ЗЕМЈОТРЕС!

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Земјотрес не се предвидува.
Вака, за да читаат...
Да се предвидуваа, многу посериозни и понапредни општества како Јапонија ќе си го правеа тоа и немаше да имаат Фукушима, Кобе и слични проблеми. Коментирање на видеа на фри ленс блогер или факинг јутјуб активист (или као се вика) е апсурдно и вон памет.

Апликацијана :facepalm:

6.6 у Чиле
Comments:0 Photos:0

2.1 у Фајром
Comments:250 Photos:40
А коментарине од импулсивна и конкретна "п***а ти мајчина" до кратко прозно дело "I heard the noise and then it started to shake..."

Кој народ сме....невидена работа :facepalm:

И не сфатив - зошо у Скопје да свртат? Бејонсе пак ли праела АНАЛиза на поставеноста на зрачењето на ХААРП, чакрите на скопјани и поставеноста на небесните тела?

Само има мала разлика шо Охрид немал земјотрес појак од 2.0 последниве 100 години, а Чиле има по min 100x земјотреси во денот.И епицентар на тој земјотрес е во Океан 150 километри до Чиле, а кај нас е 5 километри до град.

ретарда

Вака, за да читаат...
Да се предвидуваа, многу посериозни и понапредни општества како Јапонија ќе си го правеа тоа и немаше да имаат Фукушима, Кобе и слични проблеми. Коментирање на видеа на фри ленс блогер или факинг јутјуб активист (или као се вика) е апсурдно и вон памет.

Грешно сум се изразил во слободен говор, мислев прогнозира а не предвидува.

Овде не се работи за никакво предвидување на земјотреси туку човекот прави анализи врз основа на претходни земјотресни активности низ светот и ги прогнозира следните можни потреси како и нивниот евентуален интензитет. Повеќе за неговиот метод можеш да видиш овде: https://www.dutchsinse.com/dutchsinse-faq/

Нормално дека ова е сепак само анализа и прогноза (не предвидување), но со оглед на тоа што методологијата му е доста разработена и како што кажав претходниот од 5 степени во Охрид успешно го прогнозираше 24 саата претходно (можеш да го побараш видеото ако сакаш на неговиот канал), нема зошто да не коментираме за следните негови прогнози.
Dutchsinse has been described by many viewers (and critics) as 85% accurate in a weeks forecast.

Иначе кога веќе ги спомна Јапан, они веќе имаат програми и обиди да предвидуваат земјотреси уште многу одамна и нивните научници се единствени во светот што сеуште го користат зборот predict наместо forecast. Сега за сега се неуспешни.

Само има мала разлика шо Охрид немал земјотрес појак од 2.0 последниве 100 години, а Чиле има по min 100x земјотреси во денот.И епицентар на тој земјотрес е во Океан 150 километри до Чиле, а кај нас е 5 километри до град.

ретарда

Земјотрес со магнитуда до 4 е пи***н дим. Во Скопје такви ги имало безброј. Може не така зачестени, ама ги имало. Чилеанските се на огромни длабочини затоа што раседот е континентален и количините на енергија што се ослободуваат се огромни. Ако на 4 енергијата е 60 гигаџули, на 6 е 60 тераџули. Од 4-4,9 се сметаат за лесни земјотреси.

Ова 'ретарда' потпис ти е?

Грешно сум се изразил во слободен говор, мислев прогнозира а не предвидува.

Овде не се работи за никакво предвидување на земјотреси туку човекот прави анализи врз основа на претходни земјотресни активности низ светот и ги прогнозира следните можни потреси како и нивниот евентуален интензитет. Повеќе за неговиот метод можеш да видиш овде: https://www.dutchsinse.com/dutchsinse-faq/

Нормално дека ова е сепак само анализа и прогноза (не предвидување), но со оглед на тоа што методологијата му е доста разработена и како што кажав претходниот од 5 степени во Охрид успешно го прогнозираше 24 саата претходно (можеш да го побараш видеото ако сакаш на неговиот канал), нема зошто да не коментираме за следните негови прогнози.

Иначе кога веќе ги спомна Јапан, они веќе имаат програми и обиди да предвидуваат земјотреси уште многу одамна и нивните научници се единствени во светот што сеуште го користат зборот predict наместо forecast. Сега за сега се неуспешни.
Колку што знам и прогнозата е предвидуење

Колку што знам и прогнозата е предвидуење
Ај да го баталиме овој муабет, се знае што е работата.
Во случајов под прогноза мислиме на нешто што има поголема веројатност да се случи а предвидување е кога мислиме дека нешто сигурно ќе се случи.

Лелееее со вашите прогнози:(
Јас другата недела одам у Охрид на одмор...платив, што да правам:(

Осигурај си дупе, па твоите ќе живеат на твоја сметка :popce: Се шегувам.
Ќе читаш на форумов и кога ќе прочиташ дека ќе има појак, цел ден и ноќ на плажа, цунами нема да има големо :D

Ако ти е страв префрли ми ја мене резервацијата, јас ќе отидам место тебе на одмор, седи си ти на безбедно ;)

Ако ти е страв префрли ми ја мене резервацијата, јас ќе отидам место тебе на одмор, седи си ти на безбедно ;)
Хаха...па нели и за во Скопје предвидуваат земјотрес за пет дена, нигде не е безбедно:vozbud:

Хаха...па нели и за во Скопје предвидуваат земјотрес за пет дена, нигде не е безбедно:vozbud:
не у Скопје, у Македонија, најверојатно ќе биде повторно охридско

Не работам јас со предвидување само со фактичка состојба, а за ОхриТ ич да не бериш гајле, ако ти е шубе да не тие жал за парите јас ќе го истерам одморот место тебе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom