Влијанието на социјалните мрежи во врска или брак? * разведени и сингл жени после 35та

Дали социјалните мрежи имаат улога во еден брак или врска?

• Да

Гласови: 69 76,7%
  • Не

Гласови: 21 23,3%

• Вкупно гласачи
    90
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Секој има право на свое мислење.

Но да тврдиш дека не би бил во врска со жена со дете, само зашто има дете, е глупост.

Јас НЕ ГИ ДЕЛАМ мажите на:
- Разведен маж со дете,
- Стар ерген,или
- Вдовец.

СИТЕ 3 СЕ ЗА МЕНЕ ИСТО (затоа што сите три категории на мажи се СИНГЛ практично НЕМААТ ЖЕНИ) освен женет се разбира, и во врска, тие се заузети.

Но, доколку би била на дејтинг сцената, сеедно би ми било, со кој од овие три категории би била во врска, карактерот е битен, дали се усогласуваме, дали сме среќни заедно, тоа е тоа што матерс.
Tеоретски звучи многу убаво но реалноста е 100% на страната на она што го изнесе @Sussaro. Не е стигма или нешто за осуда што ете човек (жена или маж) се развел и има деца, не е ништо проблем истиот да влезе во врска или да повторно заснова брак. И да, може да е супер карактер, да се усогласувате и да бидете среќни, но тоа нема да ве амнестира од проблемите кои таквата врска или брак неминовно ги носи а само некои од нив Суссаро ги наброја и ги даде за пример а се многу повеке и покомплицирани. Ете може човек да влезе во таква врска, да влезе со целото срце, искрени намери, целосно прифаќање, детето на партнерот го сака и прифаќа како негово..... И најмалиот проблем ке биде тоа што Сусаро го наведува како делење на внимание, делење и тешко наоѓање време за партнерот и неговите потреби, организации со баби и дедовци.... Целиот живот ке ти биде оптеретен со газење по јајца, секојдневно ке имаш ситуации кои ке се толкуваат како твоја грешка и неприфаќање иако ете си прифатил со целото срце. Пример, мене како татко, ако синот ми побара нешто за кое јас сметам дека не е дораснат, пример бара веспа а јас сметам дека сеуште е мал и се плашам дека ке направи некоја беља со веспата, нема да му купам, без разлика дали тоа ке му кажам директно или ке го завлечкам додека порасне со приказни во стилот дека сега е ладно па на лето ке купиме, на лето ке нема таква во дуќанот и годината ке заврти.... и не ми е гајле тоа што тој ке си мисли или мајка му нема да се согласува со мојата одлука, едноставно така ке биди. Но ако тоа дете не е мое, иако јас сум го прифатил со сето срце и сум прифатил да му бидам одговорен татко, кога ке побара веспа и јас за негово добро нема да му купам од горните причини, тоа ке смета дека не му купувам веспа затоа што не сум му биолошки татко, истото ке го помисли и мајка му која е на друго мислење па во прва кавга ке ти плесне дека ако се работело за твое дете, или кога твоето дете побарало, си му купил веднаш без да сака да го чуе аргументот дека твоето дете тогаш имало 2 години повеке од ова за кое сметаш дека сеуште е мало за веспа. Ако врни дожд и син ми побара да го однесам со кола, пример на часови по гитара, јас слободно ке му речам да го земе чадорот и да пешачи пет минути, сметам дека тоа е добро за него од причини што ке го фати чист воздух и така ке си ја гради самостојноста, на ако истото го побара дете кое е само на сопругата, јас спротивно на моето мислење ке морам да го однесам за да не си помисли дека не сакам да го носам оти не сум му вистински татко. Ако јас гледам и сметам дека син ми не е за факултети, дека само ке си изгуби драгоцено време и ке го пропушти она што навистина е за него, пример гледам дека од него ке биде добар механичар или автоелектричар и така ке стане свој човек со работа и пари, јас ке се заангажирам да му најдам добар мајстор каде тоа ке го научи и потоа да му овозможам да има сопствена радња, но ако такво нешто му кажеш на дете што не е твое тоа пак од негова страна и од страна на мајка му ке биде протолкувано дека тоа го правиш оти детето не е твое и од причина што не сакаш да трошиш пари за него по факултети а твоето дете си го запишал у Београд на медицина и фрлаш куп пари... Ако на ќерка ми и речам дека тоа што го облекла за излегување не е пристојно и јас не го одобрувам и речам дека ако сака да излегува ке мора да облече нешто друго, таа може да негодува и да се лути колку сака, но дали такво нешто ке можам да речам и наредам да дете кое не е биолошки мое? Милион секојдневни ситуации ке ти бидат газење по јајца и причина за нелагодност. Да не збориме пак за ситуации со имот кои и нема да бидат секогаш во твоја моќ за да ги изменаџираш соодветно оти и не зависат од тебе. Пример, кога дедо ми реши се што има да подари на татко ми, муабетот на татко ми беше дека подобро мене да ми подари се за да тој за некоја година да не се бафта пак со документи, нотари и трошоци. И така бидна, ми подари дедо ми се што имаше а тоа не е воопшто малку, напротив прилично голема имовина. И сега замислии да јас сум имал полубрат или полусестра, а познавајќи го дедо ми и неговата нарав пак исклучиво мене ке ми подарел се и немало ни под точка разно да дозволи ни грам имот да оди кај некој што не му е крв, како ке се чувствувал тој рецимо полубрат кој ете бил прифатен од сопругот на неговата мајка и цел живот бил еднаков во се со тебе а сега воопшто не е еднаков? Ете ти проблем. Секојдневни се тие ситуации и човек треба добро да размисли, да ги исклучи емоциите, романтиките како и линкот на половиот орган со мозокот, да погледне низ прозаичноста на секојдневието па многу трезвено да реши што ке прави. Ако е спремен за сите тие секојдневни предизвици ок, ако не е спремен на такво нешто исправно е да каже и дека не е за таа шоља чај. По мене, ако човек се најде во ситуација да биде сингл со дете, (независно дали детето е вонбрачно, развод, вдовец) најдобро е да ја прифати таквата ситуација и да го тера животот така додека децата не бидат на некоја возраст да бидат самостојни а потоа да размисли за брак но и тогаш пред таквиот чекор со партнерот јасно да ги дефинираат односите со децата, посебно имовинските за да нема проблеми. Додека децата се осамостојат секако дека можат да си имаат врски, сериозни, несериозни, како и да е.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
340
Поени од реакции
704
Тука се гледа тенденција дека мажите кажуваат прагматично и бранат логика и мнозинство, жените се фаќаат на индивидуални ситуации и романтизираат у стилу на стандард клишеа као: „Ако се сака се се може“ или „Само љубов треба и се ќе биде во ред“.
Прашањето ќе го насочам кон членките, на што се должи тој стил на резонирање?
И да, однапред да обесхрабрам ама јас не сум таква дрн мрн, и индивидуално да не сте такви, баш кажете зашто така резонира мнозинството жени, и тоа не е само на форумов.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.928
Поени од реакции
25.354
Тука се гледа тенденција дека мажите кажуваат прагматично и бранат логика и мнозинство, жените се фаќаат на индивидуални ситуации и романтизираат у стилу на стандард клишеа као: „Ако се сака се се може“ или „Само љубов треба и се ќе биде во ред“.
И да, однапред да обесхрабрам ама јас не сум таква дрн мрн, и индивидуално да не сте такви, баш кажете зашто така резонира мнозинството жени, и тоа не е само на форумов.
Ќе одговорам за себе, затоа што моето "мнозинство" и тоа на некој друг не е исто, значи и јас донесувам заклучоци базирани на животните приказни на луѓе кои јас ги познавам, како неутрален посматрач. Исто како што прави и @Sussaro. И како тоа неговото е логично, а моето не е? Сусаро беше 10000% во право кога ги потенцираше потешкотиите за врска/брак со разведен/а. И покрај ова, јас сеуште гледам луѓе кои доброволно ги надминуваат.

Член од
16 јули 2021
Мислења
340
Поени од реакции
704
Ќе одговорам за себе, затоа што моето "мнозинство" и тоа на некој друг не е исто, значи и јас донесувам заклучоци базирани на животните приказни на луѓе кои јас ги познавам, како неутрален посматрач. Исто како што прави и @Sussaro. И како тоа неговото е логично, а моето не е? Сусаро беше 10000% во право кога ги потенцираше потешкотиите за врска/брак со разведен/а. И покрај ова, јас сеуште гледам луѓе кои доброволно ги надминуваат.
Да, ако тоа стварно е твоето мнозинство, фер, прифаќам, некогаш во животот има такви статистички аномалии, кај што исклучокот е правило. И не, не кажав дека твоето конкретно е нелогично, а дека тенденцијата на членките тука е таква, дедукација беше, не беше насочено кон некој конкретно, затоа што гледаш членови покриваат ситуации, прават (барем во мои очи) издржани предвидувања, базирани на факти, колку може да ги има, а членките се, абе што е битно, оно ја сака, коа се сака се се може, па не ми изгледа логично како аргумент, а повеќе као да пробам да побијам, и тоа е таа тенденција што ме заинтригира и ми е интересно од кај доаѓа, на што се должи.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
686
Поени од реакции
1.543
Се осеќаат последиците од социјалните мрежи на врските и браковите, претпоставувам дека ќе бидат најголем хорор за децава од 2000 - 2005то годиште па нагоре. Тоа е се отидено у неповрат, лажни вредности, лажен свет, изгубен допир со реалноста, сите ќе целат брзо да се „збогатат“, секаде да прошетаат, да живеат идеален живот со партнерот исто како тој што го гледаат по социјалниве мрежи не разбирајќи дека таков свет не постои и тоа е се надвор од нивната реалност, а за тоа е крив и денешниот феминизам до некаде каде ги има возвишено жените а мажите ги направи мочковци што пекаат по нив. Мажите паднаа до тоа рамниште да некоја што ако социјалните мрежи не постоеле порано, сама ќе си останела, за сега таа истата да си зема за право она на 10 дечковци да им игра курташак и да ги врти на мал прст.

И треба да се сфати дека феминизмот го убива бракот или врската. Тоа е, не сме исти. Јас искрено освен трач муабет, муабет за дечковци, муабет за шминките и кој минич да го опнам вечерва на концерт за на Розга, која слика и е попромискуитетна за да ја опне на инстаграм со што ќе добие валидација и лајкови, подалеку немам сретнато некој поасален муабет од женско. Толку им е капацитетот, ајде ќе кажеш да земеме некои полиња како што се: политика, право, економија, бизнис, психологија, физика, математика, нутрицизам и вежбањето, па дури и готвењето секаде преовладуваат мажи. Дури и во шахот каде што не ти е потребен физички напор, демек ги дискриминираме заради анатомијата и таму преовладуваат мажи.

Едноставно за толку и ги бива, да си тераат простачки трач муабети и тоа е сосема во ред. Како што пишав не сме исти. Допрва доаѓаат заебанциите и последиците од социјалните мрежи. :)

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
Како бе за секој муабет вие си се тагнувате, еве Трајко вака рече, Венко така, а нас сите не ставате во 'жените тука' како сосема исто клонирано мнозинство да сме со потполно исто мислење и ако некоја ви реплицира со нешто на сите жени ни одговарате?

Јас тука не можам да пишам мислење зошто ако е различно од вашето тогаш сум ех жена што ќе ти каже, а ако е исто тогаш сум ех жена демек еве јас сум различна од другите жени.

Значи вие тука сте толку заслепени од таа ваша теорија и нема ни можност ни начин за здрав и разумен муабет и размена на мислења меѓу вас мажите и било која жена.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
Значи пак се навраќаме на твојот муабет е дека лекот е да се чувствуваш удобно да бидеш сам со себе, макар и да тераш цел живот така.
Го имам слушнато муабетов од другарка на сестра ми, се омажи со еден за никаде оти немало со кој. А девојчево беше во раните 20ти. Страшно.

Проблем е што не е секогаш случај на некомпатибилност, луѓе знаат да се разведат и затоа што некој го пукнал втор пубертет, или човек со годините се сменил целосно до степен да биде неподнослив за другиот.. Не секогаш можеш да ги предвидиш работите.
Сме го правеле муабетот, сум го пишал и тука на форум еднаш или два пати ама еве пак не е на одмет затоа што ова е НАЈВАЖНОТО НЕШТО НА ТЕМА ВРСКИ што јас сум го научил во животот и што можам како совет некому да му го дадам. Значи за мене лично барем нема поважно нешто од ова.

Иако на прва звучи контрадикторно и парадоксално ПРЕДУСЛОВ ЗА ДА ИМАШ СРЕЌНА ВРСКА И ПОДОЦНА БРАК ВО ЖИВОТОТ Е ДА НАУЧИШ БЕЗ МЕНТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ДА БИДЕШ САМ.

Прво да разјасниме што е тоа предуслов. Пасош е предуслов да излезеш од државата. Ако имаш пасош не значи дека некогаш ќе излезеш од државата, ама ако немаш пасош дефинитивно нема да излезеш од државата.

Исто и ова. Ако го совладаш бидувањето сам не значи дека утре ќе имаш среќна врска, ама ако не го совладаш големи се шансите дека ќе се заебеш.

Ова е исклучително тешка работа, а за жени скоро и невозможна. Целата еволуција, целата природа тебе те научила дека треба да имаш конекции со луѓе и секако да се размножуваш и да имаш партнер/ка.

Значи ти треба да идеш буквално против сам себе во случајот. Треба да одиш и ментално да се победиш себеси како структура од илјадници години еволуција и адаптација. Ова е на ниво на џанкер да се откаже од хероин. Само што во случајот ти си роден зависен од хероин.

Зошто е ова толку битно? Битно е за да утре ако влезеш во врска која ќе се испостави дека не е добра за тебе, да излезеш од таа врска што побргу и со што помалку последици. А тоа е претешка работа. Затоа луѓе во лоша врска трпат и ги јадат сите гомна што таа врска им ги дава и покрај премалиот бенефит што го добиваат од таа врска затоа што другиот избор е многу пострашен. Прво си се навлекол на таа личност. Неизбежно те чека депресија, тежок ментален удар, несоници, психолошка траума и болка. Па следуваат прашањата, дали повторно ќе имам врска, што ако таа биде полоша од оваа, што ако останам сам подолго време па и цел живот, дали некогаш воопшто ќе ги добијам тие чувства на интима, блискост и конекција, што ако не ги добијам итн... Цел твој ментален склоп е насочен да го избегне сето тоа, организмот не сака болка ни физичка ни ментална и оние примордијални центри во мозокот не разбираат дека треба да го истрпиш ова за твое добро, сега да ти биде мака за утре да ти биде убаво. Организмот ти вика, не, сега и одма сакам да не ме боли и да ми е убаво, какви последици тоа ќе донесе утре не ми е гајле. Не за џабе доста често има 3-4 раскинувања претходно пред она главното што е конечно.

Ако научиш да функционираш сам, ако ги совладаш менталните предизвици што тоа ги носи со себе многу полесно утре ќе биде да ги израционализираш нештата и да донесеш логичка, а не емотивна одлука. Да стигнеш до нивото на резонирање што вика дека-Па добро сме раскинале-сме раскинале удобно ми е и да сум сам, не кризирам, не ме мава депре, да, точно не е убаво што се деси ова и не ми е скроз сеедно пошто не сум робот ама сосем удобно ми е и во позиција сам затоа што сум се прилагодил да можам да функционирам и така без проблем и со лагодност.

Пак ќе повторорам ова е исклучително тешка работа, а за жени пак како суштества чијашто главна храна се емоциите, а разумот им е во офсајд е скоро невозможна. Тродупло потешка ако се веќе во години и/или имаат и дете. Како што пишав и во претходниот пост пристануваат и да бидаат само секс објекти и one night stand-ови на некој само да не треба да проаѓаат низ она погоре опишаното. Да, точно, тоа е само привременео решение, утре пак сама ќе се разбуди, ама мозокот кој пати денес не го интересира за последиците на она што доаѓа утре. Го интересира само сега, одма во моментот сева оваа болка и траума да престане.

Апсолутно е исто како одвикнување од дрога, целото твое битие и организам ја бара таа дрога, а ти треба да му идеш контра. Само што за разлика од дрогата ова е потешко затоа што е вродено, а не стекнато. Да се победиш ментално сам себе и милениуми години еволуција кој те направиле таков каков што си. А исто е затоа што и дрогата и ова ги тригерираат истите тие ИНИ што ги опишшав тука:

Цел живот ми е пишано да се дообјаснувам, а не секогаш ми се сака ама ај.

Можеш да се заљубиш во курвар, наркоман, насилник, преварант. Еве не мора и толку трагично да е. Може да се заљубиш во тип со кој сте не само некомпатибилни туку и спортиставени карактери. Се дешава, лето во Велес, он дојден од Франкфурт каде што живее и работи, малце смеа, малце оскудна облека ради жешкото, малце фокус на убавите работи оти секој на први средби сака да го извади најдоброто и најпозитивното од себе. Знам што мислиш, тоа тебе не може да ти се деси, еве нека е Трајанка другарка ти во прашање, сеедно. Прва ли ќе биде на која сите што сте и мислеле добро сте и викале-Аман немој со овој, не е за тебе, те сакаме за убаво ти збориме. Ако се обѕирнеш околу тебе сигурно знаеш барем 10 случаи такви што сега, што од минатото. И сега ако Трајанка ја прашаш-Го сакаш ли овој? Да. Епа добро тоа е се што ти треба за да се мажиш за него. 99% од се што ќе те ебе во животот во небуквалната, метафоричната лоша смисла на зборот е емоцијата.

Читај и понатаму објаснувањето кон њот во добра мера ќе се однесува и на тебе.

Ќе пробам и тебе да ти објаснам иако малку потешко, пошто како за машко не си баш рационален, повеќе си емотивен. Дарлинг како жена е порационална од тебе. Уствари ако си ги смените телата би биле идеални луѓе за својот пол. Ова може да го сфатите како навреда, пофалба или едниот како навреда, а другиот како пофалба и за да нема забуни тоа е само моја констатација не целам ни кон едното ни кон другото.

А сега дообјаснувањето. Она што поетски се нарекува љубов и секогаш е опишуван како врховен највисок идеал, стремеж, светост итн низ историјата, во поезијата, во уметноста и сл. е уствари само хемиска реакција во организмот. Коктел на хормони. Јас лично ги нарекувам ИНИ: ендорфини, оскситоцини, серотонини, допамини, адреналини...
Коктел миксот на сите овие работи поетски и меѓу народот е познат како љубов и колку и да сме како суштества склони да веруваме во некои виши цели и идеали, просто кажано љубов=ини.

Тие ини на човек му носат задоволство. А работите што на човек му носат задоволство имаат склоност исто да му предизвикуваат зависност. Нели просто, убаво ти е, сакаш да ти е убаво се почесто да не речам скоро секогаш.

Проблемот со ините е што со тек на време стануваш отпорен на нив и ти треба се поголема доза за да го имаш истиот филинг што си го имал на почетокот. Кога е хероин или кокаин во прашање ќе наголемиш на грамажа, ама за жал истиот ефект нема да го постигнеш и ако Трајанка (твојата сопруга, долгогодишна девојка, вонбрачна патнерка итн...)ја зголемиш на грамажа. Тоа е тоа што таткото на другарот сакаше да го каже со реченицата: Љубав проџе, жена остаје.

За година-две што би рекла онаа антипатична вреќа од коски од Битола цел оној интензитет на љубов, пеперутки, возбуди, ноќи неспани, дизни цртани филмови (ЧИТАЈ: ИНИ) ќе помине. Што правиме тогаш? Што е тоа што ќе остане што би рекле Некст Тајм?

Затоа мој совет на тема брак, за вас, за сите што читаат на темава е следниов:

Не базирајте одлука на брак врз љубов. Ова веќе го имам пишано еднаш. Најбитно прашање што треба да си го поставите и одговорите е следново:

Дали ако овој човек не ми беше романтичен партнер (дечко/девојка, љубовник/ца итн...), дали ќе сакав да го имам во животот? Дали ќе сакав да се дружам и комуницирам со него често? Или ако ти е полесно замисли си дека тој човек е од истиот пол како ти, под услов нели ти да не си геј. Дали ќе сакаше да го имаш во животот секојдневно и понатаму? Батали пеперутки, батали големи цицки или дека добро ти го пуши, батали дали се осеќаш убаво кога ќе ти спие на гради (секако на почетокот со секоја ќе ти биде убаво тоа) батали романтики и се тоа и фокусирај се на него/неа како да е личност од твој пол.

Второ прашање е: Дали таа личност те привлекува сексуално. Пошто нели примарни потреби, Маслов и се тоа. Еден другар, фактички синот на типот љубав проџе жена остаје многу елегантно го имаше решено ова со легендарната изјава: Друже ја упознаваш прв пат, ако во рок од 30 секунди не можеш да ја замислиш како ти го пуши џабе е се.

Ако одговорот на овие две прашања е да, тогаш може да размишљаш за нешто посериозно. Пошто да бидеме реални она што Американците го викаат хани мун фазата ќе помине. Она што останува за да ти биде успешен бракот се компатибилноста, заедничките интереси, конекцијата што ја имате како личности (односно конекцијата што би ја имале и кога би биле негејови од ист пол). Ете тоа е појаснувањето на Љубав проџе, жена остаје и зошто љубовта не треба да биде темел на ништо.

Тоа е она што за жал не не учат ни во школо ни дома. Јас памтам и во основно и во средно, немаше полугодие да не идеа да ни предаваат за штетноста на дрогата гости доктори, педагози, психолози секакви експерти. А љубов сите величаат уште од мал. А уствари исто е и со кокаин и со хероин и со алкохол и со екстази и со жена ги бркаш истите тие ИНИ и затоа и уствари раскинувањето посебно на подолга врска е психолошка траума и проаѓаш низ истата апстиненцијална криза како и од дрогите. Тебе не ти е убаво самото екстази, тебе ти се убави ините што тоа екстази ги буста.

Тоа е една од најголемите заблуди во човештвото. Го третираат како идеал а уствари треба како порок со сите мерки за претпазливост.

Освен секако Аца Лукас. Само он ќе ти испее песна каде што ја опева љубовта како дрога и најголема болест и како се отарасува од неа на исти начин како што би се отарасувал од дрога. И со жените како и со дрогите, алкохолот, цигарите, коцката исто е.

Не везуј се за то што не можеш да оставиш.

А еве и научна поткрепа за тоа

Но, ако успееш во тоа, колу и да е неверојатно тешко, можеш да бидеш посигурен дека утре ќе ја донесеш правилната одлука. Како и за се друго кога се луѓе и социјални теми во прашање не постои 100% сигурност, ама си ги зголемуваш шансите и правиш статистиката да е во твоја полза.

Што се однесува до вториот дел постот. Тоа е причината зошто не препорачувам бракови на многу млади години. Барем не до доцни 20ти. Ти на 30 години и ти на 20 е голема разлика. Ама ти на 40 и ти на 30 не толку. А и во двата случаеви се 10 години поминати. После некаде 30та човек потешко се менува.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
3.009
@Sussaro
Едно е желбата, друго е можноста, дали може човек да се издресира да не сака никого и да е сам?? Неможе,затоа што е тоа вродена човечка потреба, и јас сакам да сум Мадона или Опра Винфри ама не сум, сум обична жена скромна. Едно е желбата друго се можностите, а трето се капацитетите. На емотивен човек да му речеш не плачи на филм, и да оди на курсеви како да се контролира да не заплаче на некој филм на тв, филмот е само пример, џабе е .... емоциите неможеш да ги контролираш, Ако си емотивец ќе плачеш на филмови, ќе сакаш во врските, иако е штетно но ете неможе да се оперираш од емоции.

Можеш да се издресираш да си сам и да живееш сам, но чувството на некомплетност и блага депресија,апатија,безволие, секогаш ќе лебдат во воздухот околу тебе, во моментот кога ќе влезеш во врска повторно, ризикуваш да бидеш повреден, да, но дали тој ризик вреди да го избегнуваш по секоја цена? Не. Зашто без ризик нема добивка, без ризик ќе бидеш сам и тажен, меланхоличен, живеејќи во црно бел филм, а секогаш е подобро кога живееш во филм во боја. Некогаш ќе ти се посреќи па нема да си повреден туку ќе ја најдеш својата идеална половина и ќе се чувствувате среќни и двајцата.

Животот без ИНИ не е вреден за живеење нема вкус, тоа е како јадење без сол и зачини, блуткаво, го јадеш без кеиф колку да преживееш.

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.928
Поени од реакции
25.354
Сме го правеле муабетот, сум го пишал и тука на форум еднаш или два пати ама еве пак не е на одмет затоа што ова е НАЈВАЖНОТО НЕШТО НА ТЕМА ВРСКИ што јас сум го научил во животот и што можам како совет некому да му го дадам. Значи за мене лично барем нема поважно нешто од ова.

Иако на прва звучи контрадикторно и парадоксално ПРЕДУСЛОВ ЗА ДА ИМАШ СРЕЌНА ВРСКА И ПОДОЦНА БРАК ВО ЖИВОТОТ Е ДА НАУЧИШ БЕЗ МЕНТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ДА БИДЕШ САМ.

Прво да разјасниме што е тоа предуслов. Пасош е предуслов да излезеш од државата. Ако имаш пасош не значи дека некогаш ќе излезеш од државата, ама ако немаш пасош дефинитивно нема да излезеш од државата.

Исто и ова. Ако го совладаш бидувањето сам не значи дека утре ќе имаш среќна врска, ама ако не го совладаш големи се шансите дека ќе се заебеш.

Ова е исклучително тешка работа, а за жени скоро и невозможна. Целата еволуција, целата природа тебе те научила дека треба да имаш конекции со луѓе и секако да се размножуваш и да имаш партнер/ка.

Значи ти треба да идеш буквално против сам себе во случајот. Треба да одиш и ментално да се победиш себеси како структура од илјадници години еволуција и адаптација. Ова е на ниво на џанкер да се откаже од хероин. Само што во случајот ти си роден зависен од хероин.

Зошто е ова толку битно? Битно е за да утре ако влезеш во врска која ќе се испостави дека не е добра за тебе, да излезеш од таа врска што побргу и со што помалку последици. А тоа е претешка работа. Затоа луѓе во лоша врска трпат и ги јадат сите гомна што таа врска им ги дава и покрај премалиот бенефит што го добиваат од таа врска затоа што другиот избор е многу пострашен. Прво си се навлекол на таа личност. Неизбежно те чека депресија, тежок ментален удар, несоници, психолошка траума и болка. Па следуваат прашањата, дали повторно ќе имам врска, што ако таа биде полоша од оваа, што ако останам сам подолго време па и цел живот, дали некогаш воопшто ќе ги добијам тие чувства на интима, блискост и конекција, што ако не ги добијам итн... Цел твој ментален склоп е насочен да го избегне сето тоа, организмот не сака болка ни физичка ни ментална и оние примордијални центри во мозокот не разбираат дека треба да го истрпиш ова за твое добро, сега да ти биде мака за утре да ти биде убаво. Организмот ти вика, не, сега и одма сакам да не ме боли и да ми е убаво, какви последици тоа ќе донесе утре не ми е гајле. Не за џабе доста често има 3-4 раскинувања претходно пред она главното што е конечно.

Ако научиш да функционираш сам, ако ги совладаш менталните предизвици што тоа ги носи со себе многу полесно утре ќе биде да ги израционализираш нештата и да донесеш логичка, а не емотивна одлука. Да стигнеш до нивото на резонирање што вика дека-Па добро сме раскинале-сме раскинале удобно ми е и да сум сам, не кризирам, не ме мава депре, да, точно не е убаво што се деси ова и не ми е скроз сеедно пошто не сум робот ама сосем удобно ми е и во позиција сам затоа што сум се прилагодил да можам да функционирам и така без проблем и со лагодност.

Пак ќе повторорам ова е исклучително тешка работа, а за жени пак како суштества чијашто главна храна се емоциите, а разумот им е во офсајд е скоро невозможна. Тродупло потешка ако се веќе во години и/или имаат и дете. Како што пишав и во претходниот пост пристануваат и да бидаат само секс објекти и one night stand-ови на некој само да не треба да проаѓаат низ она погоре опишаното. Да, точно, тоа е само привременео решение, утре пак сама ќе се разбуди, ама мозокот кој пати денес не го интересира за последиците на она што доаѓа утре. Го интересира само сега, одма во моментот сева оваа болка и траума да престане.

Апсолутно е исто како одвикнување од дрога, целото твое битие и организам ја бара таа дрога, а ти треба да му идеш контра. Само што за разлика од дрогата ова е потешко затоа што е вродено, а не стекнато. Да се победиш ментално сам себе и милениуми години еволуција кој те направиле таков каков што си. А исто е затоа што и дрогата и ова ги тригерираат истите тие ИНИ што ги опишшав тука:

А еве и научна поткрепа за тоа

Но, ако успееш во тоа, колу и да е неверојатно тешко, можеш да бидеш посигурен дека утре ќе ја донесеш правилната одлука. Како и за се друго кога се луѓе и социјални теми во прашање не постои 100% сигурност, ама си ги зголемуваш шансите и правиш статистиката да е во твоја полза.

Што се однесува до вториот дел постот. Тоа е причината зошто не препорачувам бракови на многу млади години. Барем не до доцни 20ти. Ти на 30 години и ти на 20 е голема разлика. Ама ти на 40 и ти на 30 не толку. А и во двата случаеви се 10 години поминати. После некаде 30та човек потешко се менува.
Апсолутно! Точно од збор до збор, осетено на моја кожа.

Имав пријателка во Шведска, после 2 долги врски од кои си повлече јаки трауми, и наполнети 40 години, реши да се посвети на себеси, да работи на себе и одлучно кажа дека нема да влезе во врска се додека не се почувствува среќна сама со себе. После толку години самотија, некако и' се заарни. :)

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
3.009

Имав пријателка во Шведска, после 2 долги врски од кои си повлече јаки трауми, и наполнети 40 години, реши да се посвети на себеси, да работи на себе и одлучно кажа дека нема да влезе во врска се додека не се почувствува среќна сама со себе. После толку години самотија, некако и' се заарни. :)
Најдобар лек за емотивните е да избегнуваат да влегуваат во романтични врски на прво место, зашто така ги минимизираат шансите да бидат повредени.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
@Sussaro
Едно е желбата, друго е можноста, дали може човек да се издресира да не сака никого и да е сам?? Неможе,затоа што е тоа вродена човечка потреба, и јас сакам да сум Мадона или Опра Винфри ама не сум, сум обична жена скромна. Едно е желбата друго се можностите, а трето се капацитетите. На емотивен човек да му речеш не плачи на филм, и да оди на курсеви како да се контролира да не заплаче на некој филм на тв, филмот е само пример, џабе е .... емоциите неможеш да ги контролираш, Ако си емотивец ќе плачеш на филмови, ќе сакаш во врските, иако е штетно но ете неможе да се оперираш од емоции.

Можеш да се издресираш да си сам и да живееш сам, но чувството на некомплетност и блага депресија,апатија,безволие, секогаш ќе лебдат во воздухот околу тебе, во моментот кога ќе влезеш во врска повторно, ризикуваш да бидеш повреден, да, но дали тој ризик вреди да го избегнуваш по секоја цена? Не. Зашто без ризик нема добивка, без ризик ќе бидеш сам и тажен, меланхоличен, живеејќи во црно бел филм, а секогаш е подобро кога живееш во филм во боја. Некогаш ќе ти се посреќи па нема да си повреден туку ќе ја најдеш својата идеална половина и ќе се чувствувате среќни и двајцата.

Животот без ИНИ не е вреден за живеење нема вкус, тоа е како јадење без сол и зачини, блуткаво, го јадеш без кеиф колку да преживееш.
Разликата од тебе, не лично ти како Очајна туку тебе како човечко битие и германскиов овчар:

е способноста за размислување и резонирање. Тоа подразбира анализа, логичко разјаснување на нештата, правење избор и носење одлуки по сопствена волја, самоконтрола и самопреиспитување. И ти на тоа ми викаш-Не џабе е, јас сум германскиот овчар.

Јас не реков дека треба да се избегнува по секоја цена. Реков дека треба да се научиш и така за ако некогаш треба повторно да се вратиш да бидеш сам да не биде тоа за тебе крај на светот и претежок ментален удар. Точно за ако дојдеш пак таму да немаш блага депресија, апатија, безволие и меланхолија. Да ти е удобно и така. Ти пак ќе си бидеш во врски ако ти се пружа шанса, ама многу полесно ќе излегуваш од нив ако гледаш дека не бива.

Се кладам во отсек на лева рака дека има ебач/и. Жена може да влече трауми и да си каже дека не сака да биде во врска ради тоа што и се десиле истите ама без маж не се остава. Едноставно не може да функционира без тоа, тоа за неа е парализа. Жена секогаш има некој маж во романтично својство и да не е врска, ќе биде ебач или во најмала рака некој на социјални мрежи со кој флерта и го влече за нос со лажна надеж дека нешто ќе се случи, а се со цел да си ги задоволи потребите од машко внимание а без да ја плаќа цената за тоа што би требало да ја плати ако е во врска со него. Жена тотално одсечена од машкиот свет во романтичната смисла (не мислам тука на контакти со колеги, роднини, другари или слично) не постои.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
@Sussaro
Не знам мене и сега ми дојдоа солзи на сцената со Симба кога остана сам, неможеш да се сопреш, ако ти успееш свака част јас неможев.
Абе ок е тоа, не е грев. Ама ако постојано а посебно за сериозни ситуации како врска и брак се водиш по емотивни побуди биди спремна дека многу веројатно ќе треба да се соочуваш со посериозни последици поради таквиот избор. Посебно се усложнува работата ако се роди и дете. За мене па дури и по цена на блага депресија и чувство на неисполнетост е подобро од секојдневни расправии, бракоразводни парници, континуирана раздразнетост, нервоза и потиштеност и на ти го дај ми го дете за викенди и слично. Ама кој како сака. Ако некој мисли дека ок е да ја плати таа цена само за да не е сам, во ред, негов живот.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
3.009
Абе ок е тоа, не е грев. Ама ако постојано а посебно за сериозни ситуации како врска и брак се водиш по емотивни побуди биди спремна дека многу веројатно ќе треба да се соочуваш со посериозни последици поради таквиот избор. Посебно се усложнува работата ако се роди и дете. За мене па дури и по цена на блага депресија и чувство на неисполнетост е подобро од секојдневни расправии, бракоразводни парници, континуирана раздразнетост, нервоза и потиштеност и на ти го дај ми го дете за викенди и слично. Ама кој како сака. Ако некој мисли дека ок е да ја плати таа цена само за да не е сам, во ред, негов живот.
Да. Подобро добар развод, одколку лош брак, тука се слагаме

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.555
Да. Подобро добар развод, одколку лош брак, тука се слагаме
Не, не ме разбираш. Подобро невлегување во брак in the first place отколку влегување во брак ради очај од останување сам, биолошки часовник, желбата да се роди по секоја цена и слично.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
3.009
Не, не ме разбираш. Подобро невлегување во брак in the first place отколку влегување во брак ради очај од останување сам, биолошки часовник, желбата да се роди по секоја цена и слично.
Да де, те разбрав, не сакаш да се бавиш со тагата после прекинот, не вреди, се оградуваш од придобивките што ги носи врската и бракот ама барем нема да ја искусиш тагата од неуспехот,скршено срце и депресија. Ама веќе кога некој влегол во брак а не иде, подобро да се разведе, и да искуси болка привремено ама барем ќе има мир на долг рок, мајката мора да биде силна за своите деца, и затоа од таму црпе сила да продолжи понатаму, децата и даваат сила, мора да биде силна за да ги одгледува и психички и физички.

Kajgana Shop

На врв Bottom