Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
Мислиш дека сме многу понапредни од животните?
Разгледај ја Планетава и размисли одново.:nesum:

Дa мислам дека сме понапредни затоа што еволуцијата не однела подалеку од животните,ни дала разум,ама како ние го користиме,е тоа е веќе друго прашање..Јас сум уверена дека нашата цел не е само продолжувањето на родот..:)

Дали луѓето правилно го користат својот разум....иии..сте виделе ли неразумно животно??? Јас не :nenene:

Дали луѓето правилно го користат својот разум....иии..сте виделе ли неразумно животно??? Јас не :nenene:

Јас викам дека не секогаш го користат правилно,и поконкретно не сите го користат правилно,ако беше така,светот ќе беше едно подобро место за живеење..

Така некако...И сега он топик..цел на живеење, знаатли луѓето дека имаат цел или само живеат од денес за утре како муви без глави? Има ли разумот врска со целта на живеењето
:toe:

Добра тема.
Со ова се занимавам во последниве 2 недели и сфатив дека у животот немаме некоја цел, туку само да се помачиме и на крај да си умреме :)
Затоа и јас во последниве 2 недели не се замарам ама баш со ништо, туку едноставно си уживам и го чекам оној ден коа ќе легнам да одмарам и пак нема да се разбудам (колку олеснувачки звучи). Заеби учење, заеби работа, иди уживај! Еден живот имаш.
Ако го исклучиме разумот, борбата, и го сведеме животот на хедонизам стварно мислиш дека ќе бидеме среќни??

Така некако...И сега он топик..цел на живеење, знаатли луѓето дека имаат цел или само живеат од денес за утре како муви без глави? Има ли разумот врска со целта на живеењето
:toe:
Мора да има. Не сме животни, животот не ни се сведува само на средување на егзистенцијалното прашање, ниту само на репродукцијата и продолжување на видот.

Животот нема цел. Се раѓаш, растеш, репродуцираш, старееш и умираш.

Животот нема цел. Се раѓаш, растеш, репродуцираш, старееш и умираш.

А со која помисла стануваш на сабајле?Некои викаат дека нема некоја посебна цел,стануваш,преживуваш и се враќаш во кревет,но сепак ете и преживувањето може да биде цел така?Ама сепак животот нема некоја смисла,се додека ти не му ја дадеш или додека не ја пронајдеш,а до тогаш сите за мене што се без цел се само празни души..

Јас викам дека не секогаш го користат правилно,и поконкретно не сите го користат правилно,ако беше така,светот ќе беше едно подобро место за живеење..

Вака... Мислам дека секој го користи својот разум таков каков што Господ му го дал... Ама има тука `карактерни особини` кои прават светот да изгледа така лош. Криминалот е една работа која го прави светот лош... Дали мислите дека кумовите на мафиите не го користат својот разум? Напротив јас мислам дека тие луѓе го користат најмногу својот разум... Само што тука гледаме дека постојат карактерни особини кои го прават светот како таков... Инаку... Шато му фали на светот... баше COOL. :)

Животот не е работа на сериозен напор, туку играчка со која треба да се игра и превртува, нешто што треба со уживање безгрижно да се проживува и најпосле безгрижно да се отфрли.
Спорет тоа играј се и ти !

celt na zivotot e da ja iscedis smislata na zivotot od teloto i koga ke odrtavis veke nema smisla, ama mnogu umiraat i koga zivotopt im ima smisla, od bolest, nesreka i slicno.

Епа целта на животот не може да ти го продолжи животот,може само да ти го исполни..

nihilista, на темава почнува да има по 2 твои мислења на секоја страна.
И не мислам на оние во кои поставуваш прашања на туѓи цитати, туку на оние од една реченица во кои само го повторуваш она што и претходно си го кажал.
Воздржувај се од такви постови.
Или напиши еден пост во кој интегрално ќе го изнесеш твојот став за смисолот на животот, или воопшто не пишувај (освен кога се работи за дискусија со друг член...тоа е добредојдено).

znaci nema zivot po smrtta?

Па јас мислам дека нема..За жал смртници сме и овој живот,завршува тука,еден е и единствен,еве нека има и друг(на пример реинкарнација) и тој живот ќе си е еден и единствен и нема да имаме шанса да промениме ни дел од него.Го живеам овој живот,творам,постигнувам цели,тука и сега...Не ми е гајле дали после постои нешто друго,затоа што секако и нема да се сеќавам,тогаш тоа ќе биде нов живот,тоа ќе бидам нова јас,со нови цели во животот и можеби мојот живот ќе има поинаква смисла од таа што му ја давам сега...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom