Зошто си ја сакам државава?

• Креатор на темата Креатор на темата Вештерот
  • Време на започнување Време на започнување
В

Вештерот

Гостин
Инспириран од една друга тема се решив да отворам една позитивна тема.
Прашањето е: Зошто си ја сакам Македонија?
Наброите што е можно повеќе убави работи:)

Еве ќе започнам јас.

Бевме во полуфиналето на Европско првенство
Имаме највкусна храна на цел свет
Имаме прекрасни планини и природни убавини
Имаме богата историја

(до модераторите: Ако се повторува темата избришете ја. Барав по архиви не најдов ништо слично ;) )

Најпојќе за местоположбата. Природат.Ако бирам место, од целиот свет сигурно не би избрал хаваи австралии и други работи туку токму балканот. Било црногорски дел, било албански, било Македонско-солунски, или пирински.Битно е топ локација со природна убавина.

Ајде да се надополнам.
Има тенденција во темава да се истакнуваат негативности. Никој не рече дека не постојат и дека е се розево. Меѓутоа не е намената на темава да критикуваме. Си има многу други места и теми кај што се прави тоа.
Темава ја отворив за да се потсетиме на сите оние работи кои не прават радосни што го имаме ова парче земја затоа што ми се чини дека на секој чекор слушаме како ова или она не чини, а многу ретко слушаме што чини.
Значи ве молам овде убавите и добри работи да се пишуваат

Единствена причина што ја сакам е зошто сум пораснал овде , и природните богатства се незаменливи ..... друго нешто ако споредам ќе најдам далеку подобро в комши или преку океан

затоа што е моја Татковина, точка

И да не е најубава, и да е најсиромашна, и да е најникаква, јас ќе ја сакам најмногу. Тоа нема врска со општествените состојби, социјалниот, здравствениот, образовниот систем или пак геостратешката положба. Ни пак со кошарката. :cuc:

.....државата не ја сакам воопшто....бидејќи државата претставува административен апарат....систем на политичко уредување....економско уредување...и слично....а ништо од ова кај нас не функционира правилно

...но ако зборуваме за Македонија како земја....како татковина...како место под сонцето....како народ кој живее тука и слично....тогаш да ЈА САКАМ бидејќи

....Македонија има многу сончеви денови
....Македонија има многу вода
....Македонија има убава клима
....Македонија има убави шуми
....Македонија има прекрасни планини
....Македонија има богата култура
....Македонија има вкусна храна
....Македонија има прекрасни луѓе
....Македонија има плодна почва
....Македонија има добро вино
....Македонија има се што му е потребно на човек за убав живот

Но на Македонија и недостатува единство и визија за иднината.... (од големиот број полуписмени самопрогласени лидери и политички партии) народот на Македонија е толку разделен меѓу себе, убиени му се сите надежи за иднината, убиена му е вољата за живот....во Македонија луѓето не живеат....преживуваат....иако се опкружени со изобилие

Се надевам дека еден ден ќе се најде човек...кој ќе го обедини народот на Македонија....ќе даде смисла на животот во Македонија....ќе ја врати гордоста на граѓаните на Македонија и тие со крената глава ќе можат да застанат пред светот (најблиску до оваа визија беше кошаркарската репрезентација на Македонија)

си ја сакам оти сум МАКЕДОНЕЦ, оти немам резервна татковина.
си ја сакам дека тука не сум странец, не сум туѓинец, тука сум свој на своето, секаде на друго место ке бидам некој доселен од некаде.
си ја сакам дека тука сум се родил, таткоми тука се родил, дедоми, прадедоми и така натаму.
а и зошто би ја мразел, дека не е богата, дека климата не му чини или дека народот е таков како што е. па да ве потсетам дека и јас спаѓам во тој народ и по автоматизам значи и јас нечинам. впрочем и народот ја прави државата, така да ако ја мразам неа и сам се мразам.
п.с само какво е чувството кога ке ја помините границата, кога се враќате од странство, кога ке напиши на таблата РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. знаете дека сте дома, дека стигнавте

Тука сум се родил,тука живеам.. секоја мајка за своето дете е најубава,најдобра,најмила..во реалноста таа може да е грда,да не е убава..ама детето си ја сака без разлика колку е убава или не.
Нормално има и изроди кои ни мајка си не ја сакаат, ја вреѓаат,па дури може и да ја тепаат..

[/media][/quote]
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 13:40 ---
asdasd[/media][/quote][/media][/quote]
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 13:42 ---
зошто неможам да си ги читам коментарите ?[/media][/quote]

затоа што ми е моја земја со преубава природа преубави песни преубаво вино преубава храна ако не и најдобра кујна од сите :) .. и да значи јас си ја сакам земјата а за моменталната состојба политичко-економско-социјална е мн друга прикаска политичките структури не ги сакам лицемерни се крајно мене лично економско-социјалната состојба ми е таман па не се жалам ама факт е дека има многу со лоша состојба али земјата македонија затоа најмалце е крива тоа нека си ја бараат вината во идолизирањето на партиски ликови и глупавата послушност кон партиите...

Па си ја сакам оти тука сум се родил и израснал :) Одма коа ќе ги прашаат за воа прашање не знам зошто само за политики се прави муабетов, вајда знаете нешто друго освен да зборувате за политика на секоја тема ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom