Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Цитат:
„ Ако бог е творец на се,тогаш кој е творец на бог?
Нели се треба да има свој креатор,кој е креатор на господ?„
Кометар:
Звучи тешко прифатливо за човековото рацио, ама Бог е безпочетен, Него никој не го создал. Според тоа, она бите кое е безпочетно, пости и е бескрајно, бессмртно. И обратно: се што е создадено, има свој почеток, тек и крај.
Кај Бога, нема „пред„ „сега„ и „после„. Во духовниот свет, не важат законите од овој, материјалниов свет, каде имаш: простор, време, материја, енергија и информации. Во духовниот свет нештата „траат„, има само „сегашно време„. Затоа, Бог на Мојсеј му вели; „...Јас Сум Оној Кој Сум и Кој одсекогаш постои...„ Значи, Бог вели дека Е, а не дека бил или дека ќе биде.

Цитат:
„ Ако бог е творец на се,тогаш кој е творец на бог?
Нели се треба да има свој креатор,кој е креатор на господ?„
Кометар:
Звучи тешко прифатливо за човековото рацио, ама Бог е безпочетен, Него никој не го создал. Според тоа, она бите кое е безпочетно, пости и е бескрајно, бессмртно. И обратно: се што е создадено, има свој почеток, тек и крај.
Кај Бога, нема „пред„ „сега„ и „после„. Во духовниот свет, не важат законите од овој, материјалниов свет, каде имаш: простор, време, материја, енергија и информации. Во духовниот свет нештата „траат„, има само „сегашно време„. Затоа, Бог на Мојсеј му вели; „...Јас Сум Оној Кој Сум и Кој одсекогаш постои...„ Значи, Бог вели дека Е, а не дека бил или дека ќе биде.
Ако се што е создадено има свој крај,
и ѓаволот бил создаден,
зошто тој сеуште постои?!?
До кога ќе постои?
Зошто да не мислам дека господ свесно го создал ѓаволот,сакајќи овојн свет да биде пеколот?

Цитат:„
„Ако се што е создадено има свој крај,
и ѓаволот бил создаден,
До кога ќе постои?
Зошто да не мислам дека господ свесно го создал ѓаволот,сакајќи овојн свет да биде пеколот?„
Коментар:
Ѓаволот ќе постои до второто Христово доаѓање, до битката помеѓу „доброто„ и „злото„ на местото наречено Армагедон. До тогаш, ќе прави бељи по светот, оти Бог така му допушта, да ги искушува и лаже лушето и да ги претвори во свои робови.
Господ „свесно„ го создал и ѓаволот, но како бел, добар Ангел. Зашто типов „поцрнел„, веќе напишав. Во секој случај, Бог на сите свои словесни битија им дарува слободна волја дали Него ќе го прифатат за свој бог или не. Исто е и со ангелите. оние кои го послушаа ѓаволот, беа избркани од духовниот свет, а белите останаа во Божја близина. Во секој случај, Бог не „притиска„ врз нечија слободна волја за тоа какво ќе биде нечие однесување: добро или лошо.

Ne mi e jasno zosto religijata se "mesha" vo naukata,koga naukata ne se "mesha" vo religijata....

Dokazi deka religijata se mesa vo naukata?
Setetese na reakciite na crkvata vo vrska so kloniranjeto...( toa e samo del od dokazite,gi ima mnogu, samo jas nemam vreme... )

Sto mislite Vie vo vrska so ova?
Tuka si u pravo ili na ona deka covekot se rodil od zemja i u zemja ke si odi, a ne nastanal od majmun glupost na vekot

Цитат:„
„Ако се што е создадено има свој крај,
и ѓаволот бил создаден,
До кога ќе постои?
Зошто да не мислам дека господ свесно го создал ѓаволот,сакајќи овојн свет да биде пеколот?„
Коментар:
Ѓаволот ќе постои до второто Христово доаѓање, до битката помеѓу „доброто„ и „злото„ на местото наречено Армагедон. До тогаш, ќе прави бељи по светот, оти Бог така му допушта, да ги искушува и лаже лушето и да ги претвори во свои робови.
Господ „свесно„ го создал и ѓаволот, но како бел, добар Ангел. Зашто типов „поцрнел„, веќе напишав. Во секој случај, Бог на сите свои словесни битија им дарува слободна волја дали Него ќе го прифатат за свој бог или не. Исто е и со ангелите. оние кои го послушаа ѓаволот, беа избркани од духовниот свет, а белите останаа во Божја близина. Во секој случај, Бог не „притиска„ врз нечија слободна волја за тоа какво ќе биде нечие однесување: добро или лошо.
што е Армагедон?
Крајот на светот?

Ако господ на сите им дава слободна волја,право на избор,
зошто тогаш не не прашал какви сакаме да бидеме,па такви да не направел?Или,зошто да морам да верувам во него,за да можам да го постигнам она што го сакам,да останам на овој свет во наредните 10 000 години?Навистина постои право на слободен избор?

Зошто господ му допушта на ѓаволот,да тој им нанесува зло на лужето низ светот?Затоа што луѓето така сакаат?не верувам дека некој човек сака да биде повреден...

Цитат
„што е Армагедон?
Крајот на светот?„
Коментар:
Колку се сеќавам, Амагедон е (ќе биде ) место околу реката Јордан, во нејзината долина, каде ќе се случи конечниот судир меѓу Христа и белите ангели од една и црните ангели од друга страна. После тоа, „црните„ ќе бидат одредени за вечен „престој„ во пеколот, но и таму ќе постојат, ќе битисуваат, нема да исчезнат.
Цитат:
„ Ако господ на сите им дава слободна волја,право на избор,
зошто тогаш не не прашал какви сакаме да бидеме,па такви да не направел?Или,зошто да морам да верувам во него,за да можам да го постигнам она што го сакам,да останам на овој свет во наредните 10 000 години?Навистина постои право на слободен избор?„
Кометар:
Па ни јас неморам да верувам во Него, мене ама баш никој не ме тера да верувам во Севишниот!
Зашто Бог не „направил„ вакви? Е па таква е Неговата волја, а не мој избор!, Арно ама Бог најдобро знае што е за мене добро, а не дека јас го знам истото. Разбира се дека следењето на Христовото учење и вер(б)ата во Него се висока гаранција не за живот од 10 000 години туку за вечен, бескраен живот.
Да, никој несака да биде повреден. Тоа лушето го прават поради своето славољубие и наместо да си служат еден на друг, тие се наметнуваат еден на друг! И од тоа наметнување доаѓа и повреденоста и отуѓувањето на луѓето едни од други!
Господ му допушта на лукавиот да прави зло, затоа што без искушение нема ни спасение! Влезот во Рајот треба да се заработи, со борбата на поединецот но и на колективот протв злото во овој свет! Во Рајот не се влегува туку-така, без заслуга! Рајот е место на апсолутна добрина, па кој сака да се „одобри„, ќе може да влезе во Рајот.

Цитат
„што е Армагедон?
Крајот на светот?„
Коментар:
Колку се сеќавам, Амагедон е (ќе биде ) место околу реката Јордан, во нејзината долина, каде ќе се случи конечниот судир меѓу Христа и белите ангели од една и црните ангели од друга страна. После тоа, „црните„ ќе бидат одредени за вечен „престој„ во пеколот, но и таму ќе постојат, ќе битисуваат, нема да исчезнат.
Цитат:
„ Ако господ на сите им дава слободна волја,право на избор,
зошто тогаш не не прашал какви сакаме да бидеме,па такви да не направел?Или,зошто да морам да верувам во него,за да можам да го постигнам она што го сакам,да останам на овој свет во наредните 10 000 години?Навистина постои право на слободен избор?„
Кометар:
Па ни јас неморам да верувам во Него, мене ама баш никој не ме тера да верувам во Севишниот!
Зашто Бог не „направил„ вакви? Е па таква е Неговата волја, а не мој избор!, Арно ама Бог најдобро знае што е за мене добро, а не дека јас го знам истото. Разбира се дека следењето на Христовото учење и вер(б)ата во Него се висока гаранција не за живот од 10 000 години туку за вечен, бескраен живот.
Да, никој несака да биде повреден. Тоа лушето го прават поради своето славољубие и наместо да си служат еден на друг, тие се наметнуваат еден на друг! И од тоа наметнување доаѓа и повреденоста и отуѓувањето на луѓето едни од други!
Господ му допушта на лукавиот да прави зло, затоа што без искушение нема ни спасение! Влезот во Рајот треба да се заработи, со борбата на поединецот но и на колективот протв злото во овој свет! Во Рајот не се влегува туку-така, без заслуга!
хмм....не разбирам....

Знам дека се гаранција за вечен живот,но во некој друг свет.
Како да стигнам до живот од 10 000 години,ама во овој свет?
( нели постоеше право на слободна воља? )

Цитат:
„ Знам дека се гаранција за вечен живот,но во некој друг свет.
( нели постоеше право на слободна воља? )„
Коментар:
Нема чаре за живот од 10 000 години во овој свет. Адам живееше 930 а Ева 935 години, Значи и тие не живееја толку долго! Најбитно е тоа дека Господ не повикува и ни покажува како да станеме богови „по благодат„ и да бидеме со Него вечно во Рајот, да го гледаме Неговиот лик и ништо друго да не ни е потребно.
Слободната волја се состои мо мојот избор за тоа дали ќе се прилагодам кон Божјите заповеди или работите ќе ти „терам по свое„. Тоа е слободната војла: право на избор за приклонување кон доброто или кон злото. Нема трета можност: или е бело или е црно, но никаде нема сиво!

Цитат:
„ Знам дека се гаранција за вечен живот,но во некој друг свет.
( нели постоеше право на слободна воља? )„
Коментар:
Нема чаре за живот од 10 000 години во овој свет. Адам живееше 930 а Ева 935 години, Значи и тие не живееја толку долго! Најбитно е тоа дека Господ не повикува и ни покажува како да станеме богови „по благодат„ и да бидеме со Него вечно во Рајот, да го гледаме Неговиот лик и ништо друго да не ни е потребно.
Слободната волја се состои мо мојот избор за тоа дали ќе се прилагодам кон Божјите заповеди или работите ќе ти „терам по свое„. Тоа е слободната војла: право на избор за приклонување кон доброто или кон злото. Нема трета можност: или е бело или е црно, но никаде нема сиво!
Ако престанам да верувам во господ,или ако не верувам во него,сум го избрал злото?!?

Цитат:
„Ако престанам да верувам во господ,или ако не верувам во него,сум го избрал злото?!?„
Коментар:
Ќе да си во право...
Православието не познава трета можност, какви што се „воздржаност„, „неутралност„...
„..кој не е со Мене-против Мене е...“, вели Господ Исус Христос.

Цитат:
„Ако престанам да верувам во господ,или ако не верувам во него,сум го избрал злото?!?„
Коментар:
Ќе да си во право...
Православието не познава трета можност, какви што се „воздржаност„, „неутралност„...
„..кој не е со Мене-против Мене е...“, вели Господ Исус Христос.
Што стана со она.....прости им не знаат што прават

Цитат:
„Што стана со она.....прости им не знаат што прават„
Коментар:
Тоа се Господови зборови, кога оние кои Го чекаа, истите и Го распнаа на Крстот на Голгота (Голгота е градско ѓубриште на влезот од тогашниот Ерусалим).. Тие зборови сеуште важат. Имено, чинењето грев во незнаење дека сторениот чин е грев, има олеснителна околност, а тоа е незнаењето, само по себе. Но, таквиот грев не е простлив, иако е направен во незнаење па верникот мора и тој грев да го исповеда. Незнаењето дека чинам грев нема да ме спаси и нема да ме оправда од гревот. Незнаењето, односно, непознавањето на својата вера која точно укажува кои се човековите гревови, само по себе е грев-незнаењето е грев.

За промена како добар верник да престанеш да користиш туѓ компјутер и платен интернет од друг, да си земеш дома интернет кој сам ќе го плаќаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom