Збогум на Рускиот гас

• Креатор на темата Креатор на темата Polaris
  • Време на започнување Време на започнување
Европа се обезбеди со енергија

Турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган денеска изјави дека потпишувањето на Меѓувладиниот договор за соработка во областа на испораката на природен гас преку гасоводот „Набуко“ претставува историски момент за енергетската безбедност во Европа.
Тој на отворањето на свеченоста по повод потпишувањето на договорот нагласи дека проектот „Набуко“ е важен за пријателството и мирот.
„Проектот „Набуко“ покажува дека Турција треба да стане членка на ЕУ поради снабдувањето со енергетски ресурси“, истакна турскиот премиер.
Истовремено, Ердоган нагласи дека Турција би сакала ирански гас да се испорачува преку гасоводот, изразувајќи надеж дека со тек на времето преку него ќе се транспортира и руски гас.
Договорот е потпишан меѓу претставници на Бугарија, Романија, Австрија, Унгарија и Турција.
Специјалниот пратеник на САД за енергетските прашања во Евроазија, Ричард Морнингстар, претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо и еврокомесарот за енергетика Андрис Пиебалгс, исто така, присуствуваа на чинот на потпишувањето.
„САД не се противат Русија да се вклучат во проектот Набуко, но Иран не треба да учествува во него се додека не ги подобри односите со Западот“, истакна Морнингстар, додавајќи дека САД се обидуваат да ја ангажираат Русија во енергетските прашања.
Русија, според него, во проектот може да учествува или како клиент или како снабдувач на гас.
Проектот „Набуко“ предвидува да се изгради гасовод за пренос на природен гас од Централна Азија кон ЕУ, преку Турција и Југоисточна Европа. Обемот на транспортираниот гас се предвидува да изнесува 31 милијарда кубни метри годишно.
„Тајмс“: Гасоводот Набуко“ го елиминира монополот на „Гаспром“
Новиот европски гасовод „Набуко“ го елиминира монополот на рускиот „Гаспром“ во снабдувањето на Европа со гас, пишува „Тајмс“, поздравувајќи го потпишувањето на договорот за неговата изградба меѓу Турција, преку чија територија ќе минува и ЕУ.
Гасоводот како што јави дописникот на МИА од Лондон, се смета дека е еден од најамбициозните проекти на Европската Унија. Преку него од наоѓалиштата во Азербејџан, во Каспиското море и на Блискиот Исток до европските корисници ќе се префрлаат 31 милијарда кубни метри. Гасоводот ќе минува низ Бугарија, Романија, Унгарија и Австрија.
Сега Русија обезбедува околу 35 отсто од европските потреби, па лондонскиот весник смета дека најважното во овој проект е што „Набуко“ ги заобиколува руската и украинската територија. Тоа значи дека нема повеќе да се случува, среде зима, како што тоа беше годинава, Русија да го затвори протокот на својот гас за луѓето во Европа, затоа што е во кавга со Украина, забележува овој весник.
Според „Тајмс“, политичарите и стратезите во Москва, како во времето на комунизмот, така и во услови на авторитативната власт на Владимир Путин, размислуваат на посебен свој начин, така што секоја погодност за руските соседи, се смета како непогода за Русија. Затоа на Европа и е тешко да воспостави поволен однос со Москва, кога станува збир за снабдувањето со енергетски суровини, па во такви услови изградбата на нафтовод кој ја заобиколува Русија, е толку многу атрактивен проект, заклучува лондонскиот весник.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111361

Се додека Русите се први во гасот , нема да им каже никој збогум.
Дури сега им се отвараат повеќе варијанти.

Тајмс“: Гасоводот Набуко“ го елиминира монополот на „Гаспром“
Новиот европски гасовод „Набуко“ го елиминира монополот на рускиот „Гаспром“ во снабдувањето на Европа со гас, пишува „Тајмс“, поздравувајќи го потпишувањето на договорот за неговата изградба меѓу Турција, преку чија територија ќе минува и ЕУ.
Гасоводот како што јави дописникот на МИА од Лондон, се смета дека е еден од најамбициозните проекти на Европската Унија. Преку него од наоѓалиштата во Азербејџан, во Каспиското море и на Блискиот Исток до европските корисници ќе се префрлаат 31 милијарда кубни метри. Гасоводот ќе минува низ Бугарија, Романија, Унгарија и Австрија.
Сега Русија обезбедува околу 35 отсто од европските потреби, па лондонскиот весник смета дека најважното во овој проект е што „Набуко“ ги заобиколува руската и украинската територија. Тоа значи дека нема повеќе да се случува, среде зима, како што тоа беше годинава, Русија да го затвори протокот на својот гас за луѓето во Европа, затоа што е во кавга со Украина, забележува овој весник.
Според „Тајмс“, политичарите и стратезите во Москва, како во времето на комунизмот, така и во услови на авторитативната власт на Владимир Путин, размислуваат на посебен свој начин, така што секоја погодност за руските соседи, се смета како непогода за Русија. Затоа на Европа и е тешко да воспостави поволен однос со Москва, кога станува збир за снабдувањето со енергетски суровини, па во такви услови изградбата на нафтовод кој ја заобиколува Русија, е толку многу атрактивен проект, заклучува лондонскиот весник.

Сега Европа освен што е зависна од Русија е зависна и од Турција. Да не ги заборавиме и добрите односи на Турција и Русија. Сега ЕУ нека размисли затоа дали нема да ја прими Турција во унијата бидејќи тоа е единствен начин да се спаси од зависноста од Русија за природните гасови.

Сега Европа освен што е зависна од Русија е зависна и од Турција. Да не ги заборавиме и добрите односи на Турција и Русија. Сега ЕУ нека размисли затоа дали нема да ја прими Турција во унијата бидејќи тоа е единствен начин да се спаси од зависноста од Русија за природните гасови.

Не Баце.Турциа не е доставчик на гас.Исто како и Бугариа просто е една от страните през која минава гасопровода

Набуко много барже може да стане инструмент во играта на руснаците.Сека држава сама ке договара гаса за себе.Русиja исто има голема можност да продава преку Набуко и тогава шо стана??? Набуко со руски гас.:helou:
Големото прашане на Набуко е коj да дава гас?САД недава и збор да става Иран да транзитира гас по Набуко.От каде гас?

Европа се обезбеди со енергија
„Тајмс“: Гасоводот Набуко“ го елиминира монополот на „Гаспром“

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111361/quote]

Русија 44,650,000,000,000 м3 Резерви гас
Азербејџан 849,500,000,000м3

Русија може да манипулира со гасот , затоа што има поголеми резерви,и може да бара други муштерии.На крај пак , Европа ќе мора да бара гас од Русија.

Неписмен и глуп.:pusk::pusk::bip:
Лупај се во гради , со својот ултра мега национализам и патриотизам.

Кажи ми бе дерле едно неписмено шо врска имат статуите со ова?Толку ти делиле и јас тебе најдов да ти зборам.Да можиш да разбериш нешто ај да зборам,ама вака со половиот орган поарно да општам.

Кажи ми бе дерле едно неписмено шо врска имат статуите со ова?Толку ти делиле и јас тебе најдов да ти зборам.Да можиш да разбериш нешто ај да зборам,ама вака со половиот орган поарно да општам.

Дерле , има врска што владата го губи времето со неважни проекти и се расфрла со пари , на работи кои не се потребни во моментот.:pusk:
А статуите се едни од тие проекти.

fft17_mf313622.Jpeg

naj mnogu cevki preku Turcija ke pominuva taka da evropejcite ako se kurcat vo idnina mozat da se slikat samo..

За бугарите:
Пред 7-8 год. заради проект гасовод,
летна главата прво на Андреј Карлов Луканов...
а потоа и на Илија Павлов R.I.P.

Мислите ли дека Бугарија како држава и овој пат ќе има било каква самостојност или пак можност за управување или пак контролирање на гасоводот?
Матни се тие игри братучеди... :)
у кои што една локва крв не значи ама баш ништо. :wink:

За останатите:
Економијата на Русија во огромна степен зависи точно од извозот на нафта и гас.
Не сум сигурен (не сум прочитал) каква моќност,спроведливост ќе има Набуко...
и колку % од потребите на Европа ќе може да се покрие со него.

Ама едно знам. :)
Ако ја немаат аминувано оваа цевка (т`рба)...
у брзо време ќе има војна во Азарбејџан (Нагорно Карабах). :)

За бугарите:
Пред 7-8 год. заради проект гасовод,
летна главата прво на Андреј Карлов Луканов...
а потоа и на Илија Павлов R.I.P.

Мислите ли дека Бугарија како држава и овој пат ќе има било каква самостојност или пак можност за управување или пак контролирање на гасоводот?
Матни се тие игри братучеди... :)
у кои што една локва крв не значи ама баш ништо. :wink:

За останатите:
Економијата на Русија во огромна степен зависи точно од извозот на нафта и гас.
Не сум сигурен (не сум прочитал) каква моќност,спроведливост ќе има Набуко...
и колку % од потребите на Европа ќе може да се покрие со него.

Ама едно знам. :)
Ако ја немаат аминувано оваа цевка (т`рба)...
у брзо време ќе има војна во Азарбејџан (Нагорно Карабах). :)

Ne veruvam deka ke ima vojna vo Azerbejcan,sepak ova e globalen proekt,Rusija e tuka bez glasna bukva:toe:

сам себе го убијал бе другар
Русија сеуште ќе манипулира, а сега ЕУ неможе ни со Турција да манипулира ами обратно

Насловот на темата ме збуни. Па тоа нема да биде гас од некоја друга земја туку од русија јас така знам. Русија притискаше за да се изгради еден алтернативен пат кој нема да мине низ украина поради проблемите кој ги имаше русија со украина.
Поправете ме ако сум грешка.

Насловот на темата ме збуни. Па тоа нема да биде гас од некоја друга земја туку од русија јас така знам. Русија притискаше за да се изгради еден алтернативен пат кој нема да мине низ украина поради проблемите кој ги имаше русија со украина.

Azerbejcan ne e Rusija:helou:

Тајмс“: Гасоводот Набуко“ го елиминира монополот на „Гаспром“

Pa toa e gas od Azerbejdzan sto ke pomine preku Turcija za Evropa,a preska slusnav na CNN deka rusite i ako sto bile pokaneti vo Ankara ne dosle vo znak na protest.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom