Жена од Австралија

• Креатор на темата Креатор на темата noken zivot
  • Време на започнување Време на започнување
Е баш ќе те цитирам. И треба да знаеш дека свињите се меѓу поинтелигентните животни. Јас познавам две свињи кои знаат дека високо образование се пишува со мали букви, и плус знаат дека на крајот на реченицата се става една точка.

Ете во право си..
Другпат не го пикај газето меѓу два кура,може да настрадаш.
Сега во ред ли е реченицата напишана?

Ете во право си..
Другпат не го пикај газето меѓу два кура,може да настрадаш.
Сега во ред ли е реченицата напишана?

Не е, после запирката кај кура треба место да оставиш. Ајде полека полека, ќе научиш. Свињите научија, не па ти, со Високо Образование.

@MAJA 345 Земај ја.. И не и се мисли..
@MAJA 345 почнуваш да ми се допагаш:brlav::ljubove:
Е баш ќе те цитирам. И треба да знаеш дека свињите се меѓу поинтелигентните животни. Јас познавам две свињи кои знаат дека високо образование се пишува со мали букви, и плус знаат дека на крајот на реченицата се става една точка.
Едната е Блак Хок, другата веројатно си ти ТОЧКА . де

@MAJA 345 почнуваш да ми се допагаш:brlav::ljubove:

Едната е Блак Хок, другата веројатно си ти ТОЧКА . де

Блек се чита иначе..Џабе си по Австралиине кога незнаеш еден збор да прочиташ..ПУ..
Welcome to the club...

Последно уредено:
Блек се пишува иначе..Џабе си по Австралиине кога незнаеш еден збор да прочиташ..ПУ..
Welcome to the club...
Поубаво звучи блак,
и немам желба да одам во Австралија, поправо би ја избрал Канада, Швајцарија, на ладно ми е поубаво.

Можеби поинаку размислуваме бидејќи јас САМ и само САМ се пробивам нагоре,и тоа со огромен и скап камион,кој што со се полуприколка вреди најмалку ...
Шо марка е скапиот камион?
:vozbud:

Што се однесува пак до споредбата Македонија и остатокот од развиениот свет. По кажување од други не дека и таму негде е сјајно ама пак јас и не ги разбирам тазе доселениците што очекуваат, секој почеток е тежок, особено уште повеќе ако не го познавате јазикот на земјата домаќин, немате никој таму, одите за прв пат, немате никаков занает, никакво работно искуство тука.
Па не за џабе држави од типот на Германија, Шведска, Австралија, Канада...ескплицитно имаат наведено цели листи од дефицитарни кадри кои им се потребни: медицински сестри, доктори, фармацевти, електричари, водоинсталатери...и голем бонус е познавање на јазикот таму. Ако сте вреден кадар со потенцијал за напредок тие самите ќе се погрижат да ве задржат. Битна е и желбата за интегрирање таму. Никој не ви брани да бидете македонец, да почитувате свои обичаи и култура се додека ги почитувате нивните правила, правилата кои важат за сите и по мене тоа е фер.

Постојат разлики и тоа големи од тука кај нас во поглед на менталитет и динамика на живот. Колку од тоа е добро и колку нашиот стил на живот е компатибилен со нивниот зависи од вас повторно, колку сте вие спремни да жртвувате за да добиете повеќе, се е индивидуално, секој оди таму со различни очекувања и според моето скромно мислење тоа е и главната разлика помеѓу оние кои успешно се интегрирале таму и оние кои се жалат и не успеале во тоа.
Треба да се има на ум дека се работи за капиталистички општества во најголемиот дел капитализмот е сурова идеологија која ги наградува само упорните, оние кои настојуваат постојано да учат и да се надоградуваат. Важно е дека постои шанса за секој кој сака да проба, тешко е навистина но' каде пак е лесно?

И за крај, нешто што погоре некој го наведе, погрешно е мислењето дека во квалитетот на живот единствена ставка е висината на примањата, можеби е примарна но не секогаш одлучувачка за многумина. Во квалитет на живот спаѓаат и можностите кои нашата држава не ги нуди, како што се: квалитетно образование, здравство, еднакви можности за напредок за секој еден граѓанин, кај нас не е еднакво вреднуван трудот, личната безбедност, културни збиднувања...овие се работи кои први ми паднаа на ум а ги има уште многу. Повторно ќе речам, секој според очекувањата. Некој може да биде задоволен и со минималец таму, да чисти или да мие во ресторан, да биде градежник и тоа е во ред. Но да се надевате дека ќе станете богаташи со тоа, ќе возите најнов модел на мерцедес и ќе имате два стана и куќа...и притоа да не знаете јазик, да не учите и се надоградувате е тоа мало морген.
Колку што вредите, за тоа што можете да го понудите од страна на вештини и знаења толку и ќе бидете платени. Секој знае да држи метла, но не секој е способен да биде врвен хирург на пример. А потребни се и едниот и другиот, само ние тоа уште не го знаеме. За наша среќа или несреќа развиените држави тоа го знаат.

Шо марка е скапиот камион?
:vozbud:

Мерцедес Еуро 5 моментално возам..
Претходно Сканиа Еуро 4,влекачот вредеше скоро 20.000 евра,а цистерната позади беше нова Kasbohrer 85.000 евра беше..
Сум возел и МАН ТГА 24.410 исто цистерна..
Ивеко Еурокарго соло..
Мерцедес Атего соло..
Волво ФЛ180..

Повеќе камиони сум возел,што вределе и над 100.000 евра..
За роба да не зборуваме..

Еве јас бев Германија како студент, мијав садови, никоја работа не е срамотна. Ќе одам пак, најверојатно следен пат со виза на повеќе време.

Бруто плата бате 1500 евра, сите давачки кога ќе ги одземеш остануваат минимум 800. Кој алчен газ сака повеќе? Овде 800 евра да ми останат ЧИСТИ за трошење треба да работам 2 години и да штедам ко ретардиран.

А да не зборувам за културата и колку е подобар животот таму, нема искомплексирани говеда од комшии и општо народ да гледаш секој ден, кои сакаат само да ти наштетат. Напротив.

А да отидеш со девојка е уште полесно, заедничка кирија, трошпците ги плаќате двајца, многу подобро ќе живееш отколку овде. Тоа е факт. И јас мислев обратно, појдов, видов, изработив. Првата плата ја добиваш и тоа е тоа, доволна мотивација. Ајчао :D

Еве јас бев Германија како студент, мијав садови, никоја работа не е срамотна. Ќе одам пак, најверојатно следен пат со виза на повеќе време.

Бруто плата бате 1500 евра, сите давачки кога ќе ги одземеш остануваат минимум 800. Кој алчен газ сака повеќе? Овде 800 евра да ми останат ЧИСТИ за трошење треба да работам 2 години и да штедам ко ретардиран.

А да не зборувам за културата и колку е подобар животот таму, нема искомплексирани говеда од комшии и општо народ да гледаш секој ден, кои сакаат само да ти наштетат. Напротив.

А да отидеш со девојка е уште полесно, заедничка кирија, трошпците ги плаќате двајца, многу подобро ќе живееш отколку овде. Тоа е факт. И јас мислев обратно, појдов, видов, изработив. Првата плата ја добиваш и тоа е тоа, доволна мотивација. Ајчао :D

Ako rabotis po 10-11saata dnevno,od ponedelnik do sabota, zivees vo podrum jades leb I virsli moze ke ti ostanat,ne vikam ne..
Tie lagi na drug kazuvaj gi,ne mene..

Треба да се има на ум дека се работи за капиталистички општества во најголемиот дел капитализмот е сурова идеологија која ги наградува само упорните, оние кои настојуваат постојано да учат и да се надоградуваат. Важно е дека постои шанса за секој кој сака да проба, тешко е навистина но' каде пак е лесно?.

Ова е најголемиот проблем на ментален склоп шо одбива да се прилагодува на секојдневните новости и сака цел работен век да го помине во ист ритам и рутина. Финансиите како средство нормално дека се битни за квалитетот на животот, али не и пресудни за некое работно место кое ти прави сатисфакција и уживаш во него. И тука лежи зајакот шо македонците во Македонија го немаат тој луксуз да бираат работа шо автоматски им се ускратува тоа чувство шо барем за мене придонесува со исполнетост.

:D

Мислиш на бруто пред даноци и слично, или на трошоци за режија кирија јадење итн?

Последно уредено:
Немаше бе една слична тема на оваа. Како беше некако Ауфидерзен Македонија или така нешто.
Малце ви беше таа па уште една отворивте? Уствари можи тие што беа активни таму конечно се исселија па можи затоа. @Bojco ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom