ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
30 декември 2007
Мислења
793
Поени од реакции
328
The telecommunications industries within the sector of information and communication technology(ICT) is made up of all telecommunications/telephone companies and internet service providers and plays a crucial role in the evolution of mobile communications and the information society.

Information and communications technology (ICT) is an extensional term for information technology (IT) that stresses the role of unified communications[1] and the integration of telecommunications (telephone lines and wireless signals) and computers, as well as necessary enterprise software, middleware, storage and audiovisual, that enable users to access, store, transmit, understand and manipulate information.

Information technology (IT) is a set of related fields that encompass computer systems, software, programming languages and data and information processing and storage.[1] IT forms part of information and communications technology (ICT)

IT и Телекомуникации се дел од иста гранка индустрии. А ако си работел нешто во ТК денес ќе знаеш дека IT кое денес кај на се гледа како "програмирање" е длабоко интегрирано во ТК. Пример SDN и SDWAN ти се есни од најновите решенија за конфигурирање на мрежата, а се обемни софтверски решенија.

Член од
12 декември 2023
Мислења
3
Поени од реакции
11
Што може да се работи со финки насока ПИТ- примена на информациски технологии? 3 годишни студии
Дечко ми е запишан втора година, уште една година има од студиите, после ќе бара пракса или работа.
Како што позиции ќе може да работи, гледам по огласите фронт енд, бек енд, веб девелопер, софтвер тестер... и како се движат платите за пракса, за јуниори?

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.848
Поени од реакции
10.651
Што може да се работи со финки насока ПИТ- примена на информациски технологии? 3 годишни студии
Дечко ми е запишан втора година, уште една година има од студиите, после ќе бара пракса или работа.
Како што позиции ќе може да работи, гледам по огласите фронт енд, бек енд, веб девелопер, софтвер тестер... и како се движат платите за пракса, за јуниори?
Сѐ може да работи, не те ограничува смерот. Затоа има изборни предмети за да си одбереш нешто што повеќе те интересира.

Платите за пракса варираат во зависност од компанијата, некои компании имаат и graduates програми. Би рекол дека 200 евра е сега минимум што може да дадат, најчесто е повеќе. Почетните плати за јуниор после пракса се од 400 евра па нагоре, исто најчесто е повеќе.

Член од
26 јануари 2020
Мислења
882
Поени од реакции
1.180
Дали знаете некои фирми што бараат јуниор или пракса позиција за тестер и ако може линкови? :)

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.424
Поени од реакции
7.793
Оф топик, не најдов соодветна тема, а сте права група за прашањево: Стол за работа - каков користите или препорачувате, од каде да се набави и hints & tips ако може се разбира. Буџет: 200-500 еур.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Оф топик, не најдов соодветна тема, а сте права група за прашањево: Стол за работа - каков користите или препорачувате, од каде да се набави и hints & tips ако може се разбира. Буџет: 200-500 еур.
Види B2 solutions или Delight, може да имаат и некои попусти сега
Јас користам и препорачувам steelcase leap (од delight го земав)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Види B2 solutions или Delight, може да имаат и некои попусти сега
Јас користам и препорачувам steelcase leap (од delight го земав)
Пред некој месец ја земав steelcase leap, колку време ја имаш и како си задоволен? Со headrest?

Член од
10 декември 2010
Мислења
6.424
Поени од реакции
7.793
Здраво дечки, мој познаник од Франција бара џуниор Wordpress developer (може и мид). Дечкото е во ECommerce индустријата веќе 8+ години и има одличен успех, следствено потребен му е џуниор што ќе му помогне. Замислата е да биде долгорочна соработка, се разбира доколку се покаже кандидатот. Моментално има два ecommerce проекти кои ги работи, но е заинтересиран да започне и нови. Почетната плата варира од 500 еур-1000 еур бруто, зависно како ќе се покаже кандидатот. За повеќе информации, обратете се кај мене во ДМ.CVs & Portfolios are welcome :)

Член од
7 јуни 2022
Мислења
20
Поени од реакции
7
Zdravo na site bi sakal da prasam nesto,
Imam zavrseno full stack akademija pred okoly 3 meseci i pocnav da apliciram za rabota/praksa no kako sto gledam sekade se bara da se resavaat logicki zadaci i algoritmi.Tie raboti bas ne bea opfateni na akademijata,pa ako moze pomos kako da prodolzam ponatamu za da mozam da najdam nekoja praksa.
Fala vi odnapred.

Sent from my 22101320G using Tapatalk

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626
Zdravo na site bi sakal da prasam nesto,
Imam zavrseno full stack akademija pred okoly 3 meseci i pocnav da apliciram za rabota/praksa no kako sto gledam sekade se bara da se resavaat logicki zadaci i algoritmi.Tie raboti bas ne bea opfateni na akademijata,pa ako moze pomos kako da prodolzam ponatamu za da mozam da najdam nekoja praksa.
Fala vi odnapred.

Sent from my 22101320G using Tapatalk
Еве ти плејлиста ако сакаш да научиш за алгоритми и податочни структури

За вежбање задачи имаш на leetcode и hackerrank.

Kajgana Shop

На врв Bottom