Жена од Пустец - Албанија

• Креатор на темата Креатор на темата milco45
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би земале/купиле жена од пустец?

• Да, зошто да не ако е убава

Гласови: 156 54,4%
  • Никогаш тоа е многу примитивно и понижувачки

Гласови: 131 45,6%

• Вкупно гласачи
    287
Општина Новаци ќе праќа ергени по невести во Албанија
Четврток, 08 Ноември 2012 16:00
Во овој период триесетина ергени од пелагониските села се оженија со христијанки од Албанија, претежно од реонот на Лач. Kако што тука има ергени, во Албанија има многу моми за мажење зашто машките од селата во Албанија рано тргнуваат на печалба во Италија. Во посиромашните селски средини во Албанија голем е бројот на неомажени девојки со возраст над 30 години. Ергените од Пелагонија масовно бараат невести од Албанија.

novaci.jpg

Фото: Дневник
Со цел да го намали бројот на неженети и да го зголеми бројот на деца, општина Новаци на свој трошок праќа ергени кои ќе патуваат по невести во Албанија, а ќе им ги плати и трошоците за венчавката, пренесува Дневник.
Доколку таму си ја најдат својата животна сопатничка, општината ќе ја плати и венчавката. Ова е новата стратегија за зголемување на наталитетот во Новаци, општина помеѓу најголемите во земјава, но со слаба населеност поради миграцијата. Општината има 44 населби, а помалку од 3.500 жители. Десетина села се иселени, а во некои од нив има само по некој жител, додека годишно се раѓаат по триесетина деца.

- Правиме список на ергени, ги има стотина. Така е зашто женскиот свет од руралните средини ни бега во урбаните. Имаме ситуирани ергени кои не можат да најдат жени. Затоа имаме преземено акција,да ги носиме во Албанија да си одберат невести. Превозот, венчавката, поповите сè е на наш трошок. Водиме битка да се зголеми наталитетот и бројот на населението – изјави за Дневник Лазар Kотевски, градоначалник на Општина Новаци.
Колку сакајте смејте се но градоначалникот на таа општина мисли и на иднината на таа општина. А со старци и без младо население , нидна општина не може економски, образовно, спортски да напредува. Така да ме радува што некој градоначалник на своја рака презел иницијатива без да чека горе од влада некоја стратегија и бла бла, а дали морале невести баш од Албанија да најдат , без разлики што се христијани е веќе друга приказна. Инаку многу општини во Македонија треба да се загрижат за својот наталитет зошто и во многу богати општини Моратлитетот е поголем од наталитетот пример, Карпош. Во секој случај браво за потегот (y)

Колку сакајте смејте се но градоначалникот на таа општина мисли и на иднината на таа општина. А со старци и без младо население , нидна општина не може економски, образовно, спортски да напредува. Така да ме радува што некој градоначалник на своја рака презел иницијатива без да чека горе од влада некоја стратегија и бла бла, а дали морале невести баш од Албанија да најдат , без разлики што се христијани е веќе друга приказна. Инаку многу општини во Македонија треба да се загрижат за својот наталитет зошто и во многу богати општини Моратлитетот е поголем од наталитетот пример, Карпош. Во секој случај браво за потегот (y)

Не е друга приказна, за истата збориме 14 страни на темава.

Не секогаш целта ги оправдува средствата.
Човекот не е предмет кој може да се купува или продава.

Човекот не е предмет кој може да се купува или продава.
А сепак секој ден се извршува истото, дали неговите интелектуални способности, технички знаења или чисто физичка сила.

А сепак секој ден се извршува истото, дали неговите интелектуални способности, технички знаења или чисто физичка сила.

За сето ова добива паричен надоместок.
Таткото на невестата добива паричен надоместок за неа, а таа не е негова сопственост.
Моите интелектуални, технички знаења и физичка сила се мои, и јас можам да располагам со нив, не татко ми, дедо ми или маж ми.

За сето ова добива паричен надоместок.
Таткото на невестата добива паричен надоместок за неа, а таа не е негова сопственост.
Моите интелектуални, технички знаења и физичка сила се мои, и јас можам да располагам со нив, не татко ми, дедо ми или маж ми.
Pumе да те прашам ти од Пустец си вака шо си информисана?

Среќа, па не сум таква несреќничка.
Штета. А јас баш по постовите шо ги пишиш те замислував како селска мома со шамија на коса, скутник, калци...
Знајш како би ти одговарало од сабајле да фрлиш зоб, па малку со мотичето в двор да поработиш, па леб да замесиш за многудетното семејство. Абе убајни, идила.

Штета. А јас баш по постовите шо ги пишиш те замислував како селска мома со шамија на коса, скутник, калци...
Знајш како би ти одговарало од сабајле да фрлиш зоб, па малку со мотичето в двор да поработиш, па леб да замесиш за многудетното семејство. Абе убајни, идила.

Машта ради свашта ;)

Машта ради свашта ;)
Последен покушај да те кандисам за в (планинско) село да се одлучиш.
Замисли околу тебе све то природа, незагадена храна, чист свеж воздух никогаш не е жешко па зато калците и воленените чораби не ќе мораш да ги собујаш. Секој ден имаш изворска вода жуборкат кај шо течи во дворчето. Е сега кофите ќе треба да ги носиш горе по скали в куќи ама снажна жена си ти. Па замисли птици наоколу животни разни (колку шо знам ти и по животните си). Пуми нема ама има други сорти.
Шо ќе ти фали? А Пуме?

За да ме разбериш полесно ќе те цитирам шо рече во една друга тема
,,Тетовирањето е како сексот. Првиот пат, го правиш од љубопитство, се плашиш дали боли. После тоа, едноставно не можеш да престанеш,, :)

,, Значи животот в село ти е ист како тетовирањето. Првиот пат од љубопитство, се плашиш. После тоа, едноставно не можеш да престанеш.,,

Последен покушај да те кандисам за в (планинско) село да се одлучиш.
Замисли околу тебе све то природа, незагадена храна, чист свеж воздух никогаш не е жешко па зато калците и воленените чораби не ќе мораш да ги собујаш. Секој ден имаш изворска вода жуборкат кај шо течи во дворчето. Е сега кофите ќе треба да ги носиш горе по скали в куќи ама снажна жена си ти. Па замисли птици наоколу животни разни (колку шо знам ти и по животните си). Пуми нема ама има други сорти.
Шо ќе ти фали? А Пуме?

За да ме разбериш полесно ќе те цитирам шо рече во една друга тема

,, Значи животот в село ти е ист како тетовирањето. Првиот пат од љубопитство, се плашиш. После тоа, едноставно не можеш да престанеш.,,

Не е проблем селото, проблем се сељаците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom