Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво, знам дека има тука доста запознаени дечки на темава, ми треба препорака за best buy ѕиден инвертер околу 60.000-70.000 денари со фокус на греење.

Фала.

јас така разбрав, бест бај за тие пари то ест 60/70к

35 квадрати ке го грее и 5.5 и 3.5 , секој различно би избрал, мада нее наведено дали е стан,куќа со ,без изолација, може стаклена тераса од кафич
Затоа сите модели се во игра.

јас така разбрав, бест бај за тие пари то ест 60/70к

35 квадрати ке го грее и 5.5 и 3.5 , секој различно би избрал, мада нее наведено дали е стан,куќа со ,без изолација, може стаклена тераса од кафич
Затоа сите модели се во игра.
Точно, без да ги знае(ме) загубите, препораките се малку како да играш пикадо со врзани очи.
Ми се свиѓа што постерот не инсистира на модулации и други тракаташки.
Акцент на греење, сосем доволно.

Дечки имам една чудна ситуација со климата, односно некогаш климата си решава и си дува само на слаб фен и само горе стојат перките(успеав 2-3 минути после барање swing, да почне да ротира). Стискам 100% фен си останува исто. Инаку иако стојат перките горе си дува топло. Единствено во моментов што можам како логично решение да го сфатам дека би можело да биде е тоа што на климата во спецификација и пишува дека има регулација на влажност на воздух, па ова е забележано на 33% humidity кај климата или 40% на другиот крај на собата. По некое време ова се средува и си дува исто. Што мислите вие зашто би можело ова да се случува?

*не регулација на влажност, туку контрола на влажност на воздух имала (сега читнав)

Дечки имам една чудна ситуација со климата, односно некогаш климата си решава и си дува само на слаб фен и само горе стојат перките(успеав 2-3 минути после барање swing, да почне да ротира). Стискам 100% фен си останува исто. Инаку иако стојат перките горе си дува топло. Единствено во моментов што можам како логично решение да го сфатам дека би можело да биде е тоа што на климата во спецификација и пишува дека има регулација на влажност на воздух, па ова е забележано на 33% humidity кај климата или 40% на другиот крај на собата. По некое време ова се средува и си дува исто. Што мислите вие зашто би можело ова да се случува?

*не регулација на влажност, туку контрола на влажност на воздух имала (сега читнав)
За одвлажнување, многу е едноставно… климата работи во мод ладење, и буквално кондензира на внатрешниот изменувач.
За зголемување влажност, нема начин, освен посебен уред или лонче да врие на шпорет :)
Така да контрола на влажност нит има, нит може да има….
Дури и кај Уруру Сарара (кај што всушност и самото име значи ururu-овлажнување, sarara-одвлажнување), е само ефтин маркетиншки трик ;)
Да! Дајкин лажат буквално!
Освен да повлече воздух однадвор, неможе поинаку да зголеми влажност, а самото тоа е во најмал рака превара, оти еве зимно време влажноста надвор е ниска! Пониска од внатрешноста :D
Тоа што читаш 60-70% Rh надвор е само релативна влажност која зависи од температурата, и практично може да биде(и е) пониска отколку 30-40% Rh на внатрешни 20c

Физика :)

Klimata moze da odvlaznuva samo, ama ne da odvlaznuva i da duva toplo … taka da kojznae so e prikaznava:)
мислев контролата да не подразбира да намали со дување на фенот за да не ја намалува влажноста...

пробувам да ја зголемам сега влажноста на воздухот до кај 40 кај климата, па ќе видиме дали ќе ја испровоцирам да пукне 100% фен :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

За одвлажнување, многу е едноставно… климата работи во мод ладење, и буквално кондензира на внатрешниот изменувач.
За зголемување влажност, нема начин, освен посебен уред или лонче да врие на шпорет :)
Дури и кај Уруру Сарара (кај што всушност и самото име значи ururu-овлажнување, sarara-одвлажнување), е само ефтин маркетиншки трик ;)
Освен да повлече воздух однадвор, неможе поинаку да зголеми влажност, а самото тоа е во најмал рака превара, оти еве зимно време влажноста надвор е ниска! Пониска од внатрешноста :D
Тоа што читаш 60-70% Rh надвор е само релативна влажност која зависи од температурата, и практично може да биде(и е) пониска отколку 30-40% Rh на внатрешни 20c

Физика :)
Тогаш дали можеби имаш идеја на што те асоцира дека може да е причината за ова што се случува, зашто реално јас на check-от дијагностиката
во апликацијата добивам дека 117 од 117 делови си работат како што треба :)

Последно уредено:
мислев контролата да не подразбира да намали со дување на фенот за да не ја намалува влажноста...

пробувам да ја зголемам сега влажноста на воздухот до кај 40 кај климата, па ќе видиме дали ќе ја испровоцирам да пукне 100% фен :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

Тогаш дали можеби имаш идеја на што те асоцира дека може да е причината за ова што се случува, зашто реално јас на check-от во апликацијата добивам дека 117 од 117 делови си работат како што треба :)
Упс… јас не реков дека нешто не е во ред со твојата клима.
Само кажав што може, а што не може да направи…
(И твојата, и било која..)

Крената перка во мод греење, обично значи две работи.
-или влегува во дефрост.
-или постигнала Т па гаси.

Е сега ти велиш вентилаторот продолжува слабо да дува, и притоа дува топло(?)
Ова не можам да го објаснам.. :toe:

Можда модулира ептен ниско место скроз да изгаси?! Можда не дува топло, а само така ти се чини?!
Имаш мерач да провериш колку троши кога работи така?

да имам, помеѓу 400w и 600w троши(на оваа температура обично <400w троши), дува топло сигурно, ја постигнува температура али гледам дека за да ја постигне температура и дека не дува со јак фен, дува доста потопло со слаб фен.

Друго објаснување ми е да не се штеди и избегнува dF, па работи така како со пола снага. Дека како еднаш после dF да ми се среди ова.

(додека го пишував) Малце ја кренав влажноста на воздухот со лонче метод и почна да дува како што знае и минатиот пат мислам дека така го решив ова. (само што минатиот пат отворив прозор наместо со лонче) :icon_lol:

да имам, помеѓу 400w и 600w троши(на оваа температура обично <400w троши), дува топло сигурно, ја постигнува температура али гледам дека за да ја постигне температура и дека не дува со јак фен, дува доста потопло со слаб фен.

Друго објаснување ми е да не се штеди и избегнува dF, па работи така како со пола снага. Дека како еднаш после dF да ми се среди ова.

(додека го пишував) Малце ја кренав влажноста на воздухот со лонче метод и почна да дува како што знае и минатиот пат мислам дека така го решив ова. (само што минатиот пат отворив прозор наместо со лонче) :icon_lol:
Ете бар недоумицата што прави климата е решена…
Инаку влажноста на воздухот ама баш никако не влијае на работата на климата. Термисторот работи на отпор и зависи само и само од температурата…
Натаму е програма и бркање зададени параметри…

Само случајност во игра е лончето и влажноста. Температурата се погодила да нешто смени..

Мене искрено ми прави логика, доколку кога е пуштен на најако фенот го намалува humidity повеќе отколку кога е на послабо, можеби humidity control и е дека го намалува фенот. Јас ја начекав на 30%, ја кренав до кај 40% кога се врати на на најако дување.

Инаку влажноста на воздухот ама баш никако не влијае на работата на климата.
Не не, не мислев дека пречи туку мислев дека целта и е да овозможи конфор со тоа што не ја намалува повеќе влажноста на воздухот.

Screenshot 2024-01-31 at 23.41.05.png

Мене искрено ми прави логика, доколку кога е пуштен на најако фенот го намалува humidity повеќе отколку кога е на послабо, можеби humidity control и е дека го намалува фенот. Јас ја начекав на 30%, ја кренав до кај 40% кога се врати на на најако дување.

Не не, не мислев дека пречи туку мислев дека целта и е да овозможи конфор со тоа што не ја намалува повеќе влажноста на воздухот.

Прегледај го приврзокот 405481
Не се разбираме изгледа…
Што и да прави климата, дури и контрола на влажност да пуштиш, реално се е тоа маркетинг и апсолутно ништо она неможе да направи во врска со влажноста и комфорот…
Ни вентилатор ќе подеси, ни ништо!
(Освен летно време во мод за одвлажнување, ама и тогаш работи на ќоро)

Во мод греење никако не може да намали влажност дури и да сака…

Плацебо ефект добиваш само со тие опции…
Затоа и ги викам тракатанци!

Може Уруру Сарара да зголеми влажност и функционира слично како примерот со лончето полно вода кое врие на шпорет.
Си има дополнителен вентилатор на надворешната кој повлекува свеж влажен воздух и го спроведува низ посебен филтер каде што таа влага се задржува.
Кога во просторијата што се загрева влажноста ќе опадне тогаш во надворешната се активираат греачи. Изгледаат како танки спирали и го загреваат воздухот кој поминува низ нив. Потоа тој топол воздух поминува низ филтерот на кој претходно има собрано влага, испарува таа влага и се внесува внатре во просторијата.

Кога сме на темава со влажност, дали https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10267&product_id=20473&mfp=manufacturers[224] ова ќе ми помогне? Го имам во подрум, брат ми го користел, но веќе не. Го нервирало дека кога му работел му се зголемувала "загаденоста" што му покажувал дисплејот на прочистувачот, но ми кажа дека он му ставал чешмовача вода, а можеби требало дестилирана, па можеби и тоа да е причината. Два пати го употребил и го спакувал во подрум. :icon_lol:

Може Уруру Сарара да зголеми влажност и функционира слично како примерот со лончето полно вода кое врие на шпорет.
Си има дополнителен вентилатор на надворешната кој повлекува свеж влажен воздух и го спроведува низ посебен филтер каде што таа влага се задржува.
Кога во просторијата што се загрева влажноста ќе опадне тогаш во надворешната се активираат греачи. Изгледаат како танки спирали и го загреваат воздухот кој поминува низ нив. Потоа тој топол воздух поминува низ филтерот на кој претходно има собрано влага, испарува таа влага и се внесува внатре во просторијата.

Друже, чист маркетинг… ;)
Триста анимации у секунда, ама објаснување нула!
А и како да има објаснување, кога ќе се фатат со физиката во костец, и ќе им испадне лагата…
Еве сам велиш цитирам:
повлекува свеж влажен воздух
Свесен си дека ова е парадокс? Дека не бива?! Не постои..?
Физика 101! Капацитетот на задржување вода опаѓа со температурата!

Тоа што надвор е -7, како резултат дава низок капацитет, а според тој капацитет исполнетоста е рецимо Rh70%
Што звучи многу, ама забораваш дека е релативна вредност во однос на максималниот капацитет на задржување на таа и таа температура!

Релативна влажност внатре на 30-40% е всушност многу повеќе вода во воздухот! Само што релативно е малку во однос на максималниот капацитет што воздухот го има на 22-23c!

Второ, филтри-милтри…
Од каде вода за испарување во тие филтри?!
Си се прашал?!
(Да точно, кај испарувачите има такви капиларни “филтри”, амс исто така и посуда кај што се дотура вода за да можат да зимаат од негде! Урруто го нема тоа..)

Летно време да, ова ќе функционира со топол надворешен воздух од 35-40ц
Ама чиста лага и превара е дека Уруру Сарара може да овлажнува зимно време!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom