Зар и ти ли сине Бруте?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Славна реченица, според легендата, синот на Цезар, Брут, учествувал во атентатот и додека умирал последните зборови на Цезар биле: Зар и ти ли сине Бруте?

Оваа реченица останала и денес е синоним за кога некоја блиска особа ќе не повреди, ќе не предаде, кога ќе ни забие нож во грб. Особи од кои најмалце сме очекувале.

Сте имале ли вие ваши Брутовци во вашиот живот?
Дали некогаш најблиските можат највеќе да наштетат?

Дали вие некогаш сте биле нечив Брут?

Морам да те исправам во една ствар.. тотално оф топик... Мислам дека не му бил син на Цезар... :toe:

Побарав и низ нет, да потврдам, и го најдов ова:
Marcus Junius Brutus was the son of Marcus Junius Brutus the Elder and Servilia Caepionis. His father was a legatus to Pompey the Great; his mother was the half-sister of Cato the Younger, and later became Julius Caesar's mistress.

Морам да те исправам во една ствар.. тотално оф топик... Мислам дека не му бил син на Цезар... :toe:

Побарав и низ нет, да потврдам, и го најдов ова:

Е добро де, Цезар не ни умрел на тој начин, ниту пак тоа му последните зборови, само легенда е.

Друга е поентата на темата.:wink:

Славна реченица, според легендата, синот на Цезар, Брут, учествувал во атентатот и додека умирал последните зборови на Цезар биле: Зар и ти ли сине Бруте?

Оваа реченица останала и денес е синоним за кога некоја блиска особа ќе не повреди, ќе не предаде, кога ќе ни забие нож во грб. Особи од кои најмалце сме очекувале.

Господе,чувај ме од пријателите,од непријателите можам и сам да се чувам!
Каменот од блиску паѓа!
Ова се само 2 Македонски изреки кои се поврзани со твојата тема :smir:

Е добро де, Цезар не ни умрел на тој начин, ниту пак тоа му последните зборови, само легенда е.

Друга е поентата на темата.:wink:
Од Брутовото предавство умрел Цезар, и не му бил син туку мајка му му била швалерка на Цезар :). Предавства одсекогаш имало и ќе има тоа да не не изненадува, туку треба очи отворени и ништо да не мрда :).

Господе,чувај ме од пријателите,од непријателите можам и сам да се чувам!
Каменот од блиску паѓа!
Ова се само 2 Македонски изреки кои се поврзани со твојата тема :smir:

Значи не се фаќајте за изреката, друга е поентата на темата значи, ваши искуства.

Дали вие имате ваши Брутевци, дали блиските луѓе знаат највеќе да зезнат, зошто е тоа така и сл.?

Се надевам дека не сум ничиј Брут. Имало Брутовци во мојот живот, еднаш мајка ми ме повреди, мислам психички. Не и замерив многу тогаш, самохрана мајка, 4 деца, сепак остана тоа во моето срце. Знам дека сите „Брутовци“ во мојот живот, нема да ме повредуваат сакајки, освен една личност. Ќе се потрудам таа личност да не ми ја уништи иднината.
Најблиските можат највеќе да помогнат, доколку го сакаат тоа, а можат највеќе и да повредат, сакајки или несакајки. Ги знаат сите наши слаби точки, затоа и тоа највеќе боли.

Досега барем никој од фамилијата не ме повредил а другари и пријатели ме повредила ама толку не боли колку што може да те заболи од твој родител или брат,сестра...

сум бил не го порекнуем тоа.. ама многу повеке ми биле мене него јас шо сум бил во случаеви шо се бројат на прсти од десна рака.

Брут знае да биде и позитивна личност, кога еднаш ќе ти забодат нож, ќе пазиш каде одиш и со кого наредниот пат.
И да, сум била, ми биле, светов е полн со wanna be Брут.

Сум била сигурно нечиј Брут.Можеби сум повредила некој ненамерно,но сепак сум го повредила.
А иначе да,како и сите останати сум имала свои Брутовци во животот.Пред се тука спаѓа една личност од семејството која што успеа тотално да ме повреди,разочара и да смени голем дел од мене.Го потврдувам тоа што е кажано погоре,дека најблиските знаат најмногу да не повредат затоа што и знаат да удрат таму кај што највеќе не боли.Некогаш намерно,некогаш не...ама го прават тоа.

Мислам дека не постои човек што не се разочарал од некого.
На обични глупави ситуации и глупаво е да помислиш ми забија нож во грб, а после една недела пак заедно.. тоа страшно ме иритира(а во таа една недела јадење бурек ненормално за другата личност).
Минатото лето се разочарав на најлош начин од личности што не ни го очекував.
Истате личности до пред три дена пред да се случи тоа,ми зборуваше колку сум најдобра бла бла... и после тоа испадна дека сум им била "испод ниво" на дотичните.
Ден денес, имам едно"здраво" колку ради реда, а понекогаш ни тоа не го правам.
И шо е најтрагично уште живеат со мислата дека се на врвот..:toe:

Najbliskite mozat da ti nastetat mnogu poveke od onie sto ne te zaat. Najbliskite ti ja znaat slabata tocka, znaat kade najmnogu te boli i kade da udrat. Imase edna licnost koja mi se pravese mnogu dobra drugarka, na koja i pomagav za se, bev so nea koga i bese najtesko i istoto go ocekuav od nea. No ne samo sto ne dobiv nisto za vozvrat zaradi nea izgubiv i nesto sto imav. Za moja sreka i jas ja znam nejzinata slaba tocka ...

Да ама за мали работи, ама доволно за да знам да се оддалечам од нив.
Стално најблиските најмногу можат да (не мора да значи дека и ќе) наштетат, пошто од нив сепак најмногу боли.
I wouldn't know. Порано на пијанство стварно знаев да си ја отворам муцката поќе од шо треба, али сега ако ја отворам барем зборам за мене и пред луѓе во кои имам доверба. Ама се десило и да бидам свој сопствен Брут.

Би испаднал лажен светец ако речам дека во животот имало многу Брутовци за мене, а јас не сум бил никому. Затоа, нема да глумам невино ангелче, и ќе речам: ми забоделе нож во грб, сум забодел нож во грб. Сум бил повреден од блиски личности, но и јас сум повредил блиски личности. А за најблиските, не би можел да одговорам, зашто барем досега и тие биле коректни кон мене, и јас кон нив. Нормално, имало некогаш недоразбирања, но ништо толку вредно за напомена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom