Збогум на Рускиот гас

• Креатор на темата Креатор на темата Polaris
  • Време на започнување Време на започнување
Pa toa e gas od Azerbejdzan sto ke pomine preku Turcija za Evropa,a preska slusnav na CNN deka rusite i ako sto bile pokaneti vo Ankara ne dosle vo znak na protest.

Гасот од Азербејџан е недоволен за толкав гасовод. Во секој случај многу позитивна вест. Дури и Русите, пошто имаат многу проблеми со Украјна, ќе можат да го користат. Секако, во иднина ќе се јавуваат нови снабдувачи што ќе го користат гасоводот - Иран, Казакстан и другите централноазиски држави - поранешни советски.
Конкуренцијата е многу здрава работа. Особено ако се земат во предвид сегашните проблеми за снабдување со гас на Европа.

За проектот НАБУКО

Овој договор ќе ја донесе Турција поблизу до Европа и ќе ја нагласи критичната
важност на улогата на Турција во Кавказот и централна Азија“, рече Ричард Монингстар, специјален претставник на САД за енергетски прашања.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111361

Гасот од Азербејџан е недоволен за толкав гасовод. Во секој случај многу позитивна вест. Дури и Русите, пошто имаат многу проблеми со Украјна, ќе можат да го користат. Секако, во иднина ќе се јавуваат нови снабдувачи што ќе го користат гасоводот - Иран, Казакстан и другите централноазиски држави - поранешни советски.
Конкуренцијата е многу здрава работа. Особено ако се земат во предвид сегашните проблеми за снабдување со гас на Европа.

Da vo pravo si konkurencijata e edna od naj vaznite raboti, bez konkurencija nema kvalitetna rabota.

а нели можно е набуко да се претвори во алтернативен пазар на руски гас пред се турција ирак иран....

ете резервите на азарбејџан и не се толку големи....пак русите го имаат приматот:toe:

Насловот на темата ме збуни. Па тоа нема да биде гас од некоја друга земја туку од русија јас така знам. Русија притискаше за да се изгради еден алтернативен пат кој нема да мине низ украина поради проблемите кој ги имаше русија со украина.
Поправете ме ако сум грешка.

Грешка си:smir: този алтернативен газопровод којто Русија иска да изгради е "јужен поток"/"South Stream", а "Набуко" е Американо-Европејскија проект којто цели имено да се намали зависимоста от рускија газ.

Неможе ЕУ и Турција да ми бидат помили од Русија.
А Русија гради и северен гасовод, дирекно се врзува со Германија, Британија од тоа повеќе стравува.

Грешка си:smir: този алтернативен газопровод којто Русија иска да изгради е "јужен поток"/"South Stream", а "Набуко" е Американо-Европејскија проект којто цели имено да се намали зависимоста от рускија газ.

А и Јужен тек и Набуко поминуваат низ Бугарија, респект :).

Има многу предложени планови за градење на гасоводи во Кавказот.
Туку видете го ова , Русите што планираат да градат Altai Project.
Мора да тргнат и кон истокот - Кина,Кореја.
http://old.gazprom.ru/eng/articles/article22202.shtml

Набуко е убав,но гас нема за сите држави,които сакат до риситjaт преку него.
Сека една држава,ке преговара,па после ке транзитира и ке полни Набуко.Можно е набуко да биде изграден и да остане на пол празен.

Nabuko e golema korist za Bulgaria. Godinava pecelim 300 mln evra ot tranzitni taksi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom