Зошто да бидам патриот?

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Toa што мене ми беше поентата е кажано во постов над мојот,бидејки очигледно дека јас не бев сватен

И јас понекогаш размислувам така....зошто да ја сакам земјава кога не сторила многу за мене...

Ја сакам бидејќи ми е татковина, не за друго. Јебига, шта је ту је. Една земја си имаме и само таа и може да ја сакаме. А не како тие што земаат пасош од друга земја и се прават патриоти...такви највеќе мразам.

Безусловна љубов не постои спрема никој па ни спрема државата, ако државата е народот, и народот ни е таков каков што ни е, тогаш не постои ни спрема народот. Јас можеби многу не ја познавам нашата историја во детали, ама искуството не ми е многу позитивно наклонето кон оваа држава. Ако, јас не можам да влезам чоечки во нити една државна институција и потоа да не карам и врнам по цел ден, е тоа многу малку ме потсеќа на љубов и верност кон една држава а да не зборам за сите останати с....а кои ни се дешаваат тука во нашата мила земја.

Si go sakam GETOVO nareceno Makedonija,iako ne e priznato od site pod toa ime,sepak da storime se shto mozeme eden den da bide nekakov faktor barem vo regionov osobeno kako drzava so site elementi.Mislite li deka dokolku ima Makedonci so drugi pasoshi toa gi pravi pomalku patrioti od onie shto nemaat.
Patriotizmot ne se meri so pasoshi i so drugi dokumenti,patriotizmot se meri so delata shto si gi napravil za emancipacija na sopstvenata zemja i na svojot narod,pri toa ne ocekuvaki deka ke ti bide vrateno barem priblizno so ista mera.Jas sum siguren deka dokolku nekoi "kvazi-patrioti" gi vratat sopstvenite diplomatski pasoshi so koj se povlasteni da patuvaat niz svetot,golem broj Makedonci ke gi zapalat javno tugite pasoshi i ke ostanat samo so Makedonskiot a mozebi i bez nego zatoa shto bidete ubedeni deka tie se pogolemi patrioti od onie koj se tepaat da imaat diplomatski ili sluzbeni pasoshi za izlez od GETOTO.

Македончето уште е под југословенската "култура" на живот, чекај државата да ти најде работа, државата она, државата ова, а властодршците да си ги пунат џепчињата преку криминални приватизиации итн.Впрочем и на тоа се темелеше Југославија, вработи ја баграта по "предузеќа" и школи, дај им паричка да можат да истераат летовање на Јадран, а за возрват добиваш послушно стадо, у стилот на Бора чорба Не бави се политиком, спавај, ради, чути, једи...Како је лепо бити глуп!

И после 15 години Македонецот не е променет највеќе благодарение на Б.Ц. и Киро Едноокиот.Да не се повторувам со Трн и Мисирков преку какви дејствувања овие "државотворци" му ја скршија кичмата на македонскиот народ, но и ден-денес му ја докршуваат...е сега доаѓаме до сегашноста...Слободно можам да констатирам дека македонскиот народ денеска е со скршена кичма во сопстена држава.А скршената кичма се манифестира со тоа што почитувањето кон македонските вредности опаѓа, пасивност за вклучување во моментално пројавените проблеми кои го тангираат македонското постоење (јазикот, името, црквата, територијата), спремност да се декларираш било како (најчесто Бугарин) за да можеш газето да си го прошеташ по светов без додатни 50 евра за виза, спремност да газиш преку своите корени за да стигнеш до некаква финансиска корист, спремност да му го пушиш на гркот во амбасада после 10 саата чекање, само за да можеш да им фркнеш плус 1000 евра на цигано-атињаните, да си се бањкаш во Егеј, да си лапкаш гиро и да не обрнуваш внимание дека при секој контакт со некој циган веднаш те ебе у здрав мозок дека си Фиромец а ти само да му се смешкаш и да си лапкаш од гирото.

Епа тоа е денешната состојба на обичниот Македонец, во неговата психа зборот Македонија се помалку има дејство да му предизвика стравопочит, а тоа е мнооогу лошо.....и те поттикнува на едно погрешно прашање Зошто да бидам патриот?-А што да бидам....има одговор....

Kvendolin напиша:
Безусловна љубов не постои спрема никој па ни спрема државата, ако државата е народот, и народот ни е таков каков што ни е, тогаш не постои ни спрема народот. Јас можеби многу не ја познавам нашата историја во детали, ама искуството не ми е многу позитивно наклонето кон оваа држава. Ако, јас не можам да влезам чоечки во нити една државна институција и потоа да не карам и врнам по цел ден, е тоа многу малку ме потсеќа на љубов и верност кон една држава а да не зборам за сите останати с....а кои ни се дешаваат тука во нашата мила земја.

Mislish li deka vo SAD mozesh da vlezesh vo sekoja drzavna institucija i da "vrnesh" so karanje po cel den?Tamu nema ni da se priberesh do instituciite osobeno dokolku karash.Sepak toa ne gi pravi Amerikancite pomali patrioti otkolku drugite.Za edno GETO i ovaa sloboda shto ja imame e mnogu no sepak ne treba da zastaneme tuka,tuku da rabotime i da ja napravime sposobna ovaa zemja da ni vrati barem malku od ona shto sme napravile za nea.
Patriotite rabotat za svojata zemja ne ocekuvaki nishto za vozvrat ama dokolku zemjata im vrati samo mal procent za zaslugite tie se preblagodarni.

Зошто да бидам патриот?? Патриот сум пошто ми дава убаво чуство кога знам дека потекнувам од земја што дала многу владетели,цареви,херои,ме прави да си се осеќам убаво.Ситуацијата не е сјајна-па и никоаш да не е нема да се откажам на ниеден начин од земјава од инат на соседните народи кои ми имаат направено бељи и компликации на многу членови од моето семејство низ минатото по насловот на темава, нивните негирања ме прават уште поубеден во моето дека сум Македонец и друго не можам да бидам ,затоа нема да се трудам убаво ми е вака имам за леб не ми се потребни ''чужди папири'' за да живеам можам само да се надевам на подобро за државава а народното чуство(според мене) е нешто што се негува независно од парица-безпарица!!

Ghost напиша:

Завчера беше Св. Кирил и Методиј, сега државен празник, гордост за Македонија, за јазикот кој го прави човека човек, и еден народ народ. Како се прослави тој ден во Македонија? Како се чувствуваме по тоа прашање, се израдувавме ли дента, се разбудивме ли со возбуда во срцето?
3 теми се отворија на форумов по тоа прашање, со 2-3 одговори или прегледи.
За вработувањето....имам пријател, пушти оглас за работа во агенција за недвижнини. 4 месеци стоеше огласот во весник, со цели 2 интересирања за местото.
Го почитуваме ли законот за непушење во институција како болница, школо/факултет, театар итн?
Фрламе ли ѓубре на улица?
Што направивме да ги поддржиме Љубе и Јохан во Хаг, гинат за Македонија?
Запленувањето на хероинот на српска граница беше опишан како, Грујо се прчи.

На крајот, и не е поентата да си ги раскажуваме бајкиве, јасно ни е на сите какви смешки ни е политикава и како ни ги одредила животите. И јас сум да критикуваме. Ама ако си бескичмењак, немаш право да критикуваш, туку ќе си ќутиш.

ABC напиша:
Mislish li deka vo SAD mozesh da vlezesh vo sekoja drzavna institucija i da "vrnesh" so karanje po cel den?Tamu nema ni da se priberesh do instituciite osobeno dokolku karash.Sepak toa ne gi pravi Amerikancite pomali patrioti otkolku drugite.Za edno GETO i ovaa sloboda shto ja imame e mnogu no sepak ne treba da zastaneme tuka,tuku da rabotime i da ja napravime sposobna ovaa zemja da ni vrati barem malku od ona shto sme napravile za nea.
Patriotite rabotat za svojata zemja ne ocekuvaki nishto za vozvrat ama dokolku zemjata im vrati samo mal procent za zaslugite tie se preblagodarni.

е ова мислење само тука кај македонците го има, додека да се случи во странство државата и да помисли на намалување на плати (како што беше случајот со камионџиите во Франција), да видиш како народот рипа братче и за еден ден се повлекуваат сите тие мисли, па дури и понатаму самата влада се труди да им удоволи на многу други начини на нивните граѓани, само да не ја загубат власта нити пак да им се оцрни лицето :nerv:

JASMIN напиша:
Завчера беше Св. Кирил и Методиј, сега државен празник, гордост за Македонија, за јазикот кој го прави човека човек, и еден народ народ. Како се прослави тој ден во Македонија? Како се чувствуваме по тоа прашање, се израдувавме ли дента, се разбудивме ли со возбуда во срцето?
3 теми се отворија на форумов по тоа прашање, со 2-3 одговори или прегледи.
За вработувањето....имам пријател, пушти оглас за работа во агенција за недвижнини. 4 месеци стоеше огласот во весник, со цели 2 интересирања за местото.
Го почитуваме ли законот за непушење во институција како болница, школо/факултет, театар итн?
Фрламе ли ѓубре на улица?
Што направивме да ги поддржиме Љубе и Јохан во Хаг, гинат за Македонија?
Запленувањето на хероинот на српска граница беше опишан како, Грујо се прчи.

На крајот, и не е поентата да си ги раскажуваме бајкиве, јасно ни е на сите какви смешки ни е политикава и како ни ги одредила животите. И јас сум да критикуваме. Ама ако си бескичмењак, немаш право да критикуваш, туку ќе си ќутиш.

па видиш друже, јас не ќутам, туку отворено ги ругам тие што сакаат мене да ми го н.......т И немам ни најамала работа да си преќутувам и да бидам послушно заморче :salut:

JASMIN напиша:

Јас само дадов една мала анализа и на крај сите сме безкичменаци, апсолутно сите 2 милиона.Македонскиот народ мора коренито да се промени од фрлање ѓубре на улица, преку почитување на законите, иницијативи за македонските бранители и респектирање на државните празници.

П.С.Но на некој не му одговара кај Македонците да се случат такви промени и со секакви средства го спречува тоа

е па јас не се замарам со политилчарите,што како и не може некоја продадена душа да ме разочара и поради него да не си ја сакам земјатА

е тоа да, им стиска кога државата ќе ги притисне да плаќаат казни, научени си се да си праат анархија тука :vozbud: Море дај боже сите овие закони во полицијата што ги донесоа, сите до еден да се спроведуваат како што треба, само така овој народ ќе се научи на култура (а која многу му фали)

Obicnite luge si se patrioti vo bukvalna smisla na zborot.Tie si gi plakaat kaznite i bez da bidat doneseni novi zakoni.Problemot lezi vo toa shto zakonite prvi ne gi pocituvaat tie shto gi nosat.Znaci vo ovaa zemja ima premnogu "kvazi-patrioti" i tokmu toa gi iritira golem procent na gragani pa ni izgleda deka nikoj ne ja saka zemjata so dovolno "ljubov i zar" za da go ima legitimitetot na "patriot".

ABC напиша:
Obicnite luge si se patrioti vo bukvalna smisla na zborot.Tie si gi plakaat kaznite i bez da bidat doneseni novi zakoni.Problemot lezi vo toa shto zakonite prvi ne gi pocituvaat tie shto gi nosat.Znaci vo ovaa zemja ima premnogu "kvazi-patrioti" i tokmu toa gi iritira golem procent na gragani pa ni izgleda deka nikoj ne ja saka zemjata so dovolno "ljubov i zar" za da go ima legitimitetot na "patriot".

Така си е, интелигенцијата е проблем по мене. Работникот си е чесен и вреден, интелигенцијата која се очекува да го износи прогресот, заебава.

Tokmu taa "intelegencija" gi iritira poshtenite patrioti i gi tera da posegnat kon neshto shto ne se sporeduva so patriotizam ili "domosakanost" kako shto jas bi go prevel zborot patriot.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom