- Член од
- 17 август 2008
- Мислења
- 194
- Поени од реакции
- 3
Оно ако ама зошто.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Темава, како што јас ја сфатив(а ваљда и многу други) се однесува на Зошто во некои земји не е нормално да се има секс пред брак?....i na africki pleminja koj sto se zabegani so veruvanja i sve im e normalno da e vo brak... a i na zapadniot svet koj sto e napreden ima isto taka golem procent koj sto se zalaga za toa ... itn... opsto poznato bilo sto e normalno i porano i sega ali ... sega e otideno na da mu bide sram na nekoj ako ne legnal/a pred brak ... citav negde tema za 18 godini devojce prasuva dali e sramno da se bide nevina na 18 godini... znaci do tolku psihata e isprevrtena da mladive devojcinja momcinja da se mislat dali e vo red so niv ... dokolku do pred nekolku godini se znaese shto e vo red a sto ne e... a sega devojcinja zbuneti so cudni prasanja i sramovi .... neznam zosto nikoj ne ja sfaka temava ... i nema odgovor... znaci do tolku mnogu e ispran pametot na site sto nemaat ni dva zbora ili dve misli da vo umot za temava... bez razlika na nacitani pametni lugje ovde , za ova nema nikoj nisto vo umot li? .... jas dadov moe mislenje i primer zosto e vaka ... na prviot post ... itn. ...
bravo be kako gi sfati ti alal da ti e... moze i zatoa decata deneshni se ostaveni po ulici i so po dva tri dzointa u raka i pafkaat trava i ostali drogi i se seksaat decista na sekoe kjose, normalno deka ne se krivi tie, nego vakvite roditeli sto bi bile... ako ti imash dete ke go vospitas taka? ... da? ako e zensko da duva trava i da se soblaka na sekoja livada? ako e mashko da se brcka so sekoja takva? i so trava u usta? taka?
da taka e Divajn ne mislam na tie sto imaat normalni seriozni vrski koj sto od x pricini propadnale...
a sto ako se desi obratnoto seksot jak a toj gjubre covek da ti bil... i posle ke si gi potisnuvas zelbite vo srceto za nekoj lele dobar tip ... a ti si se uletala po patlakot na nekoj... ili navodno seksualno odgovaranje nekoe si... e zaradi ova nastanuvaat razvodi pokasno, se po neshto coekot se uletuva a nikogas po vistinskite vrednosti i rasuduvanja itn...
Ако ти се погоди некоја неискусна, или некоја која неможе да те задоволи, што одма развод ќе бараш?
kakva odgovorna licnost, kaj hipici nema odgovornost, sto gi falis a sega protiv niv si... nemoze da ja ucis na odgovornost... ako si napredna i kako sto kaza deka hipicite bile ok ti treba da stapis so istoto vospituvanje... ke ja ucis da se soblaka i seksa sekade ako si полиберална od mene toa ke ja ucis... i ne zaboravaj da ja ucis kako se koristi kondom, i kako koga treba da abortira u slucai da ne ja potkaci nekoj... deka ne e strashna rabota ke nema da bide ubistvo abortus, i deka ne boli mnogu samo anestezja ke ti staat i tolku ke te cepat... posle ke ja ucis kaj da se leci od miljardata bolesti sto ke si gi zakaci deka ne e strashno ke ide na ginekolog ke si se rasiri i tolku... ili ke si ja naucis , da mectae i nikogas da ne se otkazuva od vistinskiot kolec za nea... neka talka po svetot itn itn...Ти темава како ја испреврте баш како ти одговара во муабет.Држи се до она дека нема секс пред брак и дека тоа подразбира сериозна врска без секс,логички.Истото важи и за влегување од врска во врска,нема допирање,ќе се чека судбоносното да.Затоа и ја отвори темата,ако те сфатив како што треба
За првиот дел,како ќе го воспитувам моето дете,едноставен одговор:Во духот на слободното изразување,да стане човек со свои вредности,со свои ставови и одговорна личност за своите постапки.Таква сум јас,така ќе го воспитувам моето дете.Ако јас сум полиберална од тебе во однос на општеството,тоа не значи дека јас гола се шетам по улица и дувам трава пред врата или пак манијачам луѓе по паркови.Толеранција,љубов и мир е паролата,јас негледам ништо лошо да се воспитуваат децата во тој дух.Напротив сметам дека тоа е и единствениот начин во ова брзо време на живеење да им го покажеш овој пат.
Ги спомнав хипиците,не со намера да вмешувам војни,туку со намера да укажам дека и нашите баби и дедовци се сексале пред брак.Оние што не се сексале се мажеле на 17 години.Да не треба да ја учам ќерката да бара маж на 17 за да ги задржи горе гаќите?Но немој да ме сфатиш погрешно,дека јас пропагирам овде легнување со кој стигнеш.
А за вориот дел од цитатот:нели првин се запознаваме,па започнуваме врска,па се мажиме,па се сексаме.Значи прво го запознаваш човекот,па креветот.Но ако го ставиш потписот,пред да го пробаш креветот,шансите за развод се поголеми.Да во право си![]()
:pos2:
Ти имаш свој став зашто поддржуваш сваќање од 15 век... али она нема зашо сака да има активен секс живот пред да се омажи?![]()
од тие себични што ги викаш.... како и повеќето мажи и жени овде кои планираат нормален живот. А ти барај такви спастрени како што ги кажуваш... може и ќе најдеш овдека.
Не сваќам зашто се развива толкава дискусија на толку едноставно прашање.
Се е до културата на државата.
Сексот не е работа во телото. Тоа е потреба и едно повисоко ниво во љубовта.... seks ti e anticka rabota u telovo... ne postoi od denes seksot ...
Жал ми е што го слушам ова. Не е се во искусноста, има нешто и во убавината и чувството на сексот. Не е се’ во позите и познавањето, има нешто и во чувствата и возбудата....a ako odma baras iskusna znaci ke si najdes nekoja pominata bajagi vreme ili prostitutka tie ti se naj naj iskusni...
Психата не е обработена, туку поставени се некои си норми, кои се индивидуални или прифатени или одбиени. Сепак, она што било порано не за џабе е сменето. Секогаш се оди он подобро, многу ретко кон полошо....nema blage veze iskusna neiskusna i obratno, se se raboti na toa kako denesniov svet ja obrabotil psihata na covekot... isprale dobar del od umot na narodot...
Внатре го пишува токму она што јас го кажувам цело време. Темата не е утната, само мислам дека ти не си ја сфатил самиот. Ама ајт не е битно. Битно се разбираме.Abe batali go toa prasanje za temava sto e... vnatre pisuva sto e temata a ne pocetnoto.. toa prasanje nabrzina go bapnav ... ali ne sum po forumi mnogu i neznam kako da go smenam ... ako sakas smeni go kako ti dusha saka ...
а која култура е нашава земја ... до вчера беше срамно 17 годишна девојка да имала секс а сега гледам стартувани теми на форуми од девојчиња на 18 години кој што се збунети и прашуваат дали е во ред нешто со нив што се сеуште девици, значи се работи за преокрет на психата кај сите ... ако беше до култура ќе беше општо познато пример за Македонија дека вакава и ваква култура имаат... него не е така...
а која култура е нашава земја ... до вчера беше срамно 17 годишна девојка да имала секс а сега гледам стартувани теми на форуми од девојчиња на 18 години кој што се збунети и прашуваат дали е во ред нешто со нив што се сеуште девици, значи се работи за преокрет на психата кај сите ... ако беше до култура ќе беше општо познато пример за Македонија дека вакава и ваква култура имаат... него не е така...