Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
20 јануари 2023
Мислења
380
Поени од реакции
512
So zadovolstvo bi go pravel toa da ziveev vo kukja, no ziveam vo zgrada. Zatoa i pobarav ,,upatsvo,, za da si ja peram samiot kolata vo samousluzni avtoperalni. Inaku i jas ne sakam da ,,ja brisam,, istovremeno i grebam kolata so krpi. Sum slusnal deka postoi vo ovie peralni ,,nekakva si voda,, za posle plavenjeto koja ne ostavala damki od voda potoa. Bojata e crna, se se poznava t.e.bukvalno sekakva valkanica.
Автоматски споено мислење:

Blagodaram prijatele. Evtino, no po moznost nekoj da mi kaze kade da gi kupam vo Skopje. Kaj nas od aliexpres pratkite pristigaat ,,za neverojatni,, 3 meseci vo prosek //pod uslov nekoj da ne ja ukrade vo posta//.
Mojot nacin na mienje e sleden: najprvo odreduvam 60 sekundi (dve pritiskanja na dugmeto VODA) za da se razmekne prljavstinata, potoa isto 60 sek. PENA ubavo preku cela kola, pa ja pominuvam so nivnata cetka koja e dosta meka i kvalitetna a prethodno dobro sum ja isplaknil na cesma, i na kraj 90 sekundi VODA za zavrsno plaknenje. Po ova izleguvam nastrana (ako moze pod senka) i ja brisam so kvalitetna sinteticka elenska koza. I toa e toa, za 70 den. kolata e gotova, obicno cenite se 10 den. za 30 sec, ama ima razlicni. Od vreme na vreme treba da se napravi usisuvanje na vnatresnosta.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Mojot nacin na mienje e sleden: najprvo odreduvam 60 sekundi (dve pritiskanja na dugmeto VODA) za da se razmekne prljavstinata, potoa isto 60 sek. PENA ubavo preku cela kola, pa ja pominuvam so nivnata cetka koja e dosta meka i kvalitetna a prethodno dobro sum ja isplaknil na cesma, i na kraj 90 sekundi VODA za zavrsno plaknenje. Po ova izleguvam nastrana (ako moze pod senka) i ja brisam so kvalitetna sinteticka elenska koza. I toa e toa, za 70 den. kolata e gotova, obicno cenite se 10 den. za 30 sec, ama ima razlicni. Od vreme na vreme treba da se napravi usisuvanje na vnatresnosta.
Ti blagodaram. Vo koja samousluzna peralna ja nosis? Planiram utre da ja peram, vcera dozd, denes ,,ne se znae,, hehe.
Inaku fino sum ja izvalkal, vozev Belgrad-Skopje po dozodvite vo sabotata, sram mi e da ja parkiram pred klinika //iako sepak ja parkirav : )//. Bandazite aluminiumski nekoj ,,poseben tretman,, ili klasicno, zosto na prednite trkala ima dosta valkano, normalno od plockite sto isfrlaat pri kocenje.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Ti blagodaram. Vo koja samousluzna peralna ja nosis? Planiram utre da ja peram, vcera dozd, denes ,,ne se znae,, hehe.
Inaku fino sum ja izvalkal, vozev Belgrad-Skopje po dozodvite vo sabotata, sram mi e da ja parkiram pred klinika //iako sepak ja parkirav : )//. Bandazite aluminiumski nekoj ,,poseben tretman,, ili klasicno, zosto na prednite trkala ima dosta valkano, normalno od plockite sto isfrlaat pri kocenje.
Nemoj da koristish nishto posebno za bandazhite. Go oshtetuvast lakot.
Najdobro sunger, meka chetka i sredstvo za tanjiri mienje. Samo pazi da ne te fati gospodjata kaj shto i "go kradish". :D

Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Nemoj da koristish nishto posebno za bandazhite. Go oshtetuvast lakot.
Najdobro sunger, meka chetka i sredstvo za tanjiri mienje. Samo pazi da ne te fati gospodjata kaj shto i "go kradish". :D
Fala ti. Ne znaev za ovaa ,,finta,,. Znaci sjaj, vanglicka edna mala i sunger. Ova mozam i na parking ,,da go sredam,, pa potoa da ja nosam ,,na banjanje,, haha. Sramota od sosedi, ,,alatot vo bagaznik,, pa tamu ke im klenkam da gi iscistam prvo niv. Gospogjata za da ne se naluti, ke si kupam edna tuba haha.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Fala ti. Ne znaev za ovaa ,,finta,,. Znaci sjaj, vanglicka edna mala i sunger. Ova mozam i na parking ,,da go sredam,, pa potoa da ja nosam ,,na banjanje,, haha. Sramota od sosedi, ,,alatot vo bagaznik,, pa tamu ke im klenkam da gi iscistam prvo niv. Gospogjata za da ne se naluti, ke si kupam edna tuba haha.
Podobro na peralna i predhodno so Pumpata isplakni gi da padni zamjata i pesokot

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.947
При промена на антифриз, дали е потребно некакво "плакнење" на системот и како оди дотурањето на нов? Се меша концентрат со дестилирана вода или има готов направен од 5-6 литри на пример? Дали вреди да се инвестира во троа поскап бренд антифриз, да не биде било кој no name?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
При промена на антифриз, дали е потребно некакво "плакнење" на системот и како оди дотурањето на нов? Се меша концентрат со дестилирана вода или има готов направен од 5-6 литри на пример? Дали вреди да се инвестира во троа поскап бренд антифриз, да не биде било кој no name?
Se dopolniva SAMO original propishan za voziloto!
I vo sluchaj da mora da se dopolni ne smee da se mesha. Znachi plav Antifriz se nadopolnuva so plav.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
380
Поени од реакции
512
Ne ti vredi "mojata" peralna, ne sum od Skopje. Vo nacelo site se slicni, so cenite +/-, samo vidi ja nivnata cetka, ako e premnogu istrosena ili potvrda, izbegni ja.
Ima i veke rastvoren antifriz i koncentrat koj treba da go rastvoris po upatstvoto na nego. Inaku biten e tipot na antifriz koj e potreben za tvojata kola (ke vidis vo upatstvoto ili Google), moze da e G11 (najcesto plava boja ili zelen), G12 (crven), G12+ ... Sepak bojata moze i da varira pa zatoa baraj go potrbniot tip so ogled da nekoi tipovi nikako ne e preporaclivo da se mesaat. Inaku sekako se isplati poskap/pokvaliteten antifriz koj ima i podobri antikorozivni svojstva, povisoka tocka na vrienje i isparuvanje i sl.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.049
Поени од реакции
11.345
Имаш средство за перење на ладњакот мада ако ти постигнува колата температура и се е океј немаш потреба. Го има по бензиски мислам, јас имав еднаш перено ладњак така ништо не излезе спектакуларно.
Казанчето за антифриз може да го извадиш и исчистиш, обично ако е стара колата има таму наталожено, а ако сакаш сепак цел систем да го прочистиш со средство и вода користи само дестилирана вода.
Има некои „мајстори“ ќе му го навртат цревото ама не ти е паметно тоа.
Исто кога го мешаш антифризот секогаш користи дестилирана вода.

Гледај повеќе термостатот да ти е во ред (да не треба замена) пошто и онака испушташ антифриз од системот да можеш да не го правиш тоа два пати ако рикни за брзо време.

Инаку, нема потреба од никакво „плакнење“ на системот. Ќе си излези тоа што е од колата по слободен пад и да остани некаде нешто ништо не е страшно. Како што рече Војаџер битно ти е да не го мешаш и да е соодветен за твоето возило.

peac+tapanar

музицар
Член од
22 јануари 2015
Мислења
73
Поени од реакции
21
Проблем не е колку ќе ги возиш, туку чување и менување на бандажите.
Последно во мкд имав убави алуминиумски бандажи, ако не возев гуми за сите сезони, ќе требаше да одам на вулканизер и да ги менуваат од бандаж. Прво дига цена, второ кога живееш во стан пак е главоболка и чувањето па треба да плаќаш и за тоа (новите станови ти се без подрум), трето зема време (кога доаѓа сезона ќе се дупниш во чекање оти е гужва по вулканизерите).

Дури не станат огледало, да не ги менуваш.
Прегледај го приврзокот 405044
Фул спремен за на Плетвар за зимно време. Дури ни ланци не се потребни.:LOL::aplauz::zver:

Не знам во кој град си, но ако е поладно немаш потреба од летни.
Туку како успевате да им извадите 50к на гуми, и со 2 сетови во мкд, и тука во АУС само летни, од 40к (и тоа апла беа отидени на 40к) не сум возел подолго гуми. Имам возено многу брендови, но никогаш не сум успеал да извадам толку километри (Michelin, Hankook, Sava, Goodyear, Pirelli, Comforser, Dayton).
Да не ги квичиш, шлајфуваш многу гумите, како обично што си прават повеќето на кривините, а плус си свират постојано со свирките по неколку пати за да си поздрават некој по патот? :vozbud::P:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::motorce:

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Ne ti vredi "mojata" peralna, ne sum od Skopje. Vo nacelo site se slicni, so cenite +/-, samo vidi ja nivnata cetka, ako e premnogu istrosena ili potvrda, izbegni ja.
Ajde iskustvo da spodelam ,,prvo sefte,, vo samousluzna avtoperalna haha.
Sega na vrakanje od rabota ,,zastanav,, vo City car wash na bul. 8mi Septemvri //vo spat nakaj doma mi e//.
Sekoja cest kako uspevate za kratko vreme da ,,gi sredite,, kolite. Bas gledav vo drugiot box mlad decko za cas vleze i izleze od boxot. No kolata mu bese relativno cista.
Mojata bese navistina dosta izvalkana.
Toa sto mene ,,me plassse,, t.e. avtomatot, nema filozofija. Plaviot pistol voda, crveniot pena i ,,strakni tasterot,,. Ednostavno bukvalno za sekogo.
Greska moja ,,sto ne znaev,, e deka avtomatot koga ke mu stavis primer 100 den. Pocnuva da odbrojuva sekundarnikot ti rabotel ili ne //izgleda vo site peralni e toj princip// toj nema opcija da go sopres.
Ja udriv prvo so topla voda, nanesov pena, ja isplaknav so osmoza //izgleda premnogu pena staviv, edvam se isplakna hahahhaha//.
Pak valkana.
Ja fativ cetkata sto ja imase tamu ,,meka fina cetka,,. Ja prstav so vap da ja iscistam nejze prvo i pak od nula. Voda, pena i so cetka //svativ deka samo penata ne e dovolna//. Cico //nekoj da me gledal mozebi i se smeel hahahaha ne ziveam za drugite ne se ,,sramam,,// I jas si se smeam na sebesi.
Posle ubavo so osmoza isplaknav, ja ,,mrdnav,, od boxot da go oslobodam, pocekav da se isusi i si prodolziv kon doma.
Ne e pak ,,svetnata,,! Hahahahaha Ima ostanato tragi od valkanici na kaj zadnite vrati, haubata i krovot //ne sum fatil so cetkata dovolno dobro na tie mesta izgleda ili penata ,,ne bila kvalitetna,, za da razlozi se ubavo//. Shega na strana, veruvajte mnogu bese valkana, sram mi bese da ja vozam niz grad //mnogu km pominav na otvoreno po dozdovi bez da ja isperam vo megjuvreme//.

Naravoucenie za mene. Redovno da si ja nosam ,,na banjanje,, //15 min rabota// kako ne bi dozvolil da dojde do ovoj stepen na izvalkanost. I sitno po 50den vo dzeb. Abe go ,,napolniv,, avtomatot so pari ,,toa sekundarnikot na display,, sto odbrojuva ne zastanuva hahhaa.
450 den ,,izede,, i rekov aman dosta ,,go hranam,,.
Covek se uci dodeka e ziv.
Osmozata e fantasticna rabota, navistina ne treba krpa. Ni damka od voda nema po susenje.
Samo decki, edno prasanje sto ,,me maci,,. Na nekoi mesta ostanalo po mnogu malku od penata vekje vo ,,suva forma,, //ne sum isplavil//, da ne mi go osteti lakot ili da ne se zamaram? I vtoro prasanje za nareden pat, kolku vreme da stoi penata nanesena na kola?
Fala vi na site za ,,obukata,, koja mi ja dadovte izminative denovi.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Ajde iskustvo da spodelam ,,prvo sefte,, vo samousluzna avtoperalna haha.
Sega na vrakanje od rabota ,,zastanav,, vo City car wash na bul. 8mi Septemvri //vo spat nakaj doma mi e//.
Sekoja cest kako uspevate za kratko vreme da ,,gi sredite,, kolite. Bas gledav vo drugiot box mlad decko za cas vleze i izleze od boxot. No kolata mu bese relativno cista.
Mojata bese navistina dosta izvalkana.
Toa sto mene ,,me plassse,, t.e. avtomatot, nema filozofija. Plaviot pistol voda, crveniot pena i ,,strakni tasterot,,. Ednostavno bukvalno za sekogo.
Greska moja ,,sto ne znaev,, e deka avtomatot koga ke mu stavis primer 100 den. Pocnuva da odbrojuva sekundarnikot ti rabotel ili ne //izgleda vo site peralni e toj princip// toj nema opcija da go sopres.
Ja udriv prvo so topla voda, nanesov pena, ja isplaknav so osmoza //izgleda premnogu pena staviv, edvam se isplakna hahahhaha//.
Pak valkana.
Ja fativ cetkata sto ja imase tamu ,,meka fina cetka,,. Ja prstav so vap da ja iscistam nejze prvo i pak od nula. Voda, pena i so cetka //svativ deka samo penata ne e dovolna//. Cico //nekoj da me gledal mozebi i se smeel hahahaha ne ziveam za drugite ne se ,,sramam,,// I jas si se smeam na sebesi.
Posle ubavo so osmoza isplaknav, ja ,,mrdnav,, od boxot da go oslobodam, pocekav da se isusi i si prodolziv kon doma.
Ne e pak ,,svetnata,,! Hahahahaha Ima ostanato tragi od valkanici na kaj zadnite vrati, haubata i krovot //ne sum fatil so cetkata dovolno dobro na tie mesta izgleda ili penata ,,ne bila kvalitetna,, za da razlozi se ubavo//. Shega na strana, veruvajte mnogu bese valkana, sram mi bese da ja vozam niz grad //mnogu km pominav na otvoreno po dozdovi bez da ja isperam vo megjuvreme//.

Naravoucenie za mene. Redovno da si ja nosam ,,na banjanje,, //15 min rabota// kako ne bi dozvolil da dojde do ovoj stepen na izvalkanost. I sitno po 50den vo dzeb. Abe go ,,napolniv,, avtomatot so pari ,,toa sekundarnikot na display,, sto odbrojuva ne zastanuva hahhaa.
450 den ,,izede,, i rekov aman dosta ,,go hranam,,.
Covek se uci dodeka e ziv.
Osmozata e fantasticna rabota, navistina ne treba krpa. Ni damka od voda nema po susenje.
Samo decki, edno prasanje sto ,,me maci,,. Na nekoi mesta ostanalo po mnogu malku od penata vekje vo ,,suva forma,, //ne sum isplavil//, da ne mi go osteti lakot ili da ne se zamaram? I vtoro prasanje za nareden pat, kolku vreme da stoi penata nanesena na kola?
Fala vi na site za ,,obukata,, koja mi ja dadovte izminative denovi.
Doktoreeeee,
Ne e ova skalper!
Morash malce divo i turbo da gi razmrdash koskite.:D:D:D
Inache sledniot pat i iljadarche malce ce ti bidi.

I ako ima pena shishe so voda doma i poturija i so krpche nezhno prebrishija i nemash galje.
Bitno operacija uspeshna i pacientot ne e mrtov.:D:D:D

I koga sme jaj kolive, gi znajsh vicot so hirurgot shto polagal ispi za mehanicar?

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
382
Поени од реакции
659
Doktoreeeee,
Ne e ova skalper!
Morash malce divo i turbo da gi razmrdash koskite.:D:D:D
Inache sledniot pat i iljadarche malce ce ti bidi.

I ako ima pena shishe so voda doma i poturija i so krpche nezhno prebrishija i nemash galje.
Bitno operacija uspeshna i pacientot ne e mrtov.:D:D:D

I koga sme jaj kolive, gi znajsh vicot so hirurgot shto polagal ispi za mehanicar?
Ne go znam vicot.
More sega inat me fati, ja perev taa ,,promiena,, pak neispeana. Kje ja nosam sega vo druga samousluzna ,,penata da ne bila nikakva,, vamu kaj sto bev. Pak ,,ke ja banjam,,
Abe vitalen sum, mevot na mene si e toj hahahaha.
Prijatele, koga ke dojdes vo Makedonija, kafe, pivo sakam da sedneme da se napieme. Mnogu pozitivna i prijatna licnost, dodeka i jas sum istiot.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Ne go znam vicot.
More sega inat me fati, ja perev taa ,,promiena,, pak neispeana. Kje ja nosam sega vo druga samousluzna ,,penata da ne bila nikakva,, vamu kaj sto bev. Pak ,,ke ja banjam,,
Abe vitalen sum, mevot na mene si e toj hahahaha.
Prijatele, koga ke dojdes vo Makedonija, kafe, pivo sakam da sedneme da se napieme. Mnogu pozitivna i prijatna licnost, dodeka i jas sum istiot.
Pa poshol hirurgot da polaga praktichno za mehanichar. A bil tuka i nekoj drug "Uchenik" shto polagal.
Im rekle, motorov treba remont da go naprajte,
Posle edno 2 saati toj uchenikot zavrshil a hirurgot izgubil 2:30h.
Profesorot im cestital i na dvajcata i im gi dal sveditelstvata. I ovaj uchenikov koga videl deka hirurgov ima 5ka a toj samo 4ka se pobunil i mu vika na profesort:
Abe profesore jas pola saat pobrz i motorot super sreden a samo 4ka dobiv a hirurgov pospor a 5ka dobi!
Na toa profesorot mu veli:
Da tochno e i ti zavrshi super rabota ama hirurgov remontot niz cevkata od auspuhot go napravi!!!

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Edno prasanje, da receme od ,,povozrasen covek,,
Kolata ja nosam na perenje vo TC Zebra //podrum// kade za 400 denari solidno mi ja perat za razlika od drugi peralni. Mnogu mi e blisku do doma, no cekanjeto e dolgo //nekogas mi velat i po 2 casa da dojdam//. Sakam promena.
Kako samiot da si ja isperam vo peralnite koi go ovozmozuvaat toa? Gala peralna i drugi, koja vie bi mi ja preporacale? //ne sum ,,faten vo racete,, da ne mozam samiot, po eden cas vo nedelata ke najdam sloboden//.

Ednostavno da otidam, da parkiram vo boks i samiot da ,,ja izbanjam,, kolata.
Sto od ,,oprema,, mi e potrebno, krpi kakvi i sto bi me sovetuvale da kupam najdobro t.e. najkvalitetno //nemam krpi za kola//.
Molam nekoj da mi go objasni plasticno kazano celiot proces od pocetok do kraj //mi kazuvale deka e ednostavno// kako da si ja isperam kolata samiot. //covek vo godini sum i ednostavno ne znam so vap i tie avtomati koi gi ima vo peralnite//.
Blagodaram
Јас ја носам колата во "бокс" за 100+50 денара. Ја шприцам со, пења, па со восок и на крај со вода.

Потоа со правосмукалка внатре и со влажни марамици за кожа по внатрешниот дел каде има пластика и кожа/скај и толку!

Надворешниот дел никогаш не сум го бришел ниту сушел пошто секако за два три саата пак ќе добие прашина.

Лакот нема гребаници од крпа поради тоа и си свети ко нова.

Kajgana Shop

На врв Bottom