Zeitgeist movement

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
A што ќе користиш место пари? Поверење и добра воља :)
Не, шишарки.

Очигледно е дека го немаш гледано филмот, и декаа всушност поим немаш за што се зборува во темата, ама некако ти се учествува во дискусијата...

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Не, шишарки.

Очигледно е дека го немаш гледано филмот, и декаа всушност поим немаш за што се зборува во темата, ама некако ти се учествува во дискусијата...
Сум ги гледал сите 3 филма и имам диплома од економија...доволно сум квалификуван? :) ако ти се дискутира слободно продолжи.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сум ги гледал сите 3 филма и имам диплома од економија...ако ти се дискутира слободно продолжи.
Уф, ме испотресе.

:icon_lol:

Диплома од економија? :vozbud::vozbud: Секоја чест, си го фатил Господ за бубрези...

Сместа ќе прекинам.

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Уф, ме испотресе.

:icon_lol:

Диплома од економија? :vozbud::vozbud: Секоја чест, си го фатил Господ за бубрези...

Сместа ќе прекинам.
Незнам што почна да тупиш дека не сум бил доволно „квалификуван“ да дискутирам за ова. :) Да не треба и докторат по метафизика за да го разбереш филмчево.:)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Незнам што почна да тупиш дека не сум бил доволно „квалификуван“ да дискутирам за ова. :) Да не треба и докторат по метафизика за да го разбереш филмчево.:)
Не постои такво нешто како докторат по метафизика, на ниту еден Универзитет во светот.

Инаку, многу едноставно може да се докаже дека не го разбра филмот. Во него се зборува за пост економското време, односно време на изобилство овозможено од технолошкиот развој ослободен од јаремот на морањето диктиран од парите.

Практично зборува за време во кое економските закони како што ти си ги учел нема да важат. Јас не тврдам дека тоа е возможно, но тоа е повеќе прашање од психолошки карактер, а не од економски. Потребен е да се изврши скок во главите на луѓето.

А ти се истопори дека имаш диплома од економија. Браво машко.

Инаку, пред многу години имав една не многу бистра женска, која исто имаше диплома од економија. Секогаш се чудев како таа дипломирала. Сега ми е појасно...

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Не постои такво нешто како докторат по метафизика, на ниту еден Универзитет во светот.

Инаку, многу едноставно може да се докаже дека не го разбра филмот. Во него се зборува за пост економското време, односно време на изобилство овозможено од технолошкиот развој ослободен од јаремот на морањето диктиран од парите.

Практично зборува за време во кое економските закони како што ти си ги учел нема да важат. Јас не тврдам дека тоа е возможно, но тоа е повеќе прашање од психолошки карактер, а не од економски. Потребен е да се изврши скок во главите на луѓето.

А ти се истопори дека имаш диплома од економија. Браво машко.

Инаку, пред многу години имав една не многу бистра женска, која исто имаше диплома од економија. Секогаш се чудев како таа дипломирала. Сега ми е појасно...
Што е поената да се има движење за нешто што нема може и никогаш да има услови а дури и да има услови може нема ни да се случи...Исто ти е ко оние што се спремаат ИТи да го дочекаат :) Или како многу чудни секти кој се спремаат за некој нов свет...Некоја лоша комбинација од футурологија филозофија и малтење празна слама...Инаку тоа ми беше поентата ако нема сериозен инжињеринг во човековата психа и менување на основните инстинкти кој евололуирале со милиони години...Утопијава може ама со генетски инжинеринг или некој друга Научно Фантастична технологија променети луѓе или со борг дронови од делта квадрант може да функционира...
Дефинитивно со луѓе како тебе не кој си прават филмови во својата глава за некого кој не го познаваат...:) Кај бе другар со ова его и предрасуди во Цајтгејтс Утопија...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Што е поената да се има движење за нешто што нема може и никогаш да има услови а дури и да има услови може нема ни да се случи...
Немој да се лутиш, но навистина не делуваш многу бистро.

Навистина, што е поентата да постои било какво движење или било каква визија различна од доминантната општествена и економска парадигма?

Ете ти тема за размислување за вечерва. Утре ќе ни кажеш што мислиш.

Договорено?

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Немој да се лутиш, но навистина не делуваш многу бистро.

Навистина, што е поентата да постои било какво движење или било каква визија различна од доминантната општествена и економска парадигма?

Ете ти тема за размислување за вечерва. Утре ќе ни кажеш што мислиш.

Договорено?
Ај чао и ако ти се збори како може да функционира сегашниов свет без пари слободно пиши.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
За што се согласуваш??

Па цел зајтгејс е перфектен мајнд контрол каде они сакаат вие да голтате без да џвакате,единствено нешто кое е релевантно е делот за религиите.

Но тие куѓе се крајно некомпетентни абдали кои не можат ниту се способни да се интегрираат во општеството туку напротив проклетниците профитираат на очајот и болката на жртвите од 9/11 и тоа е крајно неетички и нечовечки-само абдал може да поверува деја САД сами си го сторија тоа(што и не држи вода од А летот,модифициран боинг,па до поставување експлозивни направи се до детонација која со таква магнитуда ќе биде детектирана од ПМФ во Скопје,слично како Курск од другата страна на океанот а да не го заборавиме фактот дека највисокиот облакотер срушен со експлозив е 48 катница и немаше фирма,ниту експерти кадарни за таа операција а камо ли па за не една туку две 90 катници,но ако извршите анализа на анимациите,текстот посебните трогателни видео снимки(кои кај бас будат гнев) тонот на гласот како и приказните "саденли слушнав Бум" очигледно треба да биде јасно дека зајтгејст има една позитивна страна-Ги собира луѓето со пониска ајкју,ги социјализира разменуваат идеи(фантазија) па така добиваат+ ај кју-зајтгејс и купиштата литература вредна стотици милиони е за лекоумните и штета е што заземава се поголем замав а па они "свесните" ги имаат решенијата ама друг е виновен.

Нејсе да се вратиме на банките,петар и сашко оставаат депозит од 100 000 денари за една година а банката ќе им даде 12% камата(нема присила станува збор за договор),нормално парите да лежат во банка е штета за економијата и квалитетот на животот на граѓаните,но лицето Абдал ѓулаши познат бизнисмен со лична библиотека на конспираси литература е свесен дека конкуренцијата сптрма нов производ што значи дека Абдал и неговата фирма нема долго време да бидат ликвидни односно прашање на време е ликвидацијата на фирмата напуштањето на луѓето и.т.н

Барајќи алтернативи абдак пресметал дека со 100 000 денари ќе може да отвори нов погон кој ќе биде способен да произведе широк асортиман на производи,некои поскапи,други поевтини но фиксните трошоци за машините се исти или во превод новата технологија со иста количина енергија(која абдал треба да ја плати) машината може да произведе продукт од 460 денати,но и продукт од 3500 денари,очигледно ова е спасот за Фирмата на абдал па така наместо грчевито да ја продава конспираси литењратурата,мебелот и хибридниот(еко) автомобил,тој се упатува во најблиската банка,ја презентира идејата,го претставува планот и така Абдал всупност ги добива истите 100 000 кои ги оставиле како орочен фепозит Петар и Сашко и сега со тие пари абдал ќе инвестира ќе ангажира храдежмиштво,метална конструкција,хала и кога ќе биде се ОК ќе започмат со производство и го Сторија тоа,Абдал оствари екстра профит од 24 % а на банлата и ја врати основата и каматата од 17% од кои 12% добиваат петар и сашко,5% банката а Абдал вработил нови работници,дел ги пратил на обука и после плаќањето на кредитот повлечете линија и напишете Т(за време) и ќе сватите дека кога нема повеќе да се исплаќа кредит,Абдал свати конечно дека грешел,пардон бил лажен чивемемери кои плукаат кон банки а сакаат пари повеќе и од сите куе заедно па затоа користат се што можат за да профитираат,дури и мртвите не ги оставаат на мир!!!

За врнус проектот и приказната на старчето не би коментирал,па мислам дека на покуостровот кола ЕДВАЈ избушија нешто околу 11 000 метри а за повеќе не треба само нова маина,енергија туку смисол за креативност а не фантастика.

никој не ве труе насилно,никој по езераца или базен пушѕил шугавец еве конкретно,и друга работа за кој бе лаже зајтгајс е недоверба во незбеднисните орхани као демек гајле им било....бла бла(а па една вечер на мое барање ме пренесоа до дома од центар бидејчи ми беше лошо а крајслерот беше најдобра опциија,и ја кажав маката луѓето ме разбраа..немаше проблеми),исто така не треба да им верувате на лекарите а и на фармацевтските компании и покрај тестирањет на новите лековииако имаш човечлки спрцимен од 3 мх

Моју совет,баталете коспираси филмови-тоа е исто како да одиш ма драма а ги збаео сценариото.
Скрати малце мака ми е да читам реферати...

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Целата идеја на Цајтгајст се потпира на едно едноставно согледување, а тоа е дека концептот на пари не соодветствува со моменталниот технолошки развој на човештвото, и дека е јарем кој го кочи понатамошниот развој.

Тоа во основа е издржана идеја, која може да се брани на повеќе нивоа.
Не може да се одбрани на ни еден начин оваа глупост. Ако концептот на пари не соодветсвува на моменталниот технолошки развој, ќе се најде една мала заедница (не мора ни држава да биде, ниту општина, доволно е село да биде) која ќе го отфрли монетарниот концепт (и ќе усвои ваљда друг) и бидејќи ќе биде економски поуспешна, ќе го наметне овој модел на сите останати. Цел цајтајст е базиран на теории на завера, псевдо наука и највулгарен популизам, налик на оној на религиите и марксизмот. Штетата е во тоа што се регрутираат млади и зелени луѓе, се задојуваат со догми и се држат во незнаење, со исти трикови како што тоа го правела црквата и подоцна семоќната партија.

Член од
3 август 2012
Мислења
62
Поени од реакции
2
Не може да се одбрани на ни еден начин оваа глупост. Ако концептот на пари не соодветсвува на моменталниот технолошки развој, ќе се најде една мала заедница (не мора ни држава да биде, ниту општина, доволно е село да биде) која ќе го отфрли монетарниот концепт (и ќе усвои ваљда друг) и бидејќи ќе биде економски поуспешна, ќе го наметне овој модел на сите останати. Цел цајтајст е базиран на теории на завера, псевдо наука и највулгарен популизам, налик на оној на религиите и марксизмот. Штетата е во тоа што се регрутираат млади и зелени луѓе, се задојуваат со догми и се држат во незнаење, со исти трикови како што тоа го правела црквата и подоцна семоќната партија.
Комбинација на квазирелигија и марксизам замаскирано во некој квазифутуризам и површна филозофија. Тоа е Цајтгејст.

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Скрати малце мака ми е да читам реферати...
Скрати си ги маките и не пишувај непотребни постови.Мака ми е да скролам низ цитатот, а мака ке му биде на некој да го чита овој пост.Ако не ти се чита, скролај надоле или излези од темава.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Скрати си ги маките и не пишувај непотребни постови.Мака ми е да скролам низ цитатот, а мака ке му биде на некој да го чита овој пост.Ако не ти се чита, скролај надоле или излези од темава.
Тебе кој ти е проблемот да кажуваш кој што да праи не ти е мака од тоа?Епа мене ми е од таквите како тебе немој ти мене да ми кажуваш што да праам!!! НЕ РЕПЛИЦИРАЈ!!

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Тебе кој ти е проблемот да кажуваш кој што да праи не ти е мака од тоа?Епа мене ми е од таквите како тебе немој ти мене да ми кажуваш што да праам!!! НЕ РЕПЛИЦИРАЈ!!
Ке ти треба нешто повеќе од тоа да не ти реплицирам. ;)
П.с а да продолжиме на профил? Не е фер да им пречиме на другиве во дискусијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom