ИТ фирми и пракси во Скопје

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Zdravo na site bi sakal da prasam nesto,
Imam zavrseno full stack akademija pred okoly 3 meseci i pocnav da apliciram za rabota/praksa no kako sto gledam sekade se bara da se resavaat logicki zadaci i algoritmi.Tie raboti bas ne bea opfateni na akademijata,pa ako moze pomos kako da prodolzam ponatamu za da mozam da najdam nekoja praksa.
Fala vi odnapred.

Sent from my 22101320G using Tapatalk
Бујрум, бирај си јазик:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.511
Поени од реакции
27.327
Дечки да ве прашам, дали имаат некаков purge IT фирмиве или така ми се чини? И уште едно прашање дали се наоѓаат data science и AI експерти во Македонија?

Zdravo na site bi sakal da prasam nesto,
Imam zavrseno full stack akademija pred okoly 3 meseci i pocnav da apliciram za rabota/praksa no kako sto gledam sekade se bara da se resavaat logicki zadaci i algoritmi.Tie raboti bas ne bea opfateni na akademijata,pa ako moze pomos kako da prodolzam ponatamu za da mozam da najdam nekoja praksa.
Fala vi odnapred.

Финтата е што на академија те учат да куцаш, а овие бараат да програмираш. Па следствено на тоа, треба да се научиш да програмираш за да влезеш негде...

Член од
7 јуни 2022
Мислења
20
Поени од реакции
7
Дечки да ве прашам, дали имаат некаков purge IT фирмиве или така ми се чини? И уште едно прашање дали се наоѓаат data science и AI експерти во Македонија?

Финтата е што на академија те учат да куцаш, а овие бараат да програмираш. Па следствено на тоа, треба да се научиш да програмираш за да влезеш негде...
Znam primekam sto se desava, zemav kurs na udemy gore sto mi go predlozija pocnav da ucam ke vidam sto ke bide, tesko odi no poleka poleka ke go sovladam kako za praksa pa ponatamu ke si prodolzam da ucam.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
И уште едно прашање дали се наоѓаат data science и AI експерти во Македонија?
Data Science е многу интересен и широк поим, што ти треба поточно?
Исто и за AI, не сме експерти, но во еден од продуктите имаме имплементирано SAM (Segment Anything Model). Како и претходното и ова ти е доста широка област, прашањето е што точно ти треба?

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.279
Поени од реакции
5.532
Оф топик:

Сакам да земам академија за Data Analyst од Дата Мастерс. Дали некој има искуства и/или препораки?

Член од
7 јуни 2022
Мислења
20
Поени од реакции
7
Оф топик:

Сакам да земам академија за Data Analyst од Дата Мастерс. Дали некој има искуства и/или препораки?
Jas bev na full stack akademija ne sum zadovolen i toa vrabotuvanje sto go nudat nema blaga veza

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.511
Поени од реакции
27.327
Оф топик:

Искрено, не би вработил дата аналист од курс.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
838
Поени од реакции
1.222
Сите што плативте 2000 евра академија ви честитам за двата курса од Udemy од по $12.

За DSA (Data structures and Algorithms) го препорачувам ова:

Доста добро ги објаснува концептите во курсчево, за други негови курсеви не гарантирам.

Ако имате 4-5 месеци и $200-$250, скроз исплатливо е да се претплатите на https://www.coursera.org/, имате акредитирани курсеви од топ универзитети од Америка, мислам дека за се можи да најдите и башка тоа ви дава сертификат од super-b институција. Јас за 5 месеци успеав 2 сертификати да земам со по искрено 2-4 саати барем 4-5 пати во неделата, да се запниш салам-салам можиш комотно да извлечиш премногу знаење за толку време и барем 3-4 сертификати зависно колку е долг курсот.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Искрено, не би вработил дата аналист од курс.
Зошто бе, како да се сомневаш во луѓе кои до вчера студирале историја/право, а денес решиле да се програмери/аналисти?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.511
Поени од реакции
27.327
Фер, но никој не рече дека барам да работам за друг на тоа поле туку е нешто што би си го применил во свој бизнис :)
Не сакав да те демотивирам, само кажувам од мој аспект. Не би имал проблем со девелопер од курс на пример. Ама за аналист имам да речеме предрасуди.

Последно уредено:
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.279
Поени од реакции
5.532
Не сакав да те демотивирам, само кажувам од мој аспект. Не би имал проблем со девелопер од курс на пример. Ама за аналист имам да речеме предрасуди.
Дефинитивно не е нешто што се учи преку ноќ, ти ја разбирам поентата. Сепак за свои потреби мислам дека би ми завршило работа за анализирање податоци и извлекување заклучоци бидејки data-driven одлуки се нешто што треба да е основа при менаџирање. Од таков аспект би сакал да соберам некој курс или академија, нема сигурно да работам на огромни проекти, доколку се пројави таква потреба тогаш се зима професионалец, но сега за сега таа ми беше логиката. Но по препораките за да не си трошам време со ДатаЛаб ќе видам кои ми се опциите, мислев нудат нешто повеќе од обичен Udemy курс.

Kajgana Shop

На врв Bottom