Зошто луѓето ја поврзуваат црната боја со се лошо?

• Креатор на темата Креатор на темата stefi
  • Време на започнување Време на започнување
Da i jas ja obozavam crnata boja, mistikata i se toa ama mozebi zatoa shto crnoto potsetuva na neshto mistichno i nepoznato, a bash nepoznatoto najmnogu gi plashi lugjeto pa zatoa. :toe:

crno kaj nas prvo se nosea punkerive na kocka, posle darkerite neli dark posto, i jas od vojska koa doov od JNA sve u crno bev, se cudea generalite da ne ti umro neko, ne nego to je stvar ukusa druze jeneral...

Sekogas koga odam na soping si povtoruvam vo sebe e ovoj pat nema da zemam nisto crno i pak crno ,pa mora da se osvezuva so drugi detali .Mozebi e sinonim za zalost zaradi toa sto se nosi na tazni nastani.Ne znam stvarno zosto ali e elegantna boja,jas ja sakam.

хмммммм како и да е скоро сите се изјаниле дека црната боја асоцира на нешто мрачно, темно...... мене ми е омилена боја и кога носам црно се цувствувам многу мокно, елегантно, посебно...... исто така ако некој носи црна боја наводно тоа е знак дека таа особа сака да остане незабележана од другите, како да сака да се скрие..за мене ова е ептен безвезе :toe:

Луѓето-НЕ, одредени луѓе-ДА...
Се зависи од човековата психа, информираноста и закоравеноста на паметот, средината на живеење, како и од многу други работи. Факт е дека бојата нема никаква врска со нештата кои ни се случуваат без разлика дали станува збор за убави или лоши нешта, само што одредени наши сфаќање треба да се уништат и целосно искоренат затоа што ионака се нема полза од нив.

Црната е спротивност на белата која би означувала светлина значи црната ќе претставува мрак и темнина.Кога жалиме носиме црно затоа што не асоцира на тага и нешто мрачно.Освен тоа многу луѓе се плашат од темнината од ноќта па затоа црната боја не асоцира на нешто лошо..

Скоро секогаш носам црно, не дека сакам да покажам нешто, туку мислам дека добро ми стои и е супер елегантна. А тоа што носам црно не ме прави лоша личност, барем можат да потврдат луѓето што ме знаат.
Така да тоа си е индивидуално и само одреден број на луѓе ја поврзуваат црната боја со лошо.

По скоро,црната боja ме асоцира на нешто мистериозно,отколку на нешто лошо.

Мистерија,неизвесност,некаква неисполнета празнина или пак некое задлабочување.Овие поими повеќе ме асоцираат на црната боја,отколку на нешто лошо.

Нијансите од секогаш ни биле специјалност,па зашто не и сега?
Најтемна е и делува како тешка..како и чувствата во таквите периоди..па се прави поистоветување.
Мене ми е многу повише комплицирана..а толку многу крие. И содржи вистински бои.

Црната боја во одредени случаи карактеризира мок и авторитет. Но мислам дека црната боја сама по себе не може да делува мистериозно зошто исто така важен е и моделот , стилот, начинот на кој ја носиш облеката, однесувањето сето тоа ја дава комплетната слика и значење на црната боја.Според мое мислење мистериозно може да делува кога би имала gothic елементи или е употребена во matrix стил.

Ја носам црно скоро секоаш и иам пуштено долга коса и сите шо не ме знаат ме праат наркоман... значи црната сепак ги асоцира на нешто лошо... а јас мрзам и цигари и дрога...неможам да поднесам ни дим...

Се зависи од самиот човек и неговата психа, но сепак, тука е и религијата. На пример христијаните жалат со црна боја, а други пак со бела. Јас лично не верувам во тоа, ја сакам црната боја и многу често ја употребувам, не мислам дека означува нешто лошо, тоа е само нашето размилување....

Црната боја е само симбол на лоши нешта поради тоа што е најтемната боја од целиот спектар, а кога ќе се случи нешто лошо, тоа визуелно за нас е мрачно,па затоа и го поистоветуваат со црната боја секако метафорично кажано, што во никој случај не го оправдува фактот дека во секој случај се поврзува со смртта или нешто сл. А и кај нас таа е боја на жалост, така да и тоа има некоја улога. :pipi:

Затоа што секоја боја има свое психолошко дејство, т.е. кај нас предизвикува разни чуства. Боите одсекогаш имале голема симболична вредност. Црвената на пример, е боја на љубовта, но во политичкиот живот таа го означува комунизмот. Зелената е бојата на надежта, но воедно и бојата на Исламот, и здруженијата за заштита на природата. Во европската култура црниот круг е боја на жалост и проклетство, меѓутоа на далечниот исток, на пример во Индија, тоа е белата боја. Жолтата е боја на Евреите, но и на Ватикан; розевата означува оптимизам, виолетовосината љубомора, итн.
Црната боја е симболика на фашизмот и треророт воопшто и означува тага, болест, смрт, несреќа едноставно има такво психолошко делување кај луѓето.​

Јас мислам дека не постои никаква врска помеѓу религиите и боите. Зошто тогаш поповите се облечени во црно, ако таа боја представува лошо???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom