Заштита на компјутерот при снемување струја

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Локација
Охрид
Веб-сајт
kladilnica.forumup.com
Кој е најдобар начин да се заштити компјутерот кога наеднаш ќе снема струја.Еден другар ми кажуваше за некое генераторче кое му овозможувало ма комјутерот да работи до 15 мин. по снемувањето струја и може безбедно да се исклучи.
Ваши мислења???

Кој е најдобар начин да се заштити компјутерот кога наеднаш ќе снема струја.Еден другар ми кажуваше за некое генераторче кое му овозможувало ма комјутерот да работи до 15 мин. по снемувањето струја и може безбедно да се исклучи.
Ваши мислења???
ups(у-пе-ес)... земи си скуп ако сакаш да ти трае...

Ок,ама дај нешто подетално објасни(или дај некој линк).:helou:

едит:http://en.wikipedia.org/wiki/Uninterruptible_power_supply
незнам шо повеќе да ти кажам.. ако си решен да земеш, земи бар околу 100 евреи за да ти трае повеќе, ем ќе можеш повеќе да работиш на него ако снема струја. времетраењето зависи од тоа дали работиш во ворд или пак маваш некоја најнова игра што цица буквало се од пи-си то. незнам јас многу за ова, ако знае некој, нека ти пише -)

Ако ти е за дома реално немаш потреба. Големо чудо ако те прекине сред игра па нема да меморираш ќе треба стазата од ново да ја играш, или па ако си во Ворд по рестартот вордот ќе те праша дали сакаш да го вратиш документот и најчесто кога ќе ми се десело такво нешто документот останувал запамтен, па кога ќе отворам вордот се враќал во целост како што бил претходно.
Иначе ако си од Скопје (незнам за другите градови) реално гледано дали еднаш во годината се случува да снема струја:) така да да дадеш 100 евра за тоа мислам дека не вреди. Сепак твое е да си одлучиш.

What Jane said. иначе и јас се мислев да земам едно, пошто ме накурчија ЕСМ со нивново има струја - оп нема струја, али на крај си реков дека е попаметно на друго да ги потрошам парите оти софтверот ми е бекапуван стално, а хардверот под гаранција.

Bashka edna maana kaj UPS. Trae da receme 2-3 godini (ako ko koristis malce nad prosek) i posle toa ako go korstish go ebava PC-to epten.

Ништо нема да му е на компјутерот ако снема струја .... лошо е поголем напон ако дојде , тогаш 99% дека напајањето ќе прегори а ако си малер и нешто друго, затоа ќе си земаш продолжен кабел со осигурач ... подобро продолжен кабел од 200 денари да рикне одколку напојување од 500 денари или ако си малер и нешто друго
100 пати ми снемало струја и дома и на работа ( со 25 компјутери работам +1 сервер ) и никогаш немам имано хаварија

УПС е за работа во фирма, кога ептен ти треба ПЦто да работи непрекинато дури и ако нема струја.

После 2-3 години УПСот нема да рикне, али ке треба барем да му смениш батерија.

А за зголемен напон еве како иде хиерархија:

Прво ниво на безбедност - Осигурач на продужен кабел (од поубавите де, оние со он/оф дугме)
Второ - Осигурач на УПС (ако имате)
Трето - Осигурач на самото напајање (сега дури и кинескиве имаат саглам осигурачи)
Четврто - Осигурач на самата матична плоча (не важи за плочи постари од 3 години)
Петто - Сензор во самиот процесор, ги прекинува сите контакти на процесорот со плочата ако наиде превисок напон. Истово важи и за графичката. Рамот и хардот немаат вакви работи, така да нема 5то ниво на заштита за нив.

Треба да си ептен малер да изгориш нешто.

UPS - от е три во едно: стабилизатор + акумулатор + "алтернатор" (имаше поправилен збор за ова). Имено првиот степен ти е транзисторко стабилизирање на моќноста, односно напонот и струјата и штити од евентуални тиристорски шпицови или празнење во градската мрежа. Во меѓувреме ја претвара наизменичната ел.енергија во еднонасочна. Како таква ја предава кон батеријата и понатамошните степени.
Батеријата ти е некаде во средина. Се полни од стабилизаторот и при негов прекин со транзисторко прекинување може да го замени со складираните Ah.
Третиот степен ти е алтернатор кој еднонасочната ти ја претвара во идеална наизменична и како таква ја праќа кон твојот пи-си.
При ептен тешки хаварии во мрежата можно е (ако е нетолку сигурен) да цркне стабилизаторот. Писито е недопрено.

За оние кои незнаат: Тоа е НАЈБИТНАТА работа во одржувањето на компјутерот. Најмногу кварови има од тие работи при високи напони , сменување на струја и слични значи тоа мора секој да има ( Мислам на тие штекери кои одбиваат на напоните, или пак оние до 2 часа што можат да го држат компјутерот упален... ) ајт поздрав..........

Си земав УПС пред 1 година, до сега супер ме служи инаку сум имал од него потреба само 5-6 пати..., незнам колку траат, гледам у школо што ги имаме стари се 3-4 години сигурно, се уште работат..:)

Само осигурувач на напон,земете од Анхоч од Sweex.

И Сефир,да видиш ти колку надувани кондезатори сум видел во сервис,идат на одмор луѓето и оставаат уклучен PC во струја :(

Само осигурувач на напон,земете од Анхоч од Sweex.

И Сефир,да видиш ти колку надувани кондезатори сум видел во сервис,идат на одмор луѓето и оставаат уклучен PC во струја :(

Мене на старата плоча ми испопукаа. Тоа пред се зависи од квалитетот на самите кондензатори. Сега у поново време не ги прават со електролит туку се во цврста агрегатна состојба, и немаат гајле дури ни на 100 степена.

Ај предложете некој добар стабилизатор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom