Denovive po preporaka (ne od Obama, but still :d) ja procitav
The Three-Body Problem od Cixin Liu. Adult sci fi so hard based science. Pocnuvajki od cultural revolution wars vo China 1967 ubistvoto na tatkoto na astrofizicar ja zasenuva cela covecka rasa, almost poetic, kako edna laga za bremenost sozdava cela religija, kako toa sto Hitler da go primile da crta svetot ke bese razlicen - e isto taka, samo na universal scale.
Ne citajte opis online bidejki e major spojler, prikaznata se otvara koga poznat naucnik ke bide povikan od policijata za da pomogne vo istrazuvanje na ubistvata i mnogute samoubistva na ugledni i procueni naucnici vo svoite oblasti vo meguvreme koristenje na nano tehnologii, quantum entanglement, alien contact i VR igri za raskazuvanje na pogolemata slika. Krevkosta na svetot prikazana drsko, fizickite zakoni ne vazat poveke, completen haos. Postavuva dosta prasanja i vredi vremeto, problemot e sto okolu 70 posto in primetiv deka ne ostava prostor za elaboriran kraj i se plasev da ne e izbrzan. Izleze deka ne e bidejki ima i vtor del koj go pocnav (
The Dark Forest) i tret del (
Death's End) koj sakam hartija da go poracam no ne znam dali ke stigne radi situacijata dodeka ja procitam vtorata. My go-to e bookdepository no od posta mi kazaa deka ne prakjaat i primaat pratki od UK. Any suggestion?
"In China, any idea that dared to take flight would only crash back to the ground. The gravity of reality is too strong"