Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
abe ti svarno si tvrdoglav kako moze edno semejstvo koe e pripadnok na nekoja verska zaednica da odi protiv tie verski zakoni kako da ti objasnam ako verata i tradicijata gi nema ja nema i kulturata toa ostanalo od prastari sea ti toa ne moze da go smenis plu kako deteto ke go nauci svoeto ime ako mu go kazes po 10 god do togas toj ke se vika bezimenko

Не е вистина дека ако ја нема верата дека ке ја нема и културата.

Оти таква им е верата..
ако не ги крстат автоматски прае прекршок пред Бога типо шо нема да го крсте своето дете и .... вииш..
Мора да го крсте за да остане свет пред Бога.. ааанд
Детето секако после од коа ќе почне да размислува може да си ја смене религијата (тоа у шо ќе верува)
сепак мора некој да го насоче кон религија за да оно уствари поседува религија...
ако никој не го насоче цел живот ќе се чуде зашо живее и која му е поентата на живеење и...
ќе размислува најразлични начини за убивање и самоубивање

препознаваш се некаде а? а? а? :)

Do you wanna play?

Крштевањето на бебињата се прави од чисто суеверие, демек ако ако почине некрстено ќе гори во пеколот и затоа ги крстат - затоа што така ги плаши православната црква со цел да оствари дополнителен профит од суеверните луѓе.

Крштевањето на бебињата се прави од чисто суеверие, демек ако ако почине некрстено ќе гори во пеколот и затоа ги крстат - затоа што така ги плаши православната црква со цел да оствари дополнителен профит од суеверните луѓе.

крштевањето се праве уште од времето пред Исус батка.. и нема профит у тоа.. и да е суеверија никој не го кошта да земе да го замие детето у водичка.. со тоа он не му задава вера на детето, со тоа он прае нешто по негова вера.. ако тоа шо го крштева детето нема никаква врска значи после од коа детето ќе си ја избере правата религија шо мисле дека е за него... тоа шо са го замиле у водична ништо не му мене ..

Сваќаш ?

крштевањето се праве уште од времето пред Исус батка.. и нема профит у тоа.. и да е суеверија никој не го кошта да земе да го замие детето у водичка.. со тоа он не му задава вера на детето, со тоа он прае нешто по негова вера.. ако тоа шо го крштева детето нема никаква врска значи после од коа детето ќе си ја избере правата религија шо мисле дека е за него... тоа шо са го замиле у водична ништо не му мене ..

Сваќаш ?
Твојот пост е само теорија.
Во практика, се` е различно.
Влијанието на крштевањето е многу големо.
За ова, доказ може да претставува процентот на крстени атеисти ( значи луѓе кои биле крстени на својата прва година, а сега се атеисти ) кој е многу мал, и процентот на некрстени верници ( значи сами одлучиле да станат христијани ) кој е многу мал.

Твојот пост е само теорија.
Во практика, се` е различно.
Влијанието на крштевањето е многу големо.
За ова, доказ може да претставува процентот на крстени атеисти ( значи луѓе кои биле крстени на својата прва година, а сега се атеисти ) кој е многу мал, и процентот на некрстени верници ( значи сами одлучиле да станат христијани ) кој е многу мал.
Ти изгледа не сфакаш. Мунвиспер кажа дека чинот на крштевање не те одредува дали ке си верник или атеист, туку само помага ако умреш на млади години, да не одиш во пеколот туку во рајот, односно крштевањето ти е како превентива од одење во пеколот ако се умре на млади години.

А шо демек бебињата во африка што умираат некрстени вечно ќе горат во пеколниот оган само затоа што некој поп не ги попрскал со водичка а?
Знаете ли колку бебиња умираат при самиот пораѓај и немаат ниту време, ниту шанса да се крстат? И шо Праведниот Бог ќе ги бапне овие во пеколниот оган?
Ви се чудам на паметот и на храброста да измислувате некои вакви чудни вонбиблиски догми.

Katolicite i pravoslavnite treba da si priznaat pred samite sebe deka krstevanjeto bebinja e nadvor od hristijanstvoto.Dodeka ne go razberat toa ke bidat mnogu daleku od Bog!

А ти ако починеш некрстен каде ќе одиш?

Katolicite i pravoslavnite treba da si priznaat pred samite sebe deka krstevanjeto bebinja e nadvor od hristijanstvoto.Dodeka ne go razberat toa ke bidat mnogu daleku od Bog!

А зарем во толку многу семејства кои биле покрстени од страна на апостолите немало ниту едно дете? Бај д веј, во Библијата се вели дека тие покрстувале ЦЕЛИ семејства!

A ti od kaj znaesh deka se odi negde posle smrtta? znachi deka veruvash vo zadgroben zivot?

Не е работата во што јас верувам, туку како некој си го сфаќа крштението и зошто во тој однос се делат возрасните од децата.

И многу ме интересира како тоа апостолите покрстувале мноооогу цели семејства, а во нив немало ниту едно дете.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom