Зошто си ја сакам државава?

• Креатор на темата Креатор на темата Вештерот
  • Време на започнување Време на започнување
Па добро не дека се тоа толку различни работи. Си ја сакам државата и татковината затоа што тука се чувстувам најубаво. Само дома си е дома.
Сепак се различни.
Државата е апаратот. На пример, србоманската Македонија на Колишевски, од 1948, која го даде Прохор Пчински, ја искасапи граматиката и правописот, само за да личат повише на српските, која им ги земаше имотите на луѓето, а оние кои беа за независна Македонија ги стрелаше како бугарофили.
На пример, таа држава не ја сакам, а земјата сепак е иста ја сакам и таа земја Македонија и оваа земја Македонија, што е излишно да се каже, пошто е истата со милениуми.

Сепак се различни.
Државата е апаратот. На пример, србоманската Македонија на Колишевски, од 1948, која го даде Прохор Пчински, ја искасапи граматиката и правописот, само за да личат повише на српските, која им ги земаше имотите на луѓето, а оние кои беа за независна Македонија ги стрелаше како бугарофили.
На пример, таа држава не ја сакам, а земјата сепак е иста ја сакам и таа земја Македонија и оваа земја Македонија, што е излишно да се каже, пошто е истата со милениуми.
Па добро зборуваме за државава од 1991 кога стана независна (колку толку -) ).

Па добро зборуваме за државава од 1991 кога стана независна (колку толку -) ).
За неа можеби е подобро да не почнуваме да зборуваме. У старт се испосра државата и од тогаш низбрдо тргна све. За денес да додеме до ова дереџе.

За неа можеби е подобро да не почнуваме да зборуваме. У старт се испосра државата и од тогаш низбрдо тргна све. За денес да додеме до ова дереџе.
Ќе ја средиме, сепак сега е далеку полесно отколку во последниве 2 милениуми...или не?

,,,,za vakva rabota ednostavno ne se razmisluva,,,,
,,,kratko i jasno-se saka/kakva i da e/,,,

mala zemja no ubava i bogata so prirodni bogatstva
e sega kolku e dobro da zivees vo makedonija e drugo prasanje :D

Кога ќе размислам убаво татковината си ја сакам затоа што сум роден тука, а државата не! Според мене двата збора нема исто значење(државата/татковината) тука зборуваме за државата а во истата нема добар живот,мир,економска стабилност и ред други работи..

Браво за темава,не сум ја видел до сега.. прав шок за Македонците со бугарски пасоши и овие другиве.. продадени..

Инаку ја сакам затоа што ја сметам како аманет(личен) иако не ја сакам ни сегашната ни минатата власт..

Татковината си ја сакам највеќе на свет, а државата ја мразам највеќе на свет, затоа што се чуствувам како граѓанин од 5 класа, пред мене има албанци,турци,,власи, роми ..., а јас сум само една од милион овци во оваа држава која само блее и ја шишат секој ден, а по некој ден во годината и овчарчето и го оп...а, така ради правни норми.

~ Зошто со луѓето таму ми лежат најголемите спомени
~ Зошто кога шетам низ маало се поздравувам со секој втор
~ Зошто секогаш имам со кој да седнам кафе да се напијам (во филџан, не во картон)
~ Зошто нема подобро будење од со мирисот на манџата на мајка ми
~ Зошто постојат 7ца, Ројал, Апче, Палма, Мекиците, Дестан, Буцко и шопска салата во секое мени
~ Зошто духовната вредност>материјалното
итн.

Јас си ја сакам татковината .

Заради многу причини.

- Маќедонската храна.. Ајварот, пинџурот... Или го знаете она: Секој пат кога сум изнервиран од државава со себе си носам еден домат, почнувам да го јадам и знам дека на друго место нема да го пробам тоа. И вистина, во друѓи земји доматот не е ист како овде.

- Луѓето овде.. колку и да хејтаат, колку и да се незадоволни знам дека можам секогаш да се опуштам додека разговорам отколку на друго место... Се чуствувам слободно.

- Природните убавино... Има многу луѓе кои не се свесни за убавините кои ни ѓи нуди Маќедонија.

- Затоа што имаме убав ноќен живот..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom