1 (DVB-T) па потака можно е дас се префрлам на телеком да ми биде комплет на едно место нетот и телевизијарта.

ВДСЛ 50/10 имаш?

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.617
Поени од реакции
769

Не мислев на квалитетот на сликата :))) Незнам што да кажам зашо до сега не сум користел тв од телеком. Сега користам тв од А1 (DVB-T) па потака можно е дас се префрлам на телеком да ми биде комплет на едно место нетот и телевизијарта.

ВДСЛ 50/10 имаш?
Искрено незнам но претходно максималната брзина изнесуваше 30/10 бев на М пакетот а сега сум на L пакетот бидејки немам оптика па неможам да сум на XL пакетот

Член од
9 јануари 2021
Мислења
956
Поени од реакции
974
Искрено незнам но претходно максималната брзина изнесуваше 30/10 бев на М пакетот а сега сум на L пакетот бидејки немам оптика па неможам да сум на XL пакетот
L - пакетот е со брзина до 60/10 по можност да крепи олку линијата, ама во Р. Македонија за жал крепи до 50/10 максимално. И гледај сега, на оптика 200/100 Mbps е, а М пакетот е 100/50 Mbps што значи треба да си побараш оптика ако можат да ти донесат оти тука си близу Скопје и можат да го реализираат тоа.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.617
Поени од реакции
769
L - пакетот е со брзина до 60/10 по можност да крепи олку линијата, ама во Р. Македонија за жал крепи до 50/10 максимално. И гледај сега, на оптика 200/100 Mbps е, а М пакетот е 100/50 Mbps што значи треба да си побараш оптика ако можат да ти донесат оти тука си близу Скопје и можат да го реализираат тоа.
неколку пати имам поднесено барање и сега пред да се префрлам на Магенда Тв исто поднесов барање за оптика

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
ова ми го кажаа од телеком во однос на брзината: Промената на брзината во однос на бројот на активни уреди останува 3-4 mbps по активен магента тв уред.
а дали се троши од нетот вака одговорија: Здраво, за да се користи услугата преку Magenta TV box потребно е поврзувањето да биде со Lan кабел, не се троши количината на интернет

Некои линии крепат и преку 60мб ама телеком никогаш не дозволува т.е не дава поголема брзина. Ако се има можност за оптика...префрлајте се одма :)

на крај ова ми го пишаа: Со поврзување на уредот преку ЛАН кабел не се троши од количината интернет од пакетот. Во однос на поделбата на stream-ови по уред , нема промена од досегашните пакети.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.320
Поени од реакции
5.382
а дали се троши од нетот вака одговорија: Здраво, за да се користи услугата преку Magenta TV box потребно е поврзувањето да биде со Lan кабел, не се троши количината на интернет
Dali dokolku Magenta Tv box-ot se koristi preku Wi-Fi bez Lan kabel dali togas se trosi kolicina na internetot ?

Член од
7 април 2015
Мислења
2.787
Поени од реакции
1.698
Не ми е јасно, ако уредот кога гледаш телевизија не ти троши од брзината на интернетот, а кога гледаш преку Јутуб, Нетфликс нешто ти троши и се намалува брзината. Како го извеле ова?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Dali dokolku Magenta Tv box-ot se koristi preku Wi-Fi bez Lan kabel dali togas se trosi kolicina na internetot ?
Тоа и мене ме интересира ама не добив одговор..нема некако логика преку лан кабел да не троши а преку wifi да троши???

Не ми е јасно, ако уредот кога гледаш телевизија не ти троши од брзината на интернетот, а кога гледаш преку Јутуб, Нетфликс нешто ти троши и се намалува брзината. Како го извеле ова?
Брзината се намалува како што ми пишаа бидејќи тв-то троши 5мб од вкупната брзина од нетот ама не се троши лимитот за нетот..пример во М пакетот е 3ТБ

Член од
24 април 2008
Мислења
10.964
Поени од реакции
12.382
Живеам во куќа Радишани имам пуштено црево уште пред да ја постават нивната шахта и нивната подземна инсталација од главната улица до бандерата на телеком а потоа од бандерата до мојата куќа бидејки сакам кога ќе ја поставуваат оптиката да не ја постават воздушно и сега бакарниот кабел од бандерата до мојата куќа ми е поставен подземно ,кога ја градев куќата со одговорниот од телеком тоа го договорив за да се убрза процесот но ете се уште нема ништо од тоа инаку на овој потег се повеќе од 30-40 куќи и 90 % се на телеком деновиве мислам дека е винсат локален провајдер поставува оптика воздушно.Во дел од куќите од населбата колку што можам да забележам телеком поставува орманичиња на нивните бандери и потоа воздушно го пуштаат оптичкиот кабел.Секогаш одговорот од телеком е да се стрпам уште за многу кратко време ќе го дувнат оптичкиот кабел
Во Радишани за куќите практикуваат воздушни оптички инсталации преку бандера, ова го знам за улица Скоевска и за селото Радишани, но за останатите улици низ населба Радишани не знам.

Но доколку веќе имаш спроведено подземно црево до бандера, тогаш треба да видиш дали на бандерата е поставена оптичка спојка MOB или UCAO.

Доколку има една од овие две спојки на бандерата до која завршува твоето подземно црево, тогаш дефинитивно има техничка можност за спроведување на оптички кабел до твојата куќа.

Но доколку подземното црево е ребрасто добри се шансите дека кабелот нема да помине, бидејќи оптичкиот кабел за воздушни инсталации е многу тврд и крут, поради што тешко поминува низ ребрасто црево, колку повеќе кривини има по цревото толку потешко ќе биде спроведувањето.

Иако сакаш подземна инсталација до куќата, сепак од бандера ќе мора да се спроведува оптички кабел за воздушни инсталации низ цревото, а не подземен доводен кабел, бидејќи дури и ако кабелот успешно помине низ цревото и пристигне до куќата, сепак само тврдиот и крут оптички кабел за воздушни инсталации доаѓа со приклучок кој одговара на портите на MOB и UCAO спојките на бандерите.

MaxTV никогаш не се вбројува во потрошениот Интернет сообраќај уште од самиот почеток кога се нудеше преку ADSL линија преку бакарна телекомуникациска мрежа.

Кај бакарните линии со многу слаб сигнал намерно го ограничуваат Интернет сигналот за рисиверите со цел да остане стабилен Интернет сигналот за домашните корисници. Во вакви ситуации вообичаено каналите во висока резолуција High Definition - HD трпат, односно стануваат недостапни.

Кај оптичкиот Интернет нема вакви проблеми и ограничувања на Интернет сигналот за рисиверите.

А по ново кај Андроид рисиверите за Магента ТВ, Интернет сигналот кој го троши Магента ТВ апликацијата не се вбројува во потрошениот Интернет сообраќај. Ако преку Wi-Fi го вбројува Интернет сигналот за Магента ТВ апликацијата во потрошениот Интернет сообраќај, тоа веројатно им е технички проблем кој ќе мораат да го решат во иднина. Можеби тоа е и главната причина зошто Македонски Телеком препорачува Магента ТВ да се користи преку мрежен кабел, исто како и MaxTV, а не преку Wi-Fi.

Последно уредено:
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Во Радишани за куќите практикуваат воздушни оптички инсталации преку бандера, ова го знам за улица Скоевска и за селото Радишани, но за останатите улици низ населба Радишани не знам.

Но доколку веќе имаш спроведено подземно црево до бандера, тогаш треба да видиш дали на бандерата е поставена оптичка спојка MOB или UCAO.

Доколку има една од овие две спојки на бандерата до која завршува твоето подземно црево, тогаш дефинитивно има техничка можност за спроведување на оптички кабел до твојата куќа.

Но доколку подземното црево е ребрасто добри се шансите дека кабелот нема да помине, бидејќи оптичкиот кабел за воздушни инсталации е многу тврд и крут, поради што тешко поминува низ ребрасто црево, колку повеќе кривини има по цревото толку потешко ќе биде спроведувањето.

Иако сакаш подземна инсталација до куќата, сепак од бандера ќе мора да се спроведува оптички кабел за воздушни инсталации, а не подземен доводен кабел, бидејќи дури и ако кабелот успешно помине низ цревото и пристигне до куќата, сепак само тврдиот и крут оптички кабел за воздушни инсталации доаѓа со приклучок кој одговара на портите на MOB и UCAO спојките на бандерите.

MaxTV никогаш не се вбројува во потрошениот Интернет сообраќај уште од самиот почеток кога се нудеше преку ADSL линија преку бакарна телекомуникациска мрежа.

Кај бакарните линии со многу слаб сигнал намерно го ограничуваат Интернет сигналот за рисиверите со цел да остане стабилен Интернет сигналот за домашните корисници. Во вакви ситуации вообичаено каналите во висока резолуција High Definition - HD трпат, односно стануваат недостапни.

Кај оптичкиот Интернет нема вакви проблеми и ограничувања на Интернет сигналот за рисиверите.

А по ново кај Андроид рисиверите за Магента ТВ, Интернет сигналот кој го троши Магента ТВ апликацијата не се вбројува во потрошениот Интернет сообраќај. Ако преку Wi-Fi го вбројува Интернет сигналот за Магента ТВ апликацијата во потрошениот Интернет сообраќај, тоа веројатно им е технички проблем кој ќе мораат да го решат во иднина. Можеби тоа е и главната причина зошто Македонски Телеком препорачува Магента ТВ да се користи преку мрежен кабел, исто како и MaxTV, а не преку Wi-Fi.
Еден другар тестираше преку спид тест макств (1 тв уклучен, адсл 10мб)...земаше 4мб, значи горе долу тука е како што кажаа од телеком. И 5-7 да е нее лошо...вдсл ов макс 46мб оди кај мене (не спидтест)

Член од
24 април 2008
Мислења
10.964
Поени од реакции
12.382
Еден другар тестираше преку спид тест макств (1 тв уклучен, адсл 10мб)...земаше 4мб, значи горе долу тука е како што кажаа од телеком. И 5-7 да е нее лошо...вдсл ов макс 46мб оди кај мене (не спидтест)
Нека им пријави во контакт центар за Интернет сигналот кој му го троши рисиверот и нека побара да стават граничник, односно капаче како што го нарекуваат техничарите, со цел да се ограничи Интернет сигналот за рисиверот.

Но во таков случај нека не се изненади доколку му ги снема HD каналите, на рисивер со ограничен Интернет сигнал, односно со капаче на Интернет сигналот, вообичаено нема HD канали.

А за тестирање на Интернет брзината нека проверува преку тест страната на Нетфликс, далеку поверодостојна е во споредба со Окла, без разлика дали ќе му даде подобри или полоши резултати.

https://fast.com/

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.478
Поени од реакции
824
Нека им пријави во контакт центар за Интернет сигналот кој му го троши рисиверот и нека побара да стават граничник, односно капаче како што го нарекуваат техничарите, со цел да се ограничи Интернет сигналот за рисиверот.

Но во таков случај нека не се изненади доколку му ги снема HD каналите, на рисивер со ограничен Интернет сигнал, односно со капаче на Интернет сигналот, вообичаено нема HD канали.

А за тестирање на Интернет брзината нека проверува преку тест страната на Нетфликс, далеку поверодостојна е во споредба со Окла, без разлика дали ќе му даде подобри или полоши резултати.

https://fast.com/
Тој секако не гледа тв и ретко е дома :))) Тие капачињата останаа од времето на адсл-от памтам, тогаш популарни беа. Чисто информативно тестираше ме интересираше колку ке му зеде од брзината. 5-7мб не е лошо за ВДСЛ (јас го имам)

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.503
Поени од реакции
2.868
Фала богу некој да потврди дека се 4, трубам со месеци и ХД и СД се е веќе набутано у 4 Mbps и дека прават само downgrade на телевизијата нивна се плакнење очи е ова со Магентава. Дур беа одвоени канали океј беше не совршено но океј.

Ништо не мењате на подобро нит добивате само добивате смарт тв за оние кои немаат.
Затоа сите посебно кои имат поголеми телевизори коцки гледаме.

Факинг А1 СД каналите ги пушташе у тој битрејт ХД им идеа 8-12 Mbps и нормално имаш стакло слика. Кој не видел А1 и Телекабел HD не е свесен колку е лош Телеком на ова поле. За 1080i50 H.264 стрим не смее испод 6-7 Mbps да е ако сакате добра слика. Над 10 е префекција.

И башка некој ќе ми вели ама Телеком имале вакви транскодери другиве немале. Жими таквото, тргнете од Телекомот од Германија еве видете само на нивната Магента платформа колку идат битрејтови за ТВ.
IMG_1806.jpeg

Кај нас ХД ни пуштаат колку што секаде у свет па и другиве оператори кај нас пуштаат СД. :facepalm:

Ама имаме нова подобра платформа. Напикајте си ја у таквото Телеком.

Последно уредено:
Член од
19 март 2014
Мислења
118
Поени од реакции
333
Фала богу некој да потврди дека се 4, трубам со месеци и ХД и СД се е веќе набутано у 4 Mbps и дека прават само downgrade на телевизијата нивна се плакнење очи е ова со Магентава. Дур беа одвоени канали океј беше не совршено но океј.

Ништо не мењате на подобро нит добивате само добивате смарт тв за оние кои немаат.
Затоа сите посебно кои имат поголеми телевизори коцки гледаме.

Факинг А1 СД каналите ги пушташе у тој битрејт ХД им идеа 8-12 Mbps и нормално имаш стакло слика. Кој не видел А1 и Телекабел HD не е свесен колку е лош Телеком на ова поле. За 1080i50 H.264 стрим не смее испод 6-7 Mbps да е ако сакате добра слика. Над 10 е префекција.

И башка некој ќе ми вели ама Телеком имале вакви транскодери другиве немале. Жими таквото, тргнете од Телекомот од Германија еве видете само на нивната Магента платформа колку идат битрејтови за ТВ.
Прегледај го приврзокот 411709

Кај нас ХД ни пуштаат колку што секаде у свет па и другиве оператори кај нас пуштаат СД. :facepalm:

Ама имаме нова подобра платформа. Напикајте си ја у таквото Телеком.
Кој оператор има најдобра хд слика, конкретно за спорт?

Kajgana Shop

На врв Bottom